fsp-hyper-m85-megfizetheto-felmodularis-tapegyseg-gyorsteszt

FSP Hyper M85+ – Megfizethető félmoduláris tápegység [Gyorsteszt]

2019. december 13. Herczeg Balázs Tápellátás

Az FSP egy remek hírnévvel rendelkező tajvani nagyvállalat, amely tápegységek, és orvosi áramellátásért felelős eszközök készítésével foglalkozik. Hírnevét az is bizonyítja, hogy rengeteg, a számítástechnikai iparban ismert és megbecsült márkának ők készítik a tápegységeket, legyen szó akár OEM megoldásokról, vagy vállalati piacra szánt számítógépekről, amelyeknek 24/7-es terhelésnek kell megfelelnie. Az FSP persze saját márkás tápegységeket is készít, most pedig a gyártó egyik megfizethető, félmoduláris megoldása, a Hyper M85+ 550W, 80 PLUS Bronze minősítéssel ellátott tápegysége tette tiszteletét. A félmoduláris tápegységek különlegessége abban rejlik, hogy a 24 Pin-es ATX csatlakozó fixen előre szerelve megtalálható a PSU-n, a többi csatlakozást pedig moduláris kábelekkel egészíthetjük ki, így a tényleg csak szükséges kábeleket felhasználva. Viszont még mielőtt az érdekesebb részre térnénk, érdemes egy pillantást vetni a 80 PLUS szabványra és arra, hogy ez mit is takar.

A 80 PLUS szabvány

Amióta létezik a PC-s piac, azóta rengeteg jobb és rosszabb minőségű tápegység lepte el a piacot különböző árkategórias szegmensekben, legyen szó a hihetetlenül olcsó nagy teljesítményű tápokról a kevésbé nagy teljesítményű 80+ feletti hardvereken át egészen a Titánium besorolással rendelkező egységekig. A 80 PLUS szabvány azért jött létre, hogy meg lehessen különböztetni a jobb komponensekből épülő hatékony tápegységeket az olcsóbb variációktól. Erre azért volt szükség, mert az olcsó termékek bizonyos terhelési szint alatt nem teljesítették azokat az értékeket, amikkel a dobozaikon hirdették ezeket a termékeket, így előfordulhatott az is, hogy egy 600W-os tápegység valójában csak 420W-ot volt képes leadni hiba nélkül, felette pedig igen komoly problémák jelentkeztek. A besorolást csak olyan termékek kaphatják meg, amelyek a reklámozott értékeknek legalább 80%-át tudják teljesíteni, így valamivel közelebb kerülve a valósághoz, illetve megbízhatóság tekintetében is jóval magasabb helyet foglalnak el az ilyen termékek. A szabvány több fokozattal is rendelkezik, az egyszerű 80 Plus-tól létezik Bronz, Silver, Golt, Platinum, és Titánium besorolás is, amelyek a hatékonysági fokokra utalnak. Az egyszerű 80 Plus szabvány mindössze 80%-ot képes teljesíteni, és csak a Gold szabványtól beszélhetünk 90%-os hatékonyságról, itt kezdődnek az igazán megbízható tápegységek. Esetünkben a 80+ Bronze-ról azt érdemes tudni, hogy 20 és 100%-os terhelés esetén 82%-on, míg 50%-os terhelés esetén már 87% hatékonysággal támogatja a rendszerünket a tápegység.

FSP Hyper M85+

Az FSP terméke egy teljesen félmoduláris ATX tápegység, amely 550W- és 650W-os változatban kapható. A célközönség jelen esetben is az olyan gamerek és modderek csoportja volt, akik nem szeretnének feltétlenül hatalmas összegeket költeni egy megbízható moduláris tápegységre. Ha a belső komponensekre térünk rá, elmondható róla, hogy japán kondenzátorok felelnek a fő működésért, amelyeket egy dinamikus, folyadék-csapágyas ventilátor hűt üzemhőmérsékletre vissza. Ugyan az 550W-os változat nem éppen a legcombosabb megoldás a ligában, de így is képes egy modern, akár felső-középkategóriás rendszer teljes tápellátására.

Specifikációk

Maximális kimeneti teljesítmény

550W

PFC (Teljesítménytényező javítás)

Aktív PFC ≧ 85%

Hatékonyság

80 PLUS Bronze

Moduláris

Igen (Félig)

Működési hőmérséklet

0-50°C

Védelmi szabványok

Túlfeszültség védelem

Alacsony-feszültség védelem

Túláram védelem

Túlmelegedés védelem

Rövidzárlat védelem

Hűtés

120 mm-es, folyadék-csapágyas ventilátor

Méretek

150 mm (SZ) x 86 mm (M) x 165 mm (H)

Szabvány

Megfelel a legújabb ATX12V és EPS12V szabványoknak

Garancia

5 év

A moduláris tápegység rengeteg védelemmel lett ellátva a PC hardverek biztonságának megőrzése érdekében, ráadásul kifejezetten halkan tud működni a félig passzív üzemmódjának köszönhetően.

FSP Hyper M85+ teljesítmény táblázat

Sínek

3,3V

5V

12V

5VSB

-12V

Maximális teljesítmény

20A

20A

45,84A

2,5A

0,3A

100W

550W

12,5W

2,6W

Összes maximális teljesítmény

550W

Csomagolás és kábelek

Csomagolását tekintve egy bronz-fekete színkombinációban domináló dobozban érkezik a termék, melynek közepén egy esztétikus termékfotón láthatjuk a tartalmat, és annak különlegességét, a moduláris csatlakozókat. A főbb tulajdonságok felhívásán kívül az oldalán láthatjuk mennyi kábellel kell gazdálkodnunk az FSP tápja esetén. A 24 PIN-es és a 4+4 PIN-es alaplap és processzor kábelek kívül kettő PCI-e tápkábelt, egy SATA kábelt, egy SATA/Molex kábelt és egy SATA/Molex/Floppy kábelt kapunk a termékhez, amely ugyan nem mondható kifejezetten soknak, de a legtöbb számítógéphez ez bőven elegendő kell, hogy legyen. A problémát a modern Z390 és X570 alaplapok jelenthetik, ahol már szükség van az extra 4 PIN processzor kábel meglétére, de azokhoz már nyilvánvalóan nagyobb teljesítményű PSU szükséges.

Külső

A táp belseje egy fekete burkolat található, amelynek azoldalán egy bronz-fekete-fehér matrica hívja fel a figyelmünket a táp nevére. A félmoduláris felépítésnek köszönhetően pedig egy igen tiszta szerkezetről beszélhetünk, amit nem rondít el a kiálló kábelek sokasága. Az egyetlen negatívumot a 24 pines ATX csatlakozó jelenti, ami a moduláris fekete szalagkábelekkel ellentétben csak egy egyszerű fekete harisnyázást kapott, amely alatt a fekete, sárga, piros és egyéb színekben pompázó kábelek igencsak rontják az összképet.

A belső


Az FSP 105°C-ig működő japán kondenzátorokat használt, így a strapabíróságra panasz nem igazán lehet. A főtrafó, a tekercsek, a kondenzátorok sokasága és a panelek egy fekete PCB-n helyezkednek el, amelyek hűtéséről a méretes hűtőbordák és a 120 mm átmérőjű halk ventilátor felel. A mérnököket dicséret illeti, hiszen rengeteg komponenst bírtak relatíve kis méretbe összesűríteni, így nem csak egy megbízhat tápegységet, de kellőképpen kompakt terméket is sikerült összerakniuk.

Tesztkonfiguráció

 • Gigabyte AORUS Z270X Gaming 5
 • Intel Core i7 7700
 • ADATA XPG Dazzle 2400 MHz 2x8GB DDR4 RAM
 • Intel 540s 120 GB SSD
 • Kingfast e-Drive Pro 120 GB SLC SSD
 • ADATA XPG sx6000 pro M.2 SSD 256GB
 • ADATA XPG sx8200 pro M.2 SSD 512GB (Boot)
 • Seagate Barracuda 1TB SATA III HDD
 • Hitachi Deskstar SATA II 320 GB 7600 RPM HDD
 • Be Quiet! Pure Base 600 Window
 • MSI GTX 1060 6G Gaming X

Megfizethető hatékonyság

Ha arról van szó, hogyan kell kiváló hatékonysággal dolgozni megfizethető áron, akkor az FSP Hyper M85+ tarol a 250-300W fogyasztásnál lévő átlagos 85% hatékonyságával. Ez ugyan nem éri el az 50%-os teljesítménynél elvárt 87%-ot, de közel van hozzá és igen bizalomgerjesztő. Ugyan átlagos működési tartományon belül 40-100W mindössze csak 82%-os átlagos hatékonysággal dolgozik, ez a termék kedvező árához képest igencsak jónak számít. Ha pedig 20-100%-ig vizsgáljuk a skálát, átlagosan 84% hatékonyságra jön ki a tápegység tudása. Ugyan az összfogyasztás elérte Rise of The Tomb Raider alatt a 295W-ot is, még bőven volt tartalék a tápegységben és még így is nagyjából 84%-os hatékonysággal tudott működni a Hyper M85+. A ventilátor 50%-os terhelésig mindössze 400 RPM-mel forog 15 dB zajszinttel, ami egyáltalán nem zavaró, viszont ezt követően 900 RPM-es fordulatszámon akár a duplájára, vagyis 30 dB-re is megnőhet a zajszint, ami valós környezetben még mindig nem lesz zavaró a fülünk számára.

Szerelési élmény

Ugyan a 24 pines ATX kábel méretileg igencsak vaskos, a félmoduláris kialakításnak köszönhetően a szerelési élménnyel nem lesz különösebb probléma. A fekete szalagkábelek a vékony kialakításnak köszönhetően könnyedén elfértek a gépház mögötti részen anélkül, hogy egy vastag farönk szerű kábelköteget eredményeztek volna, így a szerelési élmény megfelelően egyszerű és problémamentes volt.

Összegzés

Az FSP Hyper M85+ remek megoldást kínál a közepes teljesítményű gaming számítógépekhez, de akár egy combosabb 2070 SUPER-rel szerelt gépet is képes lenne ellátni megfelelő teljesítménnyel. Mivel csak egy 4+4 pines CPU csatlakozóval rendelkezik, a legújabb Z390 és X570 rendszerekhez nem feltétlenül ajánlott a magas tápellátási igények miatt, de egy 8 pines csatlakozóval rendelkező alaplapot bármikor ellát megfelelő árammal szinte játszi könnyedséggel. Akik viszonylag nagy teljesítményű, hatékony, moduláris kialakítású tápegységet keresnek megfizethető áron, azoknak mindenképpen érdemes egy pillantást vetni az FSP megoldására. Az FSP Hyper M85+ 22 000 Ft körül vásárolható meg a hazai kiskereskedéseknél. A tápegységet az FSP hazai képviselete biztosította számunkra, amelyet ez úton is köszönünk nekik!


Írta: Herczeg Balázs

Főszerkesztő-helyettes, hardver teszter