corsair-katar-pro-megfizetheto-rgb-s-eger-felepo-szinten

Corsair Katar PRO - Megfizethető RGB-s egér felépő szinten

2020. október 12. Kocsis Bence Egér

Mai bemutatónk egy költséghatékony Corsair egérrel fog zajlani, emellett az egér teszjéhez a gyártó meglepett bennünket egy egérpaddal is, hogy optimális környezetben próbálhassuk ki a Katar PRO-t. 

Corsair KATAR PRO:

A Corsair Katar PRO csomagolása semmiben nem tér el a prémium megoldásoktól, hisz a sárga/fekete szín dominál és a dobozon. Szokás szerint szerepel az iCUE támogatás, valamint a DPI-re és súlyra vonatkozó adatok is helyet kaptak, természetesen több nyelven. 

A Katar PRO egy kimondottan pici egér, hisz 116 x 64 x 38 mm-es méretekkel rendelkezik és a súlya is mindössze 69 gramm. Külsőre egy elég letisztult forma, hisz az oldalsó gombokat leszámítva teljesen szimmetrikus. Az egéren helyet kapott a gyártó logója amely úgy tűnik ki a burkolatból, hogy a matt felületen fényes borítást kapott. Az egéren nincsenek gumiborításos részek, a két oldalsó elem műanyagból készült, viszont bordázott felületű, így a kéz nem csúszik rajtuk. A görgő kapott egyedül gumiborítást, mely könnyedén forog, apró jelzésekkel , nem kattog, így hangja kimondottan elviselhető. A görgő felett találjuk a DPI gombot, mely ugyancsak egy fényes felület, kattanása kicsit tompább, mint a főgomboké. A fő gombok nem egy elemből állnak a felső burkolattal, hanem különállóak.

Az alsó részen találjuk a szenzort, mely egy PMW3327 optikai szenzor és 200 - 12,400 DPI tartományban képes működni. A megfeleő mozgatásról két méretes csúszó felület gondoskodik, mely az egér alsó és felső részén kapott helyet, követve az egér aljának vonalát. 

A Katar PRO egy 180 cm hosszú, fix, szövetborítás nélküli kábelt kapott, itt is látszik a költséghatékony kivitelezés, bár ezen jellegű sprórolás nincs hatással az egér működésére, főleg úgy , hogy a polling rate megszokott módon 1000 Hz.

Már említettük, hogy a Katar PRO kompatibilis az iCUE szoftverrel, így annak minden funkcióját élvezhetjük a világítás szinkronizálását beleértve. Ennek megfelelően a DPI beállításokat elvégezhetjük. Több DPI beállítást is elmenthetünk, ráadásul színkódolhatjuk az egyes DPI értékeket, így ha DPI-t váltunk játékban, vagy munkában, akkor nem csak érezhetjük, de láthatjuk is, hogy melyik módban vagyunk. 

Az RGB beállításoknál választhatunk szivárvány effekt és statikus világítás közt. A Lighting Effects menüben a szinkronizációé a lehetőség, így billentyűzettel, headsettel, headset állvánnyal, de akár hardverekkel is összehozhatjuk az effekteket. 

Lehetőségünk van arra is, hogy egyes gombokat beprogramozzunk, így a játékokban extra funkciókkal láthatjuk el az egeret. 

Bár a gyártó a leírásban úgy említi az RGB világítást, hogy két zóna található az egéren, de ez valójában csak, egy, hisz a görgő két oldaláról szűrődnek ki a fények, melyeket külön-külön nem állítgathatunk. 

A világítás szinkronizálható az iCUE szoftver segítségével más perifériákkal, így például egy Corsair K95 RGB Platinum billentyűzet fényeivel is képes tartani a Katar PRO a tempót. 

A Corsair Katar PRO 25 dolláros ajánlott fogyasztói árcédulát kapott, ami kimondottan pozitív, egy RGB-s, szoftveresen konfigurálható egér esetében, főleg úgy, hogy egy Corsair egérről van szó. A Katar PRO nélkülözi az extrákat tudás és anyaghasználat tekintetében, ennek ellenére kimondottan kényelmes és játékok alatt pontosan, stabilan tette a dolgát, melyben természetesen az MM300 RPO egérpad is parner volt. 

Corsair MM300 PRO:


A Corsair MM300 PRO egy 930 x 300 mm-es méretekkel rendelkező egérpad. A prémium megoldás kimondottan ellenálló, hisz egy nedvesség és foltálló bevonatot kapott, ami megvédi az apróbb balesetek ellenére, hisz méreteinek köszönhetően nagy felületen érheti baj. 


Egy nagyon finom szövéssel kialakított felületről beszélhetünk, ami azt eredményezi, hogy a rajta használt egér gyorsan, akadásmentesen mozgatható, így a normár egérpadokkal szemben precízebb mozgások hajthatók végre, ami a játékokban nagy előnyt jelenthet. Nem csak ellenálló az MM300 PRO, de nagyon strapabíró is, hisz a szegélyek 360 °-os varrást kaptak, aminek köszönhetően hámlás nélkül, hosszú éveken át tudjuk használni. 


A gyártó nem feledkezett meg a stabilitásról sem, hisz senki nem akarja, hogy egy kulcsfontosságú mozgulat, vagy célzés közben az egérpad elmotduljon. Ezért a 3 mm vastag, csúszásgátló gumialap felel, ami szilárdan a helyén tartja az egérpadot, még intenzív egérmozgás alatt is, sőt a billentyűzet is stabilan egy helyben tartható. 


A nagy méretnek köszönhetően az egér mellett még a méretesebb billentyűzetek is gond nélkül elférnek rajta, nem utolsó sorban a kéz megtámasztott része is kényelmesebb helyet kap akár több órányi játék során is. A két év gyártói garanciával rendelkező MM300 PRO egérpad 30 dolláros ajánlott fogyasztói árcédulát kapott. 
Írta: Kocsis Bence

Hasonló bejegyzések: