emtec-duo-2in1-usb-c-32gb-usb3-0-pendrive-teszt/2015/09/29

EMTEC Duo 2in1 USB-C 32GB USB3.0 pendrive – teszt

2015. szeptember 29. Teszt delmaster Memória

A Conflex Kft. elküldte hozzánk az EMTEC azon új adathordozóját, melyen az USB3.0 mellett az új Type-C csatlakozó is megtalálható. Sokak számára nem teljesen tiszta, hogy miről is van szó, így a cikkben részletesen kitérünk rá. Sajnos a teszt során nem állt rendelkezésre Type-C porttal szerelt eszközünk, így a témát érintőlegesen mutatjuk be.

.

DSC_3167 DSC_3168

.

Az EMTEC bliszteres kiszerelésben forgalmazza pendrive-ját, amin sajnos magyar nyelvű leírást nem találunk, de a beüzemeléséhez nem is szükséges. A csomagolást eltávolítva kezünkbe vettük ezt a parányi eszközt, ami alig nagyobb 2 cm-nél. Csatlakozói polírozott alumíniumból készültek, míg a felső borítás szürke színű műanyag, melyen a jobb felső sarokban egy piros pötty is helyet kapott. Ez utóbbi a gyártó logója, ami alatt pedig az adathordozó kapacitása figyelhető meg. Ebből a típusból létezik még 16GB méretű is, mi a 32GB-ost mutatjuk be.

.

DSC_3174 DSC_3175
DSC_3176 DSC_3179

.

A műanyag ház mozgatható balra-jobbra annak függvényében, hogy melyik csatlakozót szeretnénk használni. A Type-C csati teljesen visszahúzható a házba, míg az USB3.0 csak félig. Ennek nem esztétikai jelentősége van, sokkal inkább azzal magyarázható, hogy a gyártó csak így tudta technikailag megoldani a csúszkát, ami ütközéskor be kattan a helyére.

.

DSC_3181 DSC_3182

.

A szokásos CrystalDiskMark programmal megvizsgáltuk az USB3.0 csatlakozó felőli részt, melyről az alábbi teszteredmények születtek:

teszt_eredmeny

Elmondható, hogy az adathordozó olvasási sebessége bőven 110MB/s felett mozog, míg az írási sebessége is átlépi a 18MB/s-t meghaladja. USB3.0 esetében ezek az értékek kiválónak számítanak, persze USB2.0 port esetén a szekvenciális olvasás visszaesik 31MB/s értékre, míg az írás pedig 9MB/s. Ebből következik, hogy tökéletesen használható USB2.0 csatlakozáshoz is. Sajnáljuk, hogy a Type-C csatlakozón keresztül nem tudtuk végrehajtani ugyanezt a műveletet. Amennyiben viszont kezünk ügyébe kerül egy ilyen csatlakozóval szerelt eszköz: visszatérünk rá!

ÖSSZEGZÉS

Az EMTEC Duo 2in1 Type-C 32GB pendrive rendkívül gyors adatkommunikációja miatt megállja a helyét a legmodernebb eszközöknél is. A Type-C csatlakozó pedig már azt sugallja, hogy a gyártó felkészült a „jövőre”, amikor ugyanis egyesülni fog a hálózati-, adat- és tápkábel ebben az egy portban, így minden eszközzel tud azonnal kommunkálni egy csatlakozón keresztül. A Google már használja ezt a megoldás egyes készülékeiben, de még hazánkban nem terjedt el a többi gyártónál; így addig felesleges előrefutnunk az időben.

DSC_3185

Az EMTEC Duo 2in1 32GB pendrive 13.000 Ft körüli ára nem tűnik elsőre túl olcsónak, de vegyük figyelembe az USB-C csatlakozót, mely újdonságnak számít az adathordozók világában és amennyiben tényleg elterjed számos okostelefonban / tabletben, akkor nagy hasznát fogjuk venni.

Köszönjük a Conflex Kft.-nek, hogy a terméket a rendelkezésünkre bocsájtotta!

conflex

Írta: Teszt delmaster