corsair-strafe-rgb-mechanikus-billentyuzet-a-szivarvany-minden-szineben/2015/12/13

Corsair Strafe RGB - Mechanikus billentyűzet a szivárvány minden színében

2015. december 13. Kocsis Bence Billentyűzet

Nemrégiben nálunk járt a Corsair Strafe billentyűzet, melyről pozitív vélemény alakult ki bennünk. A gyártó azóta továbblépett és elkészített egy színek millióiban pompázó a Strafe modellre alapozó billentyűzetet. Ez az új modell a Corsair Strafe RGB a gyártónak köszönhetően nálunk vendégeskedett. Annak jártunk utána, hogy egy amúgy is jó alapot, a Strafe billentyűzetet, hogy lehet még "űberelni" egy jó, minden téren testre szabható háttérvilágítással.

A Corsair Strafe RGB doboza már árulkodik arról, hogy egy, a szivárvány minden színében pompázni képes megoldást vehetünk a kezünkbe. A dobozon olvasható az RGB felirat, mely a színes háttérvilágításra utal, bár erre a szép színes grafika nagy segítség. Azt is láthatjuk, hogy a gyártó ennél a modellnél Cherry MX mechanikus kapcsolókat vetett be, mely ebben az esetben a red változat. Egy logó arra figyelmeztet bennünket, hogy ha a Strafe RGB-bez hasonló megoldásokkal rendelkezünk, akkor szinkronizálhatjuk a színeket a többi eszközzel, például egérrel, vagy headsettel. A dobozt megnézve láthatjuk, hogy cserélhető gombokat is kapunk, így azért el lehet majd szórakozni...

.

A billentyűzetet a dobozból kivéve egy elég súlyos példányt pillanthatunk meg. A maga 448 x 170 x 40 mm-es méretével és 1.27 kg-os súlyával egy elég masszív billentyűzetről beszélhetünk. Első ránézésre egy minimalista dizájn tárul elénk. Semmi ív, kanyarulat, csupán az "F" gombok felett húzódó kis "árok", a Corsair márkajelzés és logó töri meg a teljes unalmat, ami számomra pozitívum, mert nem igazán szeretem az olyan megoldásokat, melyek azt szeretnék, hogy a látvány után ítélve döntsünk. Ettől eltekintve egy szép, letisztult billentyűzettel van dolgunk.

Ha már a fent említett kis ároknál tartunk.. Ez az árok nagyon esztétikusan a billentyűzet oldalán is folytatódik, felette és alatta egy fehér alumínium lemezzel. Ez a kis oldalsó barázda egyébként LED háttérvilágítást kapott, a többi billentyűtől függetlenül, fehér színben világít. Ha megnézzük a TAB billentyűt, akkor láthatjuk, hogy elüt a többi gombtól a barázdáinak köszönhetően. A billentyűk alatti rész egy egybefüggő fehér lemez a billentyűk kapcsolói számára kialakított bevágásokkal. Ez azért is jó, mert a fehér, mint tudjuk, a legjobb fényvisszaverő, ezért a billentyűk között a LED fény kiszűrődik, ami nagyon jól mutat. A Corsair a Strafe billentyűzetéhet 10 darab szürke, érdes felületű, de ugyancsak átlátszó, megvilágítható betűkkel feliratozott gombot és egy kiszedőt mellékelt.  A, D (2x), E, F, Q, R, S, W (2x) gomb található a dobozban, melyeket FPS és MOBA játékokhoz használhatunk fel. Ha ezeket a gombokat felhasználjuk mindenképp javasolt a LED fény bekapcsolása, hisz a betűk szinte "láthatatlanok", de ez így van a normál gombokkal is, ami természetes, hisz a LED háttérvilágítás miatt átlátszóak.

.

Visszatérve a kialakításhoz, egy 104 gombos billentyűzetről beszélhetünk, mely két további gombbal egészül ki. Az egyik a fényerőszabályzó gomb, a másik pedig a Windows gombot letiltó billentyű, melyek mindegyike RGB, a jobb felső sarokban kapott helyet, a num lock, caps lock és scroll lock visszajelzők mellett (melyek fehérben képesek világítani). A gombok 100%-os Anti Ghosting (beragadás elleni védelem) támogatással rendelkeznek, azaz minden lenyomást időben el tud különíteni a hardver, így nem fogunk windows-ba kidobós beragadó billentyűs, hibaüzenetet kapni.

A Corsair Strafe RGB rendelkezik egy műanyag kéztámasszal, mely a mechanikus billentyűzetek sajátosságát, a nagy magasságot hivatott ellensúlyozni. Ez a kéztámasz egy köríves megoldás és felülete nagyon kellemes tapintású, emellett apróbb kis barázdák is kerültek rá, ami csúszásmentességet eredményez több óra játék után is. A kéztámasz esztétikailag is megállja a helyét, nem rontja a billentyűzet összképét.

A Strafe RGB dupla USB csatlakozóval rendelkezik, aminek oka, hogy a billentyűzet hátoldalán egy USB port került elhelyezésre. Ennek a portnak a segítségével könnyedén csatlakoztathatunk egeret, headsetet, vagy USB meghajtót (merevlemezt, pendrive-ot) a számítógéphez.

A Corsair Strafe RGB négyféle kapcsolóval készült el. A Cherry MX red, Cherry MX brown és Cherry MX blue mellett egy Cherry MX Silent kapcsolóval ellátott változat is jutott a piacra. A mi tesztpéldányunkban Cherry MX red kapcsolók teljesítettek szolgálatot, így most erre a megoldásra térünk ki kicsit részletesebben.

Red animation_cherry_mx_brown Blue
A kapcsolók működéséhez kattints a képekre! .

A Cherry MX red elnevezésű kapcsolók kis erővel lenyomható, lineáris, visszajelzőhang-mentes mechanikus kapcsoló, amely a játékosok igényeinek tökéletesen megfelel. A kapcsoló egy zömök testtel rendelkezik, melyen található egy kiálló, lapos felületű érintőfelület. A kapcsoló működési elve alapvetően egyszerű. Mint minden Cherry MX kapcsolóban, itt is található egy érintőfelület, és egy közbefogó rész. Ha a billentyűt lenyomjuk, akkor az érintőfelület szépen átsiklik, akadály nélkül a közbefogó részen. Amint átsiklott a felületen, a kapcsoló továbbítja a jelet, és jó esetben választ ad a jelre a billentyűzet, amit a monitort sasolva megfigyelhetünk. Nem kell teljes mértékben lenyomnunk a billentyűket, ugyanis ha az érintőfelület átjutott a közbefogón, hiába nyomtuk le teljesen a billentyűket, a jel továbbjut. A piros kapcsoló különlegessége az, hogy az érintőfelület teljesen lapos, nincs semmiféle kitüremkedés rajta (ilyen kapcsoló a fekete/black is), ellentétben többi társával. Lenyomásához 45g-t kell kifejtenünk, ami egyrészt alacsony, másrészt tökéletesen kontrollálni tudjuk a billentyűk leütését.

Bár egy mechanikus gamer billentyűzet elsődleges értékmérője a minőségi kapcsolók és a kényelem, azért egy RGB megoldásnál a külcsínre is oda kell figyelni, hogy a gyártó ezen a téren is odatette magát. Az, hogy egy billenytűzet RGB, azt jelenti, hogy nem 6-7 szín közül választhatunk, hanem ebben az esetben 16,8 millió színt csavarhatunk ki a billentyűk alatti LED-ekből. A legjobb ebben a Strafe RGB billentyűzetben, hogy a LED háttérvilágítás nem lokalizált, azaz nem 6-8, vagy 10 gomb kap egy-egy háttérfényt, hanem minden egyes gombnak a Corsair logóval együtt saját kis LED-je van. Ennek eredményeképp iszonyatos színkavalkádot hozhatunk össze.

A gyártó a szoftverben (Corsair Utility Engine) egy gyári profilt helyezett el, mely számos effektet tartalmaz. Összesen 9 effekt áll rendelkezésünkre, melyek között szivárvány, hullámzó és esős effekteket találunk. Van lehetőségünk például olyan mód beállítására, ahol a lenyomott gombok néhány másodpercig különféle színben világítanak. Ha kedvünk van olyan effektet előcsalni, amely vízbe dobott kavics által keltett hullámot hivatott lemásolni, azt is megtehetjük.

[youtube]

[/youtube]

.

Már a fenti videó végén láthattatok néhány egyedi megoldást, amelyeket mi próbáltunk elkészíteni. A lehetőségek ugyanis szinte korlátlanok. Ha rászánunk egy kis időt és van hozzá türelmünk és persze ügyességünk, akkor iszonyat jó effekteket hozhatunk létre, melyeket azután használni is tudunk. Ha nem érezzünk magunkban ez erőt, akkor a gyártó oldalán található profilokból válogathatunk, melyeket megszállott rajongók töltöttek fel Star Wars, Fallout 4 és még sok más témában.

Corsair Utility Engine:

A gyártó oldaláról letölthető szoftver annyi opciót rejt magában, hogy már már zavaró, hisz akik alapszinten szeretnék használni a billentyűzetet könnyen eltévedhetnek a menük, fülek világában. A billentyűzet a beépített memóriájának köszönhetően lépes az általunk mentett beállításokat megjegyezni, ami nagy pozitívum.

cue_1

A gyárilag elkészített effekteket használhatjuk, vagy készíthetünk magunknak statikus színsémát, akár az effektek felhasználásával. Lehetőségünk lesz minden egyes gomb egyedi színének beállítására, természetesen a jó ízlés határait figyelembe véve. Ha nagyon profinak érezzük magunkat akkor áttűnés effektetek is készíthetünk, de lehetőség van már elkészített effektek letöltésére, mint ahogy fentebb már említettük. Választhatunk a fényerők között, 100%, 66% 33% és kikapcsol állapot a négy opció. Lehetőség van a Windows gomb kikapcsolására, emellett az Alt+F4 és Alt+Tab gombokat is hatástalaníthatjuk, amelyek játék alatt, főleg multiplayer módban nagy galibát okozhatnak. Beállíthatjuk az USB válaszidőt is, itt 1000, 500, 250 és 125 Hz (1, 2, 4, 8 ms) közül választhatunk.  Ha van kompatibilis Corsair hardverünk (VOID RGB Headset, SCIMITAR RGB egér) akkor a színeket akár össze is hangolhatjuk a szoftver segítségével.Ezen felül lehetőséfünk van még makrózni, valamint médiavezérlést konfigurálni.

cue_2 cue_3
cue_4 cue_5
cue_7 cue_8
.

Összegzés:

Hogy mit kapunk a pénzünkért? Egy szórakoztató extrákkal megfejelt, kimondottan dizájnos, letisztult és kényelmes billentyűzetet, mely a játékosok minden igényét kielégíti. A gombonkénti LED háttérvilágítás a fehér háttérrel és a testre szabhatósággal igazi élmény. A Cherry MX red kapcsolók nagyon jó szolgálatot tesznek, viszont cseppet hangosak (már aki erre nagyon érzékeny). Akit zavarja a billentyűk hangja, az MX Silent kapcsolókkal ellátott változatot keresse, bár azért tudni kell, hogy nincs teljesen csendes mechanikus billentyűzet, de nem is ezért vásároljuk őket, hanem a profi működése miatt. A Strafe RGB több mint 1 kg-os súlya stabilitást ad, amit az alsó részen elhelyezett gumitalpak tovább növelnek, a levehető kartámasz pedig kimondottan kényelmes. Az extra gombok tovább növelik a felhasználói élményt, ami FPS és MOBA játékosok számára nyújthat újabb alternatívát.

És hogy mennyi pénzért? A Corsair Strafe RGB billentyűzet Cherry MX Red kapcsolókkal 46.000 forint környékén szerezhető be, ami körülbelül 4 ezer forintos felárat jelent a korábban bemutatott Corsair Strafe billentyűzethez képest. Összehasonlításképp egy hasonló képességű Razer Blackwidow Chroma 49 ezer, vagy egy LOGITECH Orion Spark G910 pedig 60 ezer forint környékén kapható. Útóbbiak kiegészítő gombok nélkül, kerülnek a boltok polcaira.

tetszett_s[1]

corsair-banner

Írta: Kocsis Bence

Hasonló bejegyzések: