epicgear-dezimator-teszt-a-mechanikus-billentyuzetek-kiralya/2013/10/07

EpicGear Dezimator teszt - A mechanikus billentyűzetek királya

2013. október 07. Herczeg Balázs Billentyűzet

Az elmúlt héten az EpicGear DeziMator billentyűzetét volt alkalmunk kipróbálni, melyet a Bluechip biztosított a számunkra. Ezt ezúton is szeretnénk nekik megköszönni. Sokaknak elsőre lehet ismeretlenül hangzik a gyártó neve, pedig egy elég ismert gyártó altvállalatáról van szó, ami nem más mint a GeIL. A memóriagyártó így nem csak memóriáival, hanem kiváló minőségű gamer perifériáival is várja a Gamereket a vásárlásra. Az EpicGear termékei közül a gyártó eddigi első és egyetlen billentyűzete járt nálunk, így akár picit lejjebb is vihetnénk az elvárásainkat, hiszen első billentyűzetük, de erre nem lesz szükség. A DeziMator tarol.

IMG_1218

EpicGear Dezimator

Ahhoz képest hogy első billentyűzete a gyártónak, nem kapkodták el a dolgot, egyből egy Cherry MX kapcsolókkal rendelkező mechanikus billentyűzetet dobtak össze, nem is akárhova, a felső kategóriába! Leszögezem még az elején. hogy a billentyűzet nem kapható magyar kiosztásban, így erről sajnos le kell mondanunk. A billentyűzet 2 kapcsolóval vásárolható meg, az egyik a Cherry MX Red (Játékra tervezett), a másik pedig a Cherry MX Brown (játékra és gépelésre egyaránt). Nálunk az előbbi, azaz a Cherry MX Red kapcsolóval rendelkező eszköz járt.

IMG_1223

Dizájn

Elsőre picit furcsa látványnak tűnhet az EpicGear billentyűzete, ugyanis nem szokványos külsővel rendelkezik. Ennek megvannak a sajátos okai. Az első ok nyilván az, hogy a gyártó szeretett volna sajátos külsejű eszközével kitűnni a tucatbillentyűzetek közül, a másik ok pedig a kényelmi funkciók elhelyezése érdekében történt. Vegyük itt alapul a hangerőszabályzót, illetve a  csuklótámaszt. Sajnos az angol kiosztásból adódik egy kellemetlenség is, ami nem más mint az í betű hiánya, ugyanis az angol kiosztással rendelkező billentyűzetek (kivétel Brit kiosztású) nem rendelkeznek + billentyűvel az Y-on, vagyis angol billentyűzeteken a Z betű mellett egy extra billentyűvel. Még szerencse hogy az egyik makróra beállíthatunk magunknak egy í betűt :)

IMG_1219

Felépítést tekintve a billentyűzet 70%-ban alumíniumból készült, így sokkal strapabíróbb mint társai, ráadásul könnyebben is tisztítható. Kábelvezetést ugyan nem kapott a billentyűzet, de a két kiálló felület alá nyugodtan elrejthetjük a harisnyázott, igen hosszú kábelt. A billentyűzet bal oldalán 5 makrógomb is helyet kapott, amikre kedvünk szerint rögzíthetjük beállításainkat, billentyűkombinációinkat. A billentyűzet közepén a termék nevét, a jobb oldalon pedig a gyártó logóját fedezhetjük fel vésett formában. A bal oldalt egy levehető csuklótámasz kapott helyet, ami igen nagy kényelmességet biztosít számunkra bármilyen használat során, legyen az gépelés vagy játék.

IMG_1230

A WASD illetve a számok 1-6-ig szintén kiemelhetők, ugyanis az említett billentyűk háttérvilágítással rendelkeznek, melynek erősségét, illetve magát a világítást ki-be kapcsolgathatjuk. A makrógombok is kaptak háttérvilágítást. Érdemes megemlítenem, hogy az eszköz jobb felső sarkába egy hangerőállító fékkör is helyet kapott, alatta pedig egy LEDsor jelszi, hogy milyen szintre állítottunk gépünk hangszóróinak elejét. A szokásos Windows gomb helyett egy EG gombot vehetünk észre alul, melyet ha a funkciógomb lenyomása mellett megnyomunk, bekapcsolja a gaming módot, így ha megnyomnánk az EG gombot, nem fog minket játék közbe kidobni a Windows asztalára, metrójára. A billentyűzet elején nem mellesleg 2 USB kimenet és egy audio illetve mikrofon kimenet is helyet kapott, testvériesen 2 oldalra szétosztva. Az eszköz teljes működéséhez 2 szabad usb bemenetre, illetve 1 audio és egy mikrofon bemenetre lesz szükségünk.

IMG_1232

Csomagolás és extrák, specifikációk

Csomagolás frappánsa sikeredett, először picit nehéz lehet, de nem kell túl nagy súlyra gondolni. Extrákat ezúttal nem írom le, hiszen egy videó segítségével sokkal könnyebb szemléltetnem a dolgokat:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=PWXQVCGhUJQ[/youtube]

IMG_1214

Ahogy a videóban is említettem, a specifikációkat, illetve a fontosabb tulajdonságokat leírom:

Specifikációk:

  • 109 mechanikus kapcsoló, Cherry® MX Red vagy Brown
  • Extreme anti-ghosting
  • N-key rollover (NKRO): 20 Keys
  • 5 programozható makrógomb háttérvilágítással: M1~M5
  • 10 "Warzone" gomb háttérvilágítással: WASD + Numerikus számok 1-6
  • Háttérvilágítás & világítási beállítások:
    • FPS fókuszú mód: WASD + 6 Numerikus gomb világítása
    • RTS fókuszú mód: Makró gombok világítása
    • Teljes világítás: Warzone + Makró, 15 gomb világít
    • Éjszakai mód: Csak az alváz világít
    • Lekapcsolt mód: semmi sem világít
  • 1000Hz Extreme-polling, állítható 125/250/500/1000Hz
  • Gaming mód opció ami letiltja a Windows gobot
  • 10 állítható profil
  • Multi-media gombok
  • Csúszásgétlós csuklótámasz/csuklópárna
  • Harisnyázott kábel
  • Fülhallgató kimenet & Mikrofon kimenet
  • 2 USB port
  • Csatlakozó típusa: USB
  • Méretek: 524.5mm x 240mm x 57mm
  • Súly: 1.9 kg
  • Kiosztások: Angol, Német, Hagyományos Kínai vagy egyéb TBA verzió
  • 2 év garancia
  • Rendszerkövetelmény :
  • PC USB Portokkal | Windows® 8 / Windows® 7 / Windows Vista® / Windows® XP
IMG_1221

6 fő tulajdonság:

  1. Kialakítás
  2. Felépítési anyag: Alumínium
  3. Cherry MX kapcsolók
  4. 10 profil
  5. Warzone
  6. Csúszásgátlós csuklótámasz
IMG_1210

Felhasználói élmény

Gépelés, illetve játékok tekintetében a Dezimator felülmúlja az eddig tesztelt billentyűzeteink mindegyiket. A párnázott csuklótámaszról nem hinné az ember, hogy mennyivel komfortosabbá teszi a használatot. De még mielőtt mélyebben belemennénk a pozitívumokba, meg kell említenem 2 negatívumot is, ebből az egyiket korábban már ecseteltem, ez pedig nem más mint a billentyűzetkiosztás. A másik az a hatalmas méretből adódik. Nem gondolná senki sem elsőre, hogy mekkora is maga asz eszköz. Próbáltam az asztalom billentyűzettartójára rárakni, amin őszintén szólva alig akart elférni. Betolni a tartót az asztal alá semmiképp sem lehetett. A billentyűzet még a Stelleseries Apex Raw billentyűzetnél is nagyobb paraméterekkel rendelkezik.

IMG_1215

Jöhetnek a pozitívumok. A csuklópárnát már megemlítettem, így haladhatunk tovább a listába. Ugyan az eszköz működéséhez 2 usb kimenetre van szükségünk, de ezt a 2 USB hub  a billentyűzeten jól ellensúlyozza. Egy alapból a működéshez kell, egy pedig a 2 usb porthoz, így ha úgy nézzük a dolgot, kapunk egy + usb portot! Ugyan világításból nem kaptunk teljes háttérvilágítást, de még így is megvan a sajátos hangulata a billentyűzetnek. Profilok váltását az FN illetve a Page Up és Down kapcsolókkal tudjuk kapcsolgatni, amely gyors elérést biztosít profiljaink számára. A billentyűzet alap ledsora fölött elhelyezkedő hangerőállítót külön élvezet használni. Az alumínium váznak köszönhetően sokkal könnyebb az eszközt tisztítani. Billentyűk cseréje egyszerű a gyártó által mellékelt fogó segítségével. Ilyet sem minden billentyűzethez kapunk. Pláne még takarót...

dezimator software_2 dezimator software

Szoftvert ugyan külön nem kapunk, de a gyártó letölthetővé tett egy szoftvert az eszközhöz, ami könnyen használható, és nem mellesleg még okos is. Világítást nem csak magán a billentyűzeten, hanem a szoftver segítségével is testre tudjuk szabni, illetve elengedhetetlen a kiegészítő makróink beállításához, billentyűk funkcióinak átállításához.

Összegzés

Ha szemet hunyunk kisebb hiányosságai felett, akkor még az ajánlott kategóriába is beleférne az eszköz, de most jön a de. Ugyan rengeteget kapunk a pénzünkért, de a 47 000 forintos árcédula nem mondható olcsónak. Hiába a sok extra, ez azért mégis több mint a minimálbér fele, de aki ilyen billentyűzetet felé kacsintgat, azt úgy sem fogja izgatni a dolog. Mindenesetre az EpicGear Dezimator erősen tetszett számunkra.

A terméket a Bluechip kínálatából 47 050 Forintért tudjuk megvásárolni.

A Geil Magyarországi facebook oldalát itt találjátok.

tetszett

epicgear-banner

creative_konfigurator

Írta: Herczeg Balázs

Főszerkesztő-helyettes, hardver teszter

Hasonló bejegyzések: