gyorsabb-lehet-az-xbox-one-beagyazott-memoriaja/2013/06/28

Gyorsabb lehet az Xbox One beágyazott memóriája.

2013. június 28. Szajcsán Márk
Belsős információk szerint a végleges hardverben a Microsoft találhatott még némi erőt.

A Digital Foundry kiválló forrásoktól megtudta, hogy jóval gyorsabb lehet az Xbox One 32MB-os ESRAM-ja. Akár 88%-os teljesítmény növekedés is elérhető a Microsoft korábbi állításai alapján. Az Xboxnak azért van szüksége az nagyon gyors és alacsony késleltetésű ESRAM-ra mert a központi DDR3-as memóriájuk jóval gyengébb mint a nagy rivális PlayStation 5-ben lévő DDR5-ös RAM.

Korábban a Microsoft 102GB/s sávszélességet adott meg az ESRAM-ra, most az állítások szerint akár a 192GB/s is kihozható a gépből. Miután a cég kézhez kapta a végleges szilíciumot, észrevették, hogy a cucc képes egyszerre írni és olvasni. A források úgy tudják, a Microsoft most azt kommunikálja a partnerek felé, hogy a gyakorlatban nagyjából 133GB/s érhető el, például alpha transparency blending műveletek használata közben (FP16x4).

xbox-one Úgy tűnik, hogy a korábbi hírek, melyek szerint a Microsoft nehézségeket tapasztal az APU-k gyártásával a nagyméretű ESRAM miatt, nem igazak. A teljesítmény nem fog visszaesni, az órajelek nem csökkennek.

az Xbox One-on futó játékok teljesítménye folyamatosan javul, ahogy a Microsoft sorra adja ki a fejlesztői környezet újabb verzióit. A fejlesztők elöbb minden szolgáltatást szeretnének megcsinálni, később fognak csak az operációs rendszerrel foglalkozni, és minden játékot jól optimalizálni. A konzol kiadása után is folytatódnak majd a munkálatok.

Írta: Szajcsán Márk