corsair-void-pro-wireless-7-1-headset-teszt/2017/08/24

Corsair Void Pro Wireless 7.1 Headset teszt

2017. augusztus 24. Kocsis Bence Hangeszközök

A Corsair VOID headset termékcsaládja kimondottan sikeres volt a játékosok körében. Ezen a sikeren felbuzdulva a gyártó frissítette a palettáját a VOID PRO családdal, melybe az elődhöz hasonlóan vezetékes és vezeték nélküli kivitelben és opcionálisan RGB világítással kerülnek a boltok polcaira, viszont abban megegyeznek, hogy mindegyikük Dolby 7.1-es térhangzással lett ellátva. Mai tesztünkben a vezeték nélküli kivitellel rendelkező, RGB világítású , Dolby 7.1 térhangzással ellátott változatot mutatjuk be, melyet fehér színben juttatott el hozzánk a gyártó.

A VOID PRO RGB Wireless headset csomagolása a Corsair-től már megszokott sárga / fekete színvilágot követi. A dobozon természetesen megtaláljuk a headsetről készült illusztrációt, virít rajta az RGB felirat – mellyel ugye már mindent el lehet adni – és természeten olvashatjuk a legfontosabb tulajdonságokat, emellett a gyártó a CUE (Corsair Utility Engine) szoftverre is tesz utalásokat, mellyel a Corsair perifériái működésre bírhatók, akár összehangolva is.

A dobozt kibontva kisebb csalódás ért, amikor megláttam a headsetet, ami semmiféle tároló alkalmatosságot nem kapott. Az szerintem azért elvárható lenne, hogy a gyártó egy szövetzsákot, vagy hasonló megoldást mellékeljen – ami nagyon jól jön, ha épp nem használjuk a headsetet és nem akarjuk mindig bedobozolni - , ami szerintem elvárható lenne egy 120 eurós terméktől.

Ha tovább keresgélünk a dobozban, akkor megtaláljuk a headset kiskönyvét, egy garanciával kapcsolatos dokumentumot, egy szivacsot, amit a headset mikrofonjára húzhatunk extra zajcsökkentés gyanánt, valamint a készlet tartalma egy USB-s töltőkábel és természetesen az USB-s wi-fi adapter, ami a vezeték nélküli kapcsolatot biztosítja a számítógép / laptop és headset között.

Ha a headsetet kezünkbe vesszük, kellemesen csalódhatunk, hisz az eszköz elég könnyűnek mondható a maga 390 gramm súlyával.

A kényelemről az 50 mm-es neodímium hangszórkat körülvevő, még lágyabb memóriahabbal ellátott fülpárnák és mikroszálas borítás gondoskodik. A headsetet már a megjelenés előtt 2 héttel a kezünkben vehettük és ez idő alatt egy pillanatra sem éreztünk fülfájást.

A gyártó minden érdekességet a headset fejhallgató részének bal oldalára pakolt, a jobb oldalra csak a bal oldallal szimmetrikus RGB világítás jutott. A bal oldalon találjuk a mikrofont mely egy nagyon érdekes megoldás. Annak ellenére, hogy ez a nyúlvány merevnek tűnik egy hajlítható dologról van szó, azaz nem csak fel és le tudjuk mozgatni, hanem rugalmas, így a szánkhoz közel tudjuk hozni. Kapunk egy mikrofont lenémító gombot és a némító gomb fölé került a be-/kikapcsoló gomb.

A mikrofon részen, a szivacs számára feltartott hely alatt kapunk egy állapotjelző LED-et, mely pirosan világít abban az esetben, ha a mikrofon fel van hajtva és ebben az esetben ki is kapcsol. A fejhallgató rész bal oldalán további négy érdekesség található. Az alsó részen, szinte láthatatlan helyre került a töltőkábel micro USB csatlakozója, valamint itt találjuk a hangerőszabályzó gombot is, mely nem egy tekerős megoldás, hanem folyamatos nyomásra, vagy húzásra emeli a hangerőt, vagy halkít. Még egy funkciója van ennek a gombnak, ugyanis befelé nyomva a mentett EQ profilok között váltogathatunk, ami egy kimondottan jó megoldás. Egyszerre 5 profil közül választhatunk, a kiválasztott profil sorrendjét egy hangjelzéssel tudjuk beazonosítani ("pittyenések száma"). Ebben az esetben nagyon örültünk volna egy beszédhangnak, ami a profil nevét kimondja, de erre még a gyári profilok esetében sincs lehetőség. Ezen gomb hosszú lenyomásával egyébként aktiválhatjuk, vagy épp kilakcsolhatjuk a virtuális térhangzást és válthatunk 2.0 és 7.1 módok között.

A headset fejhallgató részét a fejpánttal egy-egy alumínium elem köti össze. Itt a gyártó egy okos dolgot követett el, ugyanis a fejhallgató rész elfordítható, így egyenes felületekre könnyedén lerakható.

Következzen a fejpánt, ami egy nagyon érdekes rész. Először is sugárzik belőle a kényelem, hisz a fejpánt és a fej közé egy viszonylag vastag szivacs került, ami szövetborítást kapott. A szövetborítás azért is hasznos, mert nem ragadnak bele az esetleges hulló hajszálak. Elsőre nem látszik, de a fejpánt nagysága állítható. A gyártó a borítás alatt még egy skálát is elhelyezett mely 9 beosztást tartalmaz. Ennek megfelelően nem folyamatosan állítható a fejpánt, hanem 9 helyen állhatunk meg, egymástól nagyjából 3-4 miliméterre.

A fejpánton kívül egyébként egy-egy szürke Corsair felirat található és a belső oldalon kapunk egy L és R feliratot a gyengébbek kedvéért. Egyébként viccesen hangzik, de ha nem lenne a felirat és a mikrofon, akkor akár fordítva is feltehetnénk a headsetet ugyanis fordítva is kimondottan kényelmes.

Specifikációk:

  • Típus: 2.4 GHzWireless (USB receiver használatával)
  • Elérhető színek: Karbon / fehér
  • RGB világítás: van
  • Audio: Dolby Headphone 7.1
  • Hangszórók: 50 mm Neodymium
  • Akkumulátor strapabíróság: Akár 16 óra
  • fREKVENCIA: 20Hz – 20kHz
  • ImpedanCIA: 32 Ohm @ 1kHz
  • Mikrofon típus: Unidirectional noise cancelling
  • Mikrofon impedancia: 2.0k Ohm
  • Mikrofon frekvencia: 100Hz – 10kHz
  • Mikrofon érzékenység: -38 dB (± 3 Db)
  • Méretek: 228mm (L) x 242mm (W) x 108mm (H)
  • Súly: 390g
  • Garancia: 2 év

Szoftver, hangélmény:

.

A VOID PRO headset szoftvere a Corsair periféria tulajdonosok körében már jól ismert CUE (Corsair Utility Engine), mely a Corsair perifériák meghajtóprogramját egy szoftverben integrálja. A headset szoftvere nem egy összetett rendszer, hisz ebben az esetben "csak" az RGB világítás és a hangszín állítható. Az RGB-s perifériákhoz hasonlóan lehetőségünk van számos effekt (fix világítás, villogás, RGB átmenet, stb.) beállítására, emellett más Corsair perifériákkal (billentyűzetek, egerek, egérpadok) is összehangolhatjuk a világítást.

.

Játék közben a hangzás kimondottan tetszett, a magas, közepes és mély hangok is nagyon jók, így csata közben minden apró mozdulatot meghallhatunk és a mély, dübörgő hangok sem maradnak ki. Akinek nem nyeri el a tetszését a hangzásvilág, az a CUE szoftverben finomhangolhat és profilokba menthet, amit (ahogy a leírásban is már említettük) a bal fülhallgató alsó részén elgelyezett gombbal hozhat elő.

A passzív hangszigetelés, amit a fejhallgatón lévő párnák produkálnak szinte tökéletes. Ha ennél kevesebb zajt kellene beengedni kívülről (megoldható pl sűrűbb párnaanyaggal, vagy más anyaghasználattal) , akkor már biztosan éreznénk, hogy a headset a fejünkön van, de ebben az esetben szinte észrevehetetlen. Bekapcsolt mikrofon esetén a rögzített hangot a headset a fejhallgatókba továbbítja, ami abban segít, hogy saját hangunkat hallva a kiabálás lehetőségét kiszűrjük. A mikrofon hangerejét a CUE szoftveren belül szabályozhatjuk.

Ami a zenei élményt illeti szerintem garantált. Hallgattunk a teszt alatt rock zenét, elektronikus zenét és a magas hangok kipróbálása végett még a komolyzenei ismereteinket is gyarapítottuk. Természetesen a tökéletes hang érdekében elővehetjük a CUE szoftvert, de amennyire jó hangzást produkálhatunk olyannyira elmehetünk rossz irányba is.

7.1-es headset révén a térhangzást is fontos megelmlíteni. A 7.1 hangzás a CUE szoftverben aktiválható, itt válthatunk 2.0 és 7.1 hangzás között. A véleményem alap esetben az, hogy a két fizikai hangszóró megléte esetén nyolc különböző hangszóró emulálása rontja a hangminőséget. Viszont ebben az esetben a térhangzás bekapcsolása után nem veszítünk annyit a hangminőségből, amit más headseteknél megszokhattunk. Valóban olyan érzésünk van, mintha a hang több irányból érkezne, persze ehhez az is kell, hogy olyan játékokkal játszunk, ami támogatja a térhangzást. Persze több esetben mégiscsak jobb érzés sztereó módban lövöldözni, ez játékfüggő.

Ami a mikrofon hangminőségét illeti nem kell nagy durranásra számítani, így ha Twitch, vagy Youtube csatornánkon stúdió minőségű hangot szeretnénk, akkor nem a Corsair VOID PRO a mi headsetünk, de ha a mikrofont TeamSpeak, vagy Skype, esetleg egyéb beszélgetések lebonyolítására használnánk, akkor nincs félnivalónk, mert alapvetően tiszta hangot produkál.

Akkumulátor, üzemidő:

A gyártó által megadott információk szerint a beépített Li-ion akkumulátor 16 óra üzemidővel rendelkezik. Ez esetben persze nem részletezik, hogy milyen hangerőn, milyen RGB beállítással, milyen hangszínnel, vagy épp bekapcsolt mikrofonnal történt-e mérés. Mi természetesen nem egyhuzamban, hanem 1-2-3 órás részletekben használtuk a headsetet. A próba során volt filmnézés, zenehallgatás, játék is és nagyjából 9 órát tudtuk elérni. A 16 óra lehetséges, hogy kivitelezhető, de ahhoz az RGB világítást ki kell kapcsolni és a hangerőből is intenzíven vissza kell venni. Az akkumulátor lemerülésére egyébként egy hangjelzés figyelmeztet, ami után nagyjából 20-25 percünk van a teljes lemerülésig. Természetesen itt is befolyásoló tényező az RGB világítás és hangerő.

Lehetőségünk van az akkumulátor aktuális töltöttségének kiderítésére, méghozzá két módon. Az egyik a CUE szoftver, ahol pontosan kiolvasható az érték, a másik pedig a micro USB port alatt elhelyezett LED. Ha ez a LED zölden világít, akkor a töltöttség 80% feletti, ha sárga, akkor a töltöttség 20-80% között van. Ha a töltöttség 20% alá esik, akkor piros világítást láthatunk.

Ha 10 percig nem érkezik hang a számítógépről, akkor a headset bontja a kapcsolatot az USB-s adapterrel, ami egy kényelmi funkció arra az esetre, ha csak fogjuk és levesszük a headsetet kikapcsolás nélkül.

Wi-fi tulajdonságok:

A gyári adatok 14 métert adnak meg, ami azt kell mondjam, helytálló, sőt... A hang tisztán és akadásmentesen hallható akár több falon keresztük is (ha épp erre van igény), de nyitott térben bőven meghaladja a hatótávolság az említett 14 métert. A párosításhoz egyébként le kell nyomni a bekapcsoló gombot és a Headset elkezd kommunikálni a számítógéphez csatlakoztatott 2,4 Ghz-es Wi-fi modullal.

Összegzés:

A Corsair Void Pro Wireless 7.1 egy kimondottan jól sikerült headset, de azért vannak hibái. A kényelemre nem lehet panasz – a teszt során néha olyan érzésem volt, mintha nem is lenne rajtam a füles – és az anyaghasználat is megállja a helyét. A hangzás nagyon tetszett, amin a beállításokkal még lehetett finomítani. A headsetre pakolt EQ profil választó gomb kimondottan jó ötlet és az RGB világítás is jól mutat (bár használat közben ebből mi semmit sem veszünk észre). Kicsit csalódás volt a mikrofon, melyet a gyártó előrelépésként harangozott be, de a minőség terén azért még lehetett volna egy kicsit többet alkotni. Összességében elmondható, hogy a Corsair Void Pro Wireless 7.1 egy vérbeli gamer füles, ami kényelmes és élvezetes órákat garantál a számítógép előtt.

PRO:

  • dizájn
  • vezeték nélküli kivitel
  • kényelem
  • kiváló hangélmény
  • mikrofon némításának megoldása
  • virtuális térhangzás

KONTRA:

  • nincs extra mikrofonminőség
  • az RGB világítás nagyban csökkenti az akkuidőt

 

A Corsair Void Pro Wireless 7.1 120 eurós áron szerezhető be fehér és karbon színben , míg a sárga színű,  USB dokkolóval ellátott Wireless SE 140 euróba kerül.

Írta: Kocsis Bence

Hasonló bejegyzések: