epitsunk-htpc-t-gigabyte-j1900n-d2h-es-silverstone-sg13-teszt/2015/07/27

Építsünk HTPC-t: Gigabyte J1900N-D2H és Silverstone SG13 teszt

2015. július 27. Herczeg Balázs Gépház

A mai világban a televíziózás már nem csupán a TV nézéséről szól. Rengeteg gyártó rukkolt már elő Okos TV-kkel, de az igazat megvallva, ezek a TV-k nem nyújtanak tökéletes élményt. Főleg, ha médialejátszásról van szó. Ugyan ilyenkor jönnek képbe a különböző médialejátszók, Blu-Ray lejátszók, esetlegesen TV okosítók, de ezeknek is megvannak a maguk hiányosságai, mint például különböző formátumok fel nem ismerése, rossz dekódolás, vagy egyéb más problémák. És mit is lehet akkor ilyenkor tenni? A válasz egyszerű: Építsünk HTPC-t!

Rengeteg érv szól mellette, az ellenérvek száma pedig sokkal kevesebb. A legfontosabb, hogy egy gépre mi magunk telepíthetjük fel az operációs rendszert, így akár Windows-t, akár Linux-ot telepítünk fel, mindkét rendszerre érhetőek el különböző kodekek, amik segítségével bármilyen formátumot képesek vagyunk egy gépen lejátszani. De erre egy rendes gép is jó, nem? Az igazat megvallva, egy asztali számítógép sokkal nagyobb helyet foglal el, mint egy HTPC. Sőt, a gyártók széles választékának köszönhetően akár mini, akár kicsi, akár lapos gépházat keresünk, minden kategóriában meg fogjuk találni a nekünk megfelelő házat.

DSC02972

Az általunk összeállított HTPC alapját a Silverstone SG13 HTPC háza, és a Gigabyte J1900N-D2H ITX alaplapja szolgálta, melybe a gyártó egy Intel Bay-Trail alapokon nyugvó 4 magos J1900-as Celeron processzort szerelt. Ha valakinek ismerősen cseng a név, nem véletlen, ugyanis az MSI Flex All-in-One PC-je is ugyan ezzel a processzorral volt szerelve. Ott már bizonyított, de egy HTPC-ben is képes helytállni?

Silverstone SG13

A Silverstone SG13 alapvetően nem HTPC, hanem SFF háznak készült, de kompakt méretéből adódóan semmilyen akadályba sem fogunk ütközni, ha HTPC háznak használjuk. Az SFF a Small Form Factor rövidítése, melybe HTPC komponenseken kívül akár ITX alapokra épülő nagyteljesítményű számítógépeket építhetünk.  Ezt nagyon jól prezentálja a LinusTecTips nevű YouTube csatornára feltöltött videó, melyben Linus és Luke a házban rejlő lehetőséget mutatja be.

 [youtube]

[/youtube]

A videóból is igen jól látszódik, hogy a ház rengeteg lehetőséggel kecsegtet. Ugyan jóval kevesebb komponens fér el benne, mint az átlagos méretű házakba, de a ház hosszának hála nem kell nagyon válogatnunk videokártyák terén. Ellentétben az alaplapokkal, processzorhűtőkkel és tápegységekkel.

DSC02941

A ház 285 mm hosszú, 225 mm széles és 181 mm magas, ennek következtében sajnos igen sok kompromisszummal kell szembenéznünk. Tápegység tekintetében ugyan támogatja az ATX méretű tápegységeket, de vigyáznunk kell, hogy a komponens hossza ne haladja meg a 150 mm-ert, ugyanis ha mégis meghaladná, kellemetlen életérzésben lehet részünk a merevlemez beszerelésénél. Segítek: ha a tápegység átlépi a megengedett méretet, nem helyezhetünk el benne 3,5-ös merevlemezt, ugyanis a hosszabb táp az opcionálisan beszerelhető merevlemeztől veszi el a helyet. Processzorhűtés tekintetében is erős limittel rendelkezünk, ugyanis maximálisan csak 61 mm magas hűtést szerelhetünk be. A limitnek csupán a gyári és a low profile hűtők felelnek meg, amik ha nem választunk megfelelő hűtőt, problémát okozhatnak a memóriák beszerelésénél. Szerencsére videokártyáknál már nem rendelkezünk ekkora limittel, ugyanis akár 10,5 hüvelyk hosszú VGA-t is beszerelhetünk (igen, akár egy 980 Ti-t is, vagy egy GTX titánt is).

DSC02966

A ház rengeteg szellőzőnyílással rendelkezik, ezzel engedélyezve az opcionális ventilátorok beszerelését a jobb hűtés érdekében. Sőt, ha valakinek nem tetszene az alacsony profilú hűtések használata, akkor sincs gond, ugyanis a Silverstone Sugo SG13 lehetőséget nyújt egy opcionális all-in-one vízhűtés beszerelésére. Igaz, a maximálisan megengedett méret a 140 mm-es rendszerekre korlátozódik le.

DSC02976

Az SG13 két változatban is kapható: az első változat mesh alapú előlappal rendelkezik, míg a másik változat műanyag burkolattal rendelkezik, mely szálcsiszolt, feketére festett fa hatást képes kelteni. Az előlapon csupán 1 bekapcsoló gomb, 2 USB 3.0 bemenet és egy-egy 3,5-es audio és mikrofon bemenet kapott helyet. A ház belseje teljes egészében acélból készült, ezzel stabil szerkezetet biztosítva neki (illetve az árát is picit növelve). Belül a ház egy opcionálisan fel- és leszerelhető merevlemez tartóval és egy fel- leszerelhető ATX tápegység tartóval rendelkezik. Ez a tartó SFX tápegységek beszerelése esetén elveszti funkcióját, így nyugodtan eltávolítható.

Szerelés

A ház összeszerelési nehézsége közepes szintre lőhető be, ugyanis néhány nehézség fel fogja ütni az orrát szerelés közben. Az elején megjegyezném, hogy a ház teljes szétszerelése ajánlott a hardverek könnyebb beszereléséhez, beleértve az előlap leszerelésével. Az alaplap beszerelése után, amely maximálisan mini-DTX méretű lehet, (ilyen lapot nem igazán lehet már találni a piacon, használjatok helyette ITX-et, mATX kizárva) kezdődik a nehezebb feladat. A tápegység beszerelése nem lesz túl könnyű művelet, köszönhetően a kábelmenedzsmentnek. Ha sikerül valamilyen ötletet kiötölnünk ennek megoldására, például moduláris tápegység, illetve kábelkötegelők használata, akkor nem lesz olyan nehéz dolgunk. Ha ATX táp helyett SFX táppal dolgozunk, akkor könnyebb dolgunk lesz. A szerelést kipróbáltam a saját Corsair HX750i tápegységemmel is, ami ugyan modularitásának köszönhetően nem volt túl vészes, hatalmas méretéből adódóan nem sikerült a rendszer összeszerelése az említett tápegységgel.

DSC02971

Ekkor jött képbe, a már korábban tesztelt, moduláris Silverstone ST45SF-G, 450 wattos, 80+ gold hitelesítéssel rendelkező tápegysége. Szerelése ugyan könnyebb volt, de a kábelmenedzsment így is okozott kisebb nehézségeket. A két fő alkatrész beszerelése után a többi komponens elhelyezése már nem jelent nagyobb gondot, ellentétben a ház burkolatának visszaszerelésével. Itt esztétikai okokból nem az oldallapok, hanem a teljes burkolat leszerelése jelentette a megoldást a gép összeszereléséhez. A leszereléssel ellentétben a burkolat felszerelése igen nagy kihívást jelent, ha pontosan szeretnénk a munkát elvégezni, ugyanis a burkolat alján lévő kis kapaszkodók nem minden esetben illeszkednek fel a ház belső sínjeire. Ha a nehézségen sikerül túltenni magunkat, egy kompakt gép használatba vételébe kezdhetünk.

Gigabyte GA-J1900N-D2H

A HTPC alapjaként egy Gigabyte GA-J1900N-D2H alaplap használata mellett döntöttünk, ezzel bennmaradva egy budget/”olcsó” gép kereteibe. Tudni kell, hogy az alaplap integrált processzorral kerül szállításra, ettől függetlenül az ára így is kedvező tudott maradni. Ugyan a processzor rengeteget ad az alaplap értékéhez, még így is sok hiányossággal rendelkezik az alaplap.

DSC02948

Kezdjük a PCI-E X16 slot és az előlapi USB 3.0 csatlakozó hiányával. Ez két olyan hiányosság, amely a modern kor alaplapjain szinte elengedhetetlen kellék. A másik nehézséget a memória kiválasztása okozhatja, ugyanis a hagyományos alaplapokkal ellentétben ez az alaplap csak SO-DIMM DDR3-as memóriákat támogat, azokból is olyanokat, amelyek alacsony feszültséget igényelnek működésükhöz. Ha a memóriánk feszültsége meghaladja az 1,35 Voltot, ne is álmodjunk arról, hogy elinduljon a gép. Maximálisan 8 GB memória kezelésére képes.

A gyártó memórialistáját böngészve néhány hiányosságot véltünk felfedezni, ugyanis a listán alig pár darab 2 GB-os memória támogatása volt feltüntetve. Ezzel ellentétben az összes alacsony feszültségű 1800 mhz alatti DDR 3-as SO-DIMM memóriát támogatja az alaplap.

DSC02970

Az alaplapot Ultra Durable komponensek építik fel, így nem kell attól tartanunk, hogy a közeljövőben el fog romlani az alaplap. SATA csatlakozókból mindössze kettőt kapunk, ettől függetlenül egy ilyen kaliberű alaplapnál ez bőven soknak is számít. Viszont a vezérlő csak a SATA 2-t támogatja, így a nagyobb teljesítményű SSD-k támogatásáról le kell mondanunk. Ezt egy mérésünk is bizonyítani fogja. Az alaplap ugyan UEFI támogatással rendelkezik, ettől függetlenül a BIOS a régi, jól megszokott, UEFI megjelenése előtti külsővel és menürendszerrel lett felszerelve, egér támogatása nélkül. Ettől függetlenül UEFI-re épít a rendszer. Sőt, az alaplap APP Center támogatással rendelkezik, ami egyike legjobb alaplapokhoz mellékelt szoftvereknek.

DSC02968

A hátlapon 2 PS/2 port, 1 D-Sub, 1 HDMI, 1 USB 3.0 és 4 USB 2.0 port kapott helyet a jack csatlakozók mellett. A hangért a Realtek ALC887-es chipje fele, amely akár 7.1-es channel támogatását is képes biztosítani. Az alaplap egyébként ITX méretekkel, azaz 17cm x 17cm hosszal és szélességgel lett megáldva. Ellentétben sok High-End ITX alaplappal, a Gigabyte alaplapja igen zsúfoltra sikerült.

Az integrált SoC egység egy Intel Celeron J1900-as processzor, amely 2 MB L2-es gyorsítótárral rendelkezik, illetve 4 fizikai maggal lett felszerelve, melyek órajele 2 GHz. A SoC Intel HD grafikus kártyával lett felszerelve, mely ugyan nem játékokhoz készült, de video lejátszásra tökéletes alternatívát kínál, főleg úgy, hogy akár 4K-s videó lejátszásával is képes megbirkózni. Sőt, a processzor mindössze 10W-ot fogyaszt, így a gép fogyasztására sem lesz panaszunk.

Csomagolás, mellékelt eszközök

A doboz a megszokott elegáns, Gigabyte dobozdizájnt kapta meg. Tartalomként nem kapunk túl sok extrát az alaplaphoz, ugyanis mindössze 1 DVD-t, két SATA kábelt, 1 hátlapot és pár papírt kapunk.

DSC02986

Tesztgép specifikációi

  • Gigabyte GA-J1900N-D2H
  • Toshiba 1 TB SATA3 HDD, 7200 RPM, 64 MB gyorsítótár
  • Intel Celeron J1900 @ 2 GHz
  • 2GB Kingston DDR3 So-Dimm RAM, 1600 MHz
  • Silverstone ST45SF-G PSU
  • Silverstone Sugo SG13
  • Windows 8.1 Pro 64 bit
DSC02967

Beszámoló

A HTPC annyit nyújt, amennyit az ember elvár tőle, semmi többet. A gép tökéletesen használható átlagos, napi felhasználásra, videók nézésére, internetezésre, zenehallgatásra, filmnézésre akár 4K-s felbontásban is (Youtube-on nem, ugyanis ott ha Chrome-mal próbáljuk nézni a videót, a processzor ki fog akadni a Chrome gyötrelmes hardverkezelése miatt – De van egy jó hírünk: Úton a Microsoft Edge!).

DSC02979

A K-Lite kodek telepítése után nem lesz olyan film vagy zene, amit ne lenne képes a gép lejátszani. A YouTube-os videónézések (videózások) legjobb élménye így fog elénk tárulni, ugyanis a tévék képfrissítési megoldásainak köszönhetően a videók darabossága, melyeket monitorokon lehet tapasztalni, el fognak tűnni. Ráadásul a gép semmilyen hangot sem ad ki magából, köszönhetően a passzív hűtésnek, ami meglepő módon elég jól képes lehűteni a processzort, ugyanis az alaplapnál megszokott 40 fok fölé nem igazán ment a processzor.

Kíváncsiságból lefuttattuk a BlackHole v4 processzortesztelő programot. Ugyan nem kaptunk nagy pontszámot, de egy 10 wattot fogyasztó processzortól ez igen szép teljesítmény.

blackhole1101

Az AS SSD Benchmark rámutatott az egyik nagy hiányosságra, mely a SATA vezérlőkben keresendő, ugyanis a program 250 MB fölé sem írásban, sem olvasásban nem tudott menni.

as-ssd-bench KF2510SCF03 120G 2015.07.25. 10-43-20

Filmnézésre, illetve zenehallgatásra viszont az egyik legjobb élményt tudja nyújtani a megfelelő rádióerősítő és hangfal szett megléte mellett. Ha pedig egy jó TV társul ehhez, akkor pedig az élmény fantasztikus lesz. Ugyan a gép nem rendelkezik natív 4K támogatással, de mivel a háztartásokban inkább a 1080p-s TV-k megléte a jellemző, nem is szükséges a 4K támogatása.

Összegzés

Az összeszerelt HTPC azt nyújtotta, amit vártunk. Ugyan összességében nem a legolcsóbb HTPC-ről beszélünk, de a teszt 2 fő komponenséért egyáltalán nem kell bankot robbantanunk. Ugyan a gép majdnem 80 000 forintba kerül, ha hosszútávra tervezünk és elegünk van abból, hogy a médialejátszók nem játszanak le minden formátumot, akkor megéri a befektetést.

A Silverstone SG13 egy remek gépház, ami ugyan rendelkezik néhány kisebb hibával, de szerkezetének, viszonylag baráti árának és az általa kínált lehetőségeknek köszönhetően mindenképp ajánlott vétel.

ajanlott[1]

A Gigabyte alaplapja kicsit másabb eset, ugyanis semmivel sem kínál többet annál, mint amennyibe kerül. Ugyan az integrált Celeron nagy előnyt jelent a számára, de a 20 000 forintos árkategória megtartása érdekében rengeteg áldozatot hozott a gyártó, amik a teljesítményre sajnos negatív hatással vannak. Ettől függetlenül egy erős Tetszett díjjal tudjuk jutalmazni az alaplapot.

tetszett_s[1]

A tesztben szereplő gépházat a Silverstone, az alaplapot pedig a Gigabyte bocsátotta rendelkezésünkre, melyet ezúton is szeretnénk megköszöni nekik!

Írta: Herczeg Balázs

Főszerkesztő-helyettes, hardver teszter

Hasonló bejegyzések: