corsair-kiegeszitok-a-modding-jegyeben

Corsair kiegészítők a modding jegyében

2019. május 06. Kocsis Bence Tápellátás

Az utóbbi években egyre inkább népszerűek az olyan kiegészítők, melyek nem a számítógép teljesítményét, hatékonyságát, vagy stabilitását hivatottak növelni, csupán egyetlen céllal készültek, hogy a számítógép kinézetét pozitív irányba befolyásolják. Ilyen kiegészítők az RGB szalagok, ventilátorok, de egyre népszerűbben a színes - általában a belső kinézethez passzoló - tápkábel toldók, vagy teljes értékű kábelek. Emellett néhány gyártó palettáján szerepel például olyan kábel is, mellyel a grafikus kártyát le tudjuk venni az alaplapról és 90 fokban el tudjuk forgatni, természetesen ha ezt a számítógépház adottságai lehetővé teszik. Mai tesztünkben lecseréltük az összes tápkábelt, ami gyárilag rendelkezésre állt, beleértve a SATA kábeleket és a háztól az alaplap felé tartó kábeleket is. Ezen felül a már említett PCI Express bővítő kábelt is felhasználtuk. A teszt megírásához segítségünkre volt a Corsair, mely elküldte nekünk a szükséges kiegészítőket. 

PCI Express 3.0 bővítő kábel:

A már említett bővítő kábel azzal a céllal készült, hogy a grafikus kártyát 90 fokban elforgathassuk. Sok grafikus kártya kimondottan szép hűtéssel rendelkezik, ami azonban nem sokat ér esztétikai szempontból, hisz az elhelyezkedése miatt semmi sem látszik belőle. Természetesen a kábel használatához szükségünk van további PCI bővítőhelyekre, melyek a ház hátsó részén kerülnek kialakításra. 

A Premium PCIe 3.0 x16 kábel csomagolása semmiben nem tér el a Corsair megszokott, sárga / fekete színösszeállításától. A dobozon a termékről készült illusztráción kívül a méretre vonatkozó paraméterei is fel lettek tüntetve.

A gyártó alaposan becsomagolta a kábelt, egy szivacsra helyezte és a grafikus kártyák, merevlemezek, alaplapok csomagolásához hasonló fóliába helyezte. Maga a kábel 300 mm hosszú, egyik vége értelem szerűen az alaplap PCI Express foglalatába illeszthető, másik végét pedig a grafikus kártya csatolójához kell rögzíteni.  Bár a kábel 300 mm hosszú, használata kimondottan egyszerű, hisz egy kimondottan hajlékony megoldásról van szó, könnyedén bebújtatható az alaplap és a grafikus kártya közé. 

Az eredmény:

Bizonyára többekben is felmerül a kérdés, hogy ha a grafikus kártyát egy zárt oldallapú házban 90 fokkal elforgatjuk és annak hűtése néhány centiméterre van az oldallaptól, akkor az a hűtési teljesítményre van e mérhető hatással? Ez a kérdés bennünk is megfogalmazódott, így el is végeztük a szükséges méréseket. 

A Windows alatt történő méréshez nem használtuk a grafikus kártya ventilátorait, azaz az autómatikus fordulat szabályozást használtuk. Ebben az esetben alacsony GPU hőmérsékleten nem pörögnek fel a ventilátorok. Üresjáratban tehát normál beszerelés esetén 45 °C volt a GPU hőmérséklete, miután elfordítottuk a kártyát a hőmérséklet felment 48 °C-ra. Terheléshez megnéztük az Unigine Valley Benchmark alkalmazást és a nagyobb terhelés érdekében 2560 x 1440 felbontáson 10 percig mértünk. A grafikus kártya ventilátorait 50%-os fordulatszámra állítottuk be. Normál VGA pozícióban 74 °C volt a GPU hőmérséklete, míg elforgatás után egészen 80 °C-ig szalad fel a hőmérséklet. 

Persze nem nyugodtunk bele ebbe a helyzetbe és próbáltuk kihasználni Corsair Crystal 680X RGB számítógépházunk adottságait. Az alsó helyre bepakoltunk két darab 120 mm-es Corsair LL120 RGB ventilátort és ezzel próbáltunk extra levegőt biztosítani a grafikus kártya számára. 


Ezek után újra megvizsgáltuk a hőmérsékleteket. Az extra hűtés meghozta az eredményt. Windows 10 alatt üresjáratban az alap videókártya pozícióhoz képest is alacsonyabb hőmérsékletet mértünk, terhelés alatt pedig jóval hatékonyabb hűtést sikerült kiokoskodnunk a 90 fokos elforgatáshoz (kiegészítő hűtés nélkül) képest.  

Azok számára tehát, akik ezt a megoldást szeretnék alkalmazni, nem kell attól tartaniuk, hogy a grafikus kártya túlmelegszik, mindössze egy, vagy két alsó ventilátort kell elhelyezni a számítógépházban.

SATA DATA CABLE:

Bár a SATA adatkábel nem olyan feltűnő, mint a grafikus kártya, vagy az alaplap 24 pines tápkábele mégis lehet vele játszadozni. A Corsair kettesével csomagolja 30 cm hosszú kábeleit és a megszokott szalagkábel kivitellel ellentétben kör keresztmetszetű, szövetborítású kábeleket vehetünk kézhez, melyek talán még helytakarékosabb megoldások.

FRONT PANEL EXTENSION KIT:

Az előlapi (házból érkező) kábelek már annál inkább látszanak. A Corsair csomagjában találunk USB 3.0 kábelt, USB 2.0 kábelt, HD Audio kábelt és a ház bekötéséhez nélkülözhetetlen Power LED, Power Switch , HDD LED, Reset Switch kábeleket. Ebben az esetben a SATA kábelekhez hasonló a kialakítás, így a megszokottnál jóval vastagabb kivitelre kell számítania a vásárlóknak. Fontos megjegyezni, mivel a ház kábelezése fix, a készlet neve is mutatja toldó kábelekről beszélhetünk.

PSU CABLE KIT:

Talán a kábelek fehér színbe öltöztetésének legfontosabb elemei, hisz ezek a kábelek látszanak leginkább a ház belsejében. Itt már nem bliszteres csomagolásról beszélhetünk, hanem keménykarton kivitelről. A dobozban a fő komponensek tápellátásához tartozó kábeleket találjuk, úgy mint az alaplap, a grafikus kártya, vagy a processzor. És hogy milyen a felhozatal? Kapunk egy darab 24 pines ATX tápkábelt, egy darab 8 pines 12C-os EPS tápkábelt, mely az alaplap felőli oldalon 2x4 pin-re szedhető és kapunk 2 darab 6+2 pines PCIe kábelt is. Mindhárom kábel kellő hosszúsággal rendelkezik, hisz nem toldó megoldásokról beszélhetünk, hanem teljes értékű, tápegységre köthető kábelekről. Ezek 610 és 750 mm hossz között mozognak. 

A kábelek  kimondottan jó minőségűek. Találkoztunk olyan megoldásokkal más márkák palettáján, melyek már a dobozból, vagy a csomagolásból kivéve kijöttek a csatlakozóból, vagy a borítás helyenként sérült volt. Itt ez a látvány nem fogadott bennünket. Ami még pozitívum, hogy mind a négy kábel kapott egy műanyag vezetőt, melyet csúsztathatunk a kábelen, így elkerülhetjük azt a problémát, hogy a kivitel miatt a kábelek összegabalyodnának. 

Az eredmény úgy gondolom magáért beszél:


Összegzés:

A számítógépház ilyen jellegű feltúrbózása nem olcsó mulatság, sokan úgy vannak vele, hogy ezt a sok pénzt inkább hardver fejlesztésbe teszik bele, hisz az erő azokban van, nem a kábelekben. Mit ér a szép belső, ha a monitoron nem látszanak meg a plusz FPS-ek igaz? Lehet hogy így van... De hogy mibe is kerülnek tesztalanyaink?

A Corsair PSU Cable Kit 70 dolláros áron szerezhető be 7 féle színben. A Front Panel Extension Kit 30 cm-es kábelekkel, négy színben 30 dollár körüli áron szerezhető be, míg a négy színben elérhető (fekete, fehér, kék és piros) SATA kábelekért nagyjából 20 dollárt kérnek el. A PCI Express 3.0 Extension Cable 60 dollár körüli árért vásárolható meg. Ez így nagyjából 180 dollárt tesz ki, mely már egy alsó középkategóriás VGA, vagy egy középkategóriás processzor árával vetekszik. Akinek azonban nem számít a pénz, azok számára mindenképp ajánljuk a tesztben szereplő kiegészítők beszerzését. 
Írta: Kocsis Bence