dz09-okosorateszt

DZ09 okosóra–teszt

2016. február 22. Teszt delmaster Mobil / Mobilvilág

Az Óraabc.hu eljuttatta szerkesztőségünkbe a DZ09 névre hallgató okosórát, mely egy olyan kivitel, mely már kamerát, SIM és microSD kártyaolvasóval is rendelkezik. Tesztünkből kiderül, hogy mivel is állunk szemben!

DZ09 SMART WATCH

Rengeteg okosórát dobtak piacra és mi is több példányt bemutattunk már, de egyelőre nem volt még szerencsénk microSD kártyás órát prezentálni. Teszt alá vetettük, hogy végre megismerhessük ezt az új típust is.

DSC_3709-2 DSC_3710-2

DSC_3712-2

Az okosóra barna színű, kocka alakú papírdobozban érkezett meg, melyen egy grafika és az okosóra felirat angol megfelelője szerepel. Könnyedén kicsomagolhatjuk, majd azonnal szemünk elé tárul az óra, mely védőtasakban fekszik. Találunk a dobozban még egy angol nyelvű leírást, egy microUSB kábelt, valamint egy képernyővédő fóliát is. Ez utóbbi egy nagyon hasznos kiegészítője az eszköznek, ugyanis minden órának más a kialakítása és nagyon nehéz utólag megfelelő méretű védőfóliát vásárolni hozzá.

DSC_3714-2

43.5 x 40 x 11.8 mm méretével és 75 gr súlyával ez az okosóra is megfelelő érzetet nyújt a viselője számára. A készülékház szürke színű és fémből készült, míg a hátoldala matt fekete műanyag. Szíja kemény szilikon, viszont nem cserélhető. Egyetlen fizikai gomb található meg a fém házon alul, ami a bekapcsolásért és az alaphelyzetbe lépésért felel. Felül kapott helyet a 2 MP felbontású kamera és a mikrofon. Bal oldalán található a microUSB csatlakozó, mely az adatátvitelhez és a töltéshez szükséges. Ha levesszük a hátlapot, akkor alatta a 380mAh Líthium akkumulátort pillanthatjuk meg, illetve ezt is eltávolítva elénk tárul a microSD és micro SIM kártyafoglalat.

DSC_3718-2 DSC_3719-2
DSC_3720-2 DSC_3722-2
DSC_3726-1 DSC_3725-2 DSC_3727-1

A kijelző sík 1.56 inch méretű TFT, mely 240x240 pixel felbontással bír és természetesen érintőképernyő. Használatba vétel előtt fel kell töltenünk az akkumulátort, mely a mellékelt USB kábel és egy szabvány USB port (számítógép, AC adapter, TV …stb.) segítségével kb. 2 óra alatt lehetséges. A specifikáció szerint 3 óra beszélgetést és 180 óra készenlétet biztosít, így gyakorlatilag egy intenzív használat mellett egy teljes napig képes működni.

ÖSSZEKAPCSOLÁS

Beüzemelése nem olyan egyszerű, így leírjuk, hogy mely lépések szükségesek ahhoz, hogy az okosóra és a telefon között éljen a kapcsolat. Sajnos a használati útmutató nem ehhez a példányhoz készült, így csak hozzávetőlegesen érvényesek az ott leírtak.

DSC_3775-1

Első lépésben a bekapcsoló gombot 3 mp-ig nyomvatartjuk, majd belépünk a menübe és megkeressük a “Quick response” alkalmazást, melyet futtatunk. Ekkor megjelenik egy QR kód, amit az okostelefonunkkal beolvasunk és betöltődik a http://c3.cli.im/FT5K1A oldal, mely egy átirányítás a BT Notification nevű szoftver tényleges oldalára. Több verzió is található a felsorolásban; az elsőt válasszuk ki, majd letöltés után telepítsük.

DSC_3768-1

DSC_3771-1 DSC_3772-1

A BT Notification alkalmazást elindítva beugrik a telefonon a Kisegítő lehetőségek, ahol be kell kapcsolnunk funkciót, hogy a telefon adatait az okosóra elérhesse. Ezt követően a telefonon is aktiváljuk a Bluetooth-t és összepárosítjuk a két eszközt, melyet követően az okosóra használatra kész.

DSC_3779-2

HASZNÁLAT

A korábban bemutatott módon kapcsolhatjuk be az órát, majd a Home gomb ismételt megnyomásával az aktuális idő egy analóg órán jelenik meg. 3 féle mód közül választhatunk; melyhez csupán a képernyő közepét kell megérintenünk röviden.

DSC_3788 DSC_3786 DSC_3787

A főképernyőn digitális formában jelenik meg az idő, valamint a felső státusz sorban a hang és BT aktivitás, míg a jobb felső sarokban a SIM kártyához tartozó térerő jelenik meg. Középen egy tárcsázó és egy telefonkönyv ikon látható, mely a telefon által elérhető funkciókat helyezi előtérbe. Alul a Menü és a Beállítások opció látható.

DSC_3808

A beállíthatjuk manuálisan is az időt és az időzónát, valamint rábízhatjuk ezt a szinkronizációra is. Továbbá elérhetők a biztonság- , a hívás- és az értesítő beállítások is. Sajnos az okosóra nem ismeri a magyar nyelvet, így az ékezetes betűk nem jeleníthetők meg az eszközön, illetve nem is láthatunk magyar szöveget a menüben.

DSC_3734 DSC_3735 DSC_3736
DSC_3737 DSC_3738 DSC_3739
DSC_3739 DSC_3741

A menübe belépve az alábbi alkalmazásokat figyelhetjük meg: Dialer, Messaging, Phonebook, Call logs, Remote notifier, Remote capture, File manager, Image viewer, Settings, Calender, Alarm, Calculator, Sound recorder, FM radio, SIM toolkit, Bluetooth, Camera, Audio Player, Sedentary reminder, Browser, Profiles, Pedometer, Sleep Monitor, Quick response, Anti lost, Facebook, Twitter, Video player, Video recorder.

Dialer: Tárcsázó
Messaging: SMS üzenetek
Phonebook: Telefonkönyv
Call logs: Hívásnapló
Remote notifier: Telefon értesítő
Remote capture: Telefon kamerájának vezérlése
File Manager: Fájlkezelő
Image viewer: Képnézegető
Settings: Beállítások
Calender: Naptár
Alarm: Ébresztő
Calculator: Számológép
Sound recorder: Hangrögzítő
FM radio: FM rádió
SIM toolkit: SIM kártya funkciók
Bluetooth: Bluetooth funkciók beállítása
Camera: Okosóra kamerája
Audio player: Zenelejátszó
Sedentary reminder: Ülőmunka emlékeztető
Browser: Böngésző
Profiles: Profilok
Pedometer: Lépésszámláló
Sleep Monitor: Alvásfigyelő
Quick response: BT Notification alkalmazás letöltése
Anti Lost: Okostelefon lopásfigyelő
Video player: Videólejátszó
Video recorder: Videórögzítő
DSC_3755

 

Érdekessége az okosórának, hogy bizonyos funkciók csak SIM-kártya megléte esetén érhetők el, úgy mint, a Böngésző, a Facebook vagy a Twitter alkalmazás. Továbbá az SD kártyát is igényli, amennyiben hosszabb videót szeretnénk felvenni az órával. Lehetőség van az SMS-eket a telefonról, illetve az okosóra SIM kártyájáról is kiolvasni. A hívásnaplót sajnos nem tudtuk beüzemelni, sehogy sem akart kommunikálni az okostelefon ezzel a menüponttal annak ellenére, hogy a kapcsolat aktív volt. A menüben elérhető az FM rádió, ami első hallásra nem is lenne rossz, csak a gyártó elfelejtette fülhallgató bemenettel ellátni az okosórát és az alkalmazás pedig követeli rajtunk, hogy csatlakoztassuk a fejhallgatót. A forgalmazótól megtudtuk, hogy külön megvásárolható micro USB-s headsettel tökéletesen működik ez a funkció is; ez a kiegészítő azonban nem jár alapból az okosórához.

DSC_3743 DSC_3744-1 DSC_3745
DSC_3752 DSC_3753 DSC_3754
DSC_3782 DSC_3784 DSC_3790
DSC_3792 DSC_3797

Meglepő, hogy milyen jó betekintési szöggel rendelkezik a TFT kijelző, pedig a korábbi példányoknál azt tapasztaltuk, hogy nagyon nehezen látható az okosórák kijelzője. Ennél a példánynál nem beszélhetünk kellemetlenségről. Állíthatjuk például a kijelző kontrasztját és háttérfény kialvásának időzítőjét is.

DSC_3795

SPECIFIKÁCIÓ

 

Képernyő típusa: TFT
CPU: MTK6260A 533MHz
RAM: 128MB
Bluetooth: v3.0
Kijelző: 1.56″, 240×240
Akkumulátor: 380mAh
Készenléti idő: 180 óra
Beszélgetési idő: 3 óra
Extrák: SIM funkciók, Kamera, Lopás elleni védelem, Cseppállóság
Funkciók: SMS-szinkron, Pedométer, Rezdő hívásjelző, Telefon funkciók
Mérete: 43.5 x 40 x 11.8 mm

ÖSSZEGZÉS

A DZ09 okosóra rendkívül nagy tudással és megfelelő kezelhetőséggel rendelkezik, mely nagyon kényelmessé teszi telefonhasználatunkat, illetve mindennapjainkat. Megfelelő érzetet biztosít, így nem is tűnik tehernek, ha karunkon viseljük. Kijelzője szép és jól látható, hangszórója szintén rendben van, nincs torzítás vagy dobozhang. Könnyen megtanulható kezelés és funkciók, illetve hasznos beállítások.

DSC_3812

Ára ne téveszen meg senki a tudását illetően, hiszen nagyon kedvező áron kapható az Óraabc weboldalán, mindösszesen 18.500 Ft-ért ingyenes szállítással.

DSC_3813 DSC_3817

Nekünk nagyon tetszett a DZ09 okosóra, mert arra a célra, amire a gyártó tervezte, tökéletesen megállja a helyét. Rendkívül esztétikus megjelenése és tudása mindazon fiatalok számára is megfelelő, akiknek fontos az elegancia és hajlanak a magasabb tudással rendelkező okosórák felé. Nem utolsó sorban említeném ismét, hogy az alacsony ára miatt olyanok is megtudják vásárolni, akik eddig csak álmodtak egy ilyen eszközről, de nem volt rá több tízezer Ft-juk. Bátran merjük ajánlani a DZ09 okosórát a mindennapokban, folyamatos használatra!

ajanlott

Köszönjük az Óraabc-nek, hogy a terméket a rendelkezésünkre bocsájtotta!

oraabc

Írta: Teszt delmaster

Hasonló bejegyzések: