gran-turismo-sport-amiert-nagyon-varjuk/2017/01/16

Gran Turismo Sport - Amiért nagyon várjuk!

2017. január 16. Kocsis Bence

Szépen lassan eljön az ideje, hogy a boltok polcaira kerüljön a Gran Turismo sorozat PlayStation 4-re először megjelenő címe, a Gran Turismo Sport. Bár a játék még nem kapott pontos megjelenési dátumot, bízunk benne, hogy hamarosan megérkezik. Ezt az időpontot várva készítettünk egy kis kedvcsinálót. Összeszedtük azokat a legfontosabb dolgokat, melyek a Gran Turismo legújabb részért fogják jellemezni.

Pályák:

A játék megjelenése előtt annyit lehet tudni, hogy 19 helyszínen versenyezhetünk majd és a 19 helyszínen 27 vonalvezetés közül válogathatunk. Teljes pályalista még nincs de hivatalos információk szerint eléggé izgalmas lesz a felhozatal. Új helyszín lesz a Tokyo Expressway, mely egy betonfalakkal körbevett autópálya Tokió szívében. Ugyancsak új helyszín lesz Northern Isle Speedway, mely egy kimondottan rövid, nagyjából 900 méter hosszú ovál pálya. Kapunk egy Tereppálya elnevezésű helyszínt is, mely Észak-Amerika Sziklás-hegységétől délre húzódó földes, homokos pálya kaktuszokkal és egyéb sivatagi növényekkel körülvéve.

gtsport_03b

A Gran Turismo Sport pályafelhozatalát erősíti az Egyesült Királyságban, Kentben található Brands Hatch versenypálya, mely egy legendás aszfaltcsík, erdős részekkel és dombokkal, lejtőkkel tarkítva. Itt minden bizonnyal két vonalvezetést kapnak majd a versenyzők. Nürburgring Nordschleife a Zöld Pokol, ahogy visszavonult és még aktív versenyzők emlegetik. A 20 km hosszú aszfaltcsík 24 órás versenyek helyszíne, utóbbi időben a WTCC Túraautó Világbajnokságnak is otthont adó pálya egykor Formula 1-es versenyhelyszín is volt. Akik játszottak a Gran Turismo 6-tal, azoknak ismerős lehet a Kalifornia államban található kopár, sziklás környezetben megépített Willow Springs Raceway.

gtsport_05

Autók:

A Gran Turismo Sport-ban ne számítsunk 1000 feletti felhozatalra autók terén, mint amit a Gran Turismo 6-ban kaptunk. Ez nem azt jelenti, hogy majd 8-10 autó közül kell kiválasztanunk a nekünk megfelelő járgányt, de az autók száma lényegesen kevesebb lesz. De amit kapunk, azt maximális részletességgel, a valóság szinte megszólalásig való visszaadásával kapjuk. Ez nem csak a karosszéria kidolgozására értendő, hanem a fényszórók, az üléshuzatok varrása, mintázata, a műszerfal kidolgozottsága is megszólalásig hasonlít majd a valósághoz. És hogy ez számokban mit jelent? 140 autót kapunk a játékban, melyek száma minden bizonnynal nőni fog egy-egy DLC megjelenésével.

gtsport_02b

A játékban szereplő autók 4 kategóriába kerültek besorolásra. Az azonos kategóriába sorolt modellek teljesítménye és vezetési tulajdonságai közel állnak egymáshoz, így egy kategórián belül nem lehet komoly előnyre szert tenni a választás alapján. A felsőbb kategóriákban a Gran Turismo 6-hoz hasonlóan helyet kapnak a Vision Gran Turismo modellek, melyek az egyes gyártók fantáziáját demonstrálják.

Játékmódok:

A Gran Turismo Sport középpontjában az online versenyzés áll majd, a Polyphony Digital az e-sport ág felé nyit új játékával. Természetesen nem csak online versenyzésre lesz lehetőség. A Kampány mód egyfajta karrier mód lesz, mely nem maradhatott ki a játékból, bár ez a készítők elmondása szerint egy lényegesen rövidebb esemény lesz a korábbiakhoz képest. A Kampány felfogható az online versenyzésre való felkészítéshez, a cél az lehet, hogy a 19 pálya minden négyzetméterét megismerjük és közben szórakozzunk is egy kicsit.  Ez a hírek szerint 137 elérhető kihívást tartogat majd számunkra.  Az Arcade módban egyedül, az AI ellen, vagy épp barátaink ellen versenyezhetünk. A Gran Turismo Sport komoly szociális tartalommal bír. Minden játékosnak lesz egy részletes profilja, ahol szerepelnek majd a játékban elért eredmények, illetve lesz lehetőség az említett profilt telefonos alkalmazás segítségével okostelefonon is követni.

gtsport_06

Mint említettük a játékban nagy hangsúlyt kap az online multiplayer mód. Ezt az online módot annyira komolyan veszi a Polyphony Digital, hogy a FIA által jóváhagyott bajnokságokat szervez és a győztesek valódi díjátadó rendezvényeken vehetnek részt, ami ugye elmossa a határvonalat a játék és a valóság között. Persze hasonlóra már volt példa, hisz 2008-ban a Nissan a GT Academy-n keresztül már gyűjtött be magának tehetséges pilótákat a konzolok elől.

gtsport_04

Bár nem közvetlenül a játékmódokhoz tartozik, lesz a Gran Turismo Sport-ban egy fotó mód, melynek segítségével több mint 1000 helyszínen készíthetünk a játékban megtalálható autókról fotorealisztikus képeket.

gtsport_07

Grafika:

Az autók felhozatalánál már kitértünk a grafikára, azonban van még miről beszélni. Ami a legfontosabb, hogy a játék PlayStation 4 Pro konzolokra lesz optimalizálva, de a Sony irányelvei szerint természetesen PlayStation 4 konzolon is tökéletesen fog futni, de a Pro változaton lesz néhány extra. Ilyen Eytra lesz a 4K és HDR támogatás és minden bizonnyal lesz VR támogatás is. A játék több opciót kínál majd. Azok számára, akik 4K TV-vel rendelkeznek a 2160p és 30 FPS lesz elérhető, míg a Full HD TV-sek 1080p / 60 FPS-el élvezhetik majd a játékot. Természetesen 4K TV esetében is lesz lehetőség az 1080p /60 FPS beállításra. A dinamikus időjárás a hírek szerint kimarad a játékból, de az egyes eseményeken a napszakokat azért képesek leszünk változatni, ami a már kiadott képek alapján varázslatos látványvilágot teremt számunkra.

gtsport_01b

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=UW_VWFVTMFQ[/youtube]

.

Hangok:

A Gran Turismo 5 és Gran Turismo 6 esetében nagy gyengeség volt az autók hangzásvilága, sokan csak a porszívó hanggal illetté az autók által produkált zajt. A készítők azt ígérték, hogy ezen változtatni fognak. Ha nem is  Assetto Corsa, vagy Project Cars alatt hallható élményt kapunk majd, remélhetőleg élvezhető (ismerős) hangok szűrődnek ki a montorháztető alól és a kipufogócsőből.

A fent elhangzottak alapján nagyon kíváncsiak vagyunk a Gran Turismo Sport-ra. A játék az online versenyzés felé nyit, így aki komolyabban neki akar feküdni az újdonságnak, annak mindenképp érdemes (ha még nincs) egy erős Force Feedback-el megáldott kormányt beszerezni. A játék pontos megjelenési dátumát még nem tudjuk, de webshopok előrendelésében 2017 Q1 szerepel, ami ha nem változik, akkor március végéig meg fog érkezni. Nagyon kíváncsian várjuk és természetesen be is fogjuk nektek mutatni...

Cikkünket a Konzolvilág támogatta:

konzolvilag_logo

Írta: Kocsis Bence