gaming-extrak-egyszeru-alaplapon-msi-z270-sli-plus-teszt/2017/05/23

Gaming extrák egyszerű alaplapon - MSI Z270 SLI PLUS [teszt]

2017. május 23. Herczeg Balázs Alaplap

Az utóbbi időben a Z270-es alaplapszéria volt az, amelyből eddig a legtöbb alaplap járt nálunk teszten, de még a Ryzen 7 bemutató előtt (igen, az is lesz így késve) nézzünk meg még két Z270 alaplapot, egyet az MSI-től, egyet pedig a Gigbyte-tól. Az utóbbi egy másik tesztben lesz, és annyit elárulok, hogy Z270-ben ilyen form factorral rendelkező alaplapról még nem volt teszt, de ne szaladjunk ennyire előre. Most kicsit térjünk vissza az ATX form factorra, de hanyagoljuk a gaming termékeket. Manapság a gaming termékek túlságosan előtérbe szorultak, amely nem jelent problémát, hiszen a hardcore gamer társadalom mindig is fog top-end hardvereket venni, de mi a helyzet az átlag felhasználókkal, és a nekik kínált opciókkal? Sok alaplap ebben a kategóriában nem rendelkezik Gaming szintű extrákkal, ezért az MSI gondolt egyet, és megalkotta a PRO alaplap szériájában az SLI PLUS alaplapot, amely már x99-től kezdve a Z170-en át a Z270 szériáig folyamatos megújuláson ment keresztül. A Z270 SLI PLUS alaplap tökéletes példája annak, milyen egy jó non-gaming alaplap.

MSI Z270 SLI PLUS

Az alaplap LGA 1151 tokozást kapott, aranyozott tűkkel, így az érintkezés a processzorral tökéletes lesz, ráadásul az aranyozott tűknek köszönhetően az oxidáció kialakulásának esélye is rendkívül csökken. Az OC szerelmesek pedig örülhetnek, ugyanis egyrészt Military Class V komponensek kerültek az alaplapra, így titán borítású tekercsek, váltották le a régi SFC modulokat, a hosszabb élettartam és megbízhatóság érdekében. Ezeknek a legnagyobb előnye az, hogy akár 220°C-on is képesek működni, ezzel pedig egyidejűleg 30%-al jobb energiahasználatot eredményezve. A kondenzátorok is jobb minőségűekre lettek cserélve, ezzel több mint 10 év élettartamot biztosítva nekik. A Military Class 5-nek köszönhetően teljes túlfeszültségvédelmet kapott az alaplap, ráadásul az elektromágneses interferencia is teljes szűrésre került, ezzel hatékonyabb és tisztább jelet eredményezve az alaplap és a komponensek között. Az alaplap egyébként dupla elektrosztatikus kisülés elleni védelmet kapott, ezzel pedig nagyobb biztonságot adva a felhasználók kezébe más alaplapgyártókkal szemben. A VRM dizájn a megszokott 8+2 fázison alapul. Tehát 2 fázis felel az integrált grafikus kártyának megfelelő feszültséggel való ellátásáért, a maradék 8 pedig a processzor szolgálatába áll. A vezérlésért egy uP95080 IC végzi (amiről sajnos nem találtam semmilyen információt, mert a fénykép, amit lőttem róla, elég rossz minőségű és lehet rosszul olvastam le a nevet) amihez 8 duplázás nélküli teljes fázis kapcsolódik. A vezérlőhöz tartozó MOSFET-ek a NIKOS PK616BA és a PK632BA. AZ MSI minden alaplapján ezeket használja, amikről érdemes tudni, hogy nem a legjobb minőségű MOSFET-ek, ráadásul rendkívül olcsók, de a dolgukat megfelelően végzik, még ha valamivel kisebb OC headroomot hagyva az alaplapon emiatt. Ezek maximálisan 100°C-on tudnak működni, de a VRM hűtésnek köszönhetően emiatt valószínűleg nem kell aggódni.

DSC06763

Tápcsatlakozó tekintetében a megszokott 8 pines csatlakozón keresztül kerül biztosításra a megfelelő tápellátás a processzor számára, semmi extra csatlakozó, így csak ésszerű keretek közötti túlhajtásra adódik lehetőség. A pumpa csatlakozója ezúttal nem a processzor 4 pines PWM csatlakozója alatt kapott helyet, hanem a memóriafoglalatoknál, ami érdekes koncepció, de amíg közel van a processzorhoz, addig az All in One hűtőknek ez nem fog problémát jelenteni. Az összesen hat 4 pines PWM csatlakozóból egy a processzor ventilátoráért, egy pedig a pumpáért fele, a többire bármilyen egyéb ventilátor köthető a ház jobb hűtésének érdekében. A hűtőbordák dizájnja megszokott, semmi csili-vili világítás, vagy egyéb más, cserébe rendkívül elegáns fekete-ezüst színvilággal rendelkezik, amely igen vonzó lehet az eleganciát kedvelő vásárlók számára. Érthető módon a chipset hűtője sem kapta meg a gaming logót, cserébe ugyan abban az elegáns színvilágban pompázik, mint a VRM hűtőbordája.

DSC06783

A PCI-e sínek és a DIMM slotok acél borítást kaptak, ez a borítás pedig nem korlátozódik csak az említett komponensekre ugyanis a kettő M.2 foglalt is megkapta az extrát. Ezek nemcsak, hogy erősítésként szolgálnak, de az elektromágneses interferencia szűrésében is nagy szerepet játszanak. A PCB hátoldalán látható, hogy az említett komponensek mögött földelés található, mely alátámasztja az előbbi kijelentést. Az pedig még egy extra, hogy a PCI-e sínek és a DDR4-es DIMM foglalatok külön meg lettek erősítve egy extra forrasztással a PCB hátoldalán, ezzel megakadályozva, hogy ezek akár kisebb baleset miatt is leváljanak rendeltetésszerű helyükről.

DSC06788

Az alaplapon helyet kapott egy VR boost IC is a PCI-e sínek körüli pajzs alatt, amely egyfajta jelerősítést ad a VR boostra kifejlesztett USB foglalatokra (lényegében egy USB-Dac) így, ha 1 méternél hosszabb kábeleket használ valaki, akkor sem fog veszteni a jelből és kevesebb lag-ot fog észlelni, amely mindig előnyt jelent.

Az alaplap természetesen Audio Boost 4-el érkezik, a hangért pedig a Relatek ALC 1220 audio processzor felel. Ehhez egy beépített fejhallgató erősítő is társul, amely érzékelik az impedanciát, így megfelelő erősségűre állítják be azt a fejhallgatóhoz. Természetesen a 600 Ohm-os impedanciával rendelkező fejhallgatók támogatása már alap. Ehhez elkülönített PCB felület jár a jobb és a bal csatorna számára, plusz külön elkülönített PCB felület csak az integrált hangkártyáknak, melynek az elválasztója a szokott módon világít. Ezekhez meleg hangszít biztosító kondenzátorok, illetve beépített jelerősítő is társul.

DSC06784

Az I/O panel rengeteg USB csatlakozót rejt: 2 USB 2.0 + PS/2 csatlakozó, 4 USB 3.0 csatlakozó, és két USB 3.1 csatlakozó (type-a és type-c) található az alaplapon. Ezekhez társul a 7.1-es audio jack panel, illetve egy HDMI és egy DVI kimenet is. Internet csatlakozást tekintve Intel Lan kapott helyet az alaplapon, személy szerint az I219-V modul, amihez az MSI egy szoftvert is kínál, hogy minden programmal a lehető legkisebb késleltetéssel működjön az internet.

DSC06785

Az alaplap hátul fehér színben világító ledeket kapott, az audio panelt leválasztó sáv pedig sárgán világít. Ugyan színek tekintetében ez nem RGB, de mi történek, ha azt mondom, hogy az alaplap Mystic Light kompatibilis, köszönhetően a PCB-n elhelyezett RGB csatlakozónak, így nem kell lemondani erről az extráról sem. Az alaplap maximum 3800 MHz-es memóriákat támogat, amely meglehetősen jó, pláne, hogy nagyobb sebességen működő modulok ára nem igazán baráti, sőt, valószínű, hogy aki olyan modulokat vesz, valamivel jobb alaplapot választ magának. PCI-e sínekből 3 X16 sínt kapunk, amelyek 2-es SLI és 3-as Crossfire kompatibilisek, 3 PCI-e X1 port is helyet kapott hangkártyák és SSD-k számára, és a foglalatok között találhatjuk meg a 2 M.2 portot is. Végezetül pedig 6 SATA III port is található az alaplapon a merevlemezeink és SSD-ink számára. Ha pedig SSD, akkor kiemelném az Intel Optane memóriák is támogatottságát is.

DSC06790

A doboz meglehetősen letisztult, az alaplap színeiben pompázik, tehát fekete-ezüst kombináció volt a követett séma. A dobozban driver dvd, útmutatók, sata kábelek és egy I/O védőlap található.

DSC06791 DSC06792

.

A Bios a megszokott ClickBios V amelybe benne van miden amire szüksége lehet a felhasználóknak. Az egér reszponzív, a felület egyszerű és szép, minden könnyen megtalálható, ráadásul beépített kereső is van, ha eltévednénk. A hardver monitor jól néz ki, és a ventilátorok sebességéért felelős felület is könnyen kezelhető.

Jöhetnek a tesztek. A tesztkonfiguráció az i7 7700-as tesztgép volt a GTX 1060-al párosítva. Az elkövetkezendő tesztekben ez a rendszer lesz a mérvadó.

  • MSI Z270 SLI PLUS
  • Intel Core i7 7700
  • Intel 540s 120 GB TLC SSD + Kingfast E-drive pro 120 GB SLC SSD
  • Hitachi Deskstar 7k1000.c 320 GB SATA II + Seagate Barracuda st1000dm003 1 TB SATA III HDD
  • Be quiet! Pure Base 600 Window
  • Be quiet! Silent Loop 240mm
  • Be quiet! Dark Power Pro 11 750W
  • Windows 10 Pro Creators Update 64bit

A tesztprogramok a korábbi Z270 tesztekhez képest sem változtak:

  • 3DMark Fire Strike (CPU only)
  • Cinebench
  • Blackhole
  • Aida64
  • Crystaldikmark

A Firestrike alatt valamilyen oknál fogva egy program micro lag-ot okozott 1 másodpercre, így az átlag FPS visszaesett. Egy tiszta Windows-on ez nem jelentett volna problémát, de itt sajnos többszöri mérés és hibakeresés után se sikerült elhárítani a hibát. Nem mintha az a 2 FPS olyan sokat befolyásolna.

fsstrike

Cinebench alatt picit gyengébben teljesített az alaplap a processzorral, de nem olyan mértékben, ami túlságosan számottevő lenne.

cinebenchz270sli

Blackhole alatt picivel jobban teljesített az MSI alaplapja, mint a Gigabyte Gaming 5, legyen szó single vagy multithread módról, viszont a 4 thread mód valamilyen oknál fogva lassabb volt.

z270slibh

Aida64-ben a processzorteszt hozta a várt eredményt, minimális különbség a többi alaplaphoz képest.

z270sliaida1

Memóriákat viszont jobban tudta kezelni, mint a korábban tesztelt M7 alaplap.

z270sliaida2 z270sliaida3

.

CrystalDiskMark megint csak meglepetést okozott, ugyanis az alaplap Sata vezérlője gyorsabbnak bizonyult, mint bármilyen másik korábban tesztelt alaplapé.

z270slicrystal z270slicrystal2

.

Összegzés

Az MSI megmutatta, hogy milyen alaplapokat kell a normál Consumer piacra szánni, ha nem gamingről van szó. Néhány extrát, mint az audio boost, vr boost, illetve az OC Armor és az SLI támogatás, érdemes átvinni a kisebb kategóriás alaplapokra, ezzel azon felhasználóknak kedvezve, akiket nem érdekelnek a Gaming termékek, viszont olyan alaplapot szeretnének, amely képes azokkal felvenni a versenyt. Ugyan az alaplap még így is drága, de sokkal jobb ár érték aránnyal rendelkezik, mint a gaming termékek.

ajanlott1.png

A tesztben szereplő alapalpot köszönjük az MSI-nek!

msi-gaming-logo-spirit-horizontal-black-rgb

Írta: Herczeg Balázs

Főszerkesztő-helyettes, hardver teszter

Hasonló bejegyzések: