corsair-vengeance-pro-rgb-memoriak-jartak-nalunk/2018/09/07

Corsair Vengeance Pro RGB memóriák jártak nálunk

2018. szeptember 07. Kocsis Bence Memória

Azt már lassan megszokhattuk, hogy szinte minden termék dobozán találkozunk RGB felirattal. Ma már világítanak a billentyűzetek, az egerek, a számítógépházak ventilátorai, de találkozhatunk RGB-s egérpaddal, vagy headsettel. Alaplapok is fényárban úsznak, sőt már SSD-k is kerülnek a boltok polcaira RGB világítással és a tápegységekről ne is beszéljünk. A memóriák terén is egyre forróbb a helyzet ezen a téren, hisz a Patriot, a HyperX, a G.Skill, az ADATA, a Geil, a Team Group mind-mind gyárt RGB világítással ellátott RAM modulokat. A Corsair is rendelkezett a korábbiakban RGB RAM-okkal, melyek Vengeance RGB néven futottak. Nemrégiben frissítette a gyártó RGB kínálatát és piacra dobta a Vengeance Pro RGB szériát.

A gyártó két színben dobta piacra újdonságait.  A Black kivitel esetében 15 változat érhető el 16, 32 és 64 GB-os kiszerelésben, 2666, 3000, 3200, 3600 és 4000 Mhz-es órajelekkel. A 3000 Mhz-es változatoknál a vásárlók választhatnak CL15 és CL16 késleltetés között.

A White kivitel csak 12 tagból áll. Ebben az esetben nem választható 4000 Mhz-es órajellel ellátott Kit és a 3000 Mhz-es órajelből sincs akkora választék.

Csomagolás, a modulok:

A Corsair Vengeance Pro RGB memóriák egy elég súlyos dobozban érkeztek, ami mindenképpen arra utal, hogy méretes modulokkal állunk szemben. A csomagolás színvilága a jól megszokott fekete/sárga színösszeállítás. A dobozon egy méretes grafikát, amolyan ízelítőt kapuk a memóriából, emellett leolvasható a CUE támogatás, az Intel XMP certifikáció és a RAM típusa, mennyisége és órajele is szerepel.

A gyártó hangsúlyozza a RAM kapacitásra vonatkozó adatokat és azt is, hogy RGB modulokkal állunk szemben.


A modulok kimondottan jól néznek ki, mindkét oldaluk megegyező, azzal az eltéréssel, hogy egyik oldalra a Vengeance Pro RGB matrica került, másik oldalon pedig a termékkód kapott helyet. Az általunk kipróbált fekete modell esetében a memória hűtő matt fekete színű, a fent elhelyezett RGB LED-ek burkolata fehét tejszínben tündököl, kikapcsolt állapotban nem átlátszó.

A ramok nem a LED borítás részen a legszélesebbek, hanem középen, a logó alatt szélesednek ki igazán. Mivel nem volt bátorságunk megbontani a burkolatot, pontosan nem tudjuk, hogy ez extra hűtési céllal lett így megalkotva, vagy pedig a LED-ek miatt kellett ez a kivitel.


A CPU-Z szoftverben kiolvashatók a legfontosabb tulajdonságok. Látható, hogy a tesztrendszerünkben egy Intel Core i7-8700K processzor működött, mely gyári értékekre (alap órajel, bekapcsolt Turbo és HyperThreading) volt belőve. A modulok 3600 Mhz-es DDR4 effektív órajelen működtek, melyet az Intel XMP támogatásnak köszönhetően egy kattintással - a BIOS-ban, vagy az alaplap szoftverében - tudtunk elérni. Alap esetben a memória modulok a DDR4 alapórajelén, azaz 2133 Mhz-en mennek (nem pedig a processzor által támogatott órajelen, mely esetünkben 2666 Mhz lenne). A memóriamodulokra ezen a 3600 Mhz-es órajelen az 1.35V-os feszültség a jellemző, ami ugye 0,15V-al magasabb, mint a DDR4 referencia feszültség, melyet a 2133 Mhz-es modulok tudhatnak magukénak.

Tesztkonfiguráció:

A tesztekhez egy Gigabyte Z370 Gaming Ultra 2.0 OP alaplapot használtunk, a processzor pedig egy Intel Core i7-8700K modell volt, melyet gyári beállításokkal működtettünk. Referenciaképp 16 GB-nyi Kingston HyperX Fury RAM-okat néztünk meg, amik 2133 Mhz-es órajelen ketyegtek. A ház egy Corsair Air 740 volt, a memóriamodulok mellett pedig egy Corsair H110i GTX folyadékhűtés gondoskodott a processzor hűtéséről.

Tesztek:

A tesztekhez az AIDA 64 rendszerdiagnosztikai segédprogramot, a Cinebench R15-ös változatát, az Unigine Valley Benchmark programot és a Far Cry 5-öt használtuk:

Az iCUE szoftver:

A Corsair iCUE egy összetett szoftver, mellyel az összes, RGB világítást támogató periféria vezérelhető, emellett egyéb hardverekhez is tudjuk használni, mint például a tápegységek. A szoftver autómatikusan érzékeli az új perifériát, esetünkben a RAM-okat is, így ha már fel van telepítve a szoftver, semmi dolgunk sincs, esetleg, ha nem volt frissítve verzió, akkor egy update nem árt.

Az iCUE nagyon sok információt közöl nekünk a memóriákról, számos beállítási lehetőség áll fenn és természetesen az RGB világítást is itt tudjuk variálni.

Beállíthatjuk például azt, hogy az alaplapon a memória foglalatok hogy helyezkednek el, választhatunk 1 x 4, 2 x 2, vagy akár 2 x 4 foglalat közül is, így a világítás olyan lesz, ahogy azt szeretnénk.

Az iCUE lehetőséget ad az RGB világítás részletes testreszabására. Számos effekt beállítható, de akár arra is van lehetőségünk, hogy fix színekkel "dolgozzunk" és ott van még a Lighting Link, melynek segítségével más Corsair perifériákkal is összehangolhatjuk a világítást, mint billentyűzet, egér, vagy akár a RAM-ok mellett lévő Corsair processzorhűtő.

Mint már említettük, sok információt kapum a RAM-okról, ilyenek például az órajel, vagy az időzítésre vonatkozó paraméterek.

Emellett a memória modulok egyenkénti hőmérsékletét is figyelhetjük, még egy valós idejű grafikon is szemlélteti az aktuális értékeket, akár modulra lebontva.

Abban az esetben, ha rendelkezünk kompatibilis alaplappal - a mi esetünkben egy Gigabyte Z370 Gaming Ultra 2.0 OP - akkor a memória modulok RGB világítása összehangolható az alaplappal, az alaplapi szoftver segítségével. Ebben az esetben az alaplap fényei és a memória modulok világítása összhangba hozható.

Működés közben:

Összegzés:

A Corsair Vengeance Pro RGB modulok széles palettáját dobta piacra a gyártó, így mindenki megtalálja a számára szükséges órajellel, illetve kapacitással rendelkező, csomagokat. Az induló 2666 Mhz-es (melyek ugye a 8. generációs Intel processzorok által támogatott órajelek) modellektől a 4000 Mhz-es változatokig nagy a választási lehetőség, emellett két szín is rendelkezésre áll. Ami az RGB világítás által nyújtott látványvilágot illeti, a Vengeance Pro RGB RAM-ok nagyon jól teszik a dolgukat, amit az iCUE szoftver segítségével testre szabhatunk. Ami az árakat illeti, a Vengeance Pro RGB memóriacsomagok eléggé húzósnak mondhatók. A legkisebb , 16 GB-os , 3000 Mhz-es kit 70 ezer forintba kerül, míg a 32 GB-os, 2666 Mhz-es csomagért 135 ezer forintot kérnek el. Aki a 64 GB-ban gondolkodik, annak több mint 300 ezer forintot kell kifizetnie.

Írta: Kocsis Bence