hama-action-cam-hd-teszt/2013/07/04

HAMA Action-Cam HD Star - teszt

2013. július 04. Teszt delmaster

Megérkezett szerkesztőségünkbe a nyár egyik új slágere, a HAMA Action-Cam HD Star névre hallgató akció kamera. Búvárkodás, hegymászás, kerékpározás vagy akár repülés, siklóernyőzés közben is használhatjuk ezt a kis méretű, professzionális kamerát. Kalandra fel!

HAMA Action-Cam HD Star /Star-60/

DSC_3445 DSC_3446

A mindössze 60 x 42 x 58 mm méretű kamera, a maga méretével tökéletesen megfelel sport tevékenységek közben történő filmezéshez  Nagyon sok videót lehet látni az interneten, ami különleges helyszíneken, meglepő pozícióban készültek, ott is hasonló kamerát használtak a felvétel elkészítésekor.

DSC_3455 DSC_3454
DSC_3456 DSC_3457

A kamerát kézbe véve feltűnik elsőre az objektív mérete, ami nem szokványos sportkameráknál, hiszen "társai" általában kompaktabb kivitelűek. A kamera külső háza csúszásmentes gumiborítást kapott, aminek nagy szerepe van a cseppállóságot illetően. A felső részen a vezérlő gombok kaptak helyet, egészen pontosan a bekapcsoló csúszka, automata VOX funkció (hangra induló felvétel) gombja, alatta az exponáló- és felvétel indító gomb (videó esetén), valamint egy monokróm kijelző, mely kijelzi az akkumulátor töltöttségi szintjét, a memória szabad kapacitását, továbbá a csatlakozás formáját is megjeleníti. A jobb oldalon kapott helyet microSD kártyafoglalat és az USB csatlakozó, valamint ugyancsak itt található a hangjelzést kibocsájtó, beépített hangszóró is. Bal oldalon pedig a mini HDMI és AV csatlakozó, ami a TV-vel való kommunikációt segíti elő. A borítás hátoldalában található az 1000 mAh kapacitású, Li-Polymer akkumulátor, ami kb. 2.5 óra üzemidőt biztosít HD felbontású videó készítése során.

[caption id="attachment_29865" align="aligncenter" width="549"]DSC_3448 Kamera és tartozékai[/caption]

Rengeteg tartozékot ad a gyártó a kamera mellé, így találhatunk a csomagban még egy ütés- és vízálló (60m-ig) műanyag tokot, távvezérlőt (15m hatótávolság), övcsipeszt, állítható TFT-kijelzőt, ragasztható konzolokat (2 egyenes, 2 hajlított), rögzítő adaptert, rögzítő csavarokat, USB-Y kábelt, AV kábelt, telepítő lemezt, használati útmutatót, kamera konzolt, csuklószíjat, tépőzáras rögzítőt és 4 gumigyűrűt (állványos rögzítéshez). Nekem a tapadókorongos konzol az, ami hiányzik, hiszen enélkül nem lehet külső felvételt készíteni pl. az autóról menet közben.

[caption id="attachment_29870" align="aligncenter" width="270"]DSC_3475 Mini HDMI és AV csatlakozó[/caption] [caption id="attachment_29871" align="aligncenter" width="270"]DSC_3451 Kamera a konzolon[/caption]

A színes, 1,4 inches TFT-kijelző egy kombinált csatlakozón keresztül kapcsolódik a sportkamera hátuljára, így az élőképet láthatjuk is.  A panelen megtalálhatjuk a zoom + és - gombjait, menügombot és forráskijelölő billentyűt. Nagyon hasznos a 4x-es zoom, viszont tudnunk kell, hogy a látószög rovására megy, így lehetőleg mellőzni kell a használatát. Egyetlen hátránya a kijelzőnek, hogy a vízálló tokba nem fér bele.

DSC_3490 DSC_3504

DSC_3510

A kameratartó konzolok nagyon erős 3M ragasztóval vannak ellátva, így a felülethez rögzítést e módon lehet megoldani. (Persze nem merném az autó motorháztetőjére feltenni vele, az első menetszél biztosan árokba taszítaná a kamerát!)

[caption id="attachment_29874" align="aligncenter" width="549"]DSC_3459 Távvezérlővel 15m-ről is irányítható a kamera[/caption]

A távvezérlő egy roppant érdekes, de annál praktikusabb kiegészítő: 3 gombot találunk rajta, a piros gomb a videó felvétel indítására szolgál, míg a szürke az exponálás és beépített lézer tájolót indításáért felel, addig a fehér gombbal lehet leállítani a felvételt. Ez a távirányító 15 méteren belül kommunikál a kamerával és fontos megjegyeznem, hogy ez nem vízálló kiegészítő, így ezt nem vihetjük magunkkal pl. búvárkodáshoz. De nagyon hasznos, hiszen vannak olyan szituációk, mikor a kézremegés elrontaná a felvételt, így jobb ha nem is érünk a kamerához még a videó leállításakor sem; ekkor jön jól a távkioldó, amit tetszőlegesen övcsipesszel bárhova rögzíthetünk, így mindig kéznél lesz.

SPECIFIKÁCIÓ

- Video kimenet: mini HDM, AV (2.5 mm jack) - Beépített mikrofon (automatikus hangérzékelés) - Fájl formátumok: fotó (JPG), video (MOV) - Támogatott funkciók: egyszeri, tripla, széria felvétel - Felvételkészítés (2-30 sec.), önkioldó (5/10 sec.), automatikus standby (2/5/10 min) - 4x digital zoom (csak 720p felbontásnál) - Nyomógombos TFT kijelző 3.6 cm (1.4"), beépített hangszóróval - Cserélhető Li-Polymer akku (3.7V, 1000mAh, 3.7Wh);  2.5 óra üzemidő (1080p) - Vezeték nélküli távvezérlő (15 m hatótáv ) - 60 m-ig vízálló tok - 1/4" állvány csavar - 1/2.5" CMOS szenzor a kiváló képminőségért (8 megapixel) - 175° ultra széles látószög - 1080p/960p/720p HD video felvételi lehetőség - Felvételi sebesség: 1080p - 30fps, 720p - 60fps - microSD kártyafoglalat (32 GB-ig) - integrált lézer

Rendszer elvárások: - Windows XP (SP 2)/Vista/7/8/ Mac OS [caption id="attachment_29882" align="aligncenter" width="549"]DSC_3479 AV csatlakozás esetén élőkép az LCD TV-n[/caption]

 3200x2400 pixel felbontású állóképek is készíthetők a kamerával, amik egy sportkamerához mérten nagyon szépek. A videó 1920x1080p méretű lehet, de ez esetben csak 30 képkocka jelenik meg másodpercenként. Ez nem minden esetben elegendő, sokszor akad a kép hirtelen mozgatásra. Célszerű 720p-t használni; ilyenkor 60 képkocka kerül rögzítésre másodpercenként, s elmondhatjuk, hogy tényleg folyamatos a videó felvétel. A kamera sajnos nem rendelkezik képstabilizátorral, így a hepe-hupás utakon való kerékpározás során a felvétel is kellő mértékben fog ugrálni. Éjszakai felvételek viszont szebbek, látványosabbak, mint a többi típusnál: nem sötét és tisztán kivehetőek a tereptárgyak is; persze nem Nikon képminőségre kell számítani, de a HAMA kamerától ez jó teljesítmény!

[caption id="attachment_29875" align="aligncenter" width="270"]DSC_3500 Vízálló tok előlnézetből[/caption] [caption id="attachment_29876" align="aligncenter" width="270"]DSC_3501 ... és hátulnézetből[/caption]

A vízálló tok nem csak a víz ellen védi a kamerát, de a portól és kisebb ütődésektől is megóvja. A környezeti zajokat kis mértékben csillapítja, de ugyanakkor jól átjön a hang a műanyagon: tisztán és érthetően rögzít a mikrofon. A búvárkodás előtt viszont gondoskodni kell a kamera elindításáról, mivel a vízben már csak az exponálásra és videó indításra/leállításra van lehetőség, a kamerát nem lehet ki és bekapcsolni (nincs kivezetve a gomb). Továbbá az élőképet sem látni, így körülbelülire be kell lőni szemmel a céltárgyat, ami az ultra nagy látószögnek köszönhetően nem nehéz feladat.

TESZT VIDEÓ

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=v_ulNHwMBIw[/youtube]

TESZT FOTÓK

FILE0005 FILE0012 FILE0031
FILE0042 FILE0045

ÖSSZEGZÉS

A HAMA kamera felveszi a kesztyűt a GoPro kamerákkal, bár pár dologban azért elmarad tőlük. Ha a képstabilizálást veszem alapul, akkor a HAMA-nak még van mit fejlődni, viszont a tartozékok listája elfeledteti velünk e funkció hiányát, hiszen a GoPro nem ad ennyi tartozékot; s csak külön, súlyos tízezrekért lehet csak megvásárolni.

DSC_3492

A HAMA Action-Cam HD Star céljának tökéletesen megfelel és jó pár gyártó hasonló termékét is kategóriákkal megelőzi, így bátran merem ajánlani bármilyen célra. Mi tesztünk során kipróbáltuk az autóban DVR-ként, sétáltunk és futottunk vele, de a folyóvíztől sem kíméltük. Megállja a helyét, legyen az bármilyen tevékenység, amit kamerával rögzíteni lehet.

A sportkamera 50.000-55.000 Ft körül mozog, de vannak webshop-ok, akik ennél is kedvezőbben adják, érdemes tehát körülnézni. Mindenesetre lényegesebben elérhető áron kapható, mint pl. a GoPro, így azok is meg tudják vásárolni, akiknek nem gyűlt még össze a pénzük egy GoPro-ra!

[caption id="attachment_28672" align="aligncenter" width="270"]ajanlott HAMA Action-Cam HD Star[/caption] [caption id="attachment_28633" align="aligncenter" width="270"]tetszett HAMA Action-Cam HD Star[/caption]

Köszönjük a HAMA Kft.-nek a terméket, hogy a rendelkezésünkre bocsájtotta!

Hama_banner_610x200

 

Írta: Teszt delmaster