corsair-ll120ll140/2018/01/14

Corsair LL120/LL140 RGB ventilátorok jártak nálunk

2018. január 14. Kocsis Bence Rendszerhűtés

Manapság már egyre több termék dobozán olvasható az RGB felirat. Számos gyártó az alaplapjait, egereit, billentyűzeteit, vagy épp grafikus kártyáit ilyen világítással felszerelt módon szeretné minél nagyobb számban értékesíteni, hisz a vásárlói igények egyre inkább ezt az irányt követik, illetve a gyártók ezt az irányt próbálják ránk, felhasználókra ráerőltetni. A Corsair ilyen téren jeleskedik, hisz processzorhűtői, ventilátorai, egerei és billentyűzetei sok esetben már rendelkeznek RGB világítással és az új termékek között is megjelennek olyan modellek, melyek az ilyen jellegű igényeket igyekeznek kielégíteni. Mai tesztünkben az LL Series RGB LED ventilátorok kerülnek kereszttűzbe. Kíváncsiak vagyunk rá, hogy világítás terén mire képesek az újdonságok egymagukban és összehangolt rendszerben egyaránt.

Az LL Series RGB LED család 120 és 140 mm-es ventilátorokat tartalmaz. A 120 mm-es modell 120 x 25 mm-es méretekkel rendelkezik és 600-1500 RPM közötti fordulatszámra képes PWM vezérlés mellett. Maximális fordulatszámon ez 24,8 dBA zajszintet és 43.25 CFM légszállítást jelent.

A 140 mm-es modell 140 x 25 mm-es méretekkel lett megáldva és valamivel alacsonyabb fordulatszám tartományban működik. Ez 600-1300 RPM közötti értéket jelent, ami 25 dBA maximális zajszintet és 51.5 CFM légszállítást eredményez.

Az LL Series RGB LED ventilátorok mindegyike 16 darab, egymástól független RGB LED-et tartalmaz, melyek a keret belső felén és a motorborítás alatt kaptak helyet, így megkönnyítik a testreszabhatóságot. Tovább növeli a vizuális élményt az a tény, hogy a lapátok és a motorborítás átlátszó, így nem több izolált, hanem egyetlen, összefüggő fényáradat az eredmény, természetesen a szivárvány minden színében.

Az LL Series RGB LED ventilátorok több kiszerelésben is elérhetőek. A 120 és 140 mm-es modell is beszerezhető egyenként, de ezen felül a 120 mm-es változatból 3-as, míg a 140 mm-es változatból 2-es csomagolás is elérhető. Az úgynevezett pakkok adnak csak lehetőséget arra, hogy az RGB világítást testreszabhassuk, az egyenként megvásárolt ventilátorokhoz nem jár ilyen jellegű vezérlő.

Pakkok:

A csomagolás a Corsair Gaming termékcsalád színösszeállítását követi, természetesen illusztrációval és a fontosabb specifikációkkal, melyben a ventilátorok és a tartozékok kis sárga rekeszekben illetve dobozkában kaptak helyet.

A dobozban az LL120 RGB esetében három, míg az LL140 RGB esetében 2 ventilátort kapunk, emellett csomagolásra került egy HUB, egy Lighting Node PRO és egy hosszabbító kábel is és nem maradhatott ki az USB kábel sem, mely az alaplappal köti össze új rendszerünket.

A HUB hat darab bemenettel rendelkezik, 1-6 feliratokkal, melyre értelem szerűen 6 darab ventilátort közhetünk. Fontos megjegyezni, hogy a HUB és a Lighting Node PRO is SATA tápcsatlakozóról kapja a szükséges tápellátást.  A Lighting Node Pro egy kis méretű vezérlő, melyre két LED csatornát (HUB) csatlakoztathatunk, így akár összesen 12 LL / HD / SP RGB ventilátort működtethetünk róla. A Lighting Node Pro egy USB 2.0 csatlakozóval kommunikál az alaplappal.

Ahhoz, hogy az RGB világítást testreszabhassuk szükségünk lesz a Corsair LINK szoftverére. A szoftver segítségével csatornánként, de akár ventilátoronként is beállíthatunk effekteket, de akár két csatornát is együtt működtethetünk.

A szoftver használata nem nagy ördőngősség, pillanatok alatt beállítható a kívánt effekt. A szoftverben összesen 11 opció van különféle effektek beállítására. Kapunk rainbow wave-t melyben minden ventilátor a szovárvány minden színében pompázik és egyik ventilátorról a másikra megy át az effekt. A rainbow opció során a ventilátorok a egy adott színben világítanak, de folyamatosan átváltanak más árnyalatra, végigmenve a színskálán. A color shift során 2 színt állíthatunk be és ezek között váltogat a szoftver. A color pulse ugyanilyen módon működik, de ebben az esetben a két szín között van egy kis világításmentes "üresjárat" is. A color wave során a ventilátorok kihasználják a független LED világítást, így a fény átkúszik az egyik ventilátorról a másikra. Természetesen van lehetőség statikus világításra a static opcióval. Ilyenkor minden ventilátor az általunk megadott színnel világít. A temperature opció lehetőséget ad arra, hogy a ventilátorok színe adott komponens hőmérsékletétől függő legyen. A színek a processzor, alaplap, merevlemez, vagy grafikus kártya hőmérsékletéhez igazíthatók, de beállíthatjuk azt is, hogy hány fokos értékeknél változzon a szín.

A visor opció arra ad lehetőséget, hogy a egy (vagy több) ventilátor egyszerre két színben világítson és így alkosson színátmenetet, ha több ventilátor van sorba kötve. A marquee opció során a ventilátor egy adot színben világít és a ventilátora helyezett ledek füzérszerűen gyulladnak ki és alszanak el. A blink során a beállított színek kialszanak, majd őket egy másik beállított szín követi, ebben az esetben az átmenet nem folyamatos. A sequential során egy szín fut végig a ventilátorokon. Ez a mód a csatornára kapcsolt összes ventilátorra vonatkozik.

További opció, hogy az adott effektek sebessége is testreszabható, így aki intenzívebb átmeneteket szeretne, az a nagyobb sebességet állítja be, aki lassabb átmenetekre vágyik, az a kisebb sebességet kapcsolja be.

[youtube]

;feature=youtu.be[/youtube]

.

Összegzés:

A Corsair valóban olyan ventilátorokat dobott piacra, amelyek léglegzetelállító világítással rendelkeznek, melyek vezérlése a Corsair LINK szoftver segítsélgével háttérbe szorítja az eddig népszerűnek mondható, távirányítóval kapcsolgatható megoldásokat. A szivárvány minden színe, számtalan fényhatás áll azon vásárlók rendelkezésére, akik beszerelik a Corsair LL modelleket a házukba. Persze a látványnak komoly ára van, hisz a 120 és 140 mm-es Corsair LL RGB ventilátorokért megkérik az árat. Az egyke modellek 10 ezer forint környékén szerezhetők be, míg a vezérlővel felszerelt, két és három ventilátoros csomagokért akár 25 ezer forintot is elkérhetnek a webshopokban.

Írta: Kocsis Bence

Hasonló bejegyzések: