genius-kb-g265-gamer-billentyuzet-teszt/2014/05/28

Genius KB-G265 gamer billentyűzet [TESZT]

2014. május 28. Kocsis Bence

A gamer billentyűzetek piacán nagy a verseny, hisz a minden gyártó próbál lépést tartani a vetélytársakkal, hogy minél nagyobb szeletet kapjon a "tortából". A Genius is így tesz, melynek egyik eredményét a KB-G255-öt már korábban bemutattuk, most pedig érkezett hozzánk egy újabb, komolyabb modell, mely a KB-G265 nevet viseli.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ha a billentyűzet formáját megnézzük, akkor láthatjuk, hogy teljesen szimmetrikus, csak a magyar billentyűzetkiosztás töri meg a tökéletes harmóniát. Ezt a szimmetriát követi a kábel is, mely középen található, így abban az esetben ha a számítógép az asztalon van teljesen mindegy hogy jobb, vagy bal oldalt van elhelyezve. Mivel a billentyűzet alján van egy vezetősín, jobbra, illetve balra tudjuk elvezetni a kábelt. A kábel egyébként 4 méter hosszú, amit kicsit túlzásnak tartok, hisz akár másfél, két métert is el kell tüntetnünk a semmibe, hogy az asztal mögött ne legyen akadék.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A KB-G265 kapott egy kéztámaszt, mely fix, tehát nem lehet eltávolítani. Nekem személy szerint nem is igazán jön be a levehető megoldás. Talán ez a támasz kicsit rövidre sikerült. Bár a felső és középső gombok lenyomásánál nagyon kényelmes, a space és társai esetében azonban mintha nem is lenne.  A billentyűzet kapott kék LED háttérvilágítást mely a multimédiás gombokat leszámítva minden billentyűn megvan, így rossz fényviszonyok között is könnyedén tudunk gépelni, vagy játszani. Jó választás volt a gyártó részéről a kék szín, mert szerintem a zöld és a vörös árnyalatnál sokkal nyugtatóbb, nem bántja a szemet. Ami a pozitívum ezen felül a kikapcsolás lehetősége, ha úgy hozza kedvünk. A kék LED fény a gombokon kívül még a kéztámaszon is végigfut, ami még komolyabb külsőt ad és természetesen a világítás kikapcsoló gombja ide is kihat. A billentyűzet kábelét két oldalról 1-1 USB port veszi körül, ami egy jó dolog.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Már az előző KB-G255-ös modellnél is kaptunk néhány cserélhető billentyűt melyek a szürke színükkel a fekete gombok közül jól kiemelik a "WASD" és kurzor - játékosok számára talán legfontosabb - billentyűket. Ezek cseréjéhez a gyártó ismét egy hasznos csipeszt mellékelt, így nem kell sem késsel, sem más veszélyes, a billentyűzet épségét és főleg a mi épségünket veszélyeztető eszközökkel operálnunk, így akár hangulatunkhoz mértem cserélgethetjük a színösszeállítást.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A A billentyűzet felső részén található gombról is tegyünk említést. A bal oldal a multimédiás rész, ahol elindíthatjuk alapértelmezett videó lejátszónkat egy gombnyomással, ezen felül hangerőt állíthatunk, illetve le is stoppolhatjuk, vagy elindíthatjuk a betallózott videót. A jobb oldal a windows "szekció", ahol a sajátgépet,  az alapértelmezett böngészőt nyithatjuk meg, emellett megtaláljuk a már említett LED világítást kikapcsoló gombot. A Windows zár billentyű játék alatt kimondottan hasznos lehet, hisz mindenkivel megesett már, hogy a windows gomb véletlen lenyomására kiléptünk a játékból.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Maguk a billentyűk kellemes tapintásúak a bevonatnak köszönhetően. Talán a Space billentyűbe tudnék belekötni, ami felettébb picire sikerült, így ha azt le akarjuk ütni, akkor előfordulhat, hogy a felette lévő gombok egyikét is elérjük (pár óra használattal azért ez a probléma megszüntethető). Egyébként a gombok hangja hallható lenyomáskor, de nem a zavaró kategória.

Még a billentyűknél maradva újabb jó pont a maximálisan 20 billentyű egyidejű lenyomásának lehetősége, mely a legvehemensebb, legkapkodósabb játékosoknál sem okozhat problémát.

Összegzés - avagy érdemes-e megvenni?

Pár órát nyüstöltük a KB-G265-öt főleg a frissen megjelenő Watch Dogs-nak köszönhetően és nem csalódtunk. Esztétikai szempontból egy szemet gyönyörködtető modellt kaptunk, mely sok funkcióval rendelkezik a LED világítás mellett. Az 1000 Hz-es mintavételezés és az 1 ms-os válaszidő jó szolgálatot tehet a játékosoknak, amikor minden századmásodpercen egy élet múlhat. A variálható kábelezés, a kényelmes tapintású gombok, a kikapcsolható LED világítás és a cserélhető "gamer" gombok mind nagyon hasznosak és a Windows-zár is egy jó pont. A kicsivel több, mint 7000 forintos ár egy magas ár/érték arányú billentyűzetet jelent ebben az esetben, aminek köszönhetően mi ajánlott díjban részesítjük a Genius KB-G265-öt.

ajanlott_new

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A KB-G265-öt ezúton szeretnénk megköszönni a Genius magyarországi képviseletének.

history_of_the_genius_logo2

Írta: Kocsis Bence