ddr3-1600-mhz-vs-ddr3-2400-mhz-teszt/2013/02/24

DDR3 1600 MHz vs. DDR3 2400 MHz teszt

2013. február 24. Kocsis Bence

Mai tesztünkben összeraktunk egy AMD FM2 konfigurációt egy középkategóriás VGA-val kiegészítve, és megvizsgáltuk, milyen különbség érhető el, ha a legnépszerűbb órajelű memóriákat, azaz a szokásos 1600 MHz-es órajelen ketyegő modelleket magasabb órajelű, jelen esetben egy Kingston HyperX DDR3 2400 MHz-es ramokra cseréljük le.

A tesztkonfigurációnk, tehát, amiben a ramokat hasonlítottuk össze egy ASROCK FM2 A75M-DGS alaplapból és egy AMD A6 5400K processzorból állt. A Patriot memóriákat a gyártó bocsájtotta rendelkezésünkre, míg a Kingston HyperX Predator modulokat a Gamepc.hu adta a teszt végrehajtására.

Sajnos nem volt lehetőségünk egy FX vagy egy Intel konfigurációban végrehajtani a tesztet, memória támogatási problémák miatt, természetesen a későbbiekben pótolni fogjuk ezt a tesztet is...

IMG_2133

Teljes konfiguráció: memory

Először is mutassuk be a Patriot memóriákat, hiszen egy nagyon jól sikerült család tagjai jártak nálunk:

Patriot Viper 3 Series:

A Víper Series családot kimondottan a játékosok részére fejlesztette ki a gyártó, hiszen magas teljesítménye és kiváló hűtése maradéktalanul kielégíti a felhasználók igényeit. A memóriamodulok mindegyike tesztelésen ment át, és a többcsatornás szettek úgy lettek összeválogatva a kiemelkedő teljesítmény érdekében.

IMG_2076

A Viper 3 sorozat három különböző kis csapatból áll, a nálunk járt Black Mamba, a Venom Red és a Jungle Green színösszeállításokból.

memory2

A Black Mamba Mamba sorozat 4 és 8 GB-os modulokból áll, melyek 1-2, illetve 4 csatornás csomagokban kaphatók, a memóriamodulok órajele 1600 és 2133 MHz közöttiek.

Nézzük az elérhető Black Mamba memóriák összefoglaló táblázatát:

memory3 Amint a táblázatból látszik, a paletta minden igényt kielégít. Az XMP profiloknak köszönhetően pedig a memóriák beállítása könnyebbé válik, akár a BIOS megkerülésével is. És most következzen a teszt: IMG_2147 2400mhz_cpuz 1600mhz_cpuz IMG_2083 Több tesztet futtattunk le, melyben a memóriákat tettük próbára. Néztünk tömörítést, videó kódolást és számítógépes játékokat is futtattunk. bench

Az eredményekből látszik, hogy a magasabb memória órajel hozott némi teljesítmény javulást. Kicsit meglepődtünk, hogy a játékok során komolyabb javulást értünk el, mint amire vártunk, hiszen a Dirt 3 benchmark tesztjében 3,6% (4%)-al növekedett az FPS szám, míg az F1 2012 benchmark programjában 5,7% (6%)-al magasabb lett az FPS, ami komoly növekedés.

Komolyabb teljesítmény javulás még a videó kódolás (V-dub) alatt mutatkozott, itt 3% javulást mértünk.

Összességében elmondható, hogy a memória órajelének növelése nagyban megnöveli konfigurációnk teljesítményét, főleg ha játékról van szó, ez azt jelenti, hogy 0-ról indulva egy nagyobb órajelű memória vásárlása hasznos lehet, bár nem olyank kiemelkedő javulást jelent, mint egy VGA esetében.

A Patriot memóriákat a gyártó ajánlotta fel a teszthez:

patriot

A Kingston HyperX Predator modulokat a gamepc.hu juttatta el hozzánk:

gamepc_logo250X200

 

Írta: Kocsis Bence