fsp-hydro-g-750w-a-modularis-goldos-gyorsteszt

FSP Hydro G 750W - A moduláris goldos [Gyorsteszt]

2019. július 05. Herczeg Balázs Tápellátás

Az FSP a tápegységek piacán világhírű márkának számít olyan nagy nevek mellett, mint a Seasonic, CWT, Great Wall, Flextronics. De vajon az utóbbi neveket alapvetően miért nem lehet látni a piacon márkaként? A kérdésre a válasz egyszerű, ezek a valós gyártók nevei, akik olyan márkáknak gyártanak tápegységeket, mint az NZXT, EVGA, Be Quiet!, Corsair, Fractal Design, Cooler Master, és még lehetne sorolni. Az FSP a Seasonic-hoz hasonlóan nem csak OEM tápegységeket készít különböző márkáknak, hanem saját márkanevük égiszei alatt is készítenek igen megbízható tápegységeket. Beszélhetünk akár különleges, vízhűtéses tápokról, vagy éppen egyszerű, de hatékony moduláris tápegységekről, esetleg az alap irodai használatra tervezett PSU-król, a gyártó minden szegmensben kínál megoldást. A nálunk járt Hydro G 750W 80+ Gold tápegység a moduláris vonalat erősíti egy apró kis csavarral, ellentétben a legtöbb tápegységgel, ennek a különlegessége a testreszabhatóságban rejlik.

Ahogy már a névből is sejthető, az FSP Hydro G 750W egy 80+ Gold szabványnak megfelelő tápegység, amely azt jelenti, hogy terhelés alatt igen hatékonyan tud dolgozni. De mi is pontosan ez a 80 PLUS szabvány és miért lényeges?

A 80 PLUS szabvány

Amióta létezik a PC-s piac, azóta rengeteg jobb és rosszabb minőségű tápegység lepte el a piacot különböző árkategórias szegmensekben, legyen szó a hihetetlenül olcsó nagy teljesítményű tápokról a kevésbé nagy teljesítményű 80+ feletti hardvereken át egészen a Titánium besorolással rendelkező egységekig. A 80 PLUS szabvány azért jött létre, hogy meg lehessen különböztetni a jobb komponensekből épülő hatékony tápegységeket az olcsóbb variációktól. Erre azért volt szükség, mert az olcsó termékek bizonyos terhelési szint alatt nem teljesítették azokat az értékeket, amikkel a dobozaikon hirdették ezeket a termékeket, így előfordulhatott az is, hogy egy 600W-os tápegység valójában csak 420W-ot volt képes leadni hiba nélkül, felette pedig igen komoly problémák jelentkeztek. A besorolást csak olyan termékek kaphatják meg, amelyek a reklámozott értékeknek legalább 80%-át tudják teljesíteni, így valamivel közelebb kerülve a valósághoz, illetve megbízhatóság tekintetében is jóval magasabb helyet foglalnak el az ilyen termékek. A szabvány több fokozattal is rendelkezik, az egyszerű 80 Plus-tól létezik Bronz, Silver, Golt, Platinum, és Titánium besorolás is, amelyek a hatékonysági fokokra utalnak. Az egyszerű 80 Plus szabvány mindössze 80%-ot képes teljesíteni, és csak a Gold szabványtól beszélhetünk 90%-os hatékonyságról, itt kezdődnek az igazán megbízható tápegységek. Esetünkben a 80+ Gold-ról azt érdemes tudni, hogy 20 és 100%-os terhelés esetén 87%-on, míg 50%-os terhelés esetén már 90% hatékonysággal támogatja a rendszerünket a tápegység.

Hydro G 750W

Az FSP terméke egy teljesen moduláris ATX tápegység, amely 650W-, 750W- és 850W-os változatban is elérhető. A célközönség jelen esetben a gamerek és a modderek csoportja volt, amely az oldalán cserélhető matricáknak köszönhető. Ennek a lényege, hogy 3 különböző színben matricázhatjuk fel a táp oldalát (Piros, kék, zöld), ezáltal jobban tud illeszkedni a rendszer többi komponensének színvilágához. Belsejét tekintve japán kondenzátorok teszik a dolgukat, amelyeket egy dinamikus, folyadék-csapágyas ventilátor hűt üzemhőmérsékletre vissza. A HG750W teljesítményéből adódóan képes akár CrossFire vagy SLI rendszereket is ellátni megfelelő árammal, így nem tapasztalhatunk váratlan leállásokat nagy fogyasztású rendszerek esetében sem.

Specifikációk

Maximális kimeneti teljesítmény

750W

PFC (Teljesítménytényező javítás)

Aktív PFC ≧ 99%

Hatékonyság

80 PLUS GOLD

Moduláris

Igen (Teljesen)

Működési hőmérséklet

0-50°C

Védelmi szabványok

Túlfeszültség védelem

Alacsony-feszültség védelem

Túláram védelem

Túlmelegedés védelem

Rövidzárlat védelem

Hűtés

135 mm-es folyadékcsapágyas ventilátor (PLA13525S12M)

Passzív üzemmód

Igen

Méretek

150 mm (SZ) x 86 mm (M) x 170 mm (H)

Súly

1,8 kg

Szabvány

Megfelel a legújabb ATX12V és EPS12V szabványoknak

Garancia

5 év

A moduláris tápegység rengeteg védelemmel lett ellátva a PC hardverek biztonságának megőrzése érdekében, ráadásul kifejezetten halkan tud működni a félig passzív üzemmódjának köszönhetően.

FSP HG750W teljesítmény táblázat

Sínek

3,3V

5V

12V

5VSB

-12V

Maximális teljesítmény

25A

25A

62,5A

3,5A

0,5A

150W

750W

17,6W

6W

Összes maximális teljesítmény

750W

Csomagolás és kábelek

Csomagolását tekintve egy arany-fekete színkombinációban domináló dobozban érkezik a termék, melynek közepén egy esztétikus termékfotón láthatjuk a tartalmat, és annak különlegességét, a cserélhető matricákat. A főbb tulajdonságok felhívásán kívül az oldalán láthatjuk mennyi kábellel kell gazdálkodnunk az FSP tápja esetén. A 24 PIN-es és a 4+4 PIN-es alaplap és processzor kábelek kívül kettő PCI-e tápkábelt, egy SATA kábelt, egy SATA/Molex kábelt és egy SATA/Molex/Floppy kábelt kapunk a termékhez, amely ugyan nem mondható kifejezetten soknak, de a legtöbb számítógéphez ez bőven elegendő kell, hogy legyen. A problémát a modern Z390 és X570 alaplapok jelenthetik, ahol már szükség van az extra 4 PIN processzor kábel meglétére.

Külső

A táp belseje egy fekete burokban található, amelynek az oldalsó mintázatát a matricák cseréjével változtathatjuk. Legyen szó a kék, a piros sárkányos, vagy a zöld mintáról, mindegyik felhasználásával elmondható, hogy egy kellőképpen stílusos tápegység kerül beszerelésre a számítógépbe. A moduláris felépítésnek köszönhetően pedig egy igen tiszta szerkezetről beszélhetünk, amit nem rondít el a kiálló kábelek sokasága.

A belső

Az FSP 105°C-ig működő japán kondenzátorokat használt, így a strapabíróságra panasz nem igazán lehet. A főtrafó, a tekercsek, a kondenzátorok sokasága és a panelek egy fekete PCB-n helyezkednek el, amelyek hűtéséről a méretes, szintén fekete hűtőbordák, és a folyadékcsapágyas 135 mm átmérőjű ventilátor felel. A mérnököket dicséret illeti, hiszen rengeteg komponenst bírtak relatíve kis méretbe összesűríteni, így nem csak egy megbízhat tápegységet, de kellőképpen kompakt terméket is sikerült összerakniuk.

forrás: anandtech.com

Tesztkonfiguráció

  • Gigabyte AORUS Z270X Gaming 5
  • Intel Core i7 7700
  • ADATA XPG Dazzle 2400 MHz 2x8GB DDR4 RAM
  • Intel 540s 120 GB SSD
  • Kingfast e-Drive Pro 120 GB SLC SSD
  • ADATA XPG sx6000 pro M.2 SSD 256GB
  • Seagate Barracuda 1TB SATA III HDD
  • Hitachi Deskstar SATA II 320 GB 7600 RPM HDD
  • Be Quiet! Pure Base 600 Window
  • MSI GTX 1060 6G Gaming X

Hatékonyságban erős

Ha platina szabvánnyal rendelkező tápegységekkel hasonlítjuk össze, legyen szó akár a Corsair HX750i-ről (CWT) vagy a Be Quiet! Dark Power PRO 11-ről (FSP) akkor megfigyelhető, hogy nincs túlzottan nagy különbség hatékonyság között, ugyanis 300W esetében akár 92% hatékonysággal tud dolgozni a tápegység. Ez ugyan nem az 50%-os teljesítményt tükrözi, de közel van hozzá és igen bizalomgerjesztő. Ugyan átlagos működési tartományon belül 40-100W mindössze csak 85% átlagos hatékonysággal dolgozik, ez a termék árához képest igencsak jónak számít. Ha pedig 20-100%-ig vizsgáljuk a skálát, átlagosan 91.11% hatékonyságra jön ki a tápegység tudása. Ugyan az összfogyasztás elérte Rise of The Tomb Raider alatt a 267W-ot is, még bőven volt tartalék a tápegységben és még így is nagyjából 93%-os hatékonysággal tudott működni a HG750. A másik érdekesség, hogy a ventilátor csak 25% terhelés felett kapcsol be, így webböngészés, régebbi játékok futtatásánál szinte hangtalanul fog működni. Ugyan 50% felett már 20 decibel környékén működik a ventilátor, de ez meglehetősen halk fog maradni a videokártyához és a processzorhűtőhöz képest.

Szerelési élmény

Moduláris kialakításának köszönhetően kifejezetten könnyű és problémamentes a tápegység elhelyezésnek folyamata. Egyedül a rögzítőcsavarok fogatásánál akadt kisebb probléma a Be Quiet! házában, de apró csúsztatás után ez a probléma is sikeresen el lett hárítva. A moduláris szálas fekete kábelek szerencsére nem tűnnek fel kifejezetten egy fekete gépházban, ráadásul a lapos megoldásnak köszönhetően könnyedén el lehet vezetni őket a gépház hátulsó részében, ezzel is kevesebb kábelt fedve fel a hardvereket tartalmazó légtérben.

Összegzés

Az FSP Hydro G 750W remek megoldást kínál a nagyteljesítményű gaming számítógépekhez, legyen szó akár középkategóriás, vagy akár felsőkategóriás 2080Ti-al szerelt gépről is. A problémát egyedül a másodlagos processzor tápcsatlakozás hiánya okozhatja, amely a modern Z390 és X570 platformok elengedhetetlen kellékévé vált a túlhajtók számára. A hiányosságot leszámítva az FSP terméke kifejezetten stílusos, és remekül teszi a dolgát. Mindenképp ajánlott az olyan PC építők számára, akik problémamentes működést, szerelési élményt, és stílusos megjelenést szeretnének adni számítógépüknek. Az FSP Hydro G 750W 40 000 Ft körül vásárolható meg a hazai kiskereskedéseknél.

Írta: Herczeg Balázs

Főszerkesztő-helyettes, hardver teszter