fsp-flexguru-tapegyseg-bemutato

FSP FlexGURU tápegység bemutató

2021. december 20. Herczeg Balázs Tápellátás

Az FSP Group neve már jól ismert a minőségi tápegységek világában. A vállalatot 1993-ban hozták létre Tajvanban a Fortron/Source Corp., a Sparkle Power Intl Ltd. és a Powertech Systems vállalatok egyesítésével, főbb termékeik közé pedig különböző számítástechnikai és orvostechnológiai tápegységek, laptop adapterek, UPS-ek, valamint számítógépházak is tartoznak. az FSP Group 2003-ban hozta létre a ma már jól ismert "FSP" márkanevet, azonban több különböző más márkanév tápegységeinek gyártásával is foglalkozik, beleértve többek között az Antec-et, a BeQuiet!-et, az NZXT-t, a SilverStone-t, a BitFenix-et, és még sok más márkát is. A vállalat természetesen az egyszerű ATX tápegységek mellett SFX és U1 kialakítású áramellátási megoldásokat is gyárt. Ebbe a kategóriába tartozik a FlexGURU 250W-os tápegység is, amelyet ebben a cikkben ismertetünk.

Kompakt és moduláris

A FlexGuru 250W-os tápegység 80PLUS Bronz hitelesítésnek megfelelő konverziós hatékonyságot biztosít, azonban a gyártó a táp esetén nem fizetett a hitelesítési folyamatért. Ettől függetlenül a hatékonysága a 80PLUS Bronz megoldások felett van egy kicsivel, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy a 230V-os hálózaton 20 és 100%-os terhelés esetén 85%-os, 50%-os terhelés esetén pedig 87,9%-os konverziós hatékonysággal dolgozik a tápegység, amely bármilyen modern rendszernek tökéletes. A tápegység elképesztően kicsi, hiszen elsősorban U1 Rack szerverekben történő használatra tervezték, így mindössze 150 x 40,5 x 81,5 mm-es méretekkel rendelkezik.

Magyarán nem sokkal nagyobb, mint egy számítógépes egér! Ez persze nem minden, ugyanis a teljes tápegység moduláris kialakítású, a kábelek csatlakoztatásához pedig mindössze 3 moduláris szalagkábel csatlakoztatására van szükség. Az apró méretéből adódóan azonban a kialakítás kicsit eltér a szokványostól: a 20+4 pines ATX és a 4+4 pines CPU csatlakozóért egy 14 pines érintőfelület fele, valamint egy kisebb méretű, 8 pines fehér csatlakozó, míg a SATA és Molex kábelekért egy 10 pines érintkező. Ez az apró méretéből adódóan viszont érhető. Csatlakozások tekintetében a táp 1 CPU, 4 SATA, 2 Molex, valamint 1 Floppy csatlakozófelülettel rendelkezik, így PCIe áramellátást igénylő komponens nem köthető rá.

Minőségi belső

A táp belsejében kifejezetten méretes trafók, tekercsek és transzformátorok találhatók, valamint egy 450V-os, 150 mikrofárádos Japánban készült elektrolit kondenzátor van benne, amelyek együttesen tartós és stabil működést biztosítanak. Persze ezeken kívül még rengeteg ellenállás és kondenzátor található a PCB-re forrasztva, azonban ettől jobban nem szedtük szét a tápegységet, hogy utánanézzünk minden komponens típusának. A gyártó weboldala szerint minden más egyéb kondenzátor is szintén Japánban készült. A minőségi alkatrészek mellett a FlexGuru 250W megfelel az UL/EN/IEC 62368-1 és 60950 biztonsági szabványoknak, valamint alacsony és túlfeszültség, rövidzárlat, túláram és túlmelegedés elleni védelemmel is rendelkezik.

40 mm-es repülőgépturbina...

A belső alkatrészek hűtéséért egy 40 mm-es, golyóscsapágyas ventilátor felel, amely hozzávetőlegesen 6500 RPM-re képes. Ezt akár hogy is nézzük, brutálisan hangos tud lenni! Ha pedig valaki mégis úgy döntene, hogy nem bírja ennek a ventilátornak a hangját és ki szeretné inkább cserélni, annak sok sikert kívánunk, ugyanis a ventilátor a PCB-ben található csatlakozóba konkrétan be lett ragasztva. Itt érdemes lenne az FSP mérnökeinek rájönnie arra, hogy vannak, akik nem szeretnének sehol sem egy több, mint 43 decibeles zajt kibocsátó ventilátort hallgatni naphosszat. Nem törvényszerű, de előfordulhat, hogy a gyári ventilátort a felhasználók igen is ki fogják cserélni, ezzel fittyet hányva a garanciára. Drága FSP, a fogyasztók nevében kérjük, ne ragasszátok le a csatlakozókat a PCB-re, mert semmi értelme sincs azon kívül, hogy az őrületbe kergetitek a vásárlókat vele. FlexATX tápegységet nem átlagember fog vásárolni, mert olyan specifikus igények kellenek hozzá. Ez egyszerűen csak egy elcseszett döntés... Persze ha valaki leleményes és kiműti a csatlakozást, az egy LNA adapterrel könnyedén meg tudja oldani a hangproblémákat. Aki pedig kicsit többet is szán rá, az egy 12V-os 40x10 mm-es Noctua ventilátorral a teljes problémát megoldhatja...

Szerelhetőség

Amennyiben valaki rendelkezik U1/FlexATX kompatibilis rack vázzal, vagy éppen egy SFF számítógépházzal, az nyugodtan választhatja az FSP FlexGURU tápegységeket is, hiszen remek hatékonysággal képesek dolgozni és egy egyszerű, nagy teljesítményű processzorral, valamint 4-6 tárolólemezzel felszerelt rendszerek áramellátási igényeit bőven el fogja látni. Emiatt leginkább Ipari PC-kbe, helyi értékesítési gépekbe, hálózati berendezésekbe, felügyeleti rendszerekbe, peremszámítógépekbe, HTPC-kbe, NAS szerverekbe, valamint kisebb fogyasztású alkotói PC-kbe javasolt a használata. Mi az Ukrán Custom MOD SL2, 3,3 literes gépházában próbáltuk ki a FlexGURU tápegységet, amelyet ugyan meglepően könnyű volt beszerelni, azonban a kábelek elvezetése kisebb kihívást jelentett, ez azonban viszont már nem az FSP sara...

Működés közben

A tápegységet egy Gigabyte J1900N-D2H alaplappal és két 2,5 hüvelykes merevlemezzel próbáltuk ki, amely esetén a gép maximális fogyasztása alig érte el a 25W-ot. Ez ugyebár a tápegység teljesítményének a 10%-a. Ebből kikövetkeztethető, hogy ha valaki esetleg egy erősebb IGP-vel felszerelt Intel CPU-t, vagy AMD APU-t szeretne az FSP tápegységével megfűszerezve, teljesen RGB színekben pompázó alaplappal és NVMe SSD-kkel megtöltve, a tápegység akkor is elegendő teljesítményt lesz képes leadni, így igazából bármilyen géphez jó választás lehet egészen addig, amíg nem a legújabb Intel Core i9, vagy Ryzen 9 processzorokról beszélünk. Természetesen csak ésszerűség határán érdemes gondolkodni, hogy mit kötünk egy ilyen kicsi tápra, viszont ameddig nem közelítjük meg a 250W-os fogyasztást, addig a FlexGURU 250W tökéletes működést fog garantálni.

Verdikt

A FlexGuru 250W lehetne tökéletes, de sajnos elsősorban a beépített 40 mm-es ventilátor miatt ettől a címtől elesik. Ha viszont valaki egy kompakt, U1 kialakítású, nagy teljesítményű és hatékony moduláris tápegységet keres, emellett pedig nem zavarja a zajosabb működés, az nyugodtan választhatja magának az FSP megoldását, ugyanis kategóriájában kifejezetten kedvező árral rendelkezik.

A tesztben szereplő tápegységet az FSP hazai képviselete biztosította a számunkra, amelyet ezúton is köszönünk nekik!

Írta: Herczeg Balázs

Főszerkesztő-helyettes, hardver teszter