elet-a-palyaudvaron-train-life-a-railway-simulator-ps5-teszt

Élet a pályaudvaron – Train Life: A Railway Simulator PS5 teszt

2022. szeptember 22. Uszkai Dávid Konzol

Megérkezett a legújabb vonatszimulátor immáron konzolokra is, amely megpróbálja újra értelmezni a szimulátor fogalmát, belecsenve egy-két újdonságot is a játékmenetbe. De hogy miről is van szó? A Train Life: A Railway Simulator nevű játékot próbáltuk ki, ha kíváncsi vagy a tapasztalatainkra, olvass tovább!

A játék a karrierjét még PC-n kezdte, ott volt ugyanis egészen hosszú ideig korai hozzáférésű játék, ennek a programnak a keretében fejlesztgették a játékot és használták fel a bizalmat szavazó játékosok tapasztalatait, véleményeit. A játék teljes kiadása idén augusztus 25-én jelent meg PC-re, míg a konzolos változatra egészen a mai napig, azaz szeptember 22-éig várni kellett, ami szintén egy jelentős lépés volt, ugyanis a vonatokat feldolgozó szimulátorok piaca egészen pici konzolokon, igazából egy jelentősebb vetélytársat tudnék felsorolni, az pedig a Train Sim World, annak is a 2 vagy a nem olyan rég megjelent 3-as változata. Ezt a helyzetet tekintve, igencsak jó pozícióból várhatja a rajtot a játék.

Na de joggal merülhetne mindenkiben fel a kérdés, hogy oké oké, de mégis mivel másabb a Train Life, mint a Train Sim World bármelyik epoziódja? Erre a kérdésre pedig az a válasz, hogy igencsak sokban. Az egyik legjelentősebb különbség a két szimulátor között, hogy míg a Train Sim World egy tényleg ízig-vérig szimulátor, addig a Train Life inkább egy lazábban értelmezett „szimulátor”, amolyan leülök a konzol elé és vonatozok egyet fajta. Míg a TSW-ben az utolsó n+1-edik kapcsolót is nekünk kell megnyomnunk és átkapcsolnunk, addig itt a legalapvetőbb funkciókat kell csak ismerni és máris indulhat a banzáj. Amirepedig csak a Train Life-ban van lehetőségünk, az nem más, mint a cég menedzselés, ugyanis a játékban egy saját céget irányíthatunk, ahová embereket vehetünk fel, járműparkot fejleszthetünk, különböző feladatokat végeztethetünk el a dolgozóinkkal és sok más egyebet is csinálhatunk, mindent, amit egy főnök megtehet egy ilyen munkakörben. Ha egy másik játékhoz kéne hasonlítanunk a dolgot, egyértelműen az Euro Truck Simulator 2-t mondanám, annyi különbséggel, hogy itt nem kamionokat vezetünk, hanem vonatokat. Minden más koncepció szintű dologban teljesen megegyezik a két játék: munkásokat vehetünk fel, járműparkot tarthatunk karban, szerződéses munkákat vállalhatunk el, mindezt nem autóúton, hanem vasúton.

Röviden ez a kettő dolog, a könnyű irányítás és a tycoon műfaj jellemzi a játékot. Hogy ez mennyire jön be? Azt mindenki döntse el maga, én személy szerint nagyon szeretem a vonatos játékokat, mindig is szerettem, viszont például a Train Sim World 2 az már sok nekem, annyira nehézkes lelkes laikusként kezelni ezeket a vonatokat és megfelelni az elvárásoknak, hogy hamarabb felbosszantom magam, hogy miért nem tudok már 15 perce elindulni azzal a szerencsétlen vonattal… így hozzám sokkal közelebb állnak az olyan játékok, mint az ősrégi OpenBVE, ha vonat szimulátorokról beszélünk vagy épp az ETS 2. Így nekem egyértelműen a Train Life nyerte el jobban a tetszésemet és annyira jó érzés, hogy végre van egy vonatos játék, ami elé leül az ember, akkor tényleg ki tud kapcsolódni, nem kell egy csomó mindennel babrálnia pluszban. Hardcore sim fanoknak tehát semmiképp sem ajánlom a játékot.

Ha elindítjuk a játékot ahogyan az lenni szokott rögtön egy tutorial kellős közepén találjuk magunkat, ahol megtanít a játék olyan alapvető dolgokra, mint az irányítás, közlekedési szabályok, különböző vonattípusok használata, szerviz használata, cég menedzsment, stb. A tutorial teljesen érthető és emészthető, az irányítás kontrollerrel nagyon könnyen tanulható, de aki esetleg nyomogatni szeret az irányítópanelen az azt is megteheti. A szabályok, közlekedési lámpák, váltók kezelés szintén nagyon könnyen tanulható és hamar bele lehet rázódni. Idáig a tutorial is nagyon jó volt, a cég menedzsment résznél viszont kicsit megbukott nálam a játék, mert egy ideig tudtam vele szépen haladni, utána viszont az egyik feladatnál beakadt a játék és nem tudtam tovább haladni a feladataimmal, így az egyik legfontosabb és egyáltalán nem triviális részét a bevezetőnek teljesen át kellett ugranom – szerencsére erre volt lehetőség, ami után aztán teljesen megzavarodott a játék és a kezdő trailer eleje alatt duplán ment a hangos beszéd, meg a szöveg egymásra csúszott. Első bug jegyezve, történt már azért nagyobb baj is az életben, szerencsére azért logikusan minden kikövetkeztethető, maximum egy kicsit több idő kell hozzá, hogy belerázódjon az ember.

Ha végig csináltuk a bevezetőt rögtön a hideg valóságban találjuk magunkat az első mozdonyunkkal, amivel el kell kezdenünk munkát keresni magunknak. Ezt megtehetjük egy táblagép segítségével, ahol láthatjuk a környékünkön lévő feladatokat – legyen szó teher- vagy személyszállításról, kezdetben viszont mindenképp csak teherszállításban utazhatunk, ha elég pénzt összeszedtünk utána vásárolhatunk már olyan mozdonyt is, ami másra is alkalmas. Értelemszerűen minden teljesített fuvarral pénzt, illetve tapasztalati pontot kapunk, amivel előrébb léphetünk a ranglétrán, ami legfőbbképpen azért jó, mert így új mozdonyokat oldhatunk fel. Ezeket a mozdonyokat kedvünk szerint testreszabhatjuk és fejleszthetjük őket, illetve a karbantartásuk is a mi feladatunk lesz, mi javíttatjuk és tankolni is nekünk kell. Ez jópofa része a játéknak és van hozzáadott értéke szerintem. Ha pedig megvan a járműparkunk akkor dolgozókat is toborozhatunk magunk mellé, akiknek szintén feladatokat oszthatunk ki.

Apropó, még nem is esett szó a helyszínekről. A játékterünk Európa 10 különböző országa, ahol csavaroghatunk fel alá, azért nem árulok el nagy titkot azzal sem, hogy a személyszállítás ilyen szempontból kicsit izgalmasabb, ugyanis ekkor járhatjuk be igazán a méltán híres pályaudvarokat, amelyeket azért próbáltak lemodellezni a fejlesztők amennyire tudtak. Sajnos Magyarország kimaradt ezúttal a buliból, nyugati szomszédunk, Ausztria viszont már benne van.

Ami a fizikát illeti, elmegy egynek, sok mindent nem kell azért tőle várni, a vonatok kb. ugyan úgy gyorsulnak, ki tudunk siklani is velük, ha gyorsan megyünk a kanyarokban, de kb. ennyiben ki is merül a történet. A vagonokat külön helyen kell felvegyük, ahol egymáshoz kell kapcsolnunk őket, külön helyen kell lerakjuk, illetve megvannak a maga folyamatai a személyszállításnak is. A monoton utazást igyekeztek azért a fejlesztők feldobni ilyen-olyan véletlenszerű eseményekkel, pl. kóbor állatokkal a sínek közelében, lerobbant vonatok, hótorlaszok, ám mindegyikre azért előtte felhívja a figyelmet a játék, tehát mégse annyira véletlenszerű a dolog, inkább kicsit erőltetettnek érzem. Vonatforgalom néha napján akad, de szerintem ezen a téren is lehetne nagyobb élet. Amit elég komoly hibaként még fel lehet róni a játéknak és ami gáz is az az, amikor megyünk egy havas tájon az egyik pillanatban, majd kimegyünk a menübe, visszatérünk és hirtelen máris télből nyár lesz, felszárad a környezet és egy tök más pályát kapunk vissza, ami egy villanás alatt átvált. Remélem ezt, és a tutorialban említett hibákat minél hamarabb kijavítják a fejlesztők, ezek szerencsére mind javítható dolgok.

Amit még talán negatívumként feltudnék hozni a játékban az a térképen való eligazodás. Ez nagyon nehézkesre sikeredett, nem tudjuk egyértelműen beadni a GPS-nek, hogy akkor most a lerakó helyre vigyen vagy a szervizbe, nekünk kell kisilabizálni a térképen zoomolgatva, hogy akkor most a következő vágányon balra, majd megint balra, majd jobbra és jobbra kell menjünk ahhoz, hogy oda lyukadjunk ki ahova kéne… ezt megcsinálhatták volna rendesen azért…

Összegzés

Összességében én azt tudom elmondani a játékról, hogy egy szerethető vonat szimulátor/tycoon játékot kapunk a Train Life keretében, ami ilyen formában egyedi a piacon és szerintem hiánypótló is egyben. Jópofa játék minden hibájának ellenére, amiket remélhetőleg sikerül a fejlesztőknek mihamarabb orvosolniuk, mert igazából minden adott nekik, hogy felérjenek a Train Sim World 2 mellé, mint egy nagyon komoly kihívó. A játék elérhető PlayStation 4/5 és Xbox Series X|S platformokra.

A tesztpéldányt a játék hazai forgalmazója, a Magnew Games biztosította számunkra, melyet ezúton is köszönünk nekik!


Írta: Uszkai Dávid

Hasonló bejegyzések: