endling-extinction-is-forever-ps5-teszt

Endling: Extinction is Forever PS5 teszt

2022. szeptember 19. Uszkai Dávid Konzol

A spanyol Herobeat Studios elkészítette egy játék formájában az idei év egyik legmeghatóbb történetét, melyben egy róka család mindennapjait követhetjük végig, ami messze nem egy leányálom, főleg a mai romboló társadalomban. De ne szaladjunk ennyire előre, lássuk milyen is lett az Endling: Extinction is Forever!

A játékban egy anya rókát irányíthatunk, mely egy erdőtűz elől menekül éppen meg és ez az a pont, ahol játékosként becsatlakozunk a történetbe. Miután sikerült kimenekülni az erdőből, új otthon után nézünk, mely egy odú lesz és ahol rövidesen az is kiderül, hogy a nőstény róka nincs egyedül, ugyanis életet ad négy kis rókának, akiknek a felnevelése és istápolása a mi feladatunk lesz. Lényegében ez az egész játéknak a legfőbb célja is egyben: életben maradni és felnevelni a kis utódokat. Természetesen ez egyáltalán nem egyszerű feladat és rengeteg veszély leselkedik a kicsinyeinkre, így nagyon résen kell lennünk, ugyanis bármikor elveszíthetjük őket, ami az egyik legszívszorítóbb része a játéknak.

És ha ez mind nem lenne elég, akkor már rögtön a játék elején van egy csavar a történetben: az egyik kis rókát elrabolja egy furcsa figura – a játék magyar fordításában „hajléktalannak” nevezi, így nem csak a túlélés a cél, hanem elveszett kölykünk megtalálása is. Azt, hogy épp melyik kölykünket rabolja el ez a bizonyos alak az rajtunk áll, mi választhatjuk ki, hogy melyik legyen, illetve a kis rókák bundájának a színét is mi szabhatjuk testre saját kedvünk szerint. Ahogyan említettem a játékban van magyar nyelv is, ami hatalmas piros pont a fejlesztőknek, így nyugodtan bárki belevághat a kalandozásba.

A játékmenet „körökre” van osztva, ami igazából annyit jelent, hogy mindig este vadászunk, nappal pedig alszunk normál esetben, így, ha közeledik a reggel akkor kapacitál bennünket a játék, hogy mindenképp térjünk vissza a rejtekhelyünkhöz, máskülönben belassul a mozgásunk, a veszélyforrások is megnőnek és a kis rókák is nyűgösebbek lesznek. Egy-egy ilyen esti vadászós kör és visszatérés a barlangba tesz ki 1-1 napot a játékban. Két fő célunk van ezen esti köreink alatt: az első és legfontosabb, hogy élelmet találjunk a kicsiknek, erre van is egy csík a bal alsó sarokban, ami jelzi, ha már kezdenek éhesek lenni, a másik pedig az, hogy megtaláljuk a hajléktalant, aki elrabolta a negyedik kölykünket.

A játék egy 2D platformer, mely azt jelenti, hogy igazából jobbra-balra mozoghatunk csak az anyával, illetve vannak néha útelágazások, ahol letérhetünk egy másik útra, ami után szintén ez a jobbra-balra mozgás folytatódik, így lesz teljesen filmszerű a játék és így bontakozik ki a teljes történet előttünk. A kis rókák követnek mindenhová minket, viszont nagyon oda kell figyelni rájuk, mivel minden nap más-más veszélyek várnak kicsiny csapatunkra. Ahogy telnek a napok, úgy nyílik meg egyre jobban és jobban a körülöttünk lévő világ, amiben a tájékozódáshoz egy térképet is kapunk. Mivel minden este egyre jobban és jobban megismerjük a környezetünket, így egészen otthonosan mozoghatunk már egy idő után, viszont vigyázni kell, mert véletlenszerűen találkozhatunk mindenféle nem várt veszéllyel is. A kölykeink pedig nem csak követnek minket, hanem tanulnak is tőlünk, a különböző képességekre mi kell megtanítanunk őket. A sztori „vezetése” a szagok alapján történik, ugyanis a különböző prédákat - mint például hal, nyúl vagy ha nincs más akkor a szemét, mind-mind jelöli a játék a szagokkal, illetve ugyan ez igaz az elveszett kölykünkre is, az ő nyomait is napról napra érezhetjük, amit követve képek formájában elevenednek meg a történtek. A játék végkimenetele csak rajtunk és az ügyességünkön áll, ha ügyesek vagyunk akkor sikerül életben tartanunk mindegyik kicsinyünket, ha viszont ez nem sikerül, akkor könnyen szomorú véget érhet a játékunk.

A játék dramaturgiailag nagyon erős, telis-tele van megrázó pillanatokkal, egyfelől ott van a róka mama és a kicsinyeinek a megrázó története, másfelől pedig igazi görbe tükröt mutat a játék az emberiségnek, ugyanis gyönyörűen bemutatja, hogyan írtjuk mi emberek az erdőinket, hogyan szemeteljük tele a földet, hogy szennyezzük be a vizeinket és mennyire megfolytjuk a saját környezetünket. Erős képsorok ezek, ha ténylegesen belegondolunk a helyzetbe… A hangok, a zenék szintén nagyon jóra sikeredtek, igazán kiemelik és alátámasztják a történetet, még nagyobb hatást kiváltva ezzel.

Összegzés

Az Endling: Extinction is Forever egy nagyon érzelem dús játék lett, melynek komoly üzenete van az egész társadalomra nézve. A játék nem csak történetben erős, hanem megjelenésben is nagyon a toppon van, nagyon szépek az animációk és az egész történetnek a vizualizációja. A hangeffektek szintén remekül aládolgoznak a történetnek, így ez a kettő egy tökéletes eredményt ad. Műfaját tekintve olyan nagysikerű játékokhoz hasonlítanám, mint a This War of Mine vagy a Limbo, úgyhogy akinek ezek tetszettek, biztosan az Endling is fog. Hosszát tekintve a játék egy pár óra alatt végig játszható, de igazából itt nem is a hossz a lényeg, hanem, hogy átéljük a történet igazi mondanivalóját. Aki szereti az állatokat, és kiváltképp a rókákat annak kötelező darab ez a játék, de ajánlott a játék mellé egy csomag papírzsebkendőt is bekészíteni, pláne, ha érzelmesebb, aki játszik vele! 

Az Endling: Extinction is Forever PC-re, PS4-re, Xbox One-ra és Nintendo Switch-re jelent meg – az újgenerációs konzolok nem kaptak külön kiadást, de természetesen a visszafelé kompatibilitás miatt a játék játszható PS5-ön és Xbox Series X|S konzolokon is, mi is az előbbin próbáltuk a játékot.

A tesztpéldányt a játék hazai forgalmazója, a Magnew Games biztosította számunkra, melyet ezúton is köszönünk nekik!


Írta: Uszkai Dávid

Hasonló bejegyzések: