fractal-design-meshify-2-testreszabhato-minosegi-hazat-teszteltunk

Fractal Design Meshify 2 - testreszabható, minőségi házat teszteltünk

2021. július 23. Kocsis Bence Gépház

Ha valaki számítógépházat keres, akkor rendelkezik bizonyos igényekkel , melyek a kinézetre és kompatibilitásra vonatkoznak. Legtöbb esetben a gépházak fix elrendezésűek, így alaposan át kell gondolnunk , hogy mit is szeretnénk belepakolni, de sokszor kompromisszumokra kényszerülünk. A Fractal Design olyan gépházat alkotott - persze az egyedieskedés látszatát nem keltjük, hisz más gyártók is rendelkeznek hasonló megoldásokkal - mely kiválóan teszreszabható, szinte darabokra szétszedhető, variálható komponensekkel rendelkezik. A Fractal Design Meshify 2 sorozata több modellt tartalmaz. Kapunk egy zárt megoldást, emellett választható világos és sötétebb edzett üveggel ellátott modell is sőt, fehér köntösbe bújtatott kivitel is beszerezhető. A gyártónak köszönhetően módunkban állt kipróbálni az edzett üveggel rendelkező Light Tempered Glass névre hallgató házat. 

Külső:

A Meshify 2 nem egy hétköznapi számítógépház, ami már külsőre is látszik. Az előlap hálós kivitelű, de nem egyszerű, egyenes elemről beszélhetünk, hanem gyémánt mintát vesz fel. Ez kimondottan jól mutat. Ez az előlap egy műanyag keret köré lett ékelve, valamint a Fractal Design logó segítségével ki is nyithatjuk, mint egy ajtót. 

Ha kicsit feljebb megyünk,  akkor láthatjuk az előlapi I/O panelt, melyen headset, mikrofon Jack csatlakozók kaptak helyet egy reset gomb, egy bekapcsoló gomb, két USB 3.0 Type A és egy USB 3.1 Gen 2 Type C társaságában. Ez az elrendezés kimondottan letisztult. 

Ha megnézzük a ház felső részét, ismét egy letisztult formát láthatunk egy méretes perforált burkolattal. Ez a burkolat a ház felső részéről teljes szellőzést biztosít a gépház belsejébe a komponensek hűtéséhez. Hogy mit rejt a burkolat, azt majd a belső részletezésénél megtudhatjátok. 

Mint már említettük, az oldallap edzett üveg és teljes egészében átlátszó a felül és alul található 2-2 cm-es sütétített sávot leszámítva, mely amolyan összekötő dizájnelem az üveglap és a gépház között. Érdekes megoldás a két oldallap röhzítése, hisz csavart nem találunk, mindössze egy műanyag kipattintható elemet, melyet oldva az oldallapok lehajtva vehetők ki. 

Belső:

A Meshify 2  mini-ITX / micro-ATX / ATX és E-ATX alaplapokkal kompatibilis és 542 x 240 x 474 mm-es méretekkel rendelkezik. Ez a külső méret hatalmas belső teret eredményez, melynek köszönhetően kompatibilitás terén szinte korlátlanok a lehetőségek. Amint a lenti képen látható számos helyen találunk kábelvezető nyílásokat, emellett a processzorhűtő beszereléséhez is méretes kivágás kapott helyet. Összesen 7 PCI bővítőhely áll rendelkezésre, emellett a grafikus kártyát (két slotos a megengedett) el is forgathatjuk 90 fokban. Megmondom őszintén, nem szimpatizálok ezzel az erforgatási móddal, hisz a videókártya olyan közel kerül az üveglaphoz, hogy jobban melegszik, korábban már kipróbáltam. Viszont létezik egy megoldás a Flex B-20, mely bentebb viszi a VGA-t, így jobb hűtés érhető el.   Az ehhez szükséges bővítő kábel nem a készlet része, beszerzéséről magunknak kell gondoskodnunk. A tápegység feletti rész teljes burkolatot kapott és a tápegység felett szellőzők lettek kialakítva, melynek tetején SSD-ket helyezhetünk el. A perforált rész előtt található két fedél, kivehető, ha arra van igény, hogy előre méretes radiátort helyezzünk el. Fontos megemlíteni az elől elhelyezett fedőelemet, melyet kivehetünk a helyéről és előrébb hozhatunk, így oldalról megnézve a házat csak az alaplapot és a rajta elhelyezett komponenseket láthatjuk. 

A ház három darab előre szerelt Dynamic X2 GP-14 ventilátorral rendelkezik, de további ventilátorok is beszerelhetők, összesen 9 darab 120, vagy 140 mm-es légkavaró számára van hely az első, felső, hátsó és alsó panelen. A belső szerkezet nem minden eleme fix. Pl. a felső burkolat alatti - ahol egy méretes porszűrő is helyet kapott - fémlemez eltávolítható. 

Ha már porszűrők... Az előlap mögött is találunk egyet és ez az előlap ki is nyitható. Sajnos a kinyitható első rész nem túl funkcionális, hisz az ajtó levétele nélkül nem tudjuk a porszűrőt eltávolítani a szükséges tisztításhoz, mindenképp az ajtó eltávolítására lesz szükség. Esztétikai szempontból azért persze jól mutat, de a haszna nem túl nagy. 

Ha továbbmegyünk a porszűrők vonalán, akkor a ház alját is érdemes egy gondolat erejéig megemlíteni. Itt is találunk egy méretes porszűrőt, ami teljesen lefedi a ház alsó részét, emellett a tartólábak csúszásgátló gumival lettek beborítva, így a ház stabil lábakon áll. 

A ház túloldala is eléggé izgalmas. Első körben látható, hogy több helyen találunk kábelrögzítőket tépőzáras kivitelben, mely az esztétikus beszerelés építőköve. Felül láthatjuk a ventilátor HUB-ot, melyre három és négy pines légkavarókat csatlakoztathatunk, így nem kell a ventilátorok alaplapra kötésével bajlódnunk. A hátoldalon két 2,5 hüvelykes SSD számára van hely és ha még lentebb vizslatjuk a házat, akkor egy takaró műanyagot láthatunk, mely a kábelrengeteget hivatott eltakarni. Ezt a takató műanyagot a beszerelésnél eltávolítjuk, ahol aztán látható lesz, hogy két 3,5 hüvelykes HDD is beszerelhető két rekeszbe

Kicsit térjünk ki részletesebben a kompatibilitásra. A Meshify 2 léghűtéses processzorhűtőből 185 mm-es magasságot engedélyez, ami figyelemre méltó. De ami még "ijesztőbb, az a folyadékhűtéses radiátor támogatás. Előre 280, vagy 360 mm-es , felülre 360, vagy 420 mm-es, hátulra 120 mm-es, alulra pedig 240, vagy 280 mm-es folyadékhűtés építhető be. Merevlemezekből bőséges a felhozatal, számos SSD és HDD számára van hely a mellékelt keretekkel kiegészítve. 

Tartozékok:

A ház mellé kapunk egy méretes dobozt, benne érdekességekkel. Először is találunk négy darab merevlemez keretet, melyeket a ház elülső részébe tudunk bepakolni. A középő kis kartondobozkában találjuk a beszereléshez szükséges csavarokat, különféléket természetesen a merevlemezek, SSD-k, alaplap rögzítéséhez, valamint néhány gyorskötözőt. A használathoz egy színes útmutató is rendelkezésre áll, melyben szépen oldalanként végigkövethetjük a gépház szétszerelését, összerakását, milyen komponenst hogy és hova kell beszerelni. Megmondom őszintén rég láttam ilyen jó segédletet, ez nagy pirospont a gyártónak. 

A következő videóban a gyártó részletesen bemutatja a Meshify 2 képességeit:

Beköltözés:

A Meshify 2 kimondottan felhasználóbartát abból a szempontból, hogy milyen könnyen lehet a komponenseket beszerelni. A tápegységet pl. a levehető hátsó elem helyén tudjuk becsúsztatni, ami aztán négy darab gumibakra kerül, így a ventilátor által keltett rezgés nem kerül át a házra. 


Mi az SSD-ket az alaplapi tálca hátoldalára tettük, míg a HDD a tápegység elé elhelyezett keretbe került. Itt sajnos nincs gyorsrögzítés, csavarokkal kellett a merevlemezt beszerelni. A ház ventilátorait végre nem az alaplapra kell dugdosni közvetlenül, vagy Y-kábelek segítségével, hanem rá tudjuk őket csatlakoztatni a ventilátor HUB-ra. 

A sok-sok kábel miatt nem kell aggódni ebben az esetben, hisz a hátoldali kábelrendező hely elég széles és a kábeleket az első részről sok-sok helyen tudjuk elvezetni. Nem vagyok nagy kábelrendező művész, de itt nincs is rá nagy szükség, hisz szinte semmi nem látszik elől. 

A processzorhűtő beszerelésénél hatalmas előny volt a levehető felső rész, hisz felülről is láttam, mit csinálok, nem kellett vakon, a kezeimmel bogarásznom a megfelelő csatlakozó környékén, ugyanez mondható el a processzor tápellátását biztosító EPS csatlakozóról is. 

Az összkép kimondottan letisztult lett, miután minden a helyére került. Bár a teszthez egy léghűtéses processzorhűtőt használtunk, nem pedig folyadékhűtést, ígyekeztünk minél nagyobb hűtőbordával rendelkező megoldást beszerelni, hogy szemléltessük, mennyire könnyedén bírkózik meg Meshify 2 a különféle hardverekkel. 

Összegzés:

A Fractal Design Meshify 2 egy lenyűgöző megoldás. Esztétikailag nagyon megfogó, az elülső rész sokat dob az összképen, mely egy letisztult megjelenéssel párosul. A ház kompromisszumok nélküli, hisz E-ATX alaplap, többféle folyadékhűtéses radiátor, méretes - két helyzetben elhelyezhető - grafikus kártya és rengeteg merevlemez szerelhető be. A hűtése kiváló és az ehhez szükséges tisztántartás lehetősége is adott a három porszűrővel. A kábelrendezés és a variálhatóség is figyelemreméltó, így a komolyabb rendszereket építők számára mindenképp ajánlott megoldás, mely most 50.000 forint környékén érhető el

 

Írta: Kocsis Bence

Hasonló bejegyzések: