gamer-eger-az-adatatol-kiprobaltuk-az-xpg-infarex-m20-at-gyorsteszt

Gamer egér az Adatától – kipróbáltuk az XPG Infarex M20-at [gyorsteszt]

2019. március 26. Herczeg Balázs Egér


Ha egy pillanatra is megvizsgáljuk a Gaming periféria piacot, könnyen szembe tűnhet, hogy már egy eleve telített piacról beszélünk, elég megvizsgálni az árukereső egérkínálatát, ahol 164 gyártó termékei közül választhatunk, pedig így is vannak olyan márkák/termékek, amik itthon nem érhetőek el: elég csak a Finalmouse-ra gondolni. Felmerülhet tehát a kérdés, hogy egy elsősorban memóriával, adattáró eszközökkel és telefonos kiegészítőkkel foglalkozó cég, mint az Adata mit akar egy olyan piacon kezdeni, amelyet már így is olyan nevek uralnak, mint a Razer, a Steelseries, a Roccat, a Logitech, a Corsair, vagy éppen a Zowie. A válasz egyszerű, alternatívát kínál az utóbbi gyártó drivermentes egereire. Várjunk csak? Drivermentes RGB-s egér? Félig meddig… A drivermentes rész az teljesen stimmel, az RGB jelzés is, részben, de erről kicsit később. Nem mellékesen pedig az XPG márkanévvel az Adata a Kingston-joz hasonlóan egy gaming ökoszisztémát szeretne kialakítani, így kínálva nem csak nagy teljesítményű memóriákat és háttértárakat, hanem perifériákat is a nagyigényű gamer felhasználóbázisnak.

Formatervezés


Első ránézésre egy olyan egér benyomását keltette az XPG Infarex M20, amely több szempontból ismerős volt. Ez nem véletlen, hiszen alakját, dizájnját tekintve erőteljesen hajaz a Razer Deathadderre, vagy éppen a Cooler Master Alcor/Mizar/MM530/M531 egerei, amelyek az egér formavilágát ihlették. A forma melletti választás persze nem volt nehéz, az ergonomikus kialakítás, átgondolt formatervezés és a kényelem megalapozta ezt a döntést. Az említett egerekhez képest a legnagyobb eltérést az egér méretében és súlyában lehet tapasztalni, ugyanis a 160g-os súlyával igazi nehézsúlyú nagyágyúról beszélünk, amelyhez 132 mm x 69 mm-es mértékek társulnak. Ennek fényében leginkább a nagyobb tenyérrel rendelkező gamerek számára kínál kiváló alternatívát az adata. A másik nagy változást leginkább az anyaghasználatban lehet észrevenni, ugyanis az Infarex M20 nem rendelkezik gumírozott felülettel, így a hüvelykujj, illetve gyűrűs és kisujj számára fenntartott plusz tapadást jelentő felületéről le kell mondanunk. Az egér váza 4 részből áll, 2 oldalsó, egy felső főváz, amin megtalálhatóak a gombok, illetve az alváz. Az alváz és a felsőbb részek között található egy nagyjából 2 mm-es rés, amely alatt egy RGB sáv húzódik meg, ezzel megvilágítva az hátulsó alrészét. A felső váz hátán az XPG logó szintén RGB világítást kapott, csak úgy, mint az elől megtalálható görgő is. Gombok tekintetében a megszokott bal, jobb, görgő kombináción kívül a görgő felett található egy on-the-fly DPI váltó gomb, illetve oldalt megtalálható 2 extra programozható gomb is. Kábelt tekintve 1.8 m-es szövetborítást kapott kábellel érkezik az egér, mely végén az USB fej aranyozott borítást kapott. 


Mit kínál a nagyérdeműnek?

Szenzor tekintetében a Pixart A3325 optikai szenzora kapott helyet az egérben, mely 5000 DPI felbontással rendelkezik, 20g erőhatásig képes érzékelni, a számítógéppel pedig 1000 Hz-en kommunikál, így akár másodpercenként 1000-szer kérheti le a gép a szenzor pozícióját, ezzel eredményezve minél pontosabb szenzormozgást. A dpi 400/800/1600/3200/5000 között változtatható, így az alacsony érzékenységhez, illetve a magas érzékenységhez szokott játékosok is megtalálhatják maguk számára a megfelelő opciókat. A pooling rate, illetve az RGB világítás az egér alján található két, illetve 3 ágú kapcsolókkal befolyásolható, így a pooling rate esetében választhatunk 250 Hz/500 Hz/1000 Hz-es kommunikációs frekvencia között, míg az RGB világításért felelős ágak a ki és bekapcsolásért felelnek. A belső gombokért pedig 20 000 000 leütésre tervezett Omron kapcsolók felelnek.

Doboz és kínálat 

Csomagolás tekintetében a megszokott fekete-vörös XPG színvilág köszön vissza, mely ugyebár a megszokott gamer stílust tükrözi vissza, egy két apróbb fontos infó mellett egy hatalmas termékfotó köszön vissza a dobozról, míg hátul részletesebb információt találhatunk a főbb tulajdonságok kapcsán. Kibontva egy egeret, illetve egy útmutatót rejt a doboz.

Használat közben 

Ugyan számomra enyhén szólva is nagy volt az egér mérete, illetve súlyát tekintve is jóval nehezebb volt az általam daily-driverként használt Razer Lancheadhez képest, de mindettől függetlenül meglepően jó élményt biztosít az M20. A szenzor alacsonyabb DPI beállításokkal meglepően pontos, a forma még mérete ellenére így is kényelmes, közepes kézmérettel rendelkező emberek könnyedén megpihentethetik rajta a kezüket. A pontosság ellenére a pixeltől pixelig való mozgatás még megoldhat, így a szenzorkövetés jó, de a túl gyors mozgás már képes kipörgetni a szenzort a helyéről, csak úgy, ahogy a levegőből történő féloldalas asztalcsapásból való manőverezés is. Tény, az A3325 egy budget szenzor a nagyágyúk között, de ettől függetlenül meglehetősen jó használatot biztosít még így is. A világítás ugyan RGB, gyakorlatilag viszont 7 szín váltakozik folyamatosan légző effektben, ezek pedig a már jól megszokott színek: piros, zöld, kék, cián, magenta, citrom, fehér. Játékok terén FPS játékoknál, ahol sok emelésre van szükség, illetve reflexre épülő játékoknál lehet probléma, nem is igazán a pontosság, hanem a súly miatt. A legjobb tanács a következő készülő egerekhez leginkább a súly csökkentése lenne. A másik probléma pedig az egér görgőjével van, ugyanis nem érezni fizikai visszajelzést, lépcsőzetességet a görgőben, így könnyedén átcsúszik a görgő az ujjunk alatt, ezzel pedig az elvártnál esetleg nagyobb távot görgethetünk vele. Érezhetőbbé kell tenni a görgetési lépcsőket, és a következő egérrel már nem lesz gond. 


Összegzés 

Az Infarex M20 az M10 mellett a gyártó első két egere, így várható volt, hogy nem lesz minden szempontból tökéletes, de egy budget egérről van szó, melynek magyar árazása ugyan még nem ismert, de nagyjából olyan 9 000 Ft alatti árcédulával várható a piacon való debütálása, mellyel kifejezetten versenyképes vételnek fog számítani.

A tesztben szereplő egeret a 360PRSolution-től kaptuk kölcsönbe, melyet köszönünk nekik!

Írta: Herczeg Balázs

Főszerkesztő-helyettes, hardver teszter

Hasonló bejegyzések: