egyszeru-de-elkepeszto-nzxt-source-340-elite/2018/01/07

Egyszerű, de elképesztő – NZXT Source 340 Elite

2018. január 07. Ficsor Tamás Gépház

Pár hónapja beszéltem az NZXT egyik, ha nem a leg populárisabb házáról az S340-ről. Már akkor is megjegyeztem, hogy hiába volt már dolgom más gyártók házaival még az NZXT-ről nem volt tapasztalatom, így rettentően kíváncsi voltam, hogy miért is olyan vannak oda az emberek az S340-ért. Az eredményért kattintsatok a cikkre, de gondolom sejtitek a véleményemet. Most ennek a háznak a fel „pimpeltebb” változatához volt szerencsém. Kíváncsi vagyok, hogy a 2 év alatt összeszedett tapasztalatok ∕ vélemények alapján miben változott az S340 Elite.

Csomagolás:

 

A doboz nem sokban változott az elődhöz képest. Úgy is fogalmazhatnék, hogy NZXT stílusban pompázik a karton. A házat a szokásos fólia mellett még két szivacs is védi. A kellékeket a házban találjuk, melyek 2 dobozban foglalnak helyet. Megkapjuk a szokásos csavarokat és gyors kötözőt. Most is meg kell említenem, hogy milyen egyszerű, mégis nagy segítséget ad az, hogy a csavarok zacskói feliratozva vannak. Egy Elite kategóriában lévő házhoz dukál a plusz kellék, ami ez esetben egy mágneses kábel menedzsment, ami több esetben lesz fejhallgató tartóként használva. Arról, hogy hogyan segíti elő a kábelek jobb elrendezését majd később. A másik plusz dolog egy SATA power kábel hosszabbító, mely nagy valószínűséggel a táp alagút oldalára telepíthető SSD-hez kell.

Külső és belső:

A ház A ház 5 féle szín kombinációban érhető el: fehér, fekete, fekete-piros és fekete-kék. Limitált kiadásban elérhető fekete-lila kombinációban. Szintén limitált kiadásban megvásárolható Brock Hofer grafikus által fel spécizett Hyper Beast, ami egy alap fekete Elite, oldalára és elejére pedig a CS:GO-ban lévő AWP egyik skin-je fújva. Ebből csak 1337 db készült, melyek mindegyikét egyedi számtáblával láttak el.

A mostani tesztben egy fehér modell kerül bemutatásra, ami szerintem a legjobb verzió, bár nem minden része fehér. Az S340-re jellemző 203 x 474 x 432 mm-es egyszerű kocka ház megmaradt, hisz ez az egyik névjegye. Az előlap egy masszív műanyag elem, melyre egy nagy matt fehér alumínium lap került. Ennek az alján olvasható le az NZXT logócska. Az előlap mögött lévő nagy rés elsősorban a friss levegő beáramlása miatt van, de a szemfülesebbek egyfajta kábelcsatornaként is használni tudják, ha mögötte vezetik el mondjuk a fejhallgató vezetékét. Harmadrészt a levételnél valahol a panel alá kell nyúlni. Ha eltávolítjuk akkor mögötte találunk egy eltávolítható és mosható mágneses porszűrőt. A szűrő tisztításához nem szükséges levenni az előlapot. Előre 2 x 120 / 140 mm ventilátor vagy 1 x 120 / 140 / 240 / 280 mm radiátor helyezhető.

A ház teteje is matt fehér árnyalatot kapott. Az előző verziótól vagyis a lila S340-től eltérően, ahol a lila és fekete részek nagyon sima felülettel rendelkeztek, itt ez csak a fekete részeknél jellemzők.  Fent találjuk az I/O portot, ahol a bekapcsoló gomb mellett megtaláljuk a szokásos audio ki- és bemeneteket, valamint 2 db USB 3.0 aljzatot. A repertoárt bővítették plusz 2 db USB 2.0 és egy HDMI porttal, amik a VR headset-ekre, azaz a virtuális valóság eszközök csatlakozási pontjaira is hivatottak (Az USB 3.0 portokkal együtt). Jogosan merülhet fel a kérdés, hogy a HDMI port másik végét, hogy dugjuk a videókártyába. Erre kínál ad megoldást például néhány Gigabyte videókártya, aminek a végén is HDMI kimenet. Szerencsére a gyártó egy univerzális megoldást talált ki erre egy perforációval, mely a hátsó panelen található. A nagy power gomb körül fehér fény szűrődik ki. A HDD LED a mikrofon port mellett helyezkedik el, ami fehéren villog. Reset gomb továbbra sincs. Körülbelül a CPU vonalában találunk egy perforációt, ahová 120 \ 140 mm-es ventilátorokat tehetünk. Itt gyárilag egy 120 mm-es FN V2 van telepítve.

A ház hátsó panelja már fekete színt kapott, de maradt a matt felület. Ide is helyezett a gyártó egy 120 mm-es FN V2 ventilátort. E helyébe csak ugyan ekkora hűtők férnek. Ez alatt találunk 7 db bővítőkártya slotot. A csavarok kívülre kerültek, ráadásul a jobb látványért egy plusz alumínium elem gondoskodik. A tápegységet hátulról tudjuk behelyezni egy keret eltávolítása után. Természetesen a táp alulról jut friss levegőhöz, ahová kivehető és mosható porszűrő is került. A ház alsó eleme szintén matt fekete színt kapott. A négy tömzsi műanyag láb majd 3 cm-es hasmagasságot, a teljes gumi bevonatú talp pedig maximális tapadást biztosít.

A kábeles oldallap matt fehérben pompázik. A fő oldalt viszont edzett üveglappal láttak el, amit négy menetes láb tart a helyén. Ezek gumi réteget kaptak, az üveg védelme miatt. Maguk az anyák felső része is gumis, így ezek semmi féle képen nem sértik meg az üveget.

Az Elite verzió is Mini-ITX, Micro-ATX és ATX szabványú alaplapokat képes fogadni. A távtartók előre vannak szerelve, de Micro- ATX alaplapnál kénytelenek leszünk párat arrébb helyezni a tökéletes felfogatás érdekében. A CPU hűtő későbbi cseréjekor a hatalmas kivágott rész nagy segítségünkre fog válni. A szimbólumként számító kábeltakarót az alaplap tálcával és a tápalagúttal együtt matt fehérre fújtak. Az alagúton találunk két 2,5” meghajtó tálcát, azok mögött pedig 1-1 nyílást a kábeleknek. A mellettük lévő kisebb perforálás PCI tápkábeleknek van fenntartva. Tovább haladva a ház eleje felé a kopoltyú szerű lamellázott rész az alatta található HDD-k hőelvezetésére szolgál. A megjeleníthetőségért plusz egy 2,5” meghajtó helyet kaptunk az alagút oldalára. Ehhez társul egy perforáció. További újdonság, hogy az alagút 10 mm-rel beljebb került, így a Hue+ LED szalagja kényelmesen elfér, ráadásul az oda helyezett új „lyuk” a tápkábelnek lett oda téve.

A másik oldalról jól látható a tágas alagút, amit tele tudunk tömni kábelekkel. A tápegység sajnos nem kapott gumi bakokat vagyis a komponens azon a kereten „lóg”, amire még az összeszerelés elején felszereltünk. A ház elülső részén találjuk a 3,5” meghajtó ketrecet, ahová 2 db HDD telepíthető. Ahogy a régimódi házaknál már megszokhattuk úgy itt is csavarok segítségével fixálhatjuk le az adattárolókat. Újdonságnak számít a négy darab NZXT-s „kábelkampó”, amik igazán hasznosak.

Specifikáció:

  • Méretek: 203 x 474 x 432 mm;
  • Anyagok: Edzett üveg oldal, acél, ABS műanyag;
  • Súly: 8.13 kg;
  • Támogatott alaplapok: Mini-ITX, Micro-ATX, ATX;
  • I/O panel: 1 x Audio/Mic, 2x USB 3.0; 2 x USB 2.0; HDMI
  • Porszűrők: elől, alul;
  • Meghajtó helyek: 2 x 3.5″, 3 x 2.5″;
  • Bővítőkártya helyek: 7 db;
  • Ventilátor helyek:
    • Elől: 2 x 140 / 2 × 120 mm;
    • Fent: 1 x 140 / 120 mm (1 x 120 mm FN V2 gyárilag);
    • Hátul: 1 x 120 mm (1 x 120 mm FN V2 Fan gyárilag).
  • Radiátor helyek:
    • Elől: 120, 140, 240, 280 mm;
    • Hátul: 120 mm.
  • Távolságok:
    • Max GPU hossz radiátorral: 334 mm;
    • Max GPU hossz radiátor nélkül: 364 mm;
    • Max CPU hűtő magasság: 161 mm.

Beköltözés:

Mivel a kedves olvasók tudják, hogyan is kell összerakni a gépet, így az összeszerelés menetét nem részletezem. Az S340-be való beköltözés nagyon könnyen megtörtént. Mindent egyszerűen és kompromisszum mentesen betudtam építeni. Persze a kábelek minél jobb elrejtésére sok időt kellett áldozni. Továbbra is jó ötlet a hátsó ventilátor kábelének a kampós elvezetése. A csomag része egy mágneses és gumis „kábelmenedzsező”, ami inkább a VR headset kábelének lett kitalálva, de a legtöbben (ahogy jó magam is) csak fejhallgató tartónak fogja használni.

Tapasztalat, vélemény:

Meglepően hasznos újdonságokkal lett megfűszerezve az Elite, ami vizuálisan és szerelhetőségben is sokat javított az elődhöz képest. Kezdem máris az edzettüveg oldallal, ami nagyon prémium minőségre dobja a házat. Egyetlen bajom ezzel az, hogy az üveg kerete fekete színt kapott, ami szerintem rossz ötlet volt, de ez ízlés kérdése. A következő finomítások a tápalagúton figyelhetők meg. Az oldalra is telepíthető SSD nagyon jó ötlet, bár itt olyan gondok lehetnek, hogy a hardver elemen lévő felirat fordítva lesz a SATA kábelek miatt (Így jártam én is). Nem messze innen a másik újdonság egy „lyuk”, ami nagyon hasznos a Hue+ kábelének az elvezetésére. Fentebb már írtam ugyan, hogy a LED szalag kényelmes elhelyezése érdekében a táp alagút 10 mm-el beljebb került.

További újdonság a kibővített I∕O rész, ami a VR ready lett. A kábelmenedzsment tökéletesítéséhez 4 db műanyag „kábelkampó” került fel hátra. Továbbá a csomagban található szintén kábelelvezető gumis és mágneses négyszög, mely 2 részre vehető. Tökéletes felhallgató és VR headset tartónak is. Összességében tekintve nagyon jót tett a háznak ez a frissítés és méltán megkaphatta az Elite elismerést.  Az S340 Elite körülbelül 24 ezer forintos áron vásárolható meg.

További képekért katt a videóra.

  [youtube]https://youtu.be/XPHXb7Jb4ok[/youtube]  

Írta: Ficsor Tamás

Hasonló bejegyzések: