crystal-680x-ujabb-gyongyszem-a-corsair-muhelyebol

Crystal 680X: újabb gyöngyszem a Corsair műhelyéből

2019. március 31. Kocsis Bence Gépház

A Corsair Crystal számítógépház sorozata folyamatosan gyarapszik. A sorozat házaira az elegancia, a kiváló hűtés, a széleskörű kompatibilitás és természetesen a méretes edzett üveglapok, valamint a normál, vagy RGB világítás a jellemző. Hozzá kell tenni, hogy a Corsair ceruzája a Crystal sorozat esetében a szokottnál is jobban fog, így egy újabb drága darab piacra dobása komoly fejtörést, előzetes tervezést követelhet meg, annak érdekében hogy az újdonságra az ára ellenére legyen vásárlói igény. Ennek tudatában próbáltuk ki a gyártó új üdvöskéjét, a Crystal 680X-et, melybe komoly elvárásokkal költöztettük be konfigurációnkat.

Csomagolás:

A Corsair Crystal 680X egy méretes, barna kartondobozban érkezett meg hozzánk, megmondom őszintén kicsit ijesztő látványt nyújtott elsőre. A dobozon a legfontosabb tulajdonságok leolvashatók, méretekre és kompatibilitásra, valamint anyaghasználatra vonatkozóan. A kartondobozban két, vastagabb polisztirol közé lett beékelve a számítógépház, egy fekete kendőbe bújtatva, ami megvédi a használat előtt a karcolásoktól és az ujjlenyomatoktól. Ennek eltávolítása után aztán nekünk kell vigyáznunk a ház épségére. Ami a tartozékokat illeti, a használati útmutató mellett megkapjuk a szükséges csavarokat és néhány kábelkötegelőt is, illetve kapunk még egy külön csomagolt porszűrőt, amit a ház felső vagy elülső részére szerelhetünk fel.

Külső:

Az általunk tesztelt példány fehér színű, de választható a Crystal 680X feketében is. Első ránézésre üveg, műanyag és acél fogad bennünket, utóbbi üveglapok enyhén színezettek és kaptak egy védőfóliát, hogy használat előtt ne sérüljenek.

A 423 x 344 x 505 mm-es méretekkel rendelkező ház szemből megnézve már mutatja azt a tényt, hogy egy kamrákra osztott megoldásról van szó. Míg a bal oldalon az üveglap mögül a ventilátorok látszódnak, addig a jobb oldal teljesen fedett. Az oldalsó rész egy egybefüggő, edzett üveglap, mely betekintést nyújt a számítógépház belsejébe. Az üveglap szélső pereme nem színez a számítógépházzal, hisz fekete színű lett, talán a fekete háznál kicsit jobban mutat.

A túloldal nem egy egybefüggő oldallap, hanem egy szép nagy perforációval ellátott acéllemez. Ezen a részen jut friss levegőhöz a tápegység. Fontos megjegyezni, hogy a perforált rész egy levehető, mágneses porszűrőt kapott, ami könnyen tisztítható.

A hátoldal úgy néz ki mintha egy acéllemezt szitává lőttek volna, de ennek oka van. Először is a kétkamrás kialakítás miatt mindenhol kell szellőzés, másrészt a nyolc normál PCIe bővítőhely mellett kettő függőleges kivágás is megjelent, így a videókártyát olyan pozícióba helyezhetjük, amilyenbe szeretnénk (ehhez kell egy kábelt vásárolnunk) , függőlegesen, vagy vízszintesen. A ház tetején egy kissé megemelt, edzett üveglap található, ami betekintést nyújt a processzorhűtőre, vagy adott esetben a folyadékhűtéses radiátorra. mintha

Az I/O panel nem a ház elején, hanem a jobb kamra felső részén kapott helyet. Itt találjuk a két darab USB 3.0 Type A csatlakozót, a mikrofon / fejhallgató csatlakozót és extrának mondható az USB 3.1 Type-C Gen 2 port.

Belső:

A fő kamrához csak ki kell nyitnunk az üveges oldallapot és már be is bújtathatjuk a fejünket a ház belsejébe. Ami pozitívum, hogy egy csavar levételével az ajtó eltávolítható, ami a szerelés során komoly segítséget jelenthet. Az alsó rész perforált kivitel, kivehető porszűrővel az alján. Ide két ventilátort, vagy sima, illetve dupla radiátort szerelhetünk fel. A radiátorok ebben az esetben 120, 140, 240 és 280 mm-esek lehetnek. Az elülső részen három darab LL120 120 mm-es ventilátor kapott helyet, melyek RGB világítással rendelkeznek, Ezek a ventilátorok egy kivehető keretre kerültek, így egy esetleges radiátor beszerelés alkalmával nem kell a ventilátorokat egyesével kicsavarozhatni. Előre igazából maximalizálhatjuk a radiátor méretét, ugyanis 120, 140, 240, 280 és 360 mm-es megoldás is gond nélkül beszerelhető. Annyit még meg kell említeni, hogy a radiátorhoz és alap esetben a ventilátorokhoz a levegő az edzett üveglap mellett, oldalsó légkamrákon keresztül jut be a házba.

A hátoldali részen egy 120 mm-es ventilátorhelyet kapunk, melybe a gyártó be is szerelt egy nem RGB világítású modellt. Már beszéltünk a 8 +2 PCIe bővítőhely kialakításról. Grafikus kártyából a gyártó 330 mm maximális hosszúsággal kalkulál és az oldalsó PCIe bővítöhelybe maximálisan két slot vastagságú VGA szerelhető be.

A felső rész egy nyitott burkolat, mely egy edzett üveglappal lett lefedve, ide 3 ventilátort, vagy méretes, 240, vagy 280 mm-es radiátort szerelhetünk fel. Az alaplapi tálca rengeteg kivágást kapott a kábelezés eltűntetésére és a processzorhűtő beszerelésére, karbantartására, illetve van még egy nyílás mely vélhetően a kisebb alaplapok túloldalára száműzött modulok hűtését igyekszik megkönnyíteni. Azok számára, akik léghűtéses processzorhűtőben gondolkodnak jó hír, hogy akár 180 mm-es magasságig is elmerészkedhetnek. Ha megfordítjuk a házat és levesszük az acéllemezt láthatjuk azt a kamrát, ahol a piszkos munkát végző komponensek kapnak helyet. A tápegységet oldalra fordítva kell beszerelni és fölötte kapnak helyet a merevlemez keretek. Ez 3 darab 3,5 hüvelykes és 4 darab 2,5 hüvelykes HDD, illetve SSD beszerelését teszi lehetővé. Közép tájt került elhelyezésre a Corsair Lighting Node Pro, melyhez az előre telepített ventilátorok már csatlakoztatva vannak.

Fontos megemlíteni a gépház alját, melyen egy kivehető porszűrő található arra az esetre, ha vízhűtést, vagy ventilátort szeretnénk alulra beszerelni. Ezen felül 4 talp is látható, mely 3-4 cm-rel megemeli a házat a jobb szellőzés érdekében.

Összeszerelés:

A Crystal 680X számítógépházba való beköltözés nem okozott különösebb fejtörést. Mivel az elülső részre nem szereltünk radiátort, ezért csak a felső edzett üveglapot kellett lecsavaroznunk. El kellett még távolítanunk a merevlemez kereteket, hiszen csak így tudtuk a folyadékhűtés hátlapi elemét az alaplaphoz rögzíteni. Igazából minden esetben hozzáfértünk a szükséges helyekhez, nem volt semmiféle fennakadás, mérgelődés egy fennakadt csavarhúzó miatt. 

Tesztkonfiguráció:

  1. Alaplap: Gigabyte Z370 Ultra Gaming 2.0 
  2. Processzor: Intel Core i7-8700K
  3. Processzorhűtő: Deepcool Castle 280 RGB
  4. Memória: Corsair Vengeance Pro RGB 32 GB 3600 Mhz
  5. Videókártya: EVGA Geforce RTX 2070 XC Gaming
  6. Tápegyság: Corsair RM750i
  7. HDD: Western Digital 2 TB RED
  8. SSD: Corsair Force LE 200 480 GB
  9. Ház Corsair Crystal 680X RGB


Sajnos a teszt pillanatában nem rendelkeztünk RGB-s Corsair processzorhűtővel, de a gyártó gyönyörű (szintén iCUE kompatibilis AIO folyadékhűtésekkel rendelkezik, melyek természetesen beszerezhetők és tovább növelhetik a gépház megjelenését. 

A hátsó kamrát szándékosan a kábelrendezés előtt fotóztuk le, hogy láthassátok, mennyi kábel elfér úgy, hogy az az első kamra összképére semmiféle hatással nincs. Talán annyi kifogásunk lehet, hogy a ház nagyjából 2 cm-rel lehetett volna hosszabb, hiszen a 280 mm-es folyadékhűtés radiátora eléggé passzentosan fér csak el, de igazából egy kis igazgatással ezt is meg tudtuk könnyedén oldani.A három  darab RGB-s ventilátor a Lighting Node Pro-hoz csatlakoztatva van gyárilag, ami kompatibilis a Corsair iCUE szoftverrel, így szoftveresen tudjuk vezérelni az RGB világítást. 

A szoftver segítségével egyedi beállításokat választhatunk, vagy a Lighting LINK funkció segítségével az LL120 ventilátorok világítását összehangolhatjuk mos Corsair RGB-s hardverek, illetve perifériák világításával. 


Összegzés:

Mikor készítettük a tesztet végig az volt a fejünkben, hogy egy 250 dolláros számítógépházat kell most eladnunk, vagy épp lebeszélni róla az olvasókat. A 250 dollár nagyon magas ár, de azt mindenképp figyelembe kell venni, hogy a házon belül egy 100 dollár értékű RGB-s extra van beszerelve. Persze el lehetne gondolkodni azon, hogy miért nem adják ki a házat az említett ventilátorok nélkül, alap ventilátorokkal 150 dollárért, de így igazából a ház varázsa oda lenne, szerintem így alkot kerek egészet. De hogy ne csak a külsőről és az árról essen szó… A Crystal 680X egy jól sikerült megoldás, a két kamrás kivitelnek köszönhetően a hűtés is optimálisabb lett. A ház széleskörű kompatibilitással rendelkezik léghűtés, grafikus kártyák és folyadékhűtések terén is és anyaghasználatban, minőségben sem lehet rá panasz. Extrának mondható a kivezetett USB 3.1 Type C Gen 2 port, mely a mai trendeknek megfelel. Nekünk a Crystal 680X kimondottan tetszett, szerintünk, így , ebben a formában megéri a 250 dolláros árát.

Írta: Kocsis Bence

Hasonló bejegyzések: