Game of Thrones – A Telltale Games Series – TESZT


Sok eltérő vélemény létezik az HBO jelenlegi legnépszerűbb sorozatáról, a Trónok harcáról, a legtöbben azonban mégis igencsak pozitív véleménnyel vannak róla. Az én szememben ez a sorozat egy mérföldkő a sorozatok történetében és ezzel bizony nem vagyok egyedül.

Bár voltak az utóbbi években más elképesztően sikeres alkotások is (mint pl. Breaking Bad) a Trónok harca mindig egy szinttel felettük volt. Ebben persze az is közrejátszott, hogy egy gazdag, kész alapanyagból dolgozott. George R. R. Martin egy szerteágazó, több szálon futó briliáns történettel gazdagított minket, amit a kritikusok is egyöntetűen magasztaltak. David Benioff-nak és D.B. Weiss-nek jutott a feladat, hogy filmre vigyék ezt a bonyolult történetet, és mint kiderült túlteljesítették ezt a feladatot.

gameofthrones_logo

A karakterek mélysége, a sok egymástól különálló (ám mégis egymásra ható) történetszálak, a megfontolt történetvezetés, a kicsit sem finomkodó brutalitás és a sötét középkor realisztikus ábrázolása olyan összképet alkotott, hogy a végeredmény csaknem felülmúlhatatlan lett a többi sorozat számára. Lehet, hogy ez most ömlengésnek tűnik, de egyáltalán nem az. A Trónok harca több, mint ahogyan azt a legtöbb ember gondolja, és ez az a sorozat, aminek még a 9,5-ös IMDb értékelés is kevés.

Ennek a dark-low-fantasynak a legerősebb pontja egyértelműen a története, és melyik az a játékfejlesztő stúdió, ahol szintén a jó történet a legfőbb prioritás?

Természetesen a Telltale.

Az HBO nem is hozhatott volna jobb döntést, amikor a Telltale-t kérte meg, hogy játékadaptációt készítsen. Amit tudni kell erről a csapatról, hogy javarészt inkább interaktív képregényeket csinálnak mintsem a szó szoros értelmében vett játékokat. Minimális interakció és minél több cutscene, dialógus és döntéshelyzet. A cselekmény pedig a döntéseink alapján formálódik. Emiatt elég megosztóak a stúdió játékai, de én pont ezért szeretem őket. Nekik csupán egy céljuk van, az hogy elmeséljenek egy részben általunk irányított történetet, úgy hogy az közben érzelmileg is igénybe veszi a játékost.

FormatFactorytelltale-game-of-thrones-episode-3-throne-room_1920.0

Sokan kritizálják a játékaiban az interakció hiányát, valamint a technikai hiányosságokat, de nem egészen értem, hogyha egy stúdió, ami a történettel akar lenyűgözni minket és nyíltan titkolja, hogy a játékmenettel csak minimálisan foglalkozik, akkor mért kötnek bele ezekbe a dolgokba mégis a tesztírók. Lehet hogy a játékaik nem reformálják meg a point&click kalandjáték stílust, de valamiért elfelejtik az emberek, hogy NEM IS AKARJÁK. Én egy játékot mindig az alapján ítélek meg, hogy mik voltak annak célkitűzései. Ha az volt, hogy gyönyörködjek a látványba, akkor grafika alapján, ha az hogy szórakoztasson, akkor játékélmény alapján, ha az hogy elgondolkoztasson, érzelmileg igénybe vegyen, akkor pedig a történet alapján.

A Telltale pedig ezúttal is a történetre fektette a hangsúlyt és hozta a tőle elvárható szintet.

A játék története a red wedding-gel kezdődik és körülbelül a 4. évad felénél ér véget. A történet szerint a Starkok egyik szövetségesét, a Forrester család tagjainak egy igen nehéz időszakát kísérhetjük végig. Mivel a család a Starkok oldalán harcolt, így azok bukása után a korona ellenségének minősültek, a Boltonok és a Whitehilliek (egy szintén északi család, a Forresterek ősi riválisa) pedig egyre csak megnehezítik, a már eleve vergődő család életét. A red wedding alatt, ugyanis a család feje (Gregor) és annak örököse is meghalt, Vasvéd vezetése így pedig a még gyerek Ethan Forresterre jutott. Az ő feladata lett az, hogy irányítsa házát ezekben a vészterhes időkben.

got_2

Izgalmas alaphelyzet, de mindez csak az első epizódban történik, a játék pedig hat részből áll. Emellett pedig még van három különálló szál, ahol Ethan két testvérét irányíthatjuk, Mirát, aki Királyvárban Margaery szolgálója, valamint Asher-t, akit még Gregor száműzött Essos-ba egy Whitehill leánnyal való viszonya miatt. Ráadásnak még ott van Gared Tuttle, Gregor fegyvernöke, akinek a Falon (és azon túl) kísérhetjük majd végig a kalandjait.

Négy egymástól teljesen különálló szál, mind elképesztő profizmussal megalkotva. Az én kedvencem úgymond a „főszál” volt, ahol a Forrester család túléléséért kellett harcolnunk, napról napra nehezebb kihívásokkal megküzdeni. Gared szála végig a misztikumra épít és sok izgalmat tartogat számunkra, de erről nem árulnék el sokat. Mira szála nem azért nem tetszett mert nem jó, pont azért mert túlságosan is az volt. Tipikus királyvári politikai játszmákba keveredünk, ahol akár egy rossz szó is ölni tud. Elképesztő feszültség és rengeteg megbánt cselekedet fogja kísérni ezt a szálat.

Utolsónak ott van Asher szála, ami inkább az akcióra épít, és csak később lesz hatással a történet egészére. Bár nem ez a legkiemelkedőbb szál, ennek is sok emlékezetes momentuma van.

tyrion-game

A történetben a sorozatban látható karakterek is szerepelnek, nem is keveset. Margaery, Cersei, Tyrion, Daenerys, Ramsay, mind igencsak fontos szerepet játszanak, és mindnyájukat a sorozat színészei szólaltatnak meg.

Magáról a játékmenetről nem írnék sokat, ugyanaz amit már megszokhattunk. A point&click rendszer szinte semmit sem változott, és a gombnyomogatós QTE részek is megmaradtak, bár azt megjegyezném, hogy itt sokkal jobban élveztem őket, mint a The Walking Dead-ben.

Na de jöjjön a nagy kérdés. Képes volt a játék elérni történetileg a sorozat szintjét? Lettek olyan jók a dialógusok és a karakterek mint ott? Van olyan izgalmas és csavaros sztori mint az HBO alkotásában?

CBDA0ZdUYAArPyI

A válasz egy bődületes nagy IGEN.

Nem tudom hanyadszorra, de a Telltale megint megcsinálta. Megint elképesztően mély jellemmel rendelkező karaktereket alkotott, akikkel nagyon könnyen együtt érez az ember. A párbeszédekről azonnal a sorozat fog eszébe jutni az embernek, leginkább a dialógusok minősége, és a lehengerlően jó szinkronmunka miatt. Élvezet hallgatni a különböző akcentusú egymással civakodó embereket.

Elmondjam mi az, amit legjobban szeretek a Telltale-ben? Az, hogy ők tudják mi fán terem a jó dráma. Aki nézi a The Walking Dead sorozatot és játszott a Telltale TWD játékával, az tudja hogy nagyon nincs egy szinten a két produktum. A játék sokkal drámaibb, sokkal egyszerűbb együtt érezni a karakterekkel és sokkal meghatóbb tud lenni.

Az a drámaiság ami megvolt ott, itt is megvan.

telltale-game-of-thrones-ep-2-5-2500x1403

Ahogyan halad előre a történet úgy nőnek szívünkhöz az általunk irányított karakterek. És mivel tudjuk, hogy ez a Trónok harca univerzuma, sajnos annak az esélye hogy mindnyájan épségben túlélik közel van a 0-hoz. A történet folyamán rengeteg döntést kell majd meghoznunk, ami hatással lesz a végkimenetelre is. Sokan nyafognak hogy nem igazán térnek el egymástól a befejezések, de mivel mindnek a végén meghozunk egy döntést, így akár 8 eltérő befejezés is kialakulhat, nem beszélve az apró különbségekről, ami még megsokszorozhatja ezt a számot. Furcsa, hogy ebbe sokan belekötöttek, de abba, hogy anno a TWD első évadának csupán egyetlen befejezése volt, abba szinte senki. Na mindegy, lépjünk túl rajta.

A történet tehát zseniálisan van megírva, ezt pedig csak fokozzák a drámai pillanatok, a tökéletes zene és a kemény döntések. Nagyon kevés dolog van, amibe bele tudnék kötni. A legnagyobb bajom az volt, hogy a döntések, bizony nem vitték el mindig annyira más irányba a sztorit, mint amennyire az ember gondolná, valamint volt egy pont a történetbe, ahol egy karakter szerintem karakteridegen döntést hozott. Ettől függetlenül azt kell mondanom, hogy a Telltale-nek sikerült a lehetetlen és elérték a sorozat szintjét történetmesélés terén.

Game_of_thrones_iron_from_ice_10

Most pedig kanyarodjunk vissza a korábbi témára, hogy mitől is jó egy játék. Én erre azt írtam, hogy akkor, ha a maga módján akarja szórakoztatni a játékost. A GoT-nál ez a jó történet volt, úgyhogy nálam ez sikerült is.

Technikailag valóban nincs toppon a játék, grafika, valamint animációk terén alig tapasztalható fejlődés a 2012-es Walking Deadhez képest. Szerencsére viszont a konzolokon tapasztalható beakadásokból nem sokat tapasztaltam PC-n. Ezek mind olyan gondok, amik véleményem szerint megbocsáthatóak és szemet lehet hunyni felettük.

A játék sem technikai szempontból, sem játékmenet szempontjából nem kiemelkedő. Történet szempontjából viszont az, és nálam egy Telltale játéknál továbbra is ez a legfontosabb.

FormatFactorywhitehill-table-SoW

A stúdió ismét zseniálisat alkotott és már bejelentették, hogy készül a 2. évad. Mindenkinek ajánlom a játékot és csupán egy tanácsom lenne mielőtt elkezdenétek.

NE BÍZZ SENKIBEN

Final Thoughts

"When you play the game of thrones you win, or you die."

Overall Score 95%