egerparbaj-roccat-kone-xtd-es-razer-naga-hex/2013/05/19

Egérpárbaj: Roccat Kone XTD és Razer Naga Hex

2013. május 19. Herczeg Balázs

Az elmúlt napokban két igen jó ár érték aránnyal rendelkező Gamer egér vendégeskedett nálunk. Egyik egér a Razer Naga Hex LoL Collector's Edition melyet a Razer Lengyelországi képviselete, a KoolThings biztosított,  a másik pedig a Roccat Kone XTD melyet a Roccat biztosított számunkra. Természetesen az egerekhez a gyártó egérpadokat is biztosított, így ezeket is leteszteljük ;). Ez a teszt picit másabb lesz mint a több, mert a teszttermékeket pontozni fogjuk, és a tesztgyőztes pedig az a termék lesz amely a több pontot kapja. Ez alapján fog az egérpadok tesztje is folyni. A pontozás több szempont alapján fog működni:

  • Dizájn
  • Tudás
  • Szoftver
  • Használhatóság
  • Csomagolás, mellékelt eszközök
screenshot

Egérpadok esetében persze a használhatóság és a dizájnon lesz a hangsúly. És ha már az egérpadokról írok, illene megmondanom a nevüket is: Razer Goliathus és Roccat Hiro 

Legegyszerűbb az egerekkel kezdenem a tesztet, így vizsgáljuk is meg őket:

Dizájn: Ezen a ponton egy szó panasz sem érheti egyik egeret sem. Bevallom, amikor képeken láttam a Razer Naga Hex League of Legends-es egeret, nem jöttem rá arra, hogy miért is néz ki olyan furcsán az egér, de amikor megérkezett és kicsomagoltam az egeret, kellemesen csalódtam benne. Az egér nagyon rendezett, nem túl nagy méretű, a gombok tökéletesen lettek elhelyezve rajta, ráadásként még külön kapunk a hüvelykujjunkhoz egy kicsike támasztót, hogy ne tudjuk használat közbe véletlenül megnyomni a gombot. Természetesen ez eltávolítható így akit zavar, az nyugodtan kiveheti belőle a tartót. Az egér nagyon szép fekete dizájnt kapott, és szerencsére az anyaga is olyan, hogy a kéznyomok ne nagyon látszódjanak meg rajta. Külön meg kell említenem a a gombok, a görgő illetve a logó világítását, mert igazán kellemes hangulatot ad az egérnek. Természetesen az egér kábele hosszú, ráadásul harisnyázott, így nem gubancolódik  könnyen össze a kábel. Az kábel végén megtaláljuk az aranyozott USB csatlakozót amelynek borításán egy vésett Razer felirat is található.

IMG_20130517_174735

A Roccat Kone XTD esetében nem volt olyan alkalom, amikor nem tetszett volna az egér külleme. Meglátszik a minőségi kidolgozás az egéren. A gombok elhelyezése valamennyivel kényelmetlenebbre sikeredett, de ez csak használat közben merül fel, azt pedig később fogom részletezni. A Roccat macska logója nagyon jól mutat az egér hátán, a hangulatvilágítás pedig iszonyatosan jóra sikeredett. Az egérben 4 darab led lett elhelyezve amelyek 33 féle színben képesek világítani, de egyszerűbb azt mondanom hogy a szivárvány színeiben képesek pompázni. Szoftveres úton természetesen a világítást testre is szabhatjuk, annak érdekében, hogy a felhasználónak minél inkább tetsszen az egér. Az egér bal oldalán lévő felirat is nagyon hangulatosra sikeredett. Anyagválasztás szempontjából nem rossz az egér, de a ledcsíkokon könnyen meglátszódhat az ujjlenyomatunk. Itt is el tudom mondani az egér kábeléről azt hogy kellőképpen hosszú és harisnyázott, de sajnos az USB csatlakozó nem kapott aranyozott bevonatot, de az USB borításán szintén megtalálható a gyártó logója.

A dizájn kört a Kone egere nyerte de a Naga nincs sokkal lemaradva.

Tudás: Itt sajnos már észrevehetőek a különbségek, hiszen a Roccat egere ezen a téren jócskán maga mögé bocsájtja a Razer egerét. A Razer egerén hiába található 11 programozható gomb, ha versenytársa majdnem ugyan annyi gombbal rendelkezik, ráadásként a gombjainak számát az Easy-Shift[+] segítségével még meg is tudja duplázni. A Naga 3.5G-s lézeres szenzorral rendelkezik melynek maximális felbontása 5600 DPI, de sajnos ebben a tekintetben is elmarad versenytársától. Az egér alján található egy kapcsoló, amellyel át tudjuk kapcsolni az egér oldalsó gombjait normál módból hozzáértő módba. Az egér oldalsó gombjai alapvetően számokként működnek, így ha megnyomjuk az egéren az 1-es gombot, ugyanazt érjük el vele, mint ha a billentyűzeten is az 1-es gombot nyomtuk volna meg. Ha hozzáértő módba váltjuk át az egeret, akkor az alap számsorról a numpad számsorra váltjuk át az egér gombjait. Ez egy hasznos lehetőség tud lenni sokak számára. Amint már említettem a hüvelykujj támasztója cserélhető annak érdekében, hogy minél kényelmesebb legyen a számunkra. Az egér válaszideje 1ms de ez már minden egérnél elvárható. Az egér pooling rate-je 1000Hz, az élettartama pedig 1 millió! kattintás. Természetesen az egér Marco funkcióval is rendelkezi, így akár rögzíthetünk olyan mozgásokat, amiket sokszor kell használni játékokban, de ahelyett hogy a mozgást a felhasználó hajtaná végre, az egér fogja végrehajtani 1 gombnyomásra az egészet.

IMG_20130517_152411

Ahogy említettem, a Roccat egere jóval nagyobb tudással rendelkezik mint vetélytársa. Az egéren mindösszesen 10 programozható gomb található, de az Easy-Shift[+] ezt 21 programozható gombra tudja bővíteni. Az egér Pro-Aim lézeres szenzorral (30G) rendelkezik melynek a maximális felbontása 8200! DPI.  A pooling rate-je szintén 1000Hz. Az egér gombjai a Razer egerével szemben alapbeállításon alapvető windows funkciókat látnak el, de ezeket az előre beprogramozott Marco-k segítségével le tudjuk cserélni. Amint említettem a 4 lednek több féle világítás módja van, így kedvünkre lehet állítgatni a világítást, ráadásként a világítás többféle folyton tud változni is, annak érdekében hogy ne legyen egyhangú. Külön ki kell hangsúlyoznom az egér görgőjét és a súlyrendszert is. A görgő még saját nevet is kapott: Titan Wheel. Nevét arról kapta, hogy nagyon strapabíró így a görgő élettartamával nem lesz gondunk. Az egéren DPI váltók is helyet kaptak, annak érdekében, hogy minél gyorsabban és könnyebben tudjuk az egér felbontását állítani. A súlyrendszer pedig abban segít, hogy az amúgy könnyű egér súlyát nehezebbé tudjuk varázsolni. A gyártó 4 darab 5 grammos súlyt mellékelt a készülékhez, amelyeket bármikor berakhatunk és kivehetünk az egérből a még kényelmesebb használat érdekében. Az egérben helyet kapott 576 kb tárhely ami a Marcoknak ad helyet, ezenfelül pedig egy két magos 72Mhz-s ARM processzor is helyet kapott az egérben a még gördülékenyebb működés érdekében.

Ezt a kört is a Roccat Kone XTD nyerte.

Szoftver: Szerencsére az egerek mellé drivereket is kapunk, amelyek elengedhetetlenek akkor, ha bizonyos funkciókat el szeretnénk érni. a Razer az egere mellé a sokak által kedvelt Razer Synapse 2.0-át mellékelte amelyben elég sok beállítási lehetőség rejlik. A legjobb dolog a szoftverben az, hogy ha több Razer termékkel rendelkezünk, akkor nem kell külön drivereket letöltenünk, mert a Synapse kezeli az összes Razer terméket (kivétel fejhallgatóknál :/).  A Synapse legnagyobb előnye az, hogy többféle profilt hozhatunk létre a kívánt eszközünknek és ezeket kedvünkre váltogathatjuk. Ezen felül az egerünk teljesítményét és a gombok funkcióját is itt tudjuk megváltoztatni. Természetesen a szoftver Marco-k felvételére is alkalmas, amiket szintén többféle profilba tudunk szervezni annak érdekében, hogy nekünk a felhasználóknak minél kényelmesebb legyen. A legjobb funkció pedig az a szoftverben, hogy a felhőbe menti el a létrehozott profiljainkat, így a beállításainkat több gépről is el tudjuk érni, mindehhez csak egy regisztrációt kell végigcsinálnunk a Razer oldalán.

razer szoftver

A Roccat szoftvere valamennyivel összetettebb, ennek következtében több funkció ellátására képes. Viszont hátrányai is vannak a Synapse-hez képest. Kezdjük is az előnyökkel. Testre szabhatóság szempontjából a szoftver sokkal jobban fel van szerelve mint vetélytársa, de ez annak is köszönhető, hogy az egér eleve többet tud. A szoftver segítségével tudjuk használni a Marco-kat és az Easy-Shift[+] technológiát, itt tudjuk testre szabni a gombok funkcióját, ráadásul Achivement rendszer is helyet kapott a driverben, így ebből az következik, hogy a driver mindent olyan cselekvést figyel, amit az egérrel hajtunk végre. Egyszerűen annyi funkcióval rendelkezik a szoftver, hogy szinte nem is lehet felsorolni. Természetesen itt is tudunk profilokat létrehozni. Ami még szintén előny vetélytársával szemben az a hangvisszajelzés DPI váltáskor. A szoftver minden egyes DPI váltásnál megszólal és elmondja nekünk azt a DPI számot, amire éppen váltottunk. Természetesen mindezt angolul mondja. A legviccesebb benne pedig az, amikor 6200 DPi-re vagy a fölé emeljük a felbontást, mert akkor a hangvisszajelzés nem nyugodt hangon, hanem ordító hangon mondja el nekünk az extrém DPI számokat. A világítást is ezzel a szoftverrel tudjuk testre szabni. Negatívumként hozható fel, hogy nem a felhőbe menti el a beállításainkat, hanem az egér belső memóriájába. Ez alapvetően nem rossz megoldás, de ha tönkremegy az egér és a windows-unk is új, akkor kellemetlenségekbe ütközhetünk.

kone szoftver

Testre-szabhatóságának köszönhetően ezt a kört is a Kone nyerte.

Használhatóság: Ebben a körben a Naga jobb eredményt tudott felhozni mint vetélytársa. Hogy miért is? Egyszerű. A kényelemessége és pontossága miatt. Egyszerűen a kialakítása tökéletes a jobbkezes emberek kezébe. Amikor az egérre rakja bárki a kezét, ellentétben a Kone-nal, az összes ujjunk kényelmesen elfér az egéren ergonomikus kialakításának köszönhetően. A gombok elhelyezését is sokkal jobban eltalálták a Razer szakemberei. Az összes gomb tökéletesen kézre illik. A legnagyobb előnye a Kone-nal szemben pedig a csendessége. Az egér gombjai nagyon halkak lettek, ami igazán nagy pozitívum használatkor. Mérete sem sikerült túlságosan nagyra így tökéletesen kézre illik mindenkinek (kivételek a nagyon nagy kézzel rendelkező emberek). FPS játékokban, RPG-kben és MMO-kban pedig nagyon jól jön a 6 oldalsó gomb, például tökéletes skillek használatára, mozgások végrehajtására vagy fegyverváltásra is.

A Roccat Kone XTD sem mondható rossznak használat közben, de a kicsi és közepes kezű embereknek nem olyan kényelmes, mint egy Naga. Nem mondható kényelmetlennek, de mindenképp negatívum, hogy a kisujjnak semmilyen támasz nem jutott az egeren. A gombok is pont úgy vannak elhelyezve, hogy ha használni akarjuk őket, akkor mindenképpen meg kell változtatnunk kezünk helyzetét, így ha megtaláltuk a kényelmes kézpozíciót, pillanatok alatt elveszthetjük azt. Ami szintén negatívumnak mondható el a Razer Naga Hex-hez képest, a hangja az egérnek. A Razer egere használat alatt sokkal halkabbnak bizonyult. A jobb egér gomb hangja pedig különösen hangosra sikeredett. Azt már meg sem kell említenem hogy az egérre szerelt extra gombok is hangosabbak, mint a Naga gombjai.

Ezt a kört a Razer Naga Hex nyerte.

Csomagolás, mellékelt eszközök: Ha csak küllemre néznénk a dolgot, akkor hiába szép a Razer egerének doboza, alulmarad a Roccat dobozával szemben. De a kiegészítők is idetartoznak. Ideje részletezni. A Naga dobozának külleme igen csinosra sikeredett. matt fekete doboz, melynek tetejéről az igen csinosan kinéző League of Legends-ből származó champion, Miss Fortune köszön vissza. A doboz sárga, fekete és ezüst és fehér színekben pompázik. Itt meg is tudom azt jegyezni, hogy a Razer mindig is értett a dobozok készítéséhez. A doboz eleje tépőzáras, kinyitva láthatjuk az egeret és Tryndamere karaktere is visszaköszön a doboz belsejéből, hisz az egérhez extraként megkapjuk őt ingyenesen, így ha csak most kezdtünk el League Of Legends-ezni, akkor tökéletes kezdőkarakternek, főleg úgy, hogy még skin-t is kapunk a karakterhez. A doboz belsejében a szokásos Razeres bőségcsomagot kapjuk, ami annyit jelent hogy mindenféle használati útmutatót, reklámot, matricát kapunk. Természetesen egy kód is csücsül benne amellyel az imént említett karaktert tudjuk feloldani. Ráadásként kapunk 3 hüvelykujjtartót az egérhez, pontosabban 2 tartót, és egy lyuktömőt. Majd el felejtettem a Cult of Razer üdvözlőpapírját, mellyel köszöntenek minket a Razer felhasználók klubjában.

IMG_20130514_171544

IMG_20130514_155410

A Roccat Kone XTD csomagolása egy kicsivel szebbre sikeredett. Minden fontos információra felhívja a doboz a figyelmünket. És mindezt stílusosan teszti. A színeket nehéz lenne felsorolni, mert mindenféle szín megtalálható a dobozon, de túlnyomó részben a fekete, kék, ezüst és fehér színeket figyelhetjük meg a dobozon. A dobozmágneses és nem a szokványos szögletes formával rendelkezik ami pozitívum a Naga dobozához képest.Sajnos mellékelt eszközök terén a Roccat el van maradva a Razer-hez képest, hiszen mindössze súlyokat és egy használati útmutatót mellékeltek az egérhez. Igaz nem kell túl sok mellékelt eszköz egy egérhez, de a Naga Hex kicsomagolása után a "Csak ennyi?" kérdés merült fel bennem.

IMG_20130517_145410

IMG_20130517_150340

Ezt a kört a Razer egere nyerte.

Egérpárbaj összegzés: Osztottunk, szoroztunk és nyertest avattunk a Gamer egerek viadalában. A tesztgyőztes a Roccat Kone XTD lett egy pont különbséggel. A Razer Naga Hex sem távozhat üres kézzel, hiszen mindenképp megérdemel egy ajánlott díjat az egér. Összevetve ha tudásra megyünk akkor a Kone XTD vétele tökéletes bárki számára, de az sem gond ha a kényelemre utazunk, mert a Naga kényelmi szempontokból kiválóan lett megalkotva.

Egérpad párharc: Az egérpadok viadala már valamivel egyértelműbben alakult, mint az egerek viadala, igaz ez a beárazásoknak is köszönhető. A két egérpad a közepes méretű egérpadokat képviselik. Ahogy az előzőekben is, most is kezdjük a Razer termékével, vagyis a Goliathus-szal.

Razer Goliathus: Hogy mit is lehet mondani erről az egérpadról egy szóban, "csak" annyit hogy: Fantasztikus! És nem túloztam. Az egérpad felülete szuper-sima, ráadásul nincs olyan egér, ami fel tudná sérteni a szövetborítást. A League Of Legends-es concept art is gyönyörűre sikeredett. Ráadásként az egérpad alja is kiválóan tapad bármilyen asztalok felületére. Ennek ellenére könnyen felszedhető és mozgatható, ami igen nagy pozitívum az én előző egérpadomhoz képest. Az egérpad egy egyszerű dobozban kapható és extraként ehhez is megkapjuk Tryndamere-t (ezt kíváncsiságképpen felhasználtam, így emiatt tudom, hogy skint is kapunk a karakter mellé). Az egérpad sebességre lett tervezve, ennek következtében a felülete igen csúszós, így néha túlcsúszhat rajta egerünk, ráadásként nem túlságosan egyszerű tisztítani az egérpadot, de ezeket leszámítva egy kiváló minőségű padról van szó, ráadásul az ára is igazán felhasználóbaráti. Tökéletes választás lehet a pad, akkor ha fanatikus rajongója valaki a League Of Legends-nek, hiszen nem csak egy egyedi kinézetű egérpadot vásárol vele, hiszen a pad minősége is kiváló.

IMG_20130514_155248

Roccat Hiro: A Roccat egérpadjának sincs miért szégyenkeznie, hiszen egy szinte majdnem tökéletes, prémium kategóriás egérpadról beszélünk. A Roccat majdnem mindenre gondolt, amibe bele tudok kötni, az egyedül a felülete, ne meg talán az árazása. Nagyon sok extrával el lett látva az egérpad, többek között ilyen az úgynevezett 3D vulkanizál szilikon felület is, de ennek hála valamennyit veszít a kényelmességéből. Ami pozitívum még az a lengéscsillapító, a könnyű tisztíthatóság, aminek következtében az egérpadot akár vízzel is lemoshatjuk, akkor sem lesz semmi baja a legtöbb paddal ellentétben, ráadásul még a szélei is le lettek kerekítve. Az egérpad ezenfelül több mint 80 egérrel le lett tesztelve, amit szerintem más egérpadokról nem igazán lehet elmondani. A felülete hosszabb időre nagyobb pontosságot ígér mint bármely más egérpad, de ha leginkább csak a kényelemre, sebességre és nem utolsó sorban kiváló ár/érték arányra hajtunk, akkor az ellenfél jobb választás lehet. Az egérpad alja viszont nagyon jól ki lett alakítva. Egyszerűen már csak a tapintásától kiráz a hideg, jó értelemben. Ezeken felül pedig ennél halkabb! egérpadot még nem is láttam. Ráadásul egyszerű kinézete is igen elegánssá teszi a padot.

IMG_20130517_144730

Egérpadpárbaj összegzés: Az egérpadokat összevetve valamivel felhasználóbarátibb és olcsóbb a Razer Goliathus, így ő kapja meg a győztes címet, de a Roccat Hiro sem távozhat minimum egy tetszett díj nélkül.

Összegzések: Roccat Kone XTD: A Kone XTD igen jó ár/érték aránnyal rendelkező egér amely különösen ajánlott az olyan Gamerek számára, akik nem elégednek meg szimplán a kényelemmel. A teljesítmény és a kiváló dizájn majdnem tökéletes megtestesítője a Kone XTD, melynek egyedüli hátránya a méretem és az ebből adódó apróbb kényelmetlensége.

Ár: ~23 000Ft

rendszeriajanlott

Razer Naga Hex LoL Collector's Edition: A Naga egy kiváló ár/érték aránnyal rendelkező egér, melynek legfőbb tervezési szempontja a kényelem volt a jobbkezes Gamerek számára. A 6 oldalsó extra gombjaival nagyon sok mindenkit ki tud elégíteni (rossz aki rosszra gondol ;D ). Az egyetlen hátránya az alacsonyabb felbontása a riválisaival szemben.

Ár: ~23 000Ft

rendszeriajanlott

Roccat Hiro: Az egérpadok királyától (leszámítva az alumíniumból készült padokat) túl sok sok rossz dolgot nem várhat az ember, és ez természetes is, hiszen egy majdnem tökéletesen megalkotott egérpadról beszélünk, amelynek legfőbb megalkotási célja a legnagyobb gyorsaságban  is a pontosság volt. Prémium alapanyagai pedig majdnem tökéletes használhatóságot biztosítanak, és még ráadásul mosható is.

Ár: ~12 000Ft

ri2_face2

Razer Goliathus LoL Collector's Edition: A szövetpadok legjobbjai közé tartozó Razer Goliathus megalkotásának nagyon fontos szempontja volt a szuper-simaság, a sebesség és a kényelem. Ebből a három összetevőből egy majdnem tökéletes egérpadot alkottak aminek mindösszesen egyetlen negatívuma a nehéz moshatóság, de cserébe tökéletes ár társul hozzá.

Ár: ~5 000Ft

*Az árak tájékoztató jellegűek, az Árgép és Árukereső adatbázisa alapján készültek

rendszeriajanlott

A termékeket még egyszer köszönjük a KoolThings-nek és a Roccat-nak. A termékekről további információkat a roccat.org-on és a razerzone.com-on tudtok szerezni. A Razer Magyarországi Facebook oldalát itt találjátok.

logo

ROCCAT-Logo

razer-logo

Írta: Herczeg Balázs

Főszerkesztő-helyettes, hardver teszter