corsair-m55-rgb-pro-ketkezes-gamer-eger-jart-nalunk

Corsair M55 RGB PRO - Kétkezes gamer egér járt nálunk !

2020. február 22. Kocsis Bence Egér

A Corsair perifériák terén is jeleskedik, hisz a hardverek mellett folyamatosan dobja piacra jobbnál jobb headsetjeit, billentyűzeteit és egereit. Mai tesztünkben egy Corsair egér vendégeskedett nálunk, mely az M55 RGB PRO nevet viseli és legnagyobb érdekessége, hogy egy teljesen szimmetrikus megoldásról van szó, azaz a Corsair a balkezesek számára is lehetőséget ad arra, hogy használják az egeret.

Az M55 RGB PRO csomagolása a gyártótól megszokott sárga / fekete dobozban testesül meg, melyen látható egy illusztráció az egérről, valamint megtaláljuk rajta az iCUE logót is, azaz az egér élvezi a Corsair népszerű szoftverének a támogatását. Túl sok információt nem tartalmaz a doboz, de a kevéske infó 7 nyelven is szerepel. Megtudhatjuk azt, hogy az egér 12400 DPI felbontással rendelkezik, súlya mindössze 86 gramm és a strapabíróságról is tesznek említést.

A dobozt kibontva megtaláljuk a jótállást, a hulladékkezelési útmutatót, a használati leírást és magát az egeret. A 124,4 x 57,3 x 40 mm-es méretekkel rendelkező M55 RGB PRO teljesen szimmetrikus. A totális szimmetriát mindössze a gyártó logója töri meg. Amint a képeken látható, hozzánk az egér fehér változata jutott el, de az alap változat fekete színű. Az egér viszonylag nagy, de nem mondható kényelmetlennek. Kimondottan letisztult és egyszerű külsőt kapott. Középen keskeny, elől kissé széles, hátrafelé pedig eléggé kinyílik, hogy a kéznek kényelmet biztosítson. 


A felső rész kissé érdes bevonatot kapott, ami kényelmes tapintást kölcsönöz. Bár nálunk a fehér változat járt, úgy gondolom a fekete modell hajlamos lehet az ujjlenyomatok gyűjtésére. A középrészen, ahol a görgő és DPI gomb található egy fényesebb felületű elem került elhelyezésre. Összesen 8 - a görgő kattintható is, így igazából 9  gombról beszélhetünk -  gomb került elhelyezésre, melyek közül a  két főgomb a megszokott módon egybe van öntve a felső elemmel. A  főgombok között találjuk a görgőt mely méhsejt szerű bordázatot kapott, a burkolata egyébként gumi. Fentebb találjuk a DPI állító gombot, mellyel 5 DPI mód között váltogathatunk. A DPI módok kaptak egy visszajelző LED-et is, a görgő alatt, mely az adott DPI profilnak megfelelő színben világít. A DPI gomb nagyon jó helyen van, nincs útban a kéznek, így a véletlen kattintás lehetősége kizárt. Minkét oldal apró barázdákkal tűzdelt gumiborítás található, melyek felett két-két gomb került elhelyezésre. Az oldalsó gombok és a DPI gomb is matt, műanyagból készültek. Ezek az oldalsó gombok nagyon jól kézre állnak, kattintásuk csendes, de könnyen érezhető. Alapvetően az egér minőségével nem is lenne probléma, a gyártó jó munkát végzett, viszont a görgő túlzottan laza rögzítés benyomását kelti és picikét zajos is a görgetés során, egyébként kimondottan kényelmes a használata.

Ha az egeret megfordítjuk megláthatjuk a szenzort, valamit a három tappancsot, melyek kimondottan csúszósak, az egér elakadásával biztosan nem lesz gond. Itt kitérnénk magára a belsőre is. Az egér egy PixArt PMW 3327 optikai érzékelőt kapott, melynek maximális felbontása 12400 DPI. A főgombok alatt Omron mikrokapcsolók kerültek beszerelésre, melyek 50 millió kattintást képesek elviselni minőségromlás, vagy működési probléma nélkül. Két világító RGB zóna kapott helyet az egéren, melyek egyike a Corsair logó alól szűrődik ki, a másik pedig a már említett DPI visszajelző LED: A mindössze 86 grammot nyomó egér a FPS és MOBA játékokra lett kihegyezve.

Az egérhez tartozó kábel 1,8 m hosszú , viszonylag merev és egy szürke, hálós bevonatot kapott, melynek a végén a csatlakozó ugyancsak szürke színű. Az 1,8 m hosszú kábel bőségesen elegendő a legtöbb felhasználó számára, viszont a gyártó ezen a kábelezésen remélhetőleg a közeljövőben változtatni fog, hisz lehetne kicsit vékonyabb és kevésbé merev. A mintavételezés 125 és 1000 Hz között állítható (ami 1, 2, 4  és 8 ms-nak felel meg) az iCUE szoftver segítségével. 

Szoftver:

Az iCUE szoftver frissítése után érhetőek el a Corsair M55 RGB PRO egér beállításai. A szoftver egyébként nagyjából 500 MB helyet foglal és 360 MB RAM-ot használ a rendszermemóriából. Persze ez lehet jóval kevesebb is, hisz nekünk a teszt pillanatában egy RGB-s billentyűzet, egy számítógépház és négy darab memóriamodul is osztozott az egérrel az iCUE szoftveren. 

A DPI beállítások menüben létrehozhatjuk azokat a DPI profilokat, melyekre úgy érezzük, hogy kedvenc játékainkban, illetve hát a Windows-ban szükségünk lehet. Minden profilhoz rendelhetünk egy adott színt, így könnyebben nyomon követhetjük, hogy melyik DPI érték is az aktív. Beállíthatjuk azt is, hogy melyik DPI érték legyen aktív a rendszer indulásakor, így indulás után nem kell azonnal a DPI gombot nyomkodni. Lehetőségünk van letiltani azokat a DPI zónákat, amelyekre nincs szükségünk. A skálán egyébként 100-as értékenként van módunk ugrálni a 200 és 12400 tartományban. 

A Corsair logó alatti RGB zóna világítását is testre szabhatjuk a szoftver segítségével. Több effekt és megszámlálhatatlan szín közül választhatunk, emellett lehetőségünk van arra is, hogy a Lighting Link segítségével az egér világítását más Corsair perifériákkal, vagy akár memóriával, processzorhűtő, vagy rendszerhűtő ventilátor világításával összehangoljuk. 


A Performance menü nem nyújt sok beállítási lehetőséget, mindössze a z egér sebességét konfigurálhatjuk, fokozott precizitásra kényszeríthetjük, mely az összes előre programozott DPI profilt finomabb, vagy durvább mozgásra sarkallhatja. 

Az Actions menüben a 8 programozható gombot konfigurálhatjuk, makrózhatjuk és természetesen az elmentett beállításokat sok-sok profilba menthetjük, így azokat később betölthetjük, amikor azokra szükség van. 

Az RGB világítás:

Az RGB világítás szolidra sikerült ennél a modellnél, mivel nincsenek extra világító zónák. A logó alól viszont szépen szűrődik ki a LED fény. Lehetőség van egyébként a fény intenzitásának az állítására is, így gyengébb, vagy erősebb világítást is előcsalhatunk az egérből. 

Összegzés:

A Corsair M55 RGB Pro egy teljesen szimmetrikus, kétkezes gamer egér, amely ideális választás lehet a bal és jobbkezes játékosok számára egyaránt. Méreteinek köszönhetően nagyjából minden fogási stílussal rendelkező játékos tudja használni az egeret. A fedőlap kissé durva felületű, míg az oldalsó rész barázdált, így kényelmes és stabil fogást biztosít. A minőséget tekintve a gyártó jó munkát végzett, mindössze a görgő esetében volt kivetni valónk. A nyolc programozható gomb kellő szabadságot biztosít a testreszabhatóság tekintetében. Az Omron mikrokapcsolók, melyek a fő gombok alatt találhatók hosszú élettartamot jelentenek, míg a PMW3327 szenzor a pontosságért felel. A mindössze 86 grammos egér közepes súrlódással rendelkezik. A kábel kissé vastag és merev, ami nem túl szimpatikus. A Corsair iCUE szoftverében minden beállítást elvégezhetünk áttekinthető körülmények között, köztük az RGB világítást, mely a Corsair logó alól szűrődik ki. Ami az M55 RGB Pro árát illeti, fekete és fehér színben 13500 forint környékén szerezhető be. További információkat a gyártó oldalán találtok. 

Írta: Kocsis Bence

Hasonló bejegyzések: