fsp-cmt520-a-koltseghatekony-uveglapos-gephaz

FSP CMT520 – a költséghatékony üveglapos gépház

2019. július 08. Herczeg Balázs Gépház

A kiváló tápegységeiről hírhedt FSP ezúttal egy olyan szegmensbe nyitott, amely lehetőséget kínál minden gyártónak az új és egyedi termék létrehozására, ez pedig a gépházak piaca. A CMT520 egy két oldalon is edzett üveglappal érkező gépház, amely 4 beépített RGB ventilátorral érkezik, kialakításából adódóan pedig a megfelelő légáramlás biztosítása volt a kulcsszempont a ház tervezésénél. 


A CMT520 az FSP Group gépházainak zászlós hajója, ennek fényében letisztult vonalakkal rendelkezik, mindezt pedig elegáns, fekete köntösben teszi. A gépház elülső panelje alatt edzett üveglap található, így a mögötte megbúvó három 120 mm-es RGB ventilátor teljes színkavalkádba tud pompázni, az RGB szinkronizálásnak és a vezérlőpanelnek köszönhetően pedig összepárosíthatjuk a már meglévő alaplapunkkal a szinkronvilágítás érdekében. A ventilátorok ugyanis támogatják a Gigabyte RGB Fusion, ASUS Aura Sync, MSI Mystic Light és Asrock Polychrome Sync vezérlőszoftvereket, így valóságos RGB ökoszisztémát hozhatunk létre a gépházon belül. 

Ha csak a szellőzés számít 


A CMT520 úgy lett kialakítva, hogy a lehető legjobb légáramlást tudja biztosítani, ennek köszönhetően a gépház felső, illetve alsó részén is porszűrővel ellátott szellőző nyílások találhatóak, csakúgy, mint a hátsó részen. Annak érdekében, hogy az elől található üveglapnál a ventilátorok ne csak feleslegesen díszként funkcionáljanak, az előlapi panel bal és jobb oldalain szellőzőrácsok kaptak helyet, amely a légáramlat biztosításában segít. Az elől található ventilátorok ugyanis ezeken a nyílásokon jutnak levegőhöz, amelyet a gépházban található komponensek hűtésére tudunk fordítani. Hogy a légáramlat irányított legyen, természetesen az alaplap I/O pajzsának helye felett egy 120mm-es ventilátor helyezkedik el, amely a beérkező légáramlat kivezetésére szolgál. A CMT520 felső paneljére ezeken kívül szintén elhelyezhetünk három 120 mm-es ventilátort, de akár két 140 mm átmérőjű megoldás sem fog problémát jelenteni, a hely ugyanis adott. 

Kompatibilis szinte minden alaplappal Az FSP zászlóshajója ITX mérettől egészen az eATX méretig minden alaplapot támogat, így a leg vaskosabb csúcsalaplapok elhelyezése sem fog problémát jelenteni. A tágas belső térnek köszönhetően pedig a leghosszabb videókártyákat is könnyedén el tudjuk fektetni a gépház belsejében. Továbbá a 8 bővítőkártya kivezetéséért szolgáló hely az eATX alaplapok támogatását erősíti meg. A gépház támogatja akár a 360 mm-es vízhűtő radiátorokat is, ennek felszerelése leginkább viszont az előlapi panel mögé javasolt. Ugyan elegendő helyet biztosít a felső panel is egy esetleges radiátor felszerelésére, de a 8 pines tápegység kivezetése csökkenti a tényleges helyet és az összképet is rombolja. Érdemes a tápegység tárolójáról is néhány szót ejteni, ugyanis tükröződő panel kapott helyet a tápegység felett, így az alaplap és a többi komponens RGB világítását vissza tudja tükrözni a felület, ezzel is nagyobb tér illúzióját keltve, ráadásul dizájnelemként is tökéletesen használható. Tápegység tekintetében szinte bármit el lehet helyezni a házban, egyedül a kábelek elvezetésével kell vigyázni, ugyanis itt kapott helyet a merevlemezeket tároló rekesz is (2 lemezt támogat, szegecselt így nem mozgatható, több merevlemez a belső térben helyezhető el), így okosan kell elvezetni a kábeleket. Sajnos gyengepontként hozható fel a gumi takarólapok teljes hiánya, így bizony a hátul elvezetett kábeleket nagy valószínűséggel viszont fogjuk látni a kivezető réseken, cserébe nem fog nehézséget okozni a kábelek átvezetése a gumilapokon. 

Előlapi Panel Az előlapi panel cseppet a Cooler Master gépházainak stílusát idézi elő a bekapcsológomb alakjával, ettől függetlenül a hexagon alakzat kifejezetten jól áll a gépháznak. Az előlapi panelen kettő USB 3.0 2 / 2(mai nevén USB 3.2 Gen 1) és kettő USB 2.0 port található, ezenfelül mikrofon be-, fejhallgató kimenet, újraindító gomb és LED vezérlő gomb is helyet kapott a panelen, ami a ventilátorok világításmódjainak állítására szolgál. 

RGB láz 


A ventilátorok a beépített vezérlőnek köszönhetően 4 különböző módban tudnak világítani. Megtalálható a légzés effektus, az egyszínű világítás, a villámlás effekt, illetve a piros-kék-zöld színtrió között váltakozó effekt, de ha ez nem lenne elég, még mindig szinkronizálhatjuk az alaplapon lévő vezérlővel őket a többi komponens fényeffektjeihez. Alapvetően 7 szín közül tudunk választani, ezek között megtalálható a piros, a narancssárga, a citromsárga, a zöld, a világoskék, a sötétkék és a lila szín is. 

Szerelési élmény 


Az oldalt található 4 csavarfej lecsavarásával el tudjuk távolítani a gumírozott tappancsokon fekvő edzett üveglapot, így megnyílik előttünk a gépház kínálta óriási tér. A szerelési élmény ATX alaplapok esetén meglehetősen könnyed, nem igazán lép fel különösebb komplikáció. A kábeleket könnyedén el lehet vezetni, pláne moduláris tápegység esetében. A tápegység tükröző panelje könnyedén eltávolítható, így ez sem fog problémát jelenteni szerelés közben. A negatívumot a korábban már említett HDD tartó rekesz szegecselése, és a gumilapok hiánya jelenti, így nem feltétlenül fogjuk tudni a leg esztétikusabb kábelvezetést megvalósítani. Ha ez viszont nem jelent problémát, akkor a CMT520 nem fog csalósást okozni. A 165mm magas belső térnek köszönhetően igen nagy hűtők is elférnek a házon belül, bár ezzel csak óvatosan érdemes bánni, ugyanis ki lehet centizni néhány hűtővel a belmagasságot. A gépház hátsó részén az RGB vezérlő mellett kell vigyáznunk a kábelmenedzsment tekintetében, így ha az kész, a többi már nem fog problémát okozni. SATA SSD-ket a belső és a hátsó tartórészein is elhelyezhetünk a házban, így ha 3,5 colos tárolóból nem is sokat, de 2,5-es tárolókból bőven többet el tudunk helyezni, mint amire valójában szükségünk lenne. 

Verdikt 


Összességében az FSP gépháza kellemes csalósást nyújtott, ugyanis rengeteg helyet biztosít szereléshez, ellentétben a konkurencia olyan gépházaival, mint például a Be Quiet! Pure Base 600 window, ahol már az ATX alaplapok elhelyezése esetén is problémák adódhatnak. Ráadásul a két gépház árban is teljesen megegyezik, viszont az FSP megoldása az RGB ventilátorokkal és a tápegységet elrejtő dizájnos panellel bőven többet kínál 27 000 forint körüli árcédulával, mint a konkurencia többi terméke.

Írta: Herczeg Balázs

Főszerkesztő-helyettes, hardver teszter

Hasonló bejegyzések: