ezer-darab-kozel-laboratoriumi-pontossagu-vercukormero-keszuleket-kap-az-orszagos-mentoszolgalat

Ezer darab, közel laboratóriumi pontosságú vércukormérő készüléket kap az Országos Mentőszolgálat

2021. április 28. Kocsis Bence Külvilág

Ezer darab egyénileg testreszabható, „okos" vércukormérőt adományoz a száz százalékban magyar tulajdonú 77 Elektronika Kft. az Országos Mentőszolgálat Alapítványnak. A közel laboratóriumi pontosságú, telemedicinás rendszerrel összekapcsolható vércukormérők lehetővé teszik, hogy a mentősök kiérkezéskor gyorsan és hatékonyan állapítsák meg a koronavírus által különösen veszélyeztetett, ellátásra szoruló cukorbetegek vércukorszintértékét. Az orvostechnikai cég emellett újabb ezer háziorvosnak is ingyenesen eljuttatja korszerű készülékeit, így a koronavírus-járvány kitörése óta már a magyar háziorvosok harmada, összesen kétezer praxis kapta meg díjmentesen a betegellátásban fontos gyógyászati segédeszközt.

A betegekhez kiérkező mentősök hátizsákjának minimumfelszerelését képező ezer darab vércukormérőt kapott az Országos Mentőszolgálat Alapítvány az idén 35 éves 77 Elektronika Kft. felajánlásának köszönhetően. Az innovatív, telemedicinás rendszerrel is összeköthető Dcont vércukormérők a jelenlegi feszített egészségügyi helyzetben rendkívül hatékony segítséget jelenthetnek a betegek ellátásában, hiszen a mentők így az egyik legmodernebb és legpontosabb készülékkel állapíthatják meg a helyszínen a páciensek vércukorszintértékét. Az értékek ismerete elengedhetetlen a diagnózis felállításában, hiszen ennek tudatában azonnal megállapítható, hogy a tapasztalt tüneteket esetleg a túl alacsony (hipoglikémia), vagy a túl magas (hiperglikémia) vércukorszint okozza-e. Az Országos Mentőszolgálat munkatársai számára nem ismeretlenek a Dcont vércukormérők, hiszen a szervezet korábban is kapott már adományként készülékeket a magyar cégtől. 


A 77 Elektronika Kft. a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Kar (SE ÁOK) Családorvosi Tanszékével együttműködésben az Oktató Családorvosok Magyarországi Kollégiumán keresztül újabb ezer magyar háziorvosnak is kiszállítja vércukormérő készülékeit, így a tavaly kihelyezett ezer darabbal együtt már a magyar háziorvosok harmada, összesen kétezer praxis juthatott hozzá ingyenesen e fontos gyógyászati segédeszközhöz.

A diabétesszel élőket a koronavírus súlyosabb szövődményekkel fenyegeti, ezek elkerüléséhez pedig kulcsfontosságú a vércukorgörbék állandó figyelemmel tartása, és különösképp az ingadozások kiszűrése. A Dcont® fejlesztések nemcsak a vércukoreredmények pontosságában képviselnek magas minőséget, hanem az eNAPLÓ nevű rendszerükkel és az ingyenesen letölthető mobilalkalmazással is biztosítják, hogy mind az orvos, mind a páciens könnyedén, kihagyások és mulasztások nélkül követhesse glükóz-és inzulineredményeit, az elfogyasztott szénhidrát mennyiségét, vagy az elvégzett fizikai aktivitás mértékét. A vércukormérőkön emellett hangjelzéssel és villogással működő figyelmeztetés is beállítható, ami emlékezteti a beteget a mérésre, vagy az inzulininjekció beadására.

A 77 Elektronika Kft. nemcsak adományozással, hanem a Családorvosi Tanszékkel együttműködve szakmai továbbképzésekkel is támogatja a háziorvosok munkáját. A medukator.eu oldalon a vércukorméréshez használható technológiai ismeretekről, a telemedicináról, és globálisabban a cukorbetegség gondozásáról szóló edukációs anyagokat tettek hozzáférhetővé. A páciensek számára pedig a diabéteszről szóló oktatási anyagokat, ingyenes kiadványokat, valamint szájmaszkokat is biztosítanak, amivel mind a betegek ismereteihez, mind az orvos-beteg kommunikáció fejlesztéséhez hozzájárulnak.

Írta: Kocsis Bence

Hasonló bejegyzések: