corsair-st100-rgb-nem-csak-egy-headset-allvany/2018/04/14

Corsair ST100 RGB - Nem csak egy headset állvány

2018. április 14. Kocsis Bence

Mai tesztünkben a Corsair legújabb headset állványát, az ST100 RGB modellt fogjuk bemutatni. A legtöbb headset állvány igazából csak arra alkalmas, hogy a fejhallgatónkat ne a monitor mögé, vagy ép a billentyűzet mellé kelljen ledobnunk, ha épp nem használjuk. A Corsair ST100 RGB állvány ennél többet nyújt, de hogy miért is, az hamarosan kiderül.

A Corsair ST100 RGB állvány egy hosszúkás, a Corsairre jellemző sárga-fekete dobozban érkezett meg hozzánk. A dobozról természetesen nem maradhatnak le a vásárlásra ösztönző illusztrációk és a legfontosabb tulajdonságok sem. Ilyenek például az USB 3.1 port, a CUE szoftver támogatás, vagy épp a prémium minőségű alumínium szerkezet.

A dobozt kibontva egy nagy ürességet tapasztalunk, ami a headset állvány formájának köszönhető. A csomagolás alatt megtaláljuk az állványt, kapunk mellé még egy USB (USB 3.1 Gen1) kábelt, mely 1,8 m hosszú, rendelkezésre áll egy üzembe helyezési útmutató és egy jótállási jegy is. A Corsair ST100 RGB egy súlyos darab, mely az alumínium szerkezetnek köszönhető. A 650 g súly és a kialakítás (a headset nagyjából az állvány tengelyének közepére esik) gondoskodik arról, hogy a szerkezet ne billenjen el még egy méretesebb fejhallható „leráncigálása” esetén sem.

Az ST100 RGB alapzatán összesen 4 portot találunk. A hátsó USB 3.1 Micro B kimenet a számítógép, vagy játékkonzolhoz való csatlakoztatásra alkalmas. Ezen felül kapunk felülre és oldalra is egy USB 3.1 Gen1 portot, melyre headsetet, vagy USB-s adathordozót csatlakoztathatunk. További lehetőség az elhelyezett 3.5 mm-es jack kimenet, melynek segítségével analóg fejhallgatót is használhatunk.

A Corsair ST100 RGB intergrálható a Corsair Utility Engine, azaz CUE szoftverhez, így a meglévő Corsair RGB perifériákkal együtt használható. Ha nincs egyéb Corsair RGB perifériánk és a szoftvert sem szeretnénk telepíteni, akkor a headset állvány teljes értékű eszköz, annyi eltéréssel, hogy alapértelmezett RGB világítást kap, így akár játékkonzolhoz csatlakoztatva is élvezhetjük a használatát.

A szoftver lehetőséget ad arra, hogy különféle EQ profilok közül választhassunk igényeinknek megfelelően, sőt, saját profilt, vagy profilokat is létrehozhatunk, melyeket elmenthetünk és később előcsalogathatunk. Továbbá válthatunk sztereó hangzás és 7.1-es virtuális térhangzás között is, mely utóbbit a 3,5 mm-es jack portra csatlakoztatott headset esetében is használhatjuk.

Mivel a headset állvány kapott két RGB világító zónát, így természetes, hogy az RGB világítás testreszabására a CUE szoftverben sok lehetőség van. A szoftverben magát az állvány RGB világítást is állítgathatjuk, de meglévő kompatibilis perifériák esetén a Lighting Link funkciót is bevethetjük. Ebben az esetben billentyűzet, egér, egérpad, headset, headset állvány azonos effektet produkál.

 

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=o2Z-CiDTdVE&feature=youtu.be[/youtube]

.
.

Összegzés:

Aki egy prémium minőségű headset állványra vágyik annak a Corsair ST100 RGB headset állvány mindenképp jó választás lehet, hisz ez az eszköz messze túlmutat egy egyszerű állványon. Az alumínium szerkezet és masszív talp biztosítja a stabilitást, a tappancsok garantálják a csúszásmentességet. A 7.1 virtuális surround hangkártya bármilyen headsetből képes kicsikarni a térhangzást (vitruálisan csak persze) és az RGB világítás tovább növeli az esztétikai élményt. Az USB 3.1 port lehetőséget ad USB flash meghajtó csatlakoztatására, de akár egeret, vagy billentyűzetet is ráköthetünk. Ami még esetleg jó lett volna ha… a vezeték nélküli headset töltési lehetősége vezeték nélküli módon, de ez ebben az esetben csak ötlet szinten merült fel bennünk. És hogy ekkora tudás mibe kerül? A Corsair ST100 RGB headset 20-21 ezer forint körüli áron szerezhető be, ami kicsit soknak tűnhet, de a tudását figyelembe véve szerintünk nagyon nem az.

 

Írta: Kocsis Bence

Hozzászólások