evolveo-strongphone-q8-lte-teszt/2015/09/21

Evolveo Strongphone Q8 LTE – Teszt

2015. szeptember 21. Gosztonyi Adorján

Az Evolveo Magyarország Kft-nek köszönhetően 8 magos, okos strapatelefont tesztelhettünk nem egészen egy hétig. Nem kíméltük, kitettük mindennek, ami egy telefon használhatóságát veszélyeztetheti, mint: víz, sár, homokozó és még több víz.

??????????????????????????????? ???????????????????????????????

A teljesen fekete telefon fehér színű dobozban érkezett hozzánk, ami minden fontos információt tartalmaz, amire elsőre szükségünk lehet, 13Mpix-es kamera, 8 magos processzor, IP68-as tanúsítvány, Dual-Sim lehetőség. Az alsó oldalon egy rövid specifikáció található, ahogy azt már megszoktuk.

??????????????????????

A doboz tartalma a telefonon kívül egy 3,5 mm-es sztereó fülhallgató, egy 230V-os USB töltő, microUSB kábel, valamint egy felhasználói kézikönyv és egy mini csavarhúzó, hogy a készülék hátulján található fedelet leszedhessük.

1678383 1678928

.

1678931

Megnyerő külső:

A külső „keret”ergonomikus kialakításának köszönhetően kényelmesen fogható kézben, még annak ellenére is, hogy igen széles telefonról beszélünk (75 mm). Magasságából (151 mm) és vastagságából (15 mm) kifolyólag pedig nem ajánljuk, hogy farzsebben hordjátok, elég kényelmetlen lehet, ha az ember megfeledkezik róla. Még annak ellenére sem, hogy a keretet gumírozott felület borítja. Ebből a felületből és a belső vázat alkotó, különleges technológiával felhasznált magnéziumból adódik a telefon ütésállósága. Formatervezése ezzel együtt megfelel a MIL-STD-810G: 2008 előírásainak. A szabványról bővebben ITT olvashattok, angolul tudók előnyben. Mi azért odáig nem merészkedtünk el tesztünkben, amiket ki kell bírnia a készüléknek, hogy ezt a tanúsítványt megkaphassa. A 4,5"  HD IPS kijelző biztonságát a Gorilla Glass 3 biztosítja. Ezt a kijelzőt már bátran lehet piszkálni nedves ujjal, vagy kesztyűben, utóbbira egyébként külön opció is található a beállítások menüben. Felbontása pedig 1280x720 HD.

?????????????????????? ??????????????????????
?????????????????????? ??????????????????????

A két oldalán két-két gomb található. A bal felső alapfunkciója a kamera indítása, az alsóé az SOS menüt hozza elő, ahol személyre szabhatunk rengeteg opciót, beállíthatjuk kit hívjon, vagy kinek küldjön a készülék üzenetet. Ez egy elég hasznos funkció szerintem. Ellenkező oldalon a hangerőszabályzó van. Felül a bekapcsoló gomb mellett található egy vízhatlan dugóval elzárt rész, itt van a 3,5 mm-es jack aljzat és a MicroUSB port.

?????????????????????? ??????????????????????

Lássuk a kamerákat: A hátoldali kamera 13 megapixeles felbontású, ami már önmagában is figyelemfelkeltő lehet, főleg ha az azzal készült képeket és videókat nézzük. Hiszen képes 1920 x 1080 pixeles, azaz Full HD felbontású videók felvételére. LED vakuval rendelkezik és HDR támogatással is. Az előlapi csupán 2 megapixeles, ennél több igazából videó hívásokhoz nem kell.

A hátulján található fedelet leszedve találjuk a SIM kártyák és a memória kártya helyét. A két SIM-et egymás alá tudjuk betenni, egy normálméretűnek és egy MicroSIM-nek van hely. Két MicroSim kezeléséhez értelemszerűen SIM-MicroSIM átalakító kell. MicroSD kártyából akármilyet úgy vettük észre nem olvas. Próbálkoztunk egy régi típusú 2 gigással és egy class 10-es nyolc gigással, csupán utóbbival kommunikált.

Haladjunk tovább a bel tartalomra, hiszen jelen esetben ez a legfontosabb:Akkumlátora egy 3700 mAh-s Li-Polymer. Hozzánk 50%-os töltöttséggel érkezett és majd 4 nap kellett hozzá, hogy lemerüljön, pedig ment rajta zene, játék, videózás, fényképezés, persze nem folyamatosan, de a napok nagy részében.

Belsőség:

Kezdjük az operációs rendszerrel: Egy fapados Android 4.4.4 Kit Kat fut rajta. Azért nevezem fapadosnak, mert sok, ma már alap programnak számító app hiányzik belőle. Gondolok itt a google különböző zenés, filmes és egy hasonló dolgaira, valamint közösségi appokra. Nekem mondjuk nem hiányoztak, aki akarja, letölti magának. Sajnos sok telefonon ezektől meg sem lehet szabadulni, csak letiltani a frissítésit, vagy alaphelyzetbe rakni. Ugyanakkor normális böngésző sincs a rendszerben, de ez könnyen orvosolható a google play áruházból. Az alapból megtalálható appokat a képek között megtaláljátok.

MTK MT6752 (MediaTek) 8 magos processzorral (1.7 GHz) szerelt az alaplap. Amit érdemes róla tudni, hogy 64 bit-es és főleg videó támogatást nyújt. 1080p, 30fps videó lejátszás (H265, H264). Valamint H264 1080p 30fps felvételek készítését. MediaTek CorePilot technológiának köszönhetően a processzor nyolc magja képes a teljes teljesítményének leadására vagy éppen a kívánt teljesítménytől függő kikapcsolására, anélkül, hogy az akkumulátor túlzottan lemerülne.

Screenshot_2000-01-18-19-07-12 Screenshot_2000-01-18-19-07-19 Screenshot_2000-01-18-19-27-35

Ugyan ehhez a platformoz köthető a MiraVision, ami igazából egy kép-javító technológia, szintén a felhasználói élményt fokozva.

Amit még fontos megjegyezni, hogy Mali-T760 grafikus chippel rendelkezik, aminek van Open GL ES 3.1 támogatása, ha ehhez hozzá vesszük, hogy 2 GB RAM is lapul a készülékben, már egész komoly játékokkal is elüthetjük az időt. A mi tesztalanyaink közé így került az Angry Birds 2, Mage & Minions valamint a Skydoms

A belső tárhely 16 GB, ebből nagyjából 4-et tart fenn magának a rendszer, a többivel szabadon gazdálkodhatunk. Mint feljebb már olvastátok, van bővítési lehetőség, ha netán nem lenne elég a tárhely.

Screenshot_2015-09-14-07-53-16 Screenshot_2015-09-14-07-53-02 screenshot_2015-09-11-16-17-341101

Támogatja 4G/LTE nagysebességű hálózatokat. Ez fontos a gyors böngészéshez, játékokhoz, multitasking-hez valamint videó nézéshez.

Ezeken kívül rendelkezik WiFi Hotspot funkcióval.

.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=ehP8xaDj-0Y[/youtube]

A videó végén található néhány kép, amik a Q8-cal készültek. Szerintem elég ütősek.

Fizikai behatások:

Az IP68 specifikáció szerint vízálló a készülék egészen 1,2 méterig és 60 percig. Eddig ugyan mi nem mentünk el, de azért belelógattuk egy szökőkútba, beleejtettük egy pocsolyába, illetve egy lelkes sporthorgász cimbora segítségével járt egy élővíz-csatorna fenekén (1,4 méter), ugyan a kamera be volt kapcsolva, de mivel nem volt miről visszaverődjön a vaku fénye nem vett fel semmit. De hát ilyen mélységben nem is érdemes jó felvételre számítani, viszont nem egészen fél méteren már igen, ezt megnézhetitek a videóban is. Ezek után azért átnéztük a telefont, vizet olyan helyen nem találtunk ahol nem szabad lennie. Vízállóság bizonyítva.

?????????????????????? ??????????????????????

A Gorilla Glass 3 képességeit egy homokozóban próbáltuk ki. Mint tudjátok az üveg és a homok nem túl jó párosítás, ezt a képek között találjátok.

Egyéb fizikai ráhatásokat lánctalpas jármű hiányában a 7 hónapos fiam végzett a telefonon. Mivel egyben maradt, és működik is, erősen elgondolkodtam, hogy veszek egy ilyen készüléket magamnak.

Specifikáció:

  • Mali-T760 grafikus chip, Open GL ES 3.1 támogatással
  • 4,5" Gorilla Glass 3 érintőkijelző
  • 1280 * 720 pontos HD képernyő-felbontás, automatikus fényerő-szabályzással
  • IPS kijelző, 16,7 millió színnel és széles látószöggel
  • Android 4.4.4 Kit Kat operációs rendszer
  • 2 Mpixeles elülső kamera
  • FullHD minőségű videofelvétel (1 920 x 1080 pix)
  • Dual SIM üzemmód - két aktív SIM kártya egy telefonban (micro-SIM + standard SIM)
  • csak egy SIM kártya behelyezésének és bekapcsolásának támogatása
  • GSM: 850/900/1800/1900 MHz (GPRS/EDGE)
  • WCDMA: 850/900/1900/2100 MHz (3G)
  • HSDPA/HUSP/HSPA+/LTE: 800/1800/2100/2600 MHz (4G, Cat 4)
  • GPS/WiFi/FM rádió
  • Bluetooth 4.0 (BLE/Smart)
  • Tethering és hordozható WiFi HotSpot támogatás
  • microUSB csatlakozó töltéshez és számítógéphez történő csatlakoztatáshoz
  • E-iránytű, fényérzékelő, közelítés, G-szenzor
  • SOS gomb
  • nagykapacitású 3700 mAh-s Li-Polymer akkumulátor
  • méretek 151 x 75 x 15 mm
  • tömeg 240 g (akkumulátorral)

Konklúzió:

Összességében remek telefon az Evolveo Strongphone Q8 LTE. A fent leírt teljesítményt, vízállóságot és keménységet viszont meg kell fizetni. Ára kereskedelmi forgalomban a cikk írásakor 109000 forint volt a gps.hu kínálatában. Elsőre talán soknak tűnhet, viszont bőven megéri, ha azt nézzük, hogy a CAT hasonló kategóriás telefonja 84000 forintba kerül és fele akkora teljesítményt sem tud. Ajánlani olyan embereknek tudnám, akik az építőipar és annak környékén dolgoznak, vagy egyszerűen csak szükségük van ilyen készülékre a mindennapjaikban.

Köszönjük az Evolveo Magyarország Kft-nek, hogy a telefont a rendelkezésünkre bocsájtotta!

 evolveo

Írta: Gosztonyi Adorján