gamer-fules-korlatok-nelkul-de-genesis-selen-400

Gamer füles korlátok nélkül, de... - Genesis Selen 400

2021. október 05. Bordás Dávid Hangeszközök

Nagyon sokan vagyunk úgy, hogy nem szeretjük a kötöttségeket. De amellett, hogy az életben vannak olyan helyzetek, vagy emberek, a gamerek sem feltétlenül szeretik. Ezért vannak vezeték nélküli gamer cuccok, mint a következő teszt tárgya, a Genesis Selen 400-as fejhallgató.

Van, amikor nagyon jól elvagyunk a vezetékes dolgokkal, mi gamerek. A perifériák legtöbbször így csatlakoznak a számítógéphez. Talán a legkönnyebbek elviselhető vezetékes periféria, az a billentyűzet, mert azt talán nem mozgatjuk olyan sokszor. Viszont a másik oldalon, az egyik legnépszerűbb vezeték nélküli periféria az egér. Sokat mozgatjuk jobbra-balra főleg játék közben és ha a nagy mozdulatok közben a kábel valamibe beleakad, akkor a mozdulat is megakad és feltehetőleg a játékban is véget ért a körünk. De rosszabb esteben akár kábelszakadás is lehet a vége. A két véglet között nagyjából félúton lehet a gamer headsetek vezetékmentességének népszerűsége. Korábban nem tűnt nekem fontosnak, mert végül is, ha van 2 m kábel a fejhallgatómhoz csak nem lesz kevés. Persze egy vezetékes fülesnél gyorsan megdől ez az elképzelés, mert az első alkalommal, mikor csak felállnál a székből mindössze annyira, hogy kinyújtóztasd elgémberedett lábad, máris megálljt parancsol a fejhallgató kábele és arról ne is beszéljünk, amikor az ember csak a mosdóba menne, de a fülest véletlenül elfelejti levenni. Szóval bármennyire is azt gondolod, hogy a 2 m kábel elég lesz, nem lesz az. Lehet játszani a hosszabbítókkal, de akkor meg az amúgy is végtelen kábelrengeteg csak még hosszabb és tekervényesebb lesz.

Így rá is kanyarodhatunk a tesztalanyunkra, ami ezt a vezeték problémát próbálja áthidalni úgy, hogy mellőzi azt. A Selen 400-as az egyik első vezetéknélküli fejhallgatója a Genesisnek, de azért nem lett rossz. Egy szép nagy dobozban van a szerkezet, ebből már a fejes méretére is következtethetünk. Nem kicsi! A dobozt megvizsgálva minden oldalról bemutatkozik a füles és minden fontos tulajdonságát megismerhetjük méretes feliratok által. De a doboz hátulján bővebb és hosszabb leírást is kaphatunk ezekről a fontos tulajdonságokról. Ha a megcsodálása után fel is bontjuk a dobozt találunk benne még egy dobozt, amiben már maga a fejhallgató és a mellékelt tartozékok vannak, a bluetooth vevő, ami USB-n keresztül csatlakozik a gépünkhöz, egy jack kábel, ami akkor hasznos, ha lemerül és használnánk még a fülest, illetve telefonhoz csatlakozás céljából, illetve egy micro-USB-s töltő kábelt, ami viszont sűrűn fog kelleni.

No, de ha már kezünkbe vettük a fülest nézzük meg mit tud. Ahogy már fentebb említettem elég méretes jószág, viszont legalább masszívnak tűnik. A tömegéből ítélve nem biztos, hogy az is, de eddigi használat során nem tört el. Valójában szinte az egész műanyagból van, egyedül a méretállító csúszkák vannak fémből és igazából ez köti össze a hangszórót a füles tetejével, ami gyakorlatilag a fejünkön van. Ebben a részben van egy kis párna, amit bőrnek ír a doboz, persze valószínűleg csak műbőr, de jó, hogy van egy ilyen puha felület is. Ami ugyancsak műbőr, azok az earcup-ok, amik a fülünket öleli körbe, mikor a fejünkön van. Ez nem cserélhető így, ha valaki a szövetet kedveli, akkor nem ajánlom ezt a fülest. Ellenben elég kényelmes. Egy kis szövet takaró mögött pedig ott lapulnak az 50 mm-es hangszórók, amik kifejezetten jól szólnak. Nem vártam sokat a fülestől, de meglepően jól szólnak ezek a nagy neodímium mágnes rezgetők, amik egyébként 20-tól 20000 Hz-ig képesek hangot kiadni és mindezt 108 dB-es erősséggel tudják megtenni, szóval a standard tartományba lőtték be. A hangszórók mögött, pedig az akkumulátor van. Na ezekről is érdemes pá szót ejteni, mivel a kapacitásukról szó nem esik a dobozon, mindössze annyi, hogy egy töltéssel akár 15 órát is kibír a fejhallgató. Ez nagyon jól hangzik ugye? Persze, azért elég kényelmes lehet, ha 15 órán keresztül tudsz játszani, zenét hallgatni, filmet nézni kábelek nélkül egy töltéssel. Álmodni lehet ilyet, de ezzel a fülessel biztosan nem fog megvalósulni. Jelen esetben az „akár 15 óra akkumulátor idő” arra vonatkozik, hogy ha az asztalon fekszik bekapcsolt állapotban akkor bír ki ennyit. Így ezt azért elég erős ráírni a dobozra. Főleg annak tekintetében, hogy a maximális idő, amig használni lehetett egyhuzamban a teljesen feltöltött fülest, nagyjából 3 óra volt. Ez azt jelenti, hogy nagyjából egy filmet végig lehet vele nézni és kész, csutkára merül a cucc. De ilyenkor jön jól a mellékelt 3,5 mm-es jack kábel, ami nagyjából másfél méter hosszú így, ha messze van a gép jack csatlakozója, akkor kis pihenőt kell tartani. Illetve akkor is, ha esetleg tölteni szeretnénk, mivel itt is a rövid kábel lesz az akadályunk, meg persze az, hogy legalább 10 percet tölteni kell hagyni mire egyáltalán visszakapcsol.


Szóval nem tökéletes, de legalább jól szól. Ami sajnos a mikrofonról nem mondható el. Egyszer-kétszer mertem használni játék közben, mert annyira rossz minőségű, hogy akik hallották a hangomat ezzel a mikrofonnal mind zajosnak és visszhangzónak ítélték meg. Ami még megtalálható a fülesen az 4 darab gomb. Nyilván van egy bekapcsoló gombunk, de emellett van egy hangerő szabályozó is, ami kifejezetten jól tud jönni, illetve van egy play/pause gomb is, amit zenekedvelők értékelni fognak főleg, mert minden Windows-os programmal használható, viszont böngészőben nem működött egy YouTube videónál.
Amiről még nem esett szó, hogy hogyan is csatlakozik a számítógépünkhöz. A korábban említett bluetooth dongle-ön keresztül, amit természetesen USB csatlakozóba tudunk helyezni. Ez persze szűkíti a felhasználási kört, mivel így telefonhoz csak kábellel tudjuk csatlakoztatni, bár a „hosszú” üzemidővel nem is nagyon érdemes mással. Viszont ez az eszköz sem tökéletes. A maximális hatótávot 10 m-ben határozták meg, ami annak fényében hülyeség, hogy megesik néha olyan helyzet, amikor az a távolságkülönbség sok neki, amikor elsétálok az ágyamig, ami maximum 1 m-re van a számítógéptől. Viszont, ha nem a távolságtól, akkor PC bekapcsolása után veszíti el a jelet a fejhallgató, arról nem is beszélve, hogy minden töltés után is újra kell csatlakoztatni a jelet vesztett bluetooth dongle-höz. Persze az újra csatlakozás sem egyszerű. Érdemes a front panelbe dugni az USB-s dongle-t mert sűrűn fogjuk ki-be húzni, mivel a csatlakozó gomb hosszan nyomására, amire egyébként kapcsolódnia kellene a két eszköznek sokszor nem történik semmi sem, csak villog mindkét fél és keresi a másikat. Ilyenkor a dongle ki-be dugásával tudunk segíteni a problémán, olyankor természetesen elsőre csatlakozik a füles.

Összegzésül azért nem egy olyan rossz fejhallgató a Selen 400-as, első próbálkozásra sem. A hangszóró kiváló, még ha csak sztereó is nagyon szépen hozza azt a tartományt, amit kell és zenehallgatásra, filmnézésre, játékra kiváló. Csak ne kelljen kommunikálni az játék közben a csapattársakkal. Mivel a mikrofon nem egy top kategória. Ami az akksi üzemidejére sem mondható el, a feltételezett 15 órát semmilyen használati körülménnyel nem sikerült elérni, egyedül a bekapcsolt állapotban az asztalon fekve. Emellett a bluetooth kapcsolat sem lett az igazi. Szóval valójában, ami miatt érdekes lett volna számomra, mint első vezeték nélküli füles, pont azokban a tulajdonságokban vérzik el, nagyon. Az már csak nekem volt probléma, hogy nagyon nagy és sehogy nem tudtam beállítani a fejemhez úgy, hogy kényelmes legyen és mivel viszonylag nehéz le is csúszik a kobakomról. A 20-25 ezer Ft-os ár ilyen tünetekkel együtt sok érte és egyáltalán nem tudom ajánlani, sajnos.
Számomra eléggé rossz benyomást tett az első bluetooth gamer füles, amit kipróbálhattam.

Köszönjük az együttműködést a forgalmazónak!

Írta: Bordás Dávid

Hasonló bejegyzések: