gembird-dcam-003-autos-kamera-teszt/2014/02/24

GEMBIRD DCAM-003 autós kamera - teszt

2014. február 24. Teszt delmaster

A Fotocopy Kft. jóvoltából lehetőséget kaptunk arra, hogy bemutathassuk a GEMBIRD legújabb autós kameráját, mely a GEMBIRD DCAM-003 nevet kapta. Ez a kamera nem csak autós menetrögzítésre szolgál, hanem a beépített infra LED-nek köszönhetően akár kézikameraként is használhatjuk. Olvassátok el cikkünket, s megismerhetitek ezt a szuper terméket!

GEMBIRD DCAM-003 ÉJJELLÁTÓ AUTÓS KAMERA

Nagyon sok videó kering a világhálón, melyen a legkisebb balesettől a legnagyobbig vissza lehet nézni a történéseket. Ez az autós kamera funkciója, mely a teljes utazás alatt felvételt készít a közlekedésről, s az esetleges veszélyeket, illetve baleseteket megörökíti. Hazánkban is egyre jobban terjed ez a típusú kamera, de főként Oroszországban van jelen mindegyik autóban, mert az elszaporodott biztosítási csalásokat könnyedén le lehet leplezni ennek a terméknek köszönhetően! Egy bírósági tárgyaláson felelősségi kérdés megoldása lehet!

DSC_7475 DSC_7477

A DCAM-003 is a "szokásos" autós kamera kinézetű, amit könnyedén a szélvédőre helyezhetünk. Felbontása HD, mely maximum 1280 x 960 pixel méretű videót képes készíteni AVI tömörítésben (4:3 képarányban), 30 fps sebességgel. A széles látószögű lencse pedig lehetővé teszi a teljes látómező megfigyelését. A kamera nem csak videót, de fényképeket is képes készíteni, ezt maximum 5MP felbontásban.

DSC_7482

A dobozban azonnal szembetűnik maga a kamera, majd alatta a kiegészítői: tapadókorongos tartó, USB-s szivargyújtó töltő, USB-kábel, RCA AV kábel és egy használati útmutató, ami sajnos nem tartalmazza a magyar nyelvet, azonban a részletes ábrák segítségével könnyedén eligazodhatunk a beállításokban és működésben.

DSC_7489 DSC_7490
DSC_7484 DSC_7485

A kamera műanyagból készült, s az önmaga 100g súlyával nagyon könnyűnek mondható. A felső burkolaton (ami valójában a kamera alja lesz működés közben) található a 2,5"-es TFT képernyő, melyen a gyártó logója szerepel; szemből találjuk a kamera lencséjét, illetve a 4 db infra LED világítást. Ugyancsak itt lejjebb a mikrofon és az állapotjelző, piros LED helyezkedik el.

DSC_7487 DSC_7488

A hátsó oldalán a rejtett RESET gomb, tapadókorong felfogató helye és a beépített hangszóró található. Alul az SD kártyafoglalat kapott helyet, ahová 32GB-os memóriakártyát is helyezhetünk. A legfontosabb gombok azonban két oldalára kerültek: balra található a Le, Fel, MODE gombok, illetve a mini USB csatlakozó és az AV kimenet portja. Jobb oldalon pedig az ON/OFF, Menü és REC/SNAP gombok kaptak helyet.

DSC_7497 DSC_7503

DSC_7496

Nagyon könnyű a beüzemelése a készüléknek: a bekapcsolást követően első lépésként az aktuális dátumot és időt kell beállítanunk, amit a Menü gomb megnyomásával tehetünk meg. Sajnos a kamera nem ismeri a magyar nyelvet, így lehetőség szerint választhatunk: angol, német, francia, olasz és spanyol közül. Ne lepődjünk meg, ha azonnal elindul a videófelvétel bekapcsolás után, mert a kamera érzékeli a hangokat, s automatikusan indítja a rögzítést. Ez hasznos lehet, hiszen nem kell indulás előtt a kamerát babrálni, máris menetkész.

DSC_7517 DSC_7526 DSC_7533

A menüből a videó és fotóbeállításokat is állíthatjuk, miszerint a videó az alábbi felbontásokban készülhet: 320 x 240 / 640 x480 / 720 x 480 / 1280 x 960, a fotó pedig: VGA / 1.3MP / 2MP / 3MP / 5MP. A klasszikus OK gomb ezen a készüléken nincs, így ennek hiányában a REC/SNAP-al tudjuk elfogadtatni a különböző opciókat, míg a menü gomb ismételt megnyomásával visszaléphetünk.

DSC_7538

[youtube]www.youtube.com/watch?v=yK5Opl5TxB8[/youtube]

Különlegessége, hogy használhatjuk éjszaka is a kamerát, mert az infra LED-ek megvilágítják a céltárgyat: használatához csak röviden meg kell nyomni az ON/OFF gombot, s máris aktiválja a kamera a "láthatatlan" fényt. Nem gondolom, hogy éjszakai vezetéshez szükség lenne rá (szélvédő visszacsillanása miatt), ez inkább az egyéb célokra történő használat során lehet hasznos. Sajnos képstabilizátor nem került a kamerába, de a megfelelő rögzítés miatt nem is nagyon szükséges.

DSC_7584 DSC_7548
[caption id="attachment_45276" align="aligncenter" width="549"]DSC_7595 Hibás dátumkijelzés a képernyőn[/caption] SPECIFIKÁCIÓ
  • Méret: 103 x 63 x 30 mm
  • 960p (30 fps)
  • Kijelző: 2.5” TFT
  • Szenzor típusa: CMOS
  • Szenzor mérete: 1/4"
  • 120° fokos látószög
  • Fotó: VGA / 1.3MP / 2MP / 3MP / 5MP
  • Videó: 320 x 240 / 640 x480 / 720 x 480 / 1280 x 960 (AVI)
  • Beépített 300mAh akkumulátor
  • USB csatlakozás
  • Folyamatos felvétel
  • Fényérzékelés
  • SD kártya (32 GB-ig)

TESZT FOTÓK

PICT0018 PICT0035 PICT0016

TESZT VIDEÓ

[youtube]www.youtube.com/watch?v=9te8hLrQbpA[/youtube]

ÖSSZEGZÉS

A GEMBIRD DCAM-003 kamera tökéletesen megállja a helyét az autós környezetben, s funkcióit figyelembe véve elmondhatjuk, hogy nagyon hasznos a közlekedéshez, hiszen ha már egy balesetben sorsdöntő szerepe van, akkor nyugodtan fekhetünk le esténként, hiszen az igazunkat bizonyítani tudjuk. Infra LED-eknek köszönhetően pedig nem csak autóban, hanem pl. esti grill partyn is használhatjuk a haverokkal.

DSC_7543

A fotó minősége nem a legjobb, nekem pixelesnek és homályosnak tűnt, de a videó minősége teljesen átlagos: felismerhető útburkolatok és információs táblák vannak jelen a felvételen, s tulajdonképpen ez a lényeg. Akkumulátorról történő videózáskor, sajnos - a merülés függvényében - a felvétel szaggatni fog, s így kerül rögzítésre, ezért okvetlenül hálózatról érdemes használni, ahol ez a jelenség nem tapasztalható (teszt videón látható, hogy kihúztuk a tápcsatlakozót, így a felvétel akadni kezdett). A képstabilizátor hiánya azoknál okozhat problémát, akik régebbi autóval rendelkeznek, ahol a műszerfal kellőképpen rezonál a motortól. A teszt kedvéért mi is egy régebbi autóval próbáltuk ki a kamerát, s azt kell mondanom, hogy kellemesen csalódtam a végeredményben! Ami kicsit kellemetlen a kamera használata során: a nagyon erős csipogás, ami az opciók közötti lépegetés során tapasztalható. Érdemes a memóriakártyára mentett adatokat nem a készülék mini USB csatlakozóján keresztül letölteni, mert az adatkapcsolat elég lassú (7-800 kb/s, inkább kártyaolvasót ajánlok erre a célra), viszont háttértárként tökéletesen működik. A beépített hangszóró elég hangos, így a visszajátszás során hanggal nézhetjük vissza a felvételt.

connect

A beépített akkumulátor pedig lehetővé teszi, hogy ne csak hálózatról tudjuk használni az eszközt; igaz a 300mAh akkumulátor nem egy komoly energiaforrás, s kb. 15 perc használat után lemerül, de mivel úgyis autóban használjuk, így mindenképpen szükség van a szivargyújtó használatára. Az ára nagyon kedvező, s mindenki számára elérhető: csupán 10.934 Ft-ba kerül, s megrendelhető a Fotocopy Kft. honlapján!

ajanlott Köszönjük a terméket a Fotocopy Kft.-nek, hogy a rendelkezésünkre bocsájtotta!

 fotocopyLogo

Írta: Teszt delmaster