gamer-laptop-kompromisszumok-nelkul-msi-ge73-raider-8rf-probakor

Gamer laptop kompromisszumok nélkül: MSI GE73 Raider 8RF próbakör

2019. április 08. Herczeg Balázs Laptop/Notebook

GE73 Raider 8RF

Korábban már próbáltunk ki MSI gaming notebookokat, melyek több tekintetben, de azokban modellekben még a régi tradicionális mobil GPU-k köszöntek vissza, ráadásul processzorok tekintetében is gyengébb felhozatallal tudtak jönni a gyártók. Aztán pár évvel ezelőtt, 2017 közepén elkészültek a mobil GTX 10 szériás gpu-k laptopokba szánt Max-Q változatai, de azok valamivel gyengébbek voltak, mint asztali testvéreik. Egy évre rá 2018 nyarán az Intel bejelentette 8. generációs mobil processzoraik érkezését, így több sem kellett az MSI-nek ahhoz, hogy frissítse a 17 colos GE73 szériáját az új processzorral, leváltva a 7RF-ben használt 7700 HQ-t az új i7 8750H-ra. Méretéből és hűtéséből adódva pedig nem a megszokott Max-Q design alapú GTX 1070 köszönt vissza, hanem az előző generációs laptophoz hasonlóan, még utoljára egy asztali 1070 került a gépbe. Persze azóta volt vérfrissítés RTX szériára (GE75 Raider), de az RGB király GE73 Raider RF széria még mindig nem kapta meg az új kártyákat és az RF9 frissítést. Ha pedig azt mondja valaki, hogy mind ehhez egy 120 Hz-es FullHD IPS panel társul, akkor pakolom a régi tesztgépemet az összes felszerelésével együtt, majd a zaciban leadott pénzből mennék is gépet vásárolni… Persze csak akkor, ha nem kerülne kisebb vagyonba a laptop.

Agresszív Gamer küllem


Világító MSI logó, L alakban RGB ledek, illetve szálcsiszolt alumínium felület: ez az a látvány, ami visszaköszön a gépről első ránézésre, persze csak ha hátulról nézzük. Ez a külső LAN, gamer eseményeken/kiállításokon kiválóan magára vonzza a tekinteteket, de más helyszíneken is figyelemfelkeltő lehet, akár egy egyetemi előadóban is, ahol szimplán csak az órai jegyzetelésre használná az ember a gépet, és nem feltétlen kellemes, amikor az előadó helyett egy gép kapja a nagyobb figyelmet kolosszális méretéből és szemkápráztató szivárványos világításának köszönhetően. A gépet kinyitva a 17 colos IPS kijelzőt egy műanyagváz fogja az alumínium borításhoz, melyet csupán a webkamera látványa tör meg a monitor felett. Ha pedig tekintetünket lejjebb visszük, az alumínium foglalatba rejtett szivárványszínekben pompázó steelseries billentyűzet, a mellette található 3 extra gombocska, illetve a billentyűzet alatt található méretes touchpad fogja magába szívni. Mondhatni kívül-belül úszhatunk a szivárványban, akárcsak egy rossz skittles reklámban. Az alumíniumváz legnagyobb problémája viszont nem a tekintetek megnyerésében keresendő, hanem az ujjlenyomatok megtartásában, ugyanis épphogy rátesszük a gépre a kezünket, ujjunkat, az szinte azonnal lenyomatot fog hagyni a vázon. Persze, nedves ronggyal könnyen eltávolítható, de ettől még problémát jelent. A gép alja már újra műanyagból készült, cserébe rengeteg szellőzőnyílás található a gépen, amely nem meglepő, hiszen ehhez a hardverhez nem kis mértékű hűtésre van szükség, melyben szerencsére a GE73 igencsak jeleskedik. Persze szellőzőnyílásokon kívül még a hangszórók nyílásai is itt találhatók meg. A monitor alatt végezetül két hatalmas rácsozott felület található, mely a meleg levegő gépből való eltávolítását szolgálja. Érdekesség, hogy a gép nagyjából 3 kg-ot nyom, így ha az asztalon nem is, egy hátizsákban tud extra súlyként funkcionálni.

I/O panel, a gép erőssége


A legtöbb laptop manapság I/O terén szokta gyengepontját hordozni, mely az MSI ki- és bemenetekben gazdag I/O portjára nem igaz. Bal oldalról haladva audio ki és mikrofon/line in bemenet, USB 3.1 gen 2-es C port, amely 10 Gbps sebességre képes, egy USB 3.1 gen 2 A port, mini display port, hdmi, illetve gigabites LAN csatlakozó sorakozik, míg a jobb oldalon 2 USB 3.0 A port, illetve egy SD kártyaolvasó található. Szintén ezen az oldalon található meg a töltő bemenet is, amelyre kifejezetten szükség van egy ilyen erőgép esetében a 6 cellás akkumulátor ellenére is.

Nyissuk ki azt a könyvet
Kinyitva a gépet rögtön a 17 colos TN panel tárul elénk mely őszintén szólva TN panelhez képest kifejezetten szép, ráadásul rendkívül jó lett kalibrálva, hiszen az NTSC színskálát 94%-ban, míg az sRGB profilt 100% lefed a True Color 2.0-nak köszönhetően, így akár még kreatív munkára, mint például kép és videószerkesztésre is alkalmasnak bizonyul a panel. Ugyan a válaszidő 3 ms, cserébe 120 hz-es képfrissítési rátával rendelkezik, így a szemünk számára nem lesz megerőltető a használata. Ehhez besegít a flicker-free vagyis vibrálásmentesség is, illetve a kékfényszűrő mód is, melyet külön bekapcsolható opcióként tett elérhetővé a gyártó. 


A laptop billentyűzete az egyik kifejezetten nagy erőssége. A pillangókapcsolók megfelelő visszajelzést adnak vissza a gomb lenyomása után, a gombok kifejezetten puhának tűnhetnek, de miután hozzászokik az ujj, kifejezetten kényelmes a használata. Ebben az is segít, hogy a picit eltérő kiosztás ellenére teljes méretű magyar kiosztással érkezik a laptop. A változást az enter lapos és hosszú alakja, illetve az í betű furcsamód szóköz mellett kapó helye jelenti. Mind gépelésre bármilyen környezetben, mind pedig játékra tökéletesen alkalmas billentyűzet került a gépbe, melyet a Steelseries szoftvere által vezért RGB világítás tetőz meg. Látványelemnek tökéletes, de ha éppen nem éjszakai játékot tervezünk, hanem csak éppen dokumentumot írunk, kifejezetten zavaró tud lenni. 


A trackpad már inkább gyengeségnek mondható, mint előnynek. Sajnos a gép Synaptics drivereket használ a Windows Precision Driver helyett, így túlzott pontosságra és széleskörű gesture-ökre ne számítsunk, de a dolgát jól végzi. Ami előny viszont, az a dedikált egér gombokban rejlik, így nem kell keresgetni azt a pontot, ahol le kell nyomnunk a padot a megfelelő gombok megnyomása érdekében. Ugyan olcsó műanyagnak érződnek kicsit, cserébe külön állnak, így kényelmesebb használatot eredményeznek.

A hangszórók a Dynaudio mérnökei által lettek tervezve és finomhangolva, így az átlagos fazékhangtól kicsit gazdagabb hangzást várhatunk. Ez leginkább akkor mutatkozik meg, ha a Nachimic 3 driver fut a háttérbe, ugyanis az előre beállított profilokkal még inkább kellemes hangokat tud kicsalni a gép aljába elrejtett hangszórórendszer magából. Ugyan a mély hangok terén akad hiány, laptopnál mást nem is lehet várni, cserébe a közép és magas tartományokat a gyártó remekül eltalálta, így ha nincs más opció zenehallgatásra és filmnézésre, a laptop hangszórója is meg fogja tenni. Ha pedig valakinek ez nem tetszik, az S/PDIF-ként is használható 3.5 mm-es audio kimenet még mindig ott van fejhallgatók csatlakoztatásához.

Belső és hűtés


A gép belsejét tekintve is megérne egy misét, de érdemesebb megpróbálkozni a rövidebb összefoglalással: A HM 370 alapú chipset mellett a BGA alapú i7 8750H, 14 nm-es csíkszélességen készülő Coffee Lake Mobil processzor kapott helyet, mely 6 fizikai maggal és 12 Hyperthread szállal rendelkezik, mely kifejezetten jó a programok használata tekintetében, hiszen több programot és játékot futtathatunk a gépen kevesebb processzorhasználat mellett. Gyorsítótár tekintetében 9 megával számolhatunk, ami ugyan nem egy asztali szint, de közel van hozzá. Az alap működési frekvencia 2.2 GHz, de turbóval ez 4.1 GHz-ig is feltornáztatható. TDP tekintetében 45W-ról beszélünk, tehát bőven lesz feladata a hűtőrendszernek a hő eltávolítása érdekében, de a komolyabb feladatot nem a processzor, hanem az Nvidia Geforce GTX 1070 GPU fogja jelenteni. A VGA teljes mértékben egy asztali 1070-nek felel meg, így a 8 GB memória, az 1920 CUDA mag, az 1480 MHz-es alap- és 1873 MHz-es turbóórajel és a 8 Gbps-os memóriasebesség adott. DRAM tekintetében 16 GB DDR4 2400 MHz-es so-dimm memóriával érkezik a gép, így a modern követelményeknek tökéletesen megfelel. A vezeték nélküli adatkapcsolatért az Intel felel az AC 9560 chippel, mely nem csak 1.73 Gbps maximális összeadott sebességre képes akár 160 Mhz-es sávokon, hanem a legújabb Bluetooth 5.0 szabványt is magába hordozza. Ha pedig valaki a LAN kapcsolatra támaszkodna, a Killer Ethernet kiváló társa lesz a harcmezőn.


Tárhely tekintetében egy hétköznapi mSata alapú m.2-es 256 gigás Toshiba SSD tárolja a rendszert, míg kiegészítésnek egy 1 TB-os HGST 7400 rpm-es HDD rejtőzködik a gépben, hogy fájljainkat és játékainkat kényelmesen tudjuk tárolni. Az SSD maximális sebessége 550 MB/s olvasás, és 450 MB/s írás körüli. Mindezeket egy 6 cellás akkumulátor kelti életre, mely éppen nem a hosszú üzemidőről fog gondoskodni, ekkora teljesítménynél nem nagyon lehetséges, de laza használat mellett néhány órát simán kibír az akkumulátor. Ha igazán szeretnénk használni az eszközt, szükség lesz a mellékelt 230 W-os tápegységre, mellyel elegendő energiát tudunk biztosítani a gépnek.
Hűtés tekintetében a Cooler Boost 5 jelenti a megoldást az MSI mérnökei szerint, és őszintén szólva, igazuk is van. A két oldalon található ventilátor remekül teszi a dolgát a gép hatékony hűtése érdekében, habár játékok alatt meglehetősen hangosan képes ezt tenni, de valamit valamiért. Persze a 7 rézcső nélkül a két ventilátor sokat nem érne. A csövek elvezetése is kifejezetten átgondolt, a jobb és bal oldalra 1-1, míg a gép felső területét nézve bal oldalt a processzort két vastag főszál+1 mellék hűti, míg jobb oldalon felülre 3 vékony mellékszál fut be, melyek a GTX 1070-ért felelnek, összesen pedig 6 rézcső vezeti el a hőt. Nem véletlen, hogy hangos ventilátorok hatalmas fordulatszámmal működnek a gépben, a GTX 1070 ebben a konfigurációban igazi bestiának számít. Ha viszont csak a processzorra és annak integrált kártyájára hagyatkozunk, kifejezetten halk működéssel számolhatunk.

Mit kínál a gyártó szoftveres oldalon?

Az előretelepített Windows 10 home vagy éppen pro magyar nyelvű operációs rendszeren kívül (persze windows nélkül is megvásárolható a gép) az MSI dragon center felel a gép könnyed vezérléséért. Itt tudunk részletes információt kapni a hardverekről és azok használatáról, állíthatunk a kijelző színbeállításain, több különböző módba kapcsolhatjuk a gépet, legyen szó energiatakarékos üzemmódról, balanszoltról, mérsékelt játék, vagy éppen turbó üzemmódról. A VR mód kapcsolója is itt található, akárcsak a biztonsági mentés készítő is, mely csak ez előretelepített rendszereken érhető el. A hangzásért a Saber chipekkel kiegészített realtek vezérlő mellé a Nachimic 3 driver társul melyben több különböző előre konfigurált hangmód érhető el, így tetszés szerint állathatunk a hangzások között, ha pedig nem tetszik, akár saját profilokat is létrehozhatunk. 
Ha a billentyűzet világításán és a gép vázán lévő világításon szeretnénk állítani, akkor pedig a Steelseries Engine 3 lesz az a program, amihez nyúlnunk kell, ha változást szeretnénk. Akár ki is kapcsolhatjuk, egyszínűre állíthatjuk, különböző effekteket váltogathatunk (légzés, disco, flux, flash, szivárvány, static, hullám, stb...), vagy akár applikációhoz társított beállításokat is próbálhatunk, mint például a hangfájlok lejátszásához készült audio visualizer mód, amely egy ekvalizer módjára RGB világítással jelzi az adott frekvencián lévő hangerősséget.

Mellékes szoftverként letölthető a Bluestacks alapú MSI app player mely az android alkalmazásokat kíván futtatni emulált környezetben. Ha valakinek ez a vágya, hogy androidos játékokon, vagy éppen tinderen és instagramon töltse a napját, az az app playernek köszönhetően megteheti.

1 hét tapasztalatai


A gép sajnos egy olyan időszakban került hozzám, amikor a saját laptopom megadta magát, így elsősorban a mindennapokban kellett helytállnia egyetemi előadások alatt, médiafogyasztás, dokumentumszerkesztés, illetve light gamig, hogy a gép erőforrásait normális dologra is lehessen használni. Persze ahogy az várható volt, a létező összes felhasználási környezetben jól teljesített a gép, amikor használni kellett, de leginkább két probléma volt vele, ami hosszútávon zavaró tud lenni. Ugyan gaming gélpnek gaming szerkezet, de ennek nem kellene meggátolnia azt a mobilitást, amit egy laptopnak kell adnia. Sajnos itt a gép 2.9 Kg körüli súlya, illetve vastagsága nehézkessé tette a hordozhatóságot még egy olyan táskával is, amelyben elméletileg el kellene férnie egy 17.3 colos laptopnak, már ha az elég vékony. Ez pusztán a kisebb problémát jelentette. A nagyobb magában az akkumulátor üzemidőben rejlik, ugyanis ha nagyon levesszük a fényerőt, kikapcsolunk minden világítást, illetve a vezeték nélküli vezérlőket is, akkor sajtolható ki nagyjából 5 óra üzemidő a laptopból, ha pedig netezni is szeretnénk, esetleg videót néznénk, ez 3 órára rövidül. Akkumulátor nélkül játszani pedig meg se próbáljon nagyon senki, ugyanis az az 1 óra üzemidő, amit a 6 cellás akkumulátor ilyen esetben biztosítani tud, kevésnek fog bizonyulni.

Tesztek

Tesztek tekintetében a megszokottnál kicsit kevesebbre kell most számítani, így processzor tekintetében a Cinebench R15 és a 3DMark, grafikus teljesítménynél a Shadow of the Tomb Raider, Assassin’s Creed Odyssey, iletve 3DMark, míg tárhely mérésénél a Crystaldiskmark állt rendelkezésünkre. 

Cinebenchnél érdemes megemlíteni, hogy a 8750H normál hűtési beállítással 902, illetve 946 pontot szerzett, amely gyorsabb a 7. generációs asztali 7700-nál, ha pedig a turbó üzemmódot is bekapcsoljuk, akkor pedig egy 5 GHz-en működő 7700K teljesítményét lehet elérni vele. A gép pedig képes mindezt megfelelő hűtéssel ellátni, ami több, mint lenyűgöző. 

A 3DMark Firestrike mérései alatt a processzor minden esetben 15 500 pont felett teljesített, grafikus teljesítmény pedig verziótól függően 17 000 pontról 8000-en át egészen 4000-ig csökkent értelemszerűen Fire Strike, Fire Strike Extreme és Fire Strike Ultra 4K sorrendben. 


Ha a Timespy-t nézzük meg, tökéletesen balanszolt teljesítményt láthatunk az 5900 pontos processzor, és 5500 pontos GPU között, mely kiválóan demonstrálja, menyire jól összepárosított hardvereket rejt magában a gép. 


A laptoptesztként szolgáló Sky Diver sem okozott meglepetést, ezzel demonstrálva a nagy frissítési frekvencián való működését a gépnek. Itt a processzor 13 000 pontot, míg a grafikus egység 58 000 pontot szerzett.


Végezetül a Night Raiddel tettünk egy próbát az integrált kártya teljesítményének mérésére, ezzel az UWP-s mobil játékok akku kímélő módjának teljesítményére derült fény. Az intel UHD 630 ugyan nem a legjobb, de közel 25-30 fps körüli teljesítménye pont elegendő lesz a mobilos címek futtatására. 


Ha pedig a játékokat nézzük, legyen szó a shadow of the tomb raiderről maximális grafikai beállításokkal, vagy éppen az Assassin’s Creed Odyssey-ről maximális beállításokkal, az MSI erőgépe sehol sem fog csalódást nyújtani.
Verdikt

Ugyan az MSI GE73 Raider RF8 nem éppen egy vékony gép, és inkább az agresszív gamer dizájn jellemzi, ez nem jelenti azt, hogy a maga formájában nem szép, a teljesítménye pedig mindenért kárpótolni fog minket, ha képesek vagyunk megfizetni a borsos, 743 000 forintos árcéduláját.

A gépet az MSI Magyarországi képviselete biztosította számunkra, melyet ez úton köszönünk nekik.

Írta: Herczeg Balázs

Főszerkesztő-helyettes, hardver teszter