e-ink-tintaval-szerelt-szines-e-book-olvaso-onyx-boox-tab-mini-c-bemutato

E Ink tintával szerelt színes e-book olvasó: Onyx Boox Tab Mini C bemutató

2023. szeptember 09. Kocsis Bence Hardver

Mai tesztünkben egy kompakt, E-Ink kijelzővel rendelkező ebook olvasót fogunk bemutatni, melyet a 360PRSolution juttatott el hozzánk. A Onyx Boox Tab Mini C e-book olvasó android operációs rendszerrel, színes , 7,8 hüvelykes érintőképernyővel rendelkezik, mely azok számára lehet jó választás, akiknek a fekete-fehér kijelző nem nyújt elegendőt. Az Onyx Boox Tab Mini C tudását tekintve inkább egy tablet, mint egyszerű e-book olvasó, így ilyen szemmel álltunk neki a kipróbálásnak. 

Az Onyx Boox Tab Mini C alapvetően táblagép funkciókkal rendelkezik. Vékony, könnyű, viszont E-Ink kijelzőt használ. A műanyag házzal rendelkező modell mindössze 310 grammot nyom, 194 x 136.5 x 8.3 mm-es méretekkel rendelkeik, így elég kényelmes ahhoz, hogy hosszabb ideig is gond nélkül a kezünkben tartsuk. A Boox Tab Mini C kapott egy USB Type-C portot a töltéshez és két beépített sztereó hangszóró, valamint mikrofon is rendelkezésre áll. Kapunk egy Boox Magnetic Pen Plus ceruzát, mely mágnesekkel rögzíthető a táblagép oldalához, ha épp nem használjuk. Sajnos a gyártó védőtokot nem mellékelt a dobozban, de ez a tok az Onyx oldalán megvásárolható. A táblagép nem vizálló, illetve memória bővítőhelyet sem találunk rajta, ami azt jelenti, hogy a belső tárhelyet nem tudjuk feltúrbózni. Ha már belső tárhely, 64 GB-ot kapunk, melyből természetesen nem mind érhető el az Android 11 OS és az előre telepített alkalmazások miatt. Az Android operációs rendszer működéséért 4 GB RAM és egy 8 magos, 2 Ghz-en működő qualcomm processzor gondoskodik. Az eszköz Wi-fi képes (Wi-Fi IEEE 802.11 b/g/n/ac), valamint a Bluetooth 5.0 további lehetőséget biztosít kommunikáció terén. Ami a támogatott fájlformátumokat illeti, a Tab Mini C megbírkózik a TXT, HTML, RTF, FB2, FB2.zip, DOC, DOCX, PRC, MOBI, CHM, EPUB, JPG, PNG, GIF, BMP, PDF, DjVu, MP3, WAV, CBR, CBZ kiterjesztésű fájlokkal. 

A 7,8 hüvelykes E-Ink Kaleido 3 érintőkijelző 1404 x 1872 pixel felbontással rendelkezik, 300 ppi pixeltávolsággal (ezek az értékek színes módban 938x702 pixel és 150 ppi), így a megjelenített szöveg éles és jól olvasható. Bár az eszköz alkalmas videótartalmak és fényképek megtekintésére, a színes tartalmak élettelenek, tompák, pontatlanok. De ami a kézzel írott jegyzetek készítését, PDF fájlok megjelenítését, e-könyvek olvasását, hangoskönyvek hallgatását illeti, az Onyx Boox Tab Mini C több, mint megfelelő. Ezekhez az alkalmazásokhoz nincs szükség részletgazdag, élénk színek megjelenítéséhez. A fekete, vagy színes szöveg folyamatosan éles, könnyen olvasható, még akkor is, ha apró betűmérettel jelenítjük meg. 

Az E-Ink kijelző nagyon nagy előnye, hogy még a matt kijelzőkhöz képest is barátságosabban viselkedik erős fényben, teljesen kiszűri a tükröződést, így napfényben, vagy lámpafény mellett és sötétben is tökéleseten használható. A kijelző lassú... Bár négy különböző frissítési mód közül választhatunk (HD, Kiegyensúlyozott, Gyors és Ultragyors), véleményem szerint az eszköz szövegen és weboldalakon kívül más megjelenítésére nem igazán alkalmas, a gyors képfrissítést igénylő tartalmakat felejtsük el. Ami legnagyobb előnye az Onyx Boox Tab Mini C-nek, hogy a beépített E-Ink kijelző kíméli a szemet, gyakorlatilag teljesen kiküszöböli a szem megerőltetését, fáradását és az akkumulátor is hosszú ideig üzemel két töltés között. 

Az eszköz egy 5000 mAh kapacitású Li-ion akkumulátorral rendelkezik, ami a tesztünk alatt kimondottan strapabírónak bizonyult. Mivel egy speciális eszközről van szó, ne a klasszikus táblagépeknél ismert 10-12 órás üzemidőben gondolkodjunk, hanem napokig képesek vagyunk használni a Tab Mini C-t feltöltés nélkül. Bár hálózati töltőt nem kapunk, de az USB Type C / Type A kábellel villámgyorsan el tudjuk végezni a töltést számítógépre, laptopra csatlakoztatva. A táblagép jópár előre telepített alkalmazással rendelkezik. Kapunk jegyzetelő szoftvert, webböngészőt, zenelejátszót, van galéria és e-olvasó alkalmazás is. Ez a paletta sok esetben persze nem elegendő, de ha feltelepítünk pár, harmadik féltől származó APP-ot, akkor a helyzet drámaian javul. 

Már említettük, hogy a színes grafikák, animációk, videótartalmak élettelenek, fakók, ami annak tudható be, hogy mindössze 4096 szín áll rendelkezésre és a színes tartalmak esetében a felbontást visszaveszi a táblagép. De ami az e-book olvasó és hangoskönyv lejátszó funkciót, a digitális jegyzettömb funkciót illeti, vagy épp a PDF fájlokhoz való megjegyzés hozzáfűzést, az ONYX Boox Tab Mini C verhetetlen. Egy tablet minden funkcióját kielégítő eszközt nem pótolhat a Tab Mini C, viszont minden más e-book olvasót igen, ahol képernyőn jegyzetelésre, képernyőn történő rajzolásra van szükség. A Magnetic Pen Plus toll súlya és mérete nagyjából megegyezik egy tipikus golyóstolléval. 

A toll mágneses módon csatlakoztatható a táblagéphez, így bármikor levehető, ha az adott alkalmazás épp igényli a használatát. Beállítható az alkalmazási területnek megfelelően, hogy milyen típusú tollal, cerutzával, vagy akár ecsettel szeretnénk rajzolni, jegyzetelni. Beállíthatjuk a tinta színét is, a tintavonások vastagságát, így szinte a papírra történő legyzetelés, rajzolás élményét kapjuk vissza. Az Onyx Boox Tab Mini C két érintési réteggel rendelkezik. Felül egy kapacitív, több érintést támogató réteget kapunk, melynek köszönhetően lapozgathatunk a könyvek lapjai között és nagyíthatjuk a dokumentumokat. Az E-ink panel alett egy Wacom érintőréteg található, mely a mellékelt speciális toll használható jegyzetek, vázlatok készítésére és rajzolásra. 

Az Onyx Boox Tab Mini C a táblagépek és e-book olvasók ötvözete, ennek megfelelően az árazása sem hétköznapi. Ennek megfelelően jelenleg 160-170 ezer forint körüli áron juthatunk hozzá. Ami pozitívumként mondható el, az az E ink tinta, ami csökkenti, vagy akár kiküszöböli a szem megerőltetését. Böngészhetünk az eszközön, e-maileket olvashatunk és elvégezhetünk más alapvető feladatokat, mint a jegyzetelés, szövegkiemelés. Az akkuidő nagyon szuper, nem kell folyamatosan azon aggódnunk, hogy út közben cserben hagy az olvasó. Ami negatívumként róható fel, az a színpontosság, valamint a lassú képfrissítés, ami a médiatartalmak kezelését nagyban megnehezíti. Az Onyx Boox Tab Mini C azok számára javasolt, akik elsődlegesen könyveket szeretnének olvasni, sokat jegyzetelnek, emellett szeretnének weboldalakon is böngészni, zenét hallgatni, e-maileket olvasgatni. Akiknek fontos a médiatartalmak nézegetése, azok számára inkább egy teljes értékű tablet javasolt a maga kompromisszumaival természetesen. További információkat az e-book olvasóról a gyártó oldalán találtok. 

Írta: Kocsis Bence