Corsair HD120 RGB LED ventilátorok (Three pack) jártak nálunk


Egyre több gyártó palettáján találunk olyan ventilátorokat, melyek nem csak teljesítményűkkel, vagy épp alacsony zajszintükkel hívják fel magukra a figyelmet, hanem a külsővel is próbálják a vásárlókat magukhoz csalogatni. Egyre gyakrabban találunk LED világítással ellátott ventilátorokat, melyek közül egyesek különféle fény effekteket képesek produkálni, mások pedig RGB világítást kaptak. A Corsair ezen tulajdonságokat egybegyúrta és létrehozta a HD120 RGB LED ventilátort, melyet egy különleges, “Three Pack” összeállításban ki is próbáltunk.

A csomag tartalma:

 • három darab Corsair HD120 RGB LED ventilátor
 • mindhárom ventilátorhoz 4-4 csavar
 • 6 ventilátor csatlakoztatására alkalmas hub
 • kontroller
 • opcionális, három pólusú vezérlő
.

Corsair HD120 RGB LED:

A HD 120 RGB LED egy normál, 120 x 25 mm-es méretekkel rendelkező ventilátor, melynek belső keretében 12 darab RGB LED kapott helyet. Ezek a LED-ek képesek egymástól függetlenül, akár eltérő színben működni, ezáltal számos effekt “kirajzolására” képesek. A LED-ek hatékonyságát növelendő a ventilátor belső keretén kívül a lapátok és a rotor borítás is letjesen átlátszó. A hidraulikus csapággyal ellátott ventilátor PWM vezérlés mellett 800 és 1725 RPM közti fordulatszám tartományban képes működni, 18 és 30 dB(A) közti zajszintet produkálva. A lapátok vékony kialakításúak, melyek működés közben kevesebb zajt, rezgést és turbulenciát produkálnak. A rezgést tovább csökkentik a rögzítési pontokon elhelyezett gumi betétek.

hd120_rgb_002
hd120_rgb_001 hd120_rgb_003
.

A HD 120 RGB LED ventilátor LED világításának “előcsalogatásához” szükségünk. van egy vezérlőre, ennek eredményeképp a 4 pines PWM ventilátor csatlakozó mellett egy másik kábelen egy további csatlakozót is kapunk. Az említett vezérlőt csomagban meg is tudunk vásárolni egy, vagy három ventilátoros készletben.

hd120_rgb_004 hd120_rgb_005
.

A kontroller több komponensből áll. Először is kapunk egy hub-ot, melyhez csatlakoztatni kell a HD120 RGB LED ventilátorokat. A hub rendelkezik egy SATA csatlakozóval, melyet a tápegység egyik SATA csatlakozójára kell rákötni. Ez a csatlakozó táplálja a LED világítást. A hub-ot és a kontrollert össze kell kötnünk. A kontroller segítségével tudjuk az effekteket kiválasztani. Ne feledkezzünk el arról, hogy a ventilátorok 4 pines tápcsatlakozóját az alaplapra, vagy opcionálisan egy ventilátor vezérlőre csatlakoztassuk, hisz csak így tudjuk a ventilátorokat működésre bírni. A kontroller és hub hátoldalán találunk ragasztó csíkokat, melyek segítségével a ház beljesében könnyen elérhető helyre tudjuk tenni ezeket a tartozékokat.

.

Azok számára, akik nem akarják a ház oldalát levenni ahhoz, hogy az effekteket kapcsolgassák, a gyártó kedveskedett egy mentő megoldással. A kontrollerhez tudunk csatlakoztatni egy három vezetékből álló (sebességért, módért és színért felelős) kábelt, mellyel a számítógépház gombjait igénybe véve tudjuk az effekteket állítgatni. (ezt a módszert nem igazán tudtuk kipróbálni). Sajnos a készlet nem képes szoftveres vezérlésre, így Corsair LINK használatára ebben az esetben nincs lehetőség.

Ventilátor specifikáció:

Méret: 120 x 25 mm
Csapágyazás: Hidraulikus
LED szín: RGB
Működési feszültség: 7 – 13.2 V
PWM vezérlés: van
Fordulatszám: 800-1725 RPM (+/- 10%)
Légszállítás: 54,4 CFM
Zajszint: 18-30 dB(A)

Effektek:

A Corsair HD120 RGB ventilátorok számos effektet képesek produkálni, melyek a következők:

 • Demó mód
 • Folyamatos, adott színnel történő világítás
 • Lassan kialvó, majd visszajövő világítás
 • Hirtelen kialvó, majd visszakapcsoló világítás
 • Minden második LED felváltva világít
 • Adott fényben körbe futó világítás (több ventilátort összefűzve látványos effekt)
 • Szivárvány effekt

Ezeket az effekteket 7 különféle színnel tudjuk fűszerezni, melyek a fehér, kék, lila, zöld, sárga, narancssárga és vörös. Itt azonban még nincs vége, hisz a távirányító lehetőséged ad a mód és a szín kiválasztása mellett arra is, hogy az effekt sebességét is beállíthassuk három fokozatban igényeinknek megfelelően.

Amint a képen látható, a Corsair HD120 RGB ventilátorok keretének csak a középső kétharmada fekete színű, a szélek a belső kerettel megegyező átlátszó műanyagból készültek, így a LED világítás fénye itt is ki tud szűrődni, ami növeli a látványt.

.

Összegzés:

Bár a Corsair újdonsága a HD120 RGB LED ventilátor nem egy olcsó mulatság, azok számára, akik megengedhetik maguknak hogy megvásárolják biztosan jól járnak vele. A testre szabható, több ventilátor esetében összefűzhető RGB LED világítás, csendes működés mindenképp ékes és hasznos kiegészítője lehet azoknak a konfigurációknak, amelyeknél a külső is számít. Egy aprócska hiányérzet azért van bennünk, ami a kontrollert illeti, mégpedig a távirányítás hiánya, vagy szoftveres ( Corsair Link) vezérelhetőség ami kényelmi szempontból sokat dobott volna a tesztalanyunk értékén.

A Corsair HD120 RGB LED ventilátor egy ventilátoros kiszerelésben 30, egy ventilátor + vezérlő csomagban 50 , valamint 3 ventilátor  + vezérlő összeállításban 90 dolláros áron vásárolható meg. Nálunk ez a “Three Pack” esetében 24-25 ezer forint körüli árat jelent.

tetszett_s[1]