ha-szamit-az-elegancia-xpg-starker-bemutato

Ha számít az elegancia – XPG Starker bemutató

2021. október 19. Herczeg Balázs Gépház

A 2001-ben alapított ADATA, a világ 2. legnagyobb DRAM és SSD gyártója manapság már nemcsak az említett flash alapú komponensek gyártásával foglalkozik, hanem az almárkája, az Xtreme Performance Gear (XPG) égiszei alatt manapság már perifériák, számítógépházak, tápegységek, hűtések, laptopok és asztali mini PC-k is megtalálhatók a gyártó kínálatában. Ezúttal az XPG Starker gépházat vesszük górcső alá.

XPG Starker

Az XPG Starker nem az első számítógépház, amely legördült az ADATA gyártósoráról, azonban az első olyan megoldás, amelyen a ház előlapján integrált RGB világítás található. Az ADATA/XPG legtöbb gépháza, ahogy a Starker is RGB ventilátorokkal érkezik, azonban, mivel a jelenlegi tesztalany tömör műanyag előlapi panellel rendelkezik, csak a hátsó ventilátor esetén mellékelte a gyártó a Vento 120 ARGB modelljét, az előlap mögötti részen pedig egy világítás nélküli Vento 120 modell kapott helyet, ez pedig tökéletesen érthető. Kialakításából adódóan ATX-től mini-ITX-ig minden alaplapot támogat, az előlapi panelre pedig akár 360 mm-es folyadékhűtés is felszerelhető, így papíron mindenképp egy jó modellről beszélhetünk.

Külső

A fekete és fehér színben is elérhető gépház sötét változatát próbáltuk ki. A ház külsejét tekintve kifejezetten minimalista az RGB világítás ellenére. Felépítés tekintetében a gépház SPCC acél vázzal és oldallappal rendelkezik, leszámítva az előlapi panelt, amely értelemszerűen műanyagból készült, cserébe könnyedén eltávolítható. Az fekete oldalfalú üvegpanelt két csavar tartja a helyén, amelyet azok kicsavarását követően tudjuk csúsztatva eltávolítani.

A gépház alján négy talp is található, amely a ház magasságát hivatott növelni a jobb hűtés érdekében. Méretek tekintetében leszámítva a talpakat, a ház 465 mm hosszú, 200 mm széles és 400 mm magas, így kijelenthetjük, hogy egy kifejezetten kompakt megoldásról van szó. A gépház tetején egy mágneses porszűrő is található, amely a felülre elhelyezett folyadékhűtést, vagy ventilátorokat védi a nagyobb mértékű szálló por lerakódásától.

Ha a ház előlapja a műanyag kivitelből adódóan azonban rendkívül tudja vonzani az ujjlenyomatokat. Az előlapi panel jobb és bal oldalán is két-két szellőzőnyilás kapott helyet, amik elméleti síkon a levegő hatékony beáramlását teszik lehetővé, a gyakorlatban viszont ez sajnos egyáltalán nem lesz elég az előre felszerelt ventilátoroknak. Legfelül két USB 3.0 csatlakozót, egy HD audio és mikrofon kombó jack csatlakozót, egy bekapcsoló gombot, egy reset gombot és egy RGB szabályzó gombot találhatunk. Az előlap szerencsére könnyedén lepattintható, amelyet eltávolítva hozzá lehet férni az előlapra szerelt ventilátorokhoz. Itt érdemes megjegyezni, hogy a ház előlapi porszűrőt is kapott, ezzel nehezebb utat adva a pornak a bejutáshoz.

Belső

A Starker szerencsére rendelkezik egy tápegység burkolattal, amely a tápkábelek elrejtésén kívül a HDD-k elhelyezésére szolgál, ugyanis csak a burkolat mögött lehet elhelyezni maximum két 3,5 colos tárolót, azonban ha valakit a látvány nem zavarna, akár a PSU burkolat felső részére is elhelyezhet egy 3,5 vagy 2,5 colos adattárolót. Az alaplapot tartó panel hátoldalán természetesen két 2,5 hüvelykes adattároló is elhelyezhető. Kábelmenedzsment tekintetében szerencsére egy kifejezetten átgondolt házról beszélhetünk: 5 gumival felszerelt nyílás található a gépházon, így a kábelek hátsó tömegéből szinte semmit sem fogunk észrevenni a szerelést követően. Persze a HD audio kábel és az előlapi USB 3.0 egyszerűbb elvezetése érdekében a tápegységet takaró burkolaton is találhatók extra nyílások, ahol a leleményes gépépítők akár a PCIe kábeleiket is el fogják tudni vezetni.

A ház, ahogy már említettük, két beépített ventilátorral érkezik, egy Vento 120 ARGB-vel és egy sima Vento 120-szal. Természetesen ezeket könnyedén le lehet cserélni bármilyen más ventilátorra. A gépház felső része 2 db 120 vagy 140 mm-es ventilátort, míg az előlap mögötti panel 3 db 120 és 2 db 140 mm-es ventilátort támogat. A gépház felső és elülső része ráadásul egyaránt alkalmas a vízhűtések felszerelésére, így teljesen a felhasználókra van bízva a hűtés elrendezése. Tápegység tekintetében a 160 mm-es vagy kisebb méretű tápegységek fogadására alkalmas a gépház, processzorhűtő tekintetében pedig a megengedett maximális belső magasság 165 mm. Videókártya szempontjából a megengedett belső hossz 350 mm. Itt kiemelnénk, hogy a ház 7 PCIe slottal rendelkezik, amelyeket egy vertikális adapterrel lehet felcserélni. Ebben az esetben ugyan megoldható a videokártyák függőleges felszerelése is, azonban ez helyhiány miatt blokkolni fogja az összes többi PCIe nyílást. Összességében a ház 7,41 kg-ot nyom.

Szerelési élmény

Az XPG Starker kifejezetten könnyű szerelést tesz lehetővé. Az alaplapi panel mögött van elég hely a kábelek elvezetésére, a jól elhelyezett nyílásoknak köszönhetően pedig még a kusza kábelvezetés miatt sem kell aggódnunk, ugyanis a gépház mindent el fog rejteni. Az előlapi szellőzőnyílások azonban eléggé vérszegény légáramlást biztosítanak, így vízhűtés tekintetében mi inkább a felső panelt ajánljuk a szereléshez. A vertikális GPU elhelyezés egy pofás lehetőség, de mindenki döntse el, hogy szüksége van-e rá, vagy sem, ugyanis ahogy már korábban is írtuk, minden más PCIe nyílást blokkolni fog.

Összegzés

Az XPG Starker egy kifejezetten jó megoldásnak számít a kategóriájában, amit a nagyjából 30 000 forintos árcédulája egy remek választássá tesz. A ház gyengepontja az előlapi panel légáramlás blokkolásából adódik, azonban a gyártó kínálatában már megtalálható a Starker Air is, amely egy mesh panelre cseréli a tömör műanyagot. Nekünk kifejezetten Tetszett az XPG megoldása, amelyet csak a légáramlásból adódó gyengesége miatt nem tudunk igazán ajánlani.

Írta: Herczeg Balázs

Főszerkesztő-helyettes, hardver teszter

Hasonló bejegyzések: