gamer-egerek-vasarlasi-tanacsado

Gamer egerek - vásárlási tanácsadó

2020. január 29. Kocsis Bence Periféria hírek / Egér

Bizonyára sokan elgondolkodtatok azon, melyik az az egér, mely árban és tudásban megfelel az igényeinknek, ha játékról van szó. Ennek tudatában szeretnénk most egy kis segítséget nyújtani nektek. Az cikkben nem adott játék típusra koncentráltunk, hanem olyan egereket kerestünk, melyek FPS, RPG, MOBA és valós idejű stratégiai játékokban is megállják a helyüket. Három kategóriába soroltuk az egereket, mégpedig 10 ezer forint alatti, 16 ezer forint alatti és 16 ezer forint feletti kategóriát hoztunk létre. Ezen felül a balkezes játékosokról nem megfeledkezve szimmetrikus egerekre is kitértünk.  

Egerek 10.000 forint alatt:

Sharkoon Drakonia:

A Sharkoon Drakonia türkiz züld színvilága kevés játékos számára lehet vonzzó, de ár-teljesítmény aránya meggyőző. Nyolc gomb, négyirányú görgő, állítható súly és egy kimondottan minőségi kábelezés áll rendelkezésre, valamint érdemes megemlíteni az Avago ADNS-9500 szenzort, mely pontos és megbízható működést garantál. Az egér teljes súlya 150 gramm. Az egér beépített memóriával, szoftveres támogatással és DPI visszajelző LED-del rendelkezik. A Sharkoon Drakonia kicsivel 10 ezer forint alatt szerezhető be. 

Cooler Master CM310:

A Cooler Master CM310 egy szimmetrikus alakú egér, de gombok csak a bal oldalra kerültek, így a jobbkezesek számára használható. A 100 gramm tömegű egér könnyen mozgatható, az oldalsó gumiberakások biztosítják a kényelmes, stabil fogást. Az egér Pixart A3325 szenzorral lett felszerelve, mely 10000 DPI felbontásra képes, ami ebben az árkategóriában kimondottan jónak számít. A felbontás szoftveresen nem állítható, mindössze a 7 előre programozott érték között váltogathatunk. Fontos még megemlíteni a 3 mm-es emelési magasságot is. A Cooler Master CM310 8500 forint körüli áron szerezhető be. 

Egerek 15.000 forint alatt:

Razer DeathAdder Essential:

A Razer DeathAdder Essential elődje több, mint 12 évvel ezelőtt jelent meg és azóta szerves része az e-sport életnek. A frissített változat alig változott a bevált modell óta, így ergonómikus alakkal rendelkezik és közepes / nagy kezűeknek készült. A DeathAdder Essential súlya mindössze 96 gramm, öt gombot kapott és egy 6400 DPI felbontású optikai érzékelőt. A mikrokapcsolókat az Onronnal együttműködve készítették, így a 10 millió kattintás meg sem kottyan nekik. Az egér zöld világítással rendelkezik. Ami hátránynak mondható, hogy nincsenek fizikai DPI gombok és a szoftverhez is csak regisztráció után férhetünk hozzá. Az egér nagyjából 12-13 ezer forintos áron szerezhető be. 

Tesoro Control R1:

A Control R1 egy PixArt PMW 3360 optikai szenzort kapott, mely 12000 DPI felbontásra képes, emellett 1000 Hz-es mintavételezési frekvenciával rendelkezik. A tartós működésről itt is Omron mikrokapcsolók gondoskodnak. Az egér kimondottan ergonómikus, emellett a dizájnra sem lehet panasz. A beszerelt RGB világítás alul körbeveszi a burkolatot. A világítás és a 6 gomb kiosztása, beleértve a DPI profilokat a letölthető szoftver segítségével állítható. A Tesoro Control R1 nagyjából 14.000 forintos áron szerezhető be.

Sharkoon Drakonia II:

Akinek a Sharkoon Drakonia kevésnek bizonyulna, azok számára a nagytestvér lehet alternatíva. Az egér a gombokat leszámítva teljesen szimmetrikus, kéztámaszokkal ellátott és fekete, illetve zöld színben érhető el. A Drakonia II összesen 12 gombbal rendelkezik, melyek mindegyike a letölthető szoftver segítségével programozható. A PixArt 3360 optikai szenzor 12.000 DPI-t tud, melyet akár szoftver nélkül is a beépített memória segítségével tudunk változtatni. A 134 grammot nyomó egérhez egy 180 cm hosszú kábel tartozik. A Drakonia II kicsivel 15 ezer forint alatt szerezhető be. 


Egerek 15 ezer forint felett:

SteelSeries Rival 310:

A Rival 310 a Rival 300 utódja. A körülbelül 88 grammos egér a gyártó saját TrueMove3 optikai érzékelőjét használja, melyből akár 12000 DPI-t is ki lehet hozni. Az egér 6 gombbal rendelkezik és köztük a két főgomb Omron mikrokapcsolókat kapott, melyek a tartósságról gondoskodnak. Az USB kábel nagyjából 2 m hosszú. A Rival 310 két világító RGB zónával rendelkezik, melyek a logó alatt és a görgő házában kaptak helyet. A DPI 100 és 12000 között állítható 100 egységenként van lehetőség a módosításra. A markolat oldalsó része nem gumiból, vagy műanyagból készült, az anyag szilikon, amely még nagyobb kényelmet biztosít. A SteelSeries Rival 310 20 ezer forint körüli áron szerezhető be. 

Logitech G502 Hero:

A Logitech G502 Hero PixArt PMW 3366 optikai szenzorral lett ellátva, mely 16000 DPI-re képes. A 121 grammot nyomó gamer egér rendelkezik 5 darab 3,6 grammos extra súllyal, melyekkel igény szerint testreszabhatjuk a súlyeloszlást. A G502 Hero 11 programozható gombbal rendelkezik. A gombok kiosztását, DPI beállításokat és a világító RGB zóna testreszabását a letölthető szoftver segítségével végezhetjük el. A Logitech G502 Hero 21 ezer forint környékén szerezhető be. 

Corsair Glaive RGB Pro:

A Corsair Glaive RGB Pro kimondottan kényelmes egér és tovább növeli a komfortérzetet a három különféle oldalsó elem. A PMW 3391 otikai szenzor 18000 DPI-re képes. A megbízható működést Omron mikrokapcsolók garantálják. A Glaive RGB Pro 3 világító zónát kapott, melyek az egér elején, a két oldalsó részen, illetve a logó alatt találhatók. A Corsair szoftveres támogatása kimondottan jó és az iCUE szoftver lehetőséget ad arra, hogy más Corsair perifériákkal, vagy épp hardverekkel szinkronizáljuk a világítást. A Glaivew RGB Pro nagyjából 19 ezer forintos áron szerezhető be. 

Szimmetrikus egerek:

Roccat Kova Pure:

A Kova pure egy teljesen szimmetrikus egér és ez a gombokra is vonatkozik. A beépített R6 oprikai szenzor akár 7000 DPI-t is ki tud hozni az egérből. A Roccat nem spórolt tehát a gombokkal, így a bal oldalról minden gomb át lett koppintva a jobb oldalra. A Kova Pure egy 180 cm hosszú, szövetbevonatú kábelt kapott. Fontos megemlíteni, hogy a fedélzeti memóriának köszönhetően 5 különféle profilt képes tárolni. A szoftver segítségével a 2 világító RGB zóna, a DPI és az összesen 12 gomb kiosztása is variálható.  Az egér 15 ezer forint körüli áron szerezhető be. 

Zowie FK1/FK2:

A Zowie FK1 fekete és fehér színben érhető el. A mindössze 90 grammot nyomó egér teljes felülete gumírozott borítást kapott, mely a top játékosok véleménye és javaslata alapján került kivitelezésre. A minimalista dizájnra alapozó egér nélkülözi az RGB világítást. DPI terén 400 és 3200 között tudunk ugrálni és a mintavételezés 125 és 1000 Hz között változtatható. A Zowie FK1 és FK2 19 ezer forint körüli áron szerezhető be. A gyártó gondolt a kisebb kezű játékosokra is, így megalkotta az FK2-t, mely pár mm-t lecsal az FK1 paramétereiből.

Razer Viper:

Egyre népszerűbbek a könnyű egerek, így egyre több gyártó perforált házzal dobja piacra megoldásait. A Razer Viper még a perforáció nélkül is 69 gramm, így könnyen surran az egérpadon, melyhez még nagy segítség a SpeedFlex névre keresztelt kábel is, mely nagyon rugalmas. Az egér a fő gomboknál optomechanikus kapcsolókat használ, azaz a kattintásokat infravörös fény segítségével rögzíti. Ez 0,2 ms válaszidőt jelent, bár ennek a használat során nincs túl sok előnye. Ami viszont előny, az a tartósság, ami ebben az esetben 70 millió kattintást jelent. A pontosságról a PixArt PMW 3389 optikai szenzor gondoskodik,ami 16000 DPI-t tesz lehetővé. A Razer Viper 28 ezer forint körül szerezhető be. 

Írta: Kocsis Bence

Hasonló bejegyzések: