egyszeru-de-nagyszeru-nzxt-source-340-teszt/2017/08/31

Egyszerű, de nagyszerű – NZXT Source 340 teszt

2017. augusztus 31. Ficsor Tamás Gépház

Még sosem volt szerencsém NZXT házhoz, de most végre sikerült egy nagyon közkedvelt darab közelébe férkőzni és alaposan kitapasztalni. Mindig is kíváncsi voltam, hogy miért van mindenki oda a Source 340, azaz az S340 házért, hisz egy rettentő egyszerű kinézettel rendelkező házról van szó. Ebben a tesztben fényt derítek erre.

A gyártó már kb. 13 éve van a piacon és napjainkra már az egyik legismertebb márka a PC-s világban. A cég emberei mindig fontosnak tartották a minőséget és a stílust. Erről a legegyszerűbben akkor bizonyosodhatunk meg, ha megkérdezünk egy NZXT rajongót vagy közelebb kerülünk egy termékükhöz. Bár a náluk látott elegancia nem mindenkinek jöhet be, ahogyan eleinte nekem sem. Biztos tudjátok, hogy az S340 nem egy új csoda, de még most sem múlt el az iránta érzett vágy.

Csomagolás:

A ház egy igen szép dobozban pihen. Magán a dobozon láthatjuk a terméket úgy, mintha átlátszók lennének az oldalak. A ház a szokásos fólia és habszivacs védelmet kapta. A hozzávalókat az egyik HDD tartóban találjuk. A dobozkában egy összeszerelési útmutató, néhány gyors kötöző és a csavarok vannak. Jó végre látni egy olyan gyártót, aki megnevezi a zacskókat, így nem kell a tartalmat kivenni és a papíron lévő képhez hasonlítani, hogy eldöntsük „vajon ez e az alaplap csavarja”.

Külső, belső:

A ház 5 féle szín kombinációban érhető el: fekete-piros, fehér, fekete-kék, fekete és fehér-lila. A tesztben az utóbbiról lesz szó vagyis az előlap és az oldallemezek matt fehérek, az előlap többi része, a táp alagút, valamint a ház felső eleme fényes lila színű, minden más pedig matt fekete. Magyarán a kis kuckó az NZXT színeiben pompázik.

Mint már írtam, az S340 egy nagyon egyszerű, 203 x 474 x 432 mm-es „kocka” ház, ami sok terjedelmes és lapos felülettel, illetve éles sarkokkal rendelkezik. Az előlap egy masszív műanyag elem, melyre egy nagy matt fehér alumínium lap került. Ennek az alján olvasható le az NZXT logócska. Felülről nézve (de alulról is) az jól látható, hogy az előlap U alakú. Ennek eredményeként egy hatalmas "lyuk" tátong a ház elején. Először furcsa lehet, de gyorsan rájön az ember, hogy ez szükséges, ha friss levegőhöz akarjuk juttatni a komponenseinket. Másrészről pedig valahogy le is kell vennünk ezt a részt. A leleményesebbek a tetőn lévő I/O portba dugott fejhallgató kábeleit is eltudják itt vezetni. Az előlap, ha nem is könnyen, de nem is nehezen válik le vázról. E mögött találunk egy eltávolítható és mosható porszűrőt, melyet mágnes tart a helyén. A nyílás nagysága miatt az ügyesebbek az előlap eltávolítása nélkül is meg tudják a szűrőt takarítani. Előre 2 x 120 / 140 mm ventilátor vagy 1 x 120 / 140 / 240 / 280 mm radiátor helyezhető.

A ház teteje fényes lila színben pompázik. Az elem szemet gyönyörködtető, de inkább tapintásra is érződik rajta a minőség és a festés vastagsága. Itt találjuk az I/O portot, ahol a bekapcsoló gomb mellett megtaláljuk a szokásos audio ki- és bemeneteket, valamint 2 db USB 3.0 aljzatot. A nagy power gomb körül fehér fény szűrődik ki. A HDD LED a mikrofon port mellett helyezkedik el, ami lilán villog. Sajnos a gyártó kispórolja az Reset gombot, amire néha nagy szükségünk lehet. Tovább haladva látunk egy perforált részt, ahová a gyárban egy 120 mm-es FN V2 ventilátort szereltek. E helyébe egy 140 mm-es is telepíthetünk. Sajnos egy újabb hiányosság fedezhető fel mégpedig a mágneses porszűrő. Az tény, hogy a perforálás átmérője nem nagy, mégis kikapcsolt állapotban a por könnyebben jut be így, mint szűrővel.

A ház hátsó eleme már matt feketében pompázik. Itt is kapunk előre szerelt 120 mm-es ventilátort, ami ugyancsak FN V2 típusú, de ide már 140 mm -es variáns nem fér. Ez alatt találunk 7 db bővítőkártya slotot. A csavarok a kívülre kerültek, ráadásul a jobb látványért egy plusz alumínium elem gondoskodik. A tápegységet hátulról tudjuk behelyezni egy keret eltávolítása után. Természetesen a táp alulról jut friss levegőhöz, ahová kivehető és mosható porszűrő is került. A ház alsó eleme szintén fekete, viszont nem azt a megszokott "érdes" felületet kapjuk, hanem egy annál sokkal finomabbat. Az eddig nálam járt házak közül eddig ennél az egynél tapasztaltam ezt a lágy és sima felületet. A négy tömzsi műanyag láb majd 3 cm-es hasmagasságot, a teljes gumi bevonatú talp pedig maximális tapadást biztosít.

 

Mindkét oldallap matt fehérben pompázik. Egyiket sem látták el kitüremkedéssel, mégis nagyon masszív a két elem. Csak minimálisan hajlanak meg még a plexivel ellátott rész is.

A már említett finom felületű fekete alumínium az alaplaptálcán is visszaköszön. Nem kezdek el találgatni, hogy mivel érték el ezt finomságú felületet, de nagyon jó. Bár tudom, hogy nem simogatás céljából vesszük házat, de elsősorban nagyon minőséginek hat, másodsorban pedig feldobja az összeszerelés élményét (#simi). Az S340 Mini-ITX, Micro-ATX és ATX szabványú alaplapokat képes fogadni. A távtartók előre vannak szerelve, de Micro- ATX alaplapnál sajnos nem jó helyre. A CPU hűtő későbbi cseréjekor a hatalmas kivágott rész nagy segítségünkre fog válni.

Kábelmenedzsment szempontjából egy fém díszítő elem került felhelyezésre, mely szerintem az S340 egyik szimbóluma. Ha csak erről mutatnak képet azonnal beugrik a márka és termék. E mögött könnyen elvezethetjük, sőt el is rejthetjük még a vaskos 24 pines tápkábelt is. Ahogy ez, úgy a táp alagút is fényes lila bevonatot kapott, ami ugyancsak minőségi érzést és látványt nyújt. Az alagúton találunk két 2,5” meghajtó tálcát, azok mögött pedig 1-1 nyílást a kábeleknek. A mellettük lévő kisebb perforálás PCI tápkábeleknek van fenntartva. Tovább haladva a ház eleje felé egy kopoltyú szerű lamellázott részt helyezett el a gyártó, ami az alatta található HDD-k hőelvezetésére szolgál.

A másik oldalról jól látható a tágas alagút, amit jól megtudunk tömni kábelekkel. A tápegység sajnos nem kapott gumi bakokat vagyis a komponens azon a kereten „lóg”, amire még az összeszerelés elején felszereltünk. A ház elülső részén találjuk a 3,5” meghajtó ketrecet, ahová 2 db HDD telepíthető. Ahogy a régimódi házaknál már megszokhattuk úgy itt is csavarok segítségével fixálhatjuk le az adattárolókat.

Specifikáció:

  • Méretek: 203 x 474 x 432;
  • Anyagok: SECC acél, ABS műanyag;
  • Súly: 7.05 kg;
  • Támogatott alaplapok: Mini-ITX, Micro-ATX, ATX;
  • I/O panel: 1 x Audio/Mic, 2x USB 3.0;
  • Porszűrők: elől, alul;
  • Meghajtó helyek: 2 x 3.5" és 2.5";
  • Bővítőkártya helyek: 7 db;
  • Ventilátor helyek:
    • Elől: 2x 140 / 2x120 mm
    • Fent: 1x 140 / 120 mm (1 x 120 mm FN V2 gyárilag)
    • Hátul: 1x 120 mm (1 x 120 mm FN V2 Fan gyárilag)
  • Radiator helyek:
    • Elől: 120, 140, 240, 280 mm
    • Hátul: 120 mm
  • Távolságok:
    • Max GPU hossz radiátorral: 334mm
    • Max GPU hossz radiátor nélkül: 364mm
    • Max CPU hűtő magasság: 161mm

Beköltözés:

Mivel a kedves olvasók tudják, hogyan is kell összerakni a gépet, így az összeszerelés menetét nem részletezem. Az S340-be való beköltözés nagyon könnyen és nagyon gyorsan megtörtént. Ennél egyszerűbben még nem költöztem be egy új házba. Mindent egyszerűen és kompromisszum mentesen betudtam építeni. A Sharkoon M25-W-hez hasonlóan az alaplap helye jóval lentebb van a felső paneltől, így ennek és a széles nyílásoknak köszönhetően kényelmesen elvezethető pl a CPU tápkábel.

Amit még eddig sosem láttam egy háznál sem, az a hátsó ventilátor kábelelvezető csatorna. Gondolom nem csak nekem okozott már kisebb fejfájást, amikor a ventilátor tápkábele az alaplap hátsó portjai és azok shield-je közé szorul. Nos ez a kis plusz kiküszöböli ezt a problémát és sokkal könnyebbé varázsolja a szerelést. További pozitívum a tápegység és a HDD ketrec közti hatalmas beltér, ahová rengeteg kábel fér el, így akkor sincs félni valónk, ha nem moduláris táppal rendelkezünk, vagy épp a custom kábelek miatti kábel áradat lóg ki a gépből.

Tapasztalat, vélemény:

Ezek után már értem, hogy mi ez nagy imádás az S340-el kapcsolatban. Egy visszafogott mégis elegáns külsejű, minőségi anyagokból álló és könnyű beköltözhetőséggel rendelkező házról van szó. Az NZXT mindent úgy és olyannak álmodott meg, mellyel egy majdhogynem tökéletes ház sikeredett. És ami a legfontosabb az az, hogy a gyártó mindezt elérhető áron kínálja nekünk, hisz mindössze kb. 20 ezer forintos áron már rendelhetjük is.

[youtube]

[/youtube]

Írta: Ficsor Tamás

Hasonló bejegyzések: