eldritch-teszt/2013/10/31

Eldritch – teszt

2013. október 31. Gosztonyi Adorján

Az idén (2013) alakult Minor Key Games fejlesztésében nemrég egy olyan FPS látott napvilágot, amit, már amikor megláttam, nem igazán tudtam hova tenni. Talán ismerős számotokra David Pittman és J. Kyle Pittman neve. Ha nem: Borderlands, Borderlands 2, Bioshock 2, csak úgy segítségnek. Az inspiráció a roguelikes, immersive sims és H.P. Lovecraft voltak. Mint alább látni fogjátok, a kreativitás határtalan!

Történet:

A történetet kicsit nehéz volt kibogarásznom, mivel semmilyen előzmény nincs. A játék elején egy hatalmas könyvtárban ébredünk, ahonnan csupán ki kell jutnunk. De nem ilyen egyszerű, szükségünk lesz hozzá három tárgyra. Amiket különböző világokról tudunk megszerezni.

Játékmenet:

Az első dolog, ami eszembe jutott a játék kapcsán az a Minecraft volt, a képekből láthatjátok, hogy nem véletlenül, hiszen minden blokkokból áll, karakterünk, amit a könyvtárban lévő tükörrel alakíthatunk szinte kedvünkre, pedig ehhez hasonlóan, kezdetleges figura. A kezdő hellyel átellenben az 5 nyitott könyvből lehet elsajátítani a billentyűket, amiket a játék során használni fogunk és a könyvtár következő termében az emelvényeken van az a három könyv, ami majd elrepít minket az ismeretlen világokba.

Eldritch 2013-10-27 18-55-00-36 Eldritch 2013-10-27 19-05-50-77

Fizető eszközként artifact-ot használ (az a kék „köralakú”), boltot eddig egyet találtam ahol el lehet költeni, a kínálat nem valami sok, viszont minden újraindításnál megint ott vannak, úgyhogy lehet tápolni. Fegyverből csupán néhányat találtam, egy kést és egy revolvert, de ez elég kell, hogy legyen a hadművelet végrehajtására és ha nagyon unatkoznánk, keressünk egy kavicsot vagy (sörös)üveget és vágjuk azt hozzá ellenfelünkhöz. Lootolni hullarablók módjára lehet és néha nem értettem mit keresnek olyan helyen tetemek ahol még nem is jártam. Biztos egymást is irtogatják közben. Változatos lootra ne számítsatok, jobbára pénzt, lőszert és kulcsot lehet találni az elhullottaknál. A bomba viszont igazán hasznos dolog, mint a videóból is kiderül. Világonként csupán három felszerelési tárgy lehet nálunk, hogy pontosan mik a jól megszokott „cipőn” kívül, megtudhatjátok a játékból.

Eldritch 2013-10-29 16-27-21-01 Eldritch 2013-10-29 16-21-49-58

Fel lehet fedezni némi randomitást is, aminek nagyon örültem, ettől válik megunhatatlanná és igazán élvezetessé az Eldritch.

A játékban konkrét mentés vagy állás visszatöltése nincs, kivéve egy mentést kilépéskor, ami azért nem a legjobb, különösen akkor, ha sikerült saját magunkat is átsegíteni a másvilágra, aminek hatására elveszítünk mindent, kulcsokat, pénzt, felszerelést, fegyvereket. Leszámítva azt, amit a ládába rejtettünk és ugye mentés/kilépést alkalmaztunk utána.

Eldritch 2013-10-29 16-03-19-65 Eldritch 2013-10-27 19-01-49-80

Grafika:

Erről elég nehézkes beszélni, hiszen nem egy Borderlands. Igyekszem ezért e téren megfelelően ítélkezni. De talán az is elég, ha azt mondom Minecraft. Ez most pozitív.

Hangzás:

A zenei hatás a kialakított területetekkel jól harmonizál, ami az én szótáramban néhány esetben a „hátborzongató” szót igyekszik jól takarni. Minden esetre elégedett voltam a különböző ingerekkel, hatásokkal, amiket ezen a téren tapasztaltam.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=C_W_yNQ-vOg[/youtube]

Értékelés:

Van egyfajta kisugárzása a játéknak, ami nem hagyott és most sem hagy nyugodni. Nem sorolnám a legjobbak közé, de azt sem állítom, hogy nem tetszett. Egy kicsit azért elfogott a nosztalgia játék közben. A Minecraft rajongóinak igazi ékesség és a „megtestesült” virtuális valóság azoknak, akik világokat igyekeztek létrehozni MC-ben.

Gépigény:

 Minimális rendszerkövetelmény:

OS: Win Xp

DirectX: 9.0 c

Szabad lemezterület: 150 MB

Pozitívum:

  • Randomitás
  • Hangzás

Negatívum:

  • Kevés felszerelés
  • Kevés ellenfél

Grafika: 7 (10)

Hang: 8 (10)

Játszhatóság: 7 (10)

Hangulat: 7 (10)

73%

Írta: Gosztonyi Adorján