gigabyte-z170x-gaming-5-alaplap-jart-nalunk/2015/12/16

Gigabyte Z170X Gaming 5 alaplap járt nálunk!

2015. december 16. Kocsis Bence

A Gigabyte a többi alaplap gyártóhoz hasonlóan komoly, LGA 1151 foglalattal ellátott alaplap arzenált vonultatott fel a szabvány bevezetése óta. A H110-es chipkészlettel felszerelt modellektől a "legokosabb" Z170 chipkészletet használó alaplapokig minden modell azzal a céllal készült, hogy a felhasználók aktuális igényeit kielégítse és persze pénztárcájának vastagságát figyelembe vegye. A Gaming alaplap sorozat a nevéből eredően a játékosok, tuningolók igényeit tartja szem előtt, A Gaming sorozatból egy GIGABYTE GA-Z170X-Gaming 5 járt  nálunk, melynek most meg fogjuk nézni a kialakítását, felszereltségét és az alaplap BIOS-ába is be fogunk kukkantani.

Az alaplap doboza elég csalogató, a gyártó próbál minél több olyan információt rázsúfolni, ami arra készteti a vásárlót, hogy igen, erre a modellre valóban szüksége van, hisz olyan tudással rendelkezik, ami miatt megéri a pénzét. Ilyen apróságok az USB 3.1 támogatás, a Killer Gaming Networking, a Sound Blaster X-Fi MB3, speciális megerősítésű PCI Express csatlakozók, M.2 bővítőhelyek, aranyozott csatlakozók, zajszűrő LED háttérfényű réteg az alaplapon és sok minden más...

Az alaplap tartozékai között négy darab szürke SATA kábelt találunk, emellett van egy SLI összekötő és egy hátlapi feliratozott fedőlemez is. Kapunk egy illesztőprogramokat és egyéb szoftvereket tartalmazó DVD-t is, dokumentációt a telepítésre és használatra vonatkozóan. Egy G1 Gaming feliratú matrica is lapul a dobozban, melyet a számítógépházra ragaszthatunk. Egy elég hasznos tartozékot is kapunk, ami a ház kábeleinek bekötésében nyújthat könnyebbséget, ez a G Connector nevet viselő eszköz, amire házon kívül csatlakoztatjuk a HDD LED, Power LED, Power Switch és egyéb kábeleket, amit később csak rá kell dugni egyben az alaplapra. Kapunk az alaplappal egy World of Warships kódot, mellyel extra tartalmakhoz férhetünk hozzá.

g_connector

Ha kivesszük a 305 x 244 mm-es ATX alaplapot a védőfóliából, láthatjuk, hogy a Gigabyte Gaming sorozatnak megfelelő piros/fekete színösszeállítás a jellemző egy kis szürke beütéssel. A GIGABYTE GA-Z170X-Gaming 5 Z170-es chipkészlettel rendelkezik, az LGA  1151 foglalat mellett kizárólag DDR4 támogatással rendelkezik. Az LGA 1151-es foglalat a legújabb 6 generációs Intel Core processzorokkal, valamint a legújabb Pentium és Celeron modellekkel jelent kompatibilitást. Ha megnézzük közelebbről a lapot láthatjuk, hogy a nyák a "népszerű" fényes felület helyett teljesen matt, melyhez hozzájön a chipset és a 12 fázisú VRM hűtéséért felelős 3 gyönyörű hűtőborda, ami egy szép összképet eredményez. Ebből a szempontból azért hiányolunk egy I/O panel fedőborítást. Fontos megemlíteni, hogy a gyártó a processzor foglalatnál 15 mikron vastagságú aranyozott réteget vitt fel, ami növeli a megbízhatóságot a korrózió okozta kontakt problémák kiküszöbölése miatt.

Felszereltség:

Az alaplapon négy darab memória bővítőhely került elhelyezésre váltott színben. Ezek a foglalatok maximum 64 GB DDR4 memóriát képesek fogadni a 2133 Mhz-es alap órajeltől egészen a 3466 Mhz-es (OC) órajelig. Az XMP, azaz Extreme Memory Profile természetesen támogatott (XMP 1.3), így megfelelő sebességű modulok esetén az alap 2133 Mhz-es órajeltől egy kattintással megszabadulhatunk.

A PCI Express slotok a Gaming 5 esetében elég innovatív megoldást tartalmaznak. Összesen 3 PCI Express X16 csatolót kapunk, melyek mindegyike rozsdamentes acél borítást kapott, ami a gyártó mérései alapján 1,7x erősebb nyíró ellenállásban, mint a nem megerősített foglalatok, valamint a tartóerő tekintetében ez az érték 3.2-szeres.

.

A 3 említett PCI Express X16 port mellett további négy darab PCI Express x1 bővítőhelyet kapunk, amelyek mindegyike az X16-os megoldásokhoz hasonlóan a PCI Express 3.0 szabványnak felel meg. Fontos megemlíteni, hogy a legalsó PCI Express X16 port megosztott sávszélességgel rendelkezik az alsó M.2 porttal, így ha az említett M.2 portba SSD kerül telepítésre, akkor a legalsó PCI Express X16 slot nem használható.

A PCI Express foglatatok felett találunk egy Turbo B-Clock feliratú cihpet. Normál esetben a BLCK szorzó (Mhz)  5%-os változtatási lehetőséget engedélyez, azonban a Z170X Gaming 5-ön elhelyezett Tuning IC 90 és 500 Mhz közötti tartományt engedélyez. Ez a tartomány természetesen a használt processzor képességeitől függően változhat.

Kapunk két gombot az alaplapra, melyek OC illetve ECO felirattal lettek ellátva. Ezeket a gombokat lenyomva OC, vagy ECO módban indíthatjuk a számítógépet.

Az alaplapon egy 8 csatornás Realtek ALC1150 HD audio codec kapott helyet, mely 115dB jel-zaj viszonyra képes. A Realtek Audio Codec mellé került egy Creative chip is, mely a Sound Blaster X-Fi mb3 szoftvercsomagot segít vezérelni. Kapunk egy műveleti erősítőt is az alaplapra, mely a hátlapi - egyébként aranyozott csatlakozóval ellátott - jack kimeneteken keresztül elérhető hangzást hivatott javítani. Így az alaplap nagyobb impedanciájú fejhallgatókat is képes kezelni. 

.

4822

A hangkártya egy külön, zajszűrt területen kapott helyet az alaplapon, mely terület az PCB többi részétől le lett választva, így nincs digitális zaj. Ezt a területet a gyártó egy piros LED sávval jelölte meg számunkra. Ez a sáv pirosan világító, vagy felvillan, de a számítógépen lejátszott zene mintájára is képes villogni, vagy akár ki is kapcsolható. A Z170X Gaming 5 alaplaphoz, kiváló minőségű Nichicon kondenzátorokat használtak fel, melyek ugyancsak a jobb, zajmentes hangzásról gondoskodnak.

A hátlapi sárga USB portokra csatlakoztatott headsetek megfelelő hangzásáról az USB DAC-UP gondoskodik. Ezek az USB portok egy elszigetelt áramforrással rendelkeznek, sokkal kiegyensúlyozottabban működik teljesítmény ingadozás nélkül, amely minimalizálja a zaj kialakulását.

usb_dac

Az alaplapon két LAN port kapott helyet. Az egyik portot az Intel GbE LAN chip vezérli, mely a nagy sávszélesség mellett sokkal kevésbé terheli a processzort, mint más megoldások. Az Intel LAN által vezérelt port mellett kapunk még egy LAN portot, melyet egy Killer E2201 chip vezérel. A Kllier E2201 chip prioritások szerint rendezi a különböző adatfolyamokat négy prioritási szinten. A Killer chipnek köszönhetően a késleltetés és a hardveres terhelés csökkenthető az online játékok közben.

Adattárolás terén elég jól áll az alaplap, amit fentebb a PCI Express slotoknál már részben fel is fedtünk. A Gigabyte Z170X Gaming 5 összesen 6 darab SATA 3 (6 Gb/s) porttal rendelkezik és ezeket a portokat felhasználva 3 darab SATA Express csatlakozást érhetünk el. A PCI Express slotok között és felett összesen két darab M.2 bővítőhely került elhelyezésre, melyek 2242/2260/2280 méretű SATA és PCIe x4/x2/x1 SSD támogatással rendelkeznek.

.

USB portok terén nagy a választék, hisz amellett, hogy két darab USB 2.0 port található az alaplap alsó részén, a memóriafoglalatok mellett két darab USB 3.0 port is helyet kapott.

.

A számítógép hűtése nem csak a számítógépház feladata, hisz egy komolyabb ventilátorvezérlő nélkül az alaplapra hárul a feladat, hogy ellássa a ventilátorok tápellátásával kapcsolatos feladatokat. Az alaplapon összesen 5 darab 4 pines ventilátor tápcsatlakozót találunk, melyek közül három rendszerhűtő ventilátorok és egy a processzorhűtő ventilátorának ellátására szolgál. Emellett kapunk egy ötödik csatlakozót is mely a CPU_OPT felirattal lett megkülönböztetve, melyet folyadékhűtések ellátására használhatunk, hisz ott egy tápcsatlakozón keresztül történik a pumpa és a ventilátorok ellátása, de természetesen egy második CPU hűtő ventilátorát is elláthatjuk vele.

 I/O panel:

A hátlapi I/O panelen találunk egy PS/2 egér, illetve billentyűzet csatlakozót, felette pedig két USB portot, melyek zajszűréssel és USB DAC támogatással rendelkeznek.  Az integrált grafikus vezérlő kimeneteként szolgáló HDMI és  DisplayPort csatlakozók aranyozott borítást kaptak kívül, belül. Kapunk összesen 4 darab USB 2.0 portot, három darab USB 3.0 portot egy USB 3.1 Type-C és egy USB 3.1 Type-A portot. Összesen két LAN portot kapunk, a már említett Intel és Killer megoldásokat. Az optikai S/PDIF kimenet felett 5 darab audió jack csatlakozót kapunk, melyek mindegyike a videó kimenetekhez hasonlóan aranyozott borítást kapott.

Z170X Gaming5_17 Szoftverek:

Ha a Gigabyte App Centert feltelepítjük - melyet az alaplappal mellékelt lemezen, vagy a gyártó oldalán érhetünk el - már nem kell oldalakat böngésznünk programokért, vagy az aktuális frissítésekért, ugyanis az App Center LiveUpdate funkciója ezt egy helyen lehetővé teszi. Olyan programokhoz férhetünk hozzá, mint EasyTune, Cloud Station, EZRAID, USB Blocker, BIOS, Fast Boot, OnOffCharge2, Platform Power Management, Smart TimeLock, SmartBackup, Ambient LED és SIV.

A Gigabyte EasyTune segítségével könnyedén tuningolhatjuk processzorunkat, memóriánkat, menthetünk el beállításokat profilokban, sőt a profilok betöltésére billentyű kombinációkat is választhatunk.

easy_tune1
easy_tune2 easy_tune3
.

Természetesen kipróbáltuk az autómatikus tuningolás funkciót, ahol 4600 Mhz-ig jutott el a szoftver:

tunung

Persze manuális tuningot is bevetettünk. Itt első nekifutásra ugyancsak megvolt 1.3V-os órajelen a stabil 4600 Mhz-es magonkénti órajel:

4600_2400_1.3

Az SIV, azaz System Information Viewer teljes rálátást biztosít számítógépünk hardveres állapotára. Megtekinthetjük a processzorra, ventilátorokra, memóriákra vonatkozó teljesítmény és hőmérsékleti adatokat, emellett riasztási paramétereket is beállíthatunk feszültség értékekre, vagy hőmérsékletre vonatkozóan. Ezt a SIV alkalmazást egy kis ablakban ki is tehetjük a kezdő képernyőre, így folyamatosan láthatjuk a rendszer állapotát.

SIV_1

Az Ambient LED alkalmazás a Gaming 5 esetében eléggé korlátozott lehetőségeket kínál. Mindössze az audió LED állítására van lehetőségünk és csak piros színt állíthatunk be. Piros színben tudunk állandó, pulzáló és hangtól függő effekteket beállítani. Utóbbi esetben ha zenét hallgatunk, akkor a zene ütemére változik a LED világítás.

ambientLED BIOS:

A Gigabyte Z170X Gaming 5 az Ultra Durable alaplapokhoz hasonlóan Dual BIOS-szal rendelkezik, mely a PC legfontosabb elemét, a BIOS-t hivatott megvédeni. A technológia lényege, hogy az elsődleges BIOS mellett egy tartalék BIOS is rendelkezésre áll, mely akkor jelent könnyebbséget, ha pl.  hardverhiba lép fel, helytelen OC beállítást használunk, áramszünet keletkezik BIOS frissítés során, vagy extérm esetben vírus fertőzés lép fel.

M.I.T._[18-13-37]

Az UEFI BIOS elég jól áttekinthető, szájbarágós megoldás. Minden információt, beállítási lehetőséget megtalálunk, amelyre bármilyen téren szükségünk lehet. Apróbb kivetnivalót talán az M.I.T tuning beállításoknál tapasztaltunk, ahol a memória, processzor és feszültségbeállítások egymástól szeparáltan kerültek elhelyezésre, így aki összetettebb módosításokat szeretne végrehajtani, annak ezek között a menük között sajnos ugrálni kell.

Main_[18-15-31] Advanced Memory Settings_[18-14-18]
M.I.T. Current Status_[18-13-51] Advanced Frequency Settings_[18-13-22]
PC Health Status_[18-15-04] Miscellaneous Settings_[18-15-19]
Main_[18-15-31] BIOS Features_[18-15-41]
Peripherals_[18-16-10] Chipset_[18-16-20]
Power Management_[18-16-29]. Save & Exit_[18-16-37]
Specifikáció:
Processzor: Intel Core i7 / i5 / i3 / Pentium / Celeron LGA 1151 foglalat támogatás
Chipset: Intel Z170 Express Chipset
Memória: 4 x DDR4 DIMM foglalat max.  64 GB rendszer memória támogatással
Kétcsatornás memória támogatás
DDR4 3466(O.C.) /3400(O.C.) /3333(O.C.) /3300(O.C.) /3200(O.C.) /3000(O.C.) /2800(O.C.) /2666(O.C.) /2400(O.C.) /2133 MHz modulok támogatása
Extreme Memory Profile (XMP) támogatás
Integrált grafika: DisplayPort (1.2), 4096x2304@60 Hz maximális felbontás
HDMI port (1.4), 4096x2160@24 Hz maximális felbontás
Audió: Realtek ALC1150 codec
HD Audio
2/4/5.1/7.1 csatorna
S/PDIF kimenet támogatás
LAN: Intel GbE LAN chip (10/100/1000 Mbit)(LAN1)
Killer E2201 chip (10/100/1000 Mbit) (LAN2)
Bővítőhelyek: 1x PCI Express x16 slot,  x16 (PCIEX16)
1x PCI Express x16 slot,  x8 (PCIEX8)
1x PCI Express x16 slot, x4 (PCIEX4) - megosztott sávszélesség az M2H_32G csatlakozóval. A PCIEX4 nem elérhető, ha az M2H_32G csatlakozó SSD-t kezel
4x PCI Express x1 slots
Mindegyik PCI Express bővítőhely PCI Express 3.0 szabvánnyal rendelkezik
MultiGPU támogatás: 3-Way/2-Way AMD CrossFire és 2-Way NVIDIA SLI támogatás
Adattárolás: 2 x M.2 Socket 3 csatlakozó (Socket 3, M key, type 2242/2260/2280 SATA & PCIe x4/x2/x1 SSD támogatás)
3 x SATA Express csatlakozó
6 x SATA 6Gb/s csatlakozó
RAID 0, RAID 1, RAID 5, és RAID 10 támogatás
USB: 7 x USB 3.0/2.0 port (3 port a hátlapi panelen, 4 port az alaplapon)
6 x USB 2.0/1.1 port (4 port a hátlapi panelen, 2 port az alaplapon)
Chipset+GENESYS LOGIC USB 2.0 Hub:
2 x USB 2.0/1.1 port (az alaplapon)
Chipset+Intel USB 3.1 Controller:
1 x USB Type-C port a hátlapon, USB 3.1 támogatással
1x USB 3.1 Type-A port (piros) a hátlapi panelen
Alaplapi I/O csatlakozók: 1 x 24-pin ATX csatlakozó
1 x 8-pin ATX 12V csatlakozó
2 x M.2 Socket 3 csatlakozó
3 x SATA Express csatlakozó
6 x SATA 6Gb/s csatlakozó
1 x CPU fan csatlakozó
1 x vízhűtés ventilátor csatlakozó (CPU_OPT)
3 x rendszerhűtő csatlakozó
1 x előlapi csatlakozó
1 x előlapi audió csatlakozó
2 x USB 3.0/2.0 csatlakozó
2 x USB 2.0/1.1 csatlakozó
1 x Trusted Platform Module (TPM) csatlakozó
1 x Thunderbolt csatlakozó
1 x soros port csatlakozó
1 x Clear CMOS jumper
1 x ECO gomb
1 x OC gomb
1 x audió kapcsoló
Hátlapi panel csatlakozók: 1 x PS/2 port
1 x DisplayPort
1 x HDMI port
1 x USB Type-C port, USB 3.1 támogatás
1 x USB 3.1 Type-A port (piros)
3 x USB 3.0/2.0 port
4 x USB 2.0/1.1 port
2 x RJ-45 port
1 x optikai S/PDIF kimenet
5 x audio jack (Center/Subwoofer Speaker Out, Rear Speaker Out, Line In, Line Out, Mic In)
I/O vezérlő: iTE I/O vezérlő chip
Monitorozás: Rendszer feszültség érzékelés
CPU/System/Chipset hőmérséklet érzékelés
CPU/CPU OPT/System fan sebesség érzékelés
CPU/System/Chipset túlmelegedés riasztás
CPU/CPU OPT/System fan hiba riasztás
CPU/CPU OPT/System fan sebesség vezérlés
BIOS: 2 x 128 Mbit flash
AMI UEFI BIOS
DualBIOS támogatás
PnP 1.0a, DMI 2.7, WfM 2.0, SM BIOS 2.7, ACPI 5.0
Operációs rendszer: Windows 10/8.1/7
Méret: ATX ; 30.5 cm x 24.4 cm
Doboz tartalom: GA-Z170X-Gaming 5 alaplap
4 SATA kábel
Driver lemez
I/O borítás
Felhasználói útmutató
2-Way SLI híd csatlakozó
Telepítési útmutató
G csatlakozó
.
Összegzés:

A Gigabyte Z170X Gaming 5 egy jól összerakott, átgondolt megoldás. A legújabb generációs Skylake processzorokat és DDR4 memóriákat fogadó alaplap jó tuning potenciállal rendelkezik. Találunk rajta USB 3.1 Type-A és Type-C portot, aranyozott csatlakozókat, minőségi, az alaplap többi részétől leválaszott hangspecifikációt, Intel és Killer LAN párost. Megerősített PCI Express slotok állnak rendelkezésre az alaplapon, 3 darab SATA Express csatlakozót is kapunk, valamint lehetőség van a megszokottnál jóval szabadabb BLCK tuningra. A Z170X Gaming 5 küllemben is megnyerő a jól összeválogatott színekkel és matt fekete PCB-vel, így aki megveszi, annak egy nagy tudású, hanem szép lapot kap. A Gigabyte Z170X Gaming 5 alaplap 50 ezer forint körüli áron szerezhető be. Egyébként a "kistestvér" Gaming 3-ért nagyjából 43 ezer forintért, a nagyobb modellért, a Gaming 7-ért (Sound Core 3D hanggal, Killer E2400 ethernet vezérlővel)  76 ezer forintért lehet hozzájutni.

tetszett_s[1] 8282_crop_600x300_gigabyte_logo

Írta: Kocsis Bence