creative-sound-blaster-tactic-3d-omega-es-recon-3d-omega-teszt/2013/10/27

Creative Sound Blaster Tactic 3D Omega és Recon 3D Omega - teszt

2013. október 27. Herczeg Balázs

A 23-ai ünnep előtti időszakot két Creative fejhallgató társaságában töltöttük el, melyeknek különlegessége az, hogy mind a két eszköz a vezeték nélküli gamer fejhallgatók táborát gyarapítja.

A két perifériát a Bluechip számítástechnikai webáruház és szaküzlet biztosította a számunkra, melyet ezúton is szeretnénk nekik megköszönni.  A Szingapúri székhelyű gyártó neve korábbról ismerős lehet, hiszen korábban tesztelt alaplapjaink némelyikében Creative hangkártya kapott helyet, vagy ha nem is egészben hangkártya, de technológia támogatást kapott az alaplap. Igazából a Gigabyte G1 Sniper 5 alaplapról és annak a Sound Blaster Recon 3D integrált hangkártyájáról, illetve az MSI Z77-es alaplapjairól beszélek, amelyek THX TruStudio Pro támogatást kaptak. A szemfülesebbek észre is vehették, hogy a Gigabyte alaplap hangkártyája, és az egyik teszttermékünk neve megegyezik. Ez nem véletlen, ugyanis a Gigabyte a ugyan azt a hangért felelős processzort szerelte bele az alaplapjába, mint amit a Creative használ a hangkártyáiba.

IMG_1246

A Tactic 3D Omega-ban és a Recon 3D Omega-ban több közös tulajdonságot is felfedezhetünk. Legelőször már a dobozaikról észrevehetjük, hogy teljesen ugyan azt a vezeték nélküli fejhallgatót tartalmazza mindkét pack, sőt, mindkét rendszer kompatibilis PC-vel, Macintosh-al (MAC-kel), Playstation 3-al illetve Xbox 360-al is. Először a közös pontot, vagyis a fejhallgatót mutatnám be nektek, utána pedig rátérek a két rendszer eltéréseire.

Dizájn

SoundBlaster Tactic 3D Wireless fejhallgató

Első ránézésre észrevehetjük, hogy nem egy kispályás fejhallgatóval, de nem is egy csúcstechnikás eszközzel van dolgunk. Ez felépítés szempontjából is így van, de mivel a Creative-ról van szó, gondolhatjuk, hogy ők a kevésbé jóból is többet ki tudnak hozni, mint mások a jóból. Kezdjük a két hangszóróval. Kialakítás szempontjából mind a két hangszóró remekül néz ki, leginkább pedig a pulzáló világítás tetszett bennük. A jobb oldali hangsugárzóegységen sok extra kapott helyet, többek között oda kell dugnunk a töltőt, az optikai kábelt konzolokhoz, ott kapcsolhatjuk ki be a mikrofont, oda tudjuk rakni a mikrofont, ott tudjuk ki-be kapcsolni az eszközt, sőt még hangerőt is állíthatunk vele. A másik oldal nem kapott extrát. El is érkeztünk az első negatívumhoz. A fülpárnák kényelmesek, de csak rövidtávon. Nekem személy szerint a több órás használat után összenyomta a füleimet. A fejpánt része nem sikerült rosszul. Felső része párnázott, állítható a fejpánt, ráadásul vésetten a Tactic 3D feliratot is megtalálhatjuk benne.

IMG_1280

Recon 3D külső hangkártya

A külső hangkártya vagy irányítópanel méreteit tekintve nem nevezhető kicsinek, de cserébe nem kevés beállítást tudunk vele elvégezni. Először is megemlíteném hogy a jobb és bal oldalon is egy-egy 3-as kapcsoló kapott helyet, bal oldalt az aktuális eszközre(PC/MAC, PS3, Xbox360)  tudjuk ráállítani az eszközt, a jobb oldalon pedig a mikrofon érzékenységét tudjuk állítani. Ezt ajánlott közepesen vagy kicsin tartani, ugyanis high beállítások mellett nálam eléggé érthetetlen volt az, amit a mikrofonba mondtam. Érdemes megemlítenem hogy LEDes háttérvilágítást kapott a készülék. Jobb és bal oldalon egymással párhuzamosan két LEDcsík helyezkedik el, ráadásul még a gombok is világítanak. A 2 kapcsolón kívül 6 gomb kapott helyet a készüléken. Középre került a Mute gomb, körülötte a hangerő állításához szükséges + - gomb, illetve egy THX TRUSTUDIO PRO illetve egy SCOUT mód kapott helyet. A 6. gomb a Wifi gombja, ha a fejhallgatónk be van kapcsolva, de a kártya nem érzékeli, a wifi vagy connect gomb hosszú lenyomása után biztosan érzékelni fogja a a fejhallgatót az eszköz. Az irányítópanel alatt egy Sound Blaster feliratra lehetünk figyelmesek, amely az eszköz küllemét próbálja javítani, de szerintem felesleges, hiszen mindenki el tudna egy ilyet fogadni az otthonába. Az eszköz tetején egy optikai kábel kimenetet, egy konzolokhoz kellő optikai kábel kimenetet, illetve a WiFi kártya helyét találjuk meg.

IMG_1249

Tactic 3D Omega Wireless elosztó

A kisebb fejhallgatószett esetében nem beszélhetünk hangkártyáról, sokkal inkább egy olyan külső WiFi kártyának tekinthető amely csak egy fejhallgatót képes felismerni. Hangsúlyoznám az egyet, ugyanis próbáltam a nem az adott csomaghoz járó Tactic 3D Omega fejhallgatót csatlakoztatni az elosztóhoz, ez nem sikerült. Ez ugyanúgy elmondható a Recon 3D hangkártyáról is. Alapjáraton egy sokkal kisebb, kompaktabb eszköztől van szó, amin mindössze 1 gomb kapott helyet, ez pedig a másik eszközön is megtalálható connect gomb, csak itt Sound Blaster feliratot láthatunk. Csatlakozó szempontjából 1 micro USB-t, egy Standard USB-t és egy mini jack csatlakozót találhatunk. Érdemes megemlítenem, hogy jár mellé egy fejhallgató tartó is, amire nem csak a fejhallgatót tudjuk akasztani, hanem az elosztót is könnyedén bele tudjuk pattintani.

Extrák és Specifikációk

Unboxing videó ugyan készült, de minőségileg csapnivaló lett, idő hiányában pedig nem tudtam újravenni a felvételt, így ez most a rész ismét szöveges lesz, ahogy régebben is volt. Kezdjük a Recon 3D Omegával. Már a dobozán is sejthető hogy sok dolog van benne, kibontása pedig még inkább nehézkes feladat, ugyanis kartonnal van tele az egész. Na meg rengeteg extrával. A fejhallgatón és a hangkártyán kívül kapunk 2 micro usb kábelt, egy optikai kábelt, egy konzolokhoz szükséges optikai kábelt, egy Driver telepítő CD-t, egy mikrofont a fejhallgatóhoz, és rengeteg papírt, amelyek megtekintésénél külön öröm volt látni, hogy a használati útmutatóba a magyar nyelv is helyet kapott. A Tactic 3D omega csomagolása talán jobban néz ki, de kevesebb mellékletet kapunk a fejhallgató és a wifi mellé. Kapunk 2 micro usb kábelt, az egyik hosszabb, a másik rövidebb, kapunk egy konzolokhoz szükséges optikai kábelt,  egy Xbox 360-hoz szükséges RCA kábelt is kapunk, na meg egy tartót a fejhallgatóhoz, külön elemekre bontva, amit igen egyszerű összerakni. És rengeteg papírt is kapunk itt is. Drivert ez esetben nem kapunk, így internetről kell letöltenünk.

IMG_1244

Tactic 3D fejhallgató specifikációk:

Fejhallgató

Beépített hangfalak: 50mm Neodímium mágnes
Frekvencia tartomány: 20Hz ~ 20kHz
Impedancia: 32ohms
Érzékenység: 102dB/mW

Mikrofon

Mikrofon típus: Zajszűréses kondenzátor
Frekvencia tartomány: 100Hz ~ 6.5kHz
Impedancia: <2.2kohms
Érzékenység: -40dBV/Pa

Interfész

Vezeték-nélküli tech.: Tömörítetlen 2.4GHz
Recon 3D specifikációk:

Sound Blaster Recon3D

Visszajátszás: 24-bit Digitálisból analógra való átalakítás (48 kHz-es sztereó kimenetig skálázható)
Audio Bemenetek: Egy 3.50 mm (1/8-inch) sztereo jack Mikrofon bemenet Egy 3.50 mm (1/8-inch) sztereo jack for Audio/Optikai bemenet
Audio Kimenet: Egy 3.50 mm (1/8-inch) sztereo jack Analóg jel kimenet vagy Fejhallgató visszajátszás
Interfész: USB
IMG_1281 Felhasználói élmény

Először magával a fejhallgatóval kezdeném, ugyanis majdnem ugyan abban az élményben lehet részünk. Térhatásról szó sincs, ha a hardveres specifikációkat nézzük, de mivel THX TruStudio támogatással rendelkeznek az eszközök, ez nem teljesen igaz, ugyanis a fejhallgatókhoz járó szoftverek surround módja épp ezt orvosolja, vagyis virtuális térhatást kelt nekünk hasonlóképpen mint mondjuk a Razer Surround, csak jobb minőségben és egyéb extrák beállításának lehetőségével. Ezekre egy picit később vissza is térek, és inkább magát a fejhallgatót nézzük elsőre. Kényelmességéről beszéltem már korábban, rövidtávon kényelmes, hosszún már nem igazán, ráadásul a fülpárnák sem a könnyen levehető típusba tartoznak. Kiválóan alkalmas az eszköz zenehallgatásra is, csak a túl vastag falak képesek a WiFi jel erősségét drasztikusan legyengíteni, egyébként az eszköz 10-15 méterig tökéletes hangzást biztosít, ha nincs a jel útjában semmilyen akadály. Ha távol vagyunk a jelforrástól, a hátulra elhelyezett hangerőszabályzó gyors gombok segítségével tetszőleges hangerővel hallgathatjuk kedvenc zenéinket is, csak az egyetlen gond vele, hogy nem csak mi, hanem körülöttünk mindenki hallani foglya, hogy mit is hallgatunk éppen. A mikrofon alapjáraton nem sikerült rosszra, de volt már jobb mikrofonnal is dolgom. Ennek a mikrofonnak viszont van egy elég vicces pozitívuma, amit a szoftverek segítségével tudunk állítani, erre is visszatérek később. Érdemes megemlíteni, hogy folyamatos használás alatt nem bírja túl sokáig a fejhallgató, bár ez a töltöttségi szinttől függhet. Töltése igen egyszerű, csak kihajtjuk a jobb oldalon található gumi fedelet, majd egy micro usb-t csatlakoztatunk a fejhallgatóhoz, a másik végét pedig a számítógéphez, és máris töltőn van a periféria.

IMG_1282

A Tactic 3D Omega WiFi sugárzójáról nem lehet sokat mondani, azt csinálja amire kitalálták, de a Recon 3D hangkártyáról lehet beszélni, ugyanis megvan a maga varázsa a használatának. Jelerősség tekintetébe mindkét eszköz ugyan arra a 10-15 méteres távolságra tudja a jelet biztosítani, de a Recon 3D többre is képes, ami a rajta található 6 gombnak köszönhető és bemeneteknek köszönhető. Kezdjük azzal, hogy a THX TruStudio Pro használatát a Recon 3D-vel egy gombnyomásra kikapcsolhatjuk, míg  a másik eszköz esetében ezt csak szoftveres úton tudjuk elérni. A másik pedig a Scout mód, ami bevallom őszintén, nagyon nagy hasznunkra tud lenni Battlefield 3 TDM meccsein, de egyéb más FPS-eknél is kitűnően jól működik. Ennek a módnak az a lényege, hogy a körülöttünk lévő tárgyak, ellenfelek mozgását jobban kihangsúlyozza az eszköz, így tudni fogjuk honnan érkezik a támadás. A legnagyobb extra pedig az, hogy ha rendelkezünk egy másik fejhallgatóval, amely jack csatlakozókkal rendelkezik, azt használni tudjuk a Recon 3D hangkártyán, ráadásul az összes funkciót, amit tudunk használni a Tactic 3D fejhallgatóján, azt a másik fejhallgatón is ugyan úgy tudjuk használni.

Szoftverek 

A Recon 3D szoftvere korábbról már ismerős lehet, ugyanis ugyan azzal a szoftverrel kezelhetjük az eszközt, mint amivel a Gigabyte G1 Killer 5-ös alaplapjának hangkártyáját kezelhettük. Ha van is eltérés, az minimális. A szoftver rengeteg opciót rejt magában, ami nem mondható utolsó szempontnak. Több mód közül is tudunk választani magunknak, attól függően, hogy éppen milyen játékkal szeretnénk játszani.

soundblasterr3d

A Tactic  3D szoftvere valamivel butábbnak mondható, hiszen kevesebb lehetőség nyílik a testreszabásra, de a Voice FX funkció igazán viccesre sikeredett. Ez a Recon 3D szoftverében is megtalálható csak más néven. A Voice FX funkcióra kattintva láthatunk egy FX feliratot, aminél több lehetőség közül választhatunk. Alapméretezett a Natural vagyis természetes, de ha a listán keresgélünk, akár núies hangot, vagy robot hangot is tudunk magunknak beállítani. Sajnos nem teljesen valós időben megy a torzítás, pár tized másodperces késéssel számolnunk kell.

tacticblaster

Összegzés

Két újabb remek fejhallgatót ismerhetett meg szerkesztőségünk, amelyek rengeteg extrát rejtenek magukban. A fejhallgatók kényelmesség alapján nem mondhatók rossznak, de volt már jobb eszközzel is dolgom. Szoftverek tekintetében is két igen jó szoftvert kapunk a fejhallgatók mellé, amik rengeteg beállítást engedélyeznek a számunkra. Ha viszont vásárlási ajánlatot kell adni az eszközökre, akkor csak a Tactic 3D Omega fejhallgatót tudjuk ajánlani, annak ár/érték aránya miatt. A Recon 3D hangkártyával felszerelt eszköz sem mondható rossz vételnek, de az 50 000 Forint feletti ár könnyen elveheti az ember kedvét a vásárlástól, ráadásul tartót sem kapunk hozzá, míg a kistestvérhez azt is mellékeltek.

A Tactis 3D Omega fejhallgatót  46 690 Forintért, a Recon 3D Omega fejhallgatót 51 610 Forintért tudjuk beszerezni a Bluechip.hu kínálatából.

ajanlott tetszett
Creative Sound Blaster Tactic 3D Omega Creative Sound Blaster Recon 3D Omega

bluechip

Creative-Logo

Írta: Herczeg Balázs

Főszerkesztő-helyettes, hardver teszter