frissito-adata-hardverek-a-nyar-kozepere-xpg-spectrix-d60g-es-sd600q-gyorsteszt

Frissítő ADATA hardverek a nyár közepére – XPG Spectrix D60G és SD600Q gyorsteszt

2019. július 15. Herczeg Balázs Adattárolás / Memória

A nyári uborkaszezon mindenhova egyfajta lassulást hoz, legyen szó akár a munkahelyi életről, akár a játékokról, vagy éppen a szórakoztatóelektronikai újdonságokról. Az ADATA eszközei kínálata viszont a hosszú és meleg napokba is képes egy kis gyorsaságot vinni SSD meghajtóival és bármelyik szupergyors gaming memóriájával. a jelenlegi gyorstesztünkben mi is két ilyen eszközt fogunk bemutatni nektek. Az első ilyen eszköz az (ADATA) XPG Spectrix D60G, amely az eddigi legnagyobb RGB világítási felülettel rendelkező gaming memória, amelynek nem ez az egyetlen különlegessége, hanem a májusban lezajlott XPG Overclocking Lab eseményen történt rekordfelállítás is. A RAM kit CL16 3 GHz, CL16 3.2 GHz, CL17 3.6 GHz és CL19 4.133 GHz sebességű változatokban érhető el, viszont ezeket az órajeleket az XOCL során jóval sikerült túllépni az új 5634 MHz-es rekorddal. A kitérőről ennyit, most térjünk rá a nálunk járt XPG D60G CL16 3000 MHz 2x8GB DDR4 memória kitre.

Ha csak a fények számítanak

Az SK-Hynix M-die-ra alapozó memóriacsomag nem ledek számának növelésével érte el a teljes színpompában világító effektet, hanem még több műanyag használatával. Felmerülhet a kérdés, hogy hogyan és miért? A válasz igen egyszerű. A RAM hűtőbordáján igényesen megmunkált fém hűtőbordáján (amik a memória IC-k hűtésére szolgálnak) kívül, egy-egy hatalmas fehér műanyagborítást kapott, amely szó szerint körbe öleli az egész modult. Ennek pusztán egy esztétikai célja van az pedig a fény erősítése, amely a fehér szín visszaverő képességének köszönhetően ügy tűnik, hogy sokkal több LED került a PCB felületére, így több fényeffektust láthatunk a memóriákon. A gyémánt alakzatra emlékeztető hűtőborda így akár 16.8 millió színben is tud pompázni, ehhez pedig még a különböző effektek, illetve az RGB Fushion, Aura Sync, Polychrome Sync és Mystic Light támogatás is hozzátesz.

AZ XMP 2.0 támogatással érkező 1.35V-on működő XPG ramok a márkától már megszokott fekete-vörös dobozban érkezik, amelynek a belső kartonfelületén láthatjuk a különböző leírásokat, ezzel is kevesebb papírt felhasználva a környezettudatosság érdekben. A tesztkonfigurációba helyezést követően az XMP profil 1 bekapcsolását követően máris 3000 MHz 16-18-18-36 2T módban ketyegett a memóra kit mindkét modulja.

Szoftver


Ugyan a memória ahogy már korábban is említésre került, Gigabyte RGB Fushion, Asus Aura Sync, ASRock Polychrome Sync és MSI Mystic Light támogatással érkezik, ez nem jelenti azt, hogy az ADATA fejlesztőcsapata nem mellékelt volna egy, a gyártó oldaláról letölthető RGB vezérlő szoftvert, ahol az előre beállított 12 fő profilokon kívül belső profilok között is tudunk választani, vagy akár a modulokon található 5-5 RGB LED-ek színeit is egyenként beállíthatjuk olyan színre, amilyenre csak szeretnénk.

Tesztkonfiguráció

 • Gigabyte AORUS Z270X Gaming 5
 • Intel Core i7 7700
 • MSI GTX 1060 6G Gaming X
 • ADATA XPG SX6000 PRO 256 GB M.2 SSD
 • Be Quiet Silent Loop 240mm
 • Be Quiet Pure Base 600 Window
 • Be Quiet Dark Power PRO 750W
 • Microsoft Windows 10 Pro for Workstation 64 bit
 • Szoftverek: CPU-Z, Aida64, 3DMark

Tesztek

AZ AIDA 64 memóriatesztek érdekessége az volt, hogy ugyan a modulok nem voltak 3000 MHz-nél többre állítva, melyet a CPU-Z által jelzett 1433-1500 között ugráló órajel is alátámaszt, az AIDA 64 tesztek során készült mérések mégis 3154 MHz-et mutatnak, amely valószínűleg csak egy aprócska szoftverhiba lehetett, a modulok gyári beállítással XMP Profil 1 módban teljesítették a feladatukat.

Látható, hogy egyáltalán nem a leggyorsabb memóriamodulokról van itt szó, de egy kis tudást nem igénylő aprócska beállításmódosítással bárki képes 3400 MHz-es kit-et varázsolni a 3 GHz-es változatból anélkül, hogy állítani kellene a feszültségen, mindössze a szorzó 34-re emelése elegendő volt a művelethez. Ezzel pedig nem csak átlagosan 4000 MB/s-ot javítottunk minden teszt alatt, de a RAM válaszideje is jelentősen csökkent a gyorsabb órajelnek köszönhetően. ezzel 55 nano-másodpercre csökkentve azt. A RAM sebessége játékokban csupán maximum 5 FPS-t jelent intel konfigurációk mellett (Ryzen esetén más a helyzet), a fájlok tömörítése és kicsomagolása (7zip, winrar, winzip) igenis profitálni fog a gyorsabb memóriából. 

Verdikt

AZ XPG D60G nem csak szemet gyönyörködtető világítást biztosít, hanem a gyári beállításokon kívül mindössze egyetlen szám átírásával már jókora, 10% körüli teljesítménynövelést érhetünk el, amely növeli a kit ár-érték arányát. A 30 000 Forintos indulóára pedig csak 3000 forint pluszt jelent a kevésbé csicsás memóriákhoz képest. A különösebb megerőltetés nélküli RAM OC-nak köszönhetően bárkinek tudjuk ajánlani a D60G csomagot, ha gyönyörű és egyben gyors memóriával szeretné feldobni konfigurációját.

Gyorsaság a megfizethető kategóriában

Egy SSD nem csak SATA, illetve M.2/PCIe foglalaton képes gyors sebességet produkálni, hanem bizony külső SSD-ként is USB 3.1 interfészen át. Az ADATA SD600Q sorozat pedig pontosan ennek tesz eleget. A négyzet alakú külső SSD USB 3.1 Gen 2/ USB 3.2 Gen 2 interfészen keresztül csatlakozik a számítógépekhez, a problémát viszont az jelenti mindössze, hogy ezt microusb (USB 3.x Micro-B) kábellel teszi, így a régebbi Samsung telefonok irtózatosan széles USB 3.0-ás kábelét láthatjuk viszont Vietnam Flashback-ként visszatérni, csak jelen esetben ez az asztalon, vagy épp a csatlakoztatott készülékben is marad, és nem alakul át sokak örömére USB-C kábelre. Ez például egy hatalmas kihagyott ziccer a gyártó részéről, ugyan valamivel emelte volna a költségeket a Type-C csatlakozás használata mind kábel, mind pedig csatlakozó tekintetében, de legalább egy sokkal jobb kábel és univerzális interfész lett volna a vásárlók kezében.

AZ SD600Q 3D NAND FLASH memóriára épít, így kis helyre is hihetetlen kapacitásméretet tudott összezsugorítani a gyártó, ezzel pedig 240/480 és 960 GB-os modellek is elérhetőek a piacon. Nálunk a 480 GB-os változat járt. Az utóbbiról megjegyeznénk, hogy csakis fekete gumírozott borítással érhető el, a kisebb modellek pedig mind feketében, kékben vagy pirosban is pompázhatnak. A gumírozott váz előnye, hogy csillapítja a rezgést, így akkor sincs túlzottan nagy probléma, ha leesik a negyedik emeletről az SSD, a gumiborítás meg fogja akadályozni, hogy a belső komponenseknek bármilyen baja legyen, de azért csak óvatosan. A 60g-os súlynak, illetve a mindössze 8 x 8 x 1.5 cm-es méreteinek köszönhetően pedig akár egy felső ingzsebben is elfér az SSD, ezzel tökéletes azok számára, akik folyamatos mozgásban vannak veszélyesebb munkakörnyezetben, például építkezések. Az SSD 440 MB/s írási és olvasási sebességet kínál, amely bőven az eredeti USB 3.0 szabvány által biztosított 5 Gbps sebességen belül van, így nem szükséges USB 3.1/3.2 csatlakozással rendelkeznünk ahhoz, hogy teljes mértékben ki tudjuk használni az SSD nyújtotta gyorsaságot.

Tesztprogramok:

 • CrystalDiskMark
 • AS SSD Benchmark
 • ATTO Disk Benchmark

Az SSD-t az ASMEDIA 2142-es USB 3.1-es vezérlővel ellátott USB 3.1 Type-A csatlakozón és chipset vezérelte USB 3.0 csatlakozón is kipróbáltuk, és érdekes eredményekre jutottunk, amely befolyásolta azt, miként érdemes használni az SSD-t.

USB 3.0
USB 3.1

A CrystalDiskMark USB 3.1 interfészen végeredményben gyorsabb szekvenciális olvasást és random 4K (Q1T1) eredményeket produkált, amely a kis méretű fájlok esetén jelentős, minden másban USB 3.0 interfészen gyorsabbnak bizonyult az SSD.

USB 3.0
USB 3.1

Dióhéjban ugyanez mondható el az AS SSD Benchmark esetén is azzal fűszerezve, hogy itt szekvenciális olvasásban is gyorsabbnak bizonyult USB 3.0-n keresztül az SSD.

A legnagyobb meglepetést viszont az ATTO Disk Benchmark tartogatta. itt 512 Byte-os blokkoktól 64 MB-os blokkokat másoltunk a lemezre, minden esetben 1 GB-os méretig. Itt egészen 4 MB blokkméretig az USB 3.0 interfész bizonyult gyorsabbnak, majd a 8 MB-os blokkméretet elérve az USB 3.1 már gyorsabb olvasási sebességet tudott produkálni. Nagyobb blokkméret esetén pedig hatalmas degradáció volt megfigyelhető az USB 3.0 interfészen, így az USB 3.1 konzisztens írási és olvasási eredményei minden esetben jobbnak bizonyultak.

USB 3.0
USB 3.1

Következtetések

De mire is enged ez következtetni? Arra, hogy nagyobb fájlok esetén, legyen szó tömörített állományokról, filmekről, videókról, vagy egyéb más nagy méretű állományról, az USB 3.1 hosszabb távon konzisztensebb, stabilabb eredményeket tud felmutatni, így jóval gyorsabb tud maradni az eszköz a régi csatlakozáshoz képest. Ha viszont kisebb állományokat szeretnénk másolni, legyen szó fényképekről, dokumentumokról, telepített programokról, ahol sok kicsi állományból áll az összetétel, weboldalakról, vagy bármilyen más kisméretű fáj sokaságról, az USB 3.0 interfész gyorsabb fog lenni.

Verdikt

Minden esetben kijelenthető, hogy az SD600Q egy remek kompakt SSD megfelelő sebességgel, így akár filmek és videók tárolására, akár a családi fotóalbum tárolására, vagy éppen a munkánkhoz szükséges dokumentumok tárolására használjuk, az SSD mindig gyors fog maradni. Ugyan az interfész sebességkülönbséggel nem igazán lehet mit kezdeni az adaptáláson kívül, az SD600Q kompakt mérete, kialakítása, és nagy sebessége miatt mindenki számára ajánlott, lehetünk akár mozgásban is, vagy otthon, az SSD nem fog csalódást okozni, az adatok biztonságáért pedig a borítás miatt nem igazán kell aggódnunk sem. Kivéve, ha vízbe dobjuk, de olyat ügy sem teszt senki… Igaz?!

ADATA XPG Spectrix D60G 2x8GB 3000 MHz DDR4 CL16 RAM 
ADATA SD600Q 480 GB Külső SSD

A tesztben szereplő termékeket a hazai képviselettől 360PRSolution-től kaptuk kölcsön, melyet köszönünk nekik!Írta: Herczeg Balázs

Főszerkesztő-helyettes, hardver teszter

Hasonló bejegyzések: