fsp-nanofit-600-az-olcso-de-hasznos-ups

FSP NanoFit 600 - az olcsó, de hasznos UPS

2019. szeptember 18. Herczeg Balázs Tápellátás

Az FSP, vagyis a Fortron/Source Group kifejezetten ismert márka a magyar felhasználók számára, hiszen régóta jelen van a hazai piacon, és egy igen bejáratott, bevált márkáról van szó, ha jó minőségű tápegységet keresünk a számítógépjeinkbe. Aki viszont kevésbé ismerné őket, annak érdemes megemlíteni, hogy az FSP nem csak saját márkás termékeket, hanem más cégek számára is készít termékeket. Ilyen például a be quiet!, Antec, Bitfenix, EVGA, Fractal Design, OCZ vagy éppen az NZXT, akiknek különböző tápegységeiben igenis FSP komponensek lapulnak. A gyártók bizalma adott a márka iránt, viszont a számítógépekhez, szerverekhez és orvosi berendezésekhez készített tápegységeiről hírhedt gyártó manapság már foglalkozik számítógépház, processzorhűtés, szünetmentes tápegység/UPS, és más termékek gyártásával is. A jelenlegi tesztben egy kis teljesítményű, de annál hasznosabb szünetmentes tápegységről lesz szó.

NanoFit 600

A NanoFit 600 egy 600 voltamperes UPS, amely tényleges teljesítménye nagyjából 360W-ra tehető. A számítástechnikai eszközök fogyasztását általában wattal szoktuk mérni, viszont a szünetmentes tápegységeken más érték szerepel, ez pedig a VA, vagyis a voltamper. Alapvetően a voltamper és a watt váltószáma 1, de mégis van különbség a két érték között, ez pedig a hatékonyságnak tudható be. Az UPS-ek hatékonysága általában 60%, így már könnyedén ki lehet találni, hogyan is jött az a végleges, 360W-os érték. Az érték meghaladása lehetséges, de az UPS folyamatosan figyelmeztetni fogja a felhasználót, ha túlfogyasztás lépne fel.

Maga az UPS egyébként kifejezetten kompakt méretekkel rendelkezik, így akár falra is szerelhető. Méreteit tekintve csak 305 x 158,5 x 95 mm hosszú, magas és széles, illetve mindössze csak 2,6 kg-os súllyal rendelkezik. A műanyagváz az alsó talprésznél szellőzőnyílásokkal rendelkezik, amelyek a belső komponensek hűtését szolgálják. Elől három LED dióda található egymás mellett piros, sárga és zöld színekben. A zöld állapota értelemszerűen az UPS működését jelzi, a piros LED a hibajelzésre szolgál, ha világítana, javasolt az újraindítás, illetve a sárga LED jelzi az áramkimaradás és az akkumulátor állapotát. Ezek között érintéssel tudunk váltogatni, az említett értékeket pedig AC, vagyis áram alatti üzemmódban is, illetve offline UPS üzemmódban is mutatja. Amennyiben a szünetmentes táp átkapcsolt akkumulátorra, 10 másodpercenként sípolni fog, ezzel is jelezve, hogy elment az áram. Ha falra szereltük fel az UPS-t, a sípolás hangja kifejezetten zavaró tud lenni, így ezzel számolni kell. Amennyiben viszont túlfogyasztana a NanoFit, fél másodpercenként fog ismétlődő sípolással jelezni a felhasználó számára. Ha az áram visszajön, a szünetmentes tápegység automatikusan újraindul és elkezdi újra feltölteni a 12 voltos/4,5 amperórás akkumulátort, amelyet 8 órán keresztül kell töltenie, hogy elérje a 90%-os töltöttségi szintet. Az UPS szimulált szinuszgörbe alapon működik, tehát nem tiszta hullámokról beszélünk, hanem enyhén szólva szögletes hullámok formájában továbbítja az áramot az UPS a kívánt eszközök számára. Természetesen az UPS minden védelemmel fel lett szerelve, így nem kell aggódni a túlfeszültség, túláram miatt sem.

Csatlakozók

A NanoFit az európai piacon a szokásos 230 voltos európai szabványnak megfelelő hálózati csatlakozókkal rendelkezik, amelyekből összesen 6 található a készüléken. Ezekből 3 csatlakozó szolgál áramenergiával kimaradás esetén, amelyek bal oldalt találhatóak és túlfeszültségvédelemmel lettek ellátva. A jobb oldali rész egyszerű túlfeszültségvédelemmel ellátott elosztóként funkcionál, ahova érdemesebb ritkán használt eszközöket kötni, például nyomtatót. Természetesen a csatlakozók mellett saját töltéshez szükséges hálózati kábelbemenetet is találunk, amely mellett a gyári reset gombot/megszakítás gombot is megtalálhatjuk. Oldalt két 5 voltos/1 amperes USB-A port is helyet kapott, amelyet akár okostelefonok, vagy okoskészülékek töltésére használhatunk, de ne számítsunk túlzottan gyors töltésre. A bekapcsológombot végezetül a visszajelző panelek alatt találhatjuk meg.

Fogyasztás és üzemidő

A NanoFit 600 a nagyjából 360W-os maximális teljesítményével 2-6 ms alatt kapcsol át UPS üzemmódba, ha érzékeli az áramkimaradást. Ezt követően pedig az üzemidő annak függvényében növekszik, vagy csökken, hogy milyen és mennyi eszköz lett a szünetmentes tápegységre csatlakoztatva. A példa kedvéért vegyünk egy olyan középkategóriás rendszert, amely éppen csak belefér a fogyasztási keretbe.

Tesztkonfiguráció:

  • Gigabyte Aorus Z270X Gaming 5
  • Intel Core i7 7700 – TDP 65W
  • MSI GTX 1060 6G Gaming X
  • ADATA XPG Dazzle DDR4 2400 MHz 2x8GB CL16
  • be quiet! Dark Power 11 Pro 750W
  • 1 TB Seagate Barracuda SATA III
  • Intel 540S 120GB SSD SATA III
  • KingFast 120GB eDrive SLC SSD
  • ADATA XPG SX6000 PRO 256GB M.2 NVMe SSD

Egy ilyen konfiguráció nem kifejezetten fogaszt keveset terhelés alatt, de szerencsére üresjárat esetén, enyhe internetezés, dokumentumszerkesztés közben 70-100 W között fogyaszt a rendszer úgy, hogy közben perifériák tömkelege is csatlakoztatva van, amelyet figyelembe kell venni ilyenkor. Ehhez még társulhat egy nagyjából 23W-ot fogyasztó monitor, amelyet az egyszerűség kedvéért nem energiatakarékos módban használunk, és a fogyasztás máris 90-120 W között jár. Kapacitásából adódóan nem túlzottan ajánlott terhelni, játszani ilyenkor egy hasonló konfiguráció, ugyanis könnyedén átléphetjük a 360W-os határétéket, pláne AMD videokártyák esetében. Ha játék közben történne az áramszünet, érdemes azonnal menteni és kilépni, hogy később ne lépjen fel probléma. Terhelés tekintetében 50%-os terhelés esetén, amely a gép üresjáratának megfelelő, nagyjából 5 percet bír az eszköz, míg 100% terhelésnél ez 1-fél percre csökken.

Értékelés

A NanoFit 600 nem kifejezetten a combos akkumulátorideje miatt hasznos, hanem akkor szükséges leginkább, ha az áramszünet munka alatt, vagy fontos tevékenység alatt történik, és azonnali mentésre van szükség. A készülék által biztosított 5 perc ugyanis nem sok lehetőséget biztosít a felhasználók számára a legfontosabb dolgok mentését leszámítva. Ettől függetlenül egy kifejezetten hasznos eszközről van szó, ha nem szeretnénk aggódni az adatvesztés lehetőségétől, ezzel is megspórolva magunknak a már létrehozott adatok helyreállításának idejét. A NanoFit leginkább az irodai számítógépek, kis teljesítményű gépek, HTPC-k, gyengébb laptopok mellé, illetve kis teljesítményű készülékek mellé jelent kiváló választást.

Írta: Herczeg Balázs

Főszerkesztő-helyettes, hardver teszter