genesis-rhod-500-rgb-teszt-hetkoznapi-tokeletesseg-olcson

Genesis Rhod 500 RGB teszt – hétköznapi tökéletesség olcsón

A Genesistől érkezett csomagunk harmadik tagja egy billentyűzet, mégpedig a Rhod 500 RGB személyében. Első blikkre megállapítható, hogy minden megvan benne, ami egy hétköznapi játékosnak kell: megnyerő stílus, teljes, numerikus paddal ellátott, 104 gombos felépítés, háttérvilágítás, multimédia vezérlés, és alacsony árfekvés. Na, de nézzünk kicsit jobban a fedél alá, mit is kínál a gyártó 10.000 forint alatt!

A csomagolással szokásomhoz híven nem rabolnám senki idejét, a doboz nem kirívó, a gyártó hű maradt a sötétszürke és piros színekhez, a termék grafikáján kívül pedig hagyományosan a fontosabb tulajdonságok vannak feltüntetve, mint a magyar kiosztás, a programozható gombok, az anti-ghosting, stb., de ezekről kicsit később.

Kézbe véve a terméket, esetemben az első megnyerő dolog az alumínium ház. Nem csak alu-hatású, tényleg alumínium! Külön piros pontot érdemel már csak azért is, mert a billentyűk kiemelkednek a panelból, ezáltal sokkal látványosabb a megjelenése. Nincs plusz keret, a multimédia gombok is az Fx billentyűkbe vannak integrálva, így mérete alig haladja meg a 460x160 mm-t.

Ha már szóba kerültek a billentyűk, megemlíteném, hogy nem mechanikus, hanem membrános kivitelről beszélünk, de a gombok kellően halk, kényelmes hatást keltenek. Lenyomásukhoz mindössze 55 grammnyi erő szükségeltetik, és bár elég magas úttal bírnak, már 2,5 mm-nél működésbe lépnek, válaszidejük pedig 8 ms. Élettartamukat egyébként 10 millió leütésre tervezte a Genesis. Ami számomra korábbi billentyűzetemhez képest szokatlan, hogy a gombok kissé közel helyezkednek el egymáshoz, így elég könnyű mellé ütni.

Extra multimédia billentyűket is kapunk, ezek az F1-F12 gombokba integrálva jelennek meg a Rhod 500-on. Itt találjuk a az egyéb funkciógombokat is, mint a levelezés, az új böngészőlap, vagy a számológép megnyitása, és van egy teljes lezárás is, melyet aktiválva kiiktathatunk mindenféle bevitelt. A 19 gombra kiterjedő anti ghosting is alapfelszereltség.

Csuklótámasz sem jár a Rhod 500-hoz, amit igazából nem rónék fel neki, hiszen a 17 mm-ről 36-ra emelő, csúszásgátlóval ellátott támaszok mellett így is kényelmes a gépelés rajta. A 180 cm-es kábel fixen van rögzítve a hátsó panelba, nem eltávolítható. A szövetborítás már-már alap egy mai billentyűzetnél, viszont ahhoz képest, hogy nincs plusz port a terméken, tehát csak a csatlakozókábel fut benne, elég merevre sikerült.

A háttérvilágítás vezérlése megoldható direktben a billentyűzetről is. A Page Up/Down, az Insert, a Scroll Lock billentyűk a módot, a fényerőt, illetve a színt változtatják az FN gombbal együtt használva, míg az Ü és Ó betűk a sebességért felelnek. A számokat nyomkodva szintén a módok között válogathatunk. A gyártó oldaláról letölthető szoftverrel szintén megoldható ennek beállítása, illetve ebben kezelhetjük a programozható gombokat és a makrókat is. Összesen 4 profilt állíthatunk be gyors elérésre. Külön megemlíteném, hogy az FN + W kombinációval felcserélhető a WASD és a nyilak szerepe anélkül, hogy azt játékokban át kellene állítanunk.

Az őszintét megvallva az ár tekintetében én jóval kevesebbet vártam a Rhod 500 RGB-től, de nyoma sincs az olcsóbb billentyűzetekre jellemző hibáknak, mint a billegő/beragadó gombok, vagy az ujjlenyomatokkal való bajlódás. A magas billentyűk ellenére kifejezetten kényelmes gépelni rajta, a gombok feliratai háttérvilágítás nélkül is könnyen kivehetők, és a funkciók kezelése sem bonyolult, de mint említettem, ez utóbbira ott a szoftver is. A tesztelési lehetőséget ezúton is köszönjük a Genesis magyaroszági képviseletének!

Írta: Henits Balázs