hama-microusb-kartyaolvasok-es-mini-pendrive-teszt/2015/01/26

HAMA microUSB kártyaolvasók és mini pendrive - teszt

2015. január 26. Teszt delmaster Telefon

A HAMA Kereskedelmi Kft.-től egy újabb csomag érkezett, mely hasznos okostelefon kiegészítőket tartalmaz: egészen pontosan két kártyaolvasót és egy mini pendrive-ot, melyet közvetlenül a telefonhoz is csatlakoztathatunk! Olvassátok el cikkünket és megismerhetitek a HAMA ezen új termékeit!

DSC_3088

HAMA 3in1 MICROUSB KÁRTYAOLVASÓ ADAPTER

Már többször foglalkoztunk azzal a témával, hogy egy utazás során - számítógép hiányában - hogyan tudjuk képeinket más eszközökkel úgy megosztani, hogy nem rendelkezünk vezeték nélküli kapcsolattal. Adott egy SD memóriakártya alapú, digitális fényképezőgép és egy okostelefon, s azt szeretnénk, hogy a kártyáról át tudjuk tenni a fotókat / videókat a telefonra, hogy azt az internet felé azonnal továbbíthassuk. Eddig szükség volt több eszközre - sokszor notebookra is -, hiszen elsőként fel kellett másolni a számítógépre, majd arról a telefonunkra másoltuk vagy átküldtük Bluetooth-on. De mi van akkor, ha nem áll rendelkezésünkre notebook, amivel ezt a műveletet végrehajthatnánk? Létezik egy olyan megoldás is, ami OTG mini-USB átalakító, azonban ehhez az eszközhöz még szükség van egy USB csatlakozós kártyaolvasóra, hogy a műveletet végre tudjuk hajtani. A HAMA mindezt integrálta egy kisebb eszközbe, mely mindezen funkciókat ellátja és közvetlenül a telefonunkról elvégezhetjük a folyamatot.

.

DSC_3112 DSC_3113

.

A HAMA 3in1 kártyaolvasója egy vékony, hosszúkás dobozban kapható, melynek a bliszteres ablakán megpillanthatjuk a terméket. A dobozt kibontva találunk még egy többnyelvű használati útmutatót is.

DSC_3114

A termék fekete színű, fényes felületű műanyag borítást kapott, melyen felül a HAMA márkajelzést találjuk. Szemből a microUSB csatlakozót, míg a ház másik felén megtalálhatjuk az SD kártyaolvasó foglalatát, egy USB és egy micro USB portot. Az eszköz használatához nincs másra szükségünk, mint egy okostelefonra - melyhez a beépített micro USB csatlakozóval tudunk kapcsolódni -, valamint egy pendrive-ra vagy memóriakártyára, melyen adataink vannak.

.

DSC_3115 DSC_3117
DSC_3118 DSC_3119

.

Alapfeltétel, hogy a céleszköz (tablet / telefon) OTG képes legyen, hiszen csak ebben az esetben látja majd készülékünk a kártyaolvasót! Még ma is nagyon sok olyan okostelefont dobnak piacra, mely nem képes külső adathordozó csatlakoztatására, viszont jó hír a tableteseknek: az ő készülékük szinte mindegyike támogatja az OTG-t.

DSC_3122

A gyártó 3in1-ként hirdeti termékét, így lássuk is, hogy ez miben nyilvánul meg: egyrészt memóriakártya-, másrészt pendrive- és külső merevlemez olvasó, illetve a harmadik funkciója nem más, mint az adatátvitel közbeni akkumulátortöltés. Telefonunk töltőkábelét egyszerűen csak csatlakoztatnunk kell a kártyaolvasó micro USB portjába, s máris a töltési folyamat elindul független a műveletektől. Egyetlen hátrányként említeném, hogy ezen töltési folyamat csak pendrive csatlakoztatása esetén oldható meg sajnos, mert a kártyafoglalat annyira közel van a porthoz, hogy a töltőkábel "bele ér", így képtelenség a memóriakártyát a slotba behelyezni.

.

DSC_3129 DSC_3141 DSC_3137

.DSC_3143

Egyszerre csak az egyik olvasó periféria működik, s ha mégis egyszerre helyeznénk pendrive-ot és memóriakártyát az eszközbe, akkor az utóbbinak van prioritása, azaz a kártya tartalmát fogjuk látni a telefonon.

Kipróbáltuk a terméket nem OTG-s készülékkel, s azt tapasztaltuk, hogy nem jelenít meg semmit, sőt még azt sem érzékelte, hogy csatlakoztattuk a telefonhoz valamit. A legtöbb olyan hátránnyal rendelkező telefon megzavarodhat, így nagyon fontos, hogy győződjünk meg vásárlás előtt, hogy készülékük támogatja-e az OTG adatkapcsolatot. A HAMA 3in1 kártyaolvasó 4.000 Ft körüli áron vásárolható meg.

HAMA TURN 32GB MICROUSB USB2.0 PENDRIVE

A fenti terméket megismerve elmondhatjuk, hogy igenis nincs szükség már az adatmozgatáshoz számítógépre, így nyaralás alkalmával nem kell cipelnünk magunkkal feleslegesen. Ehhez szeretnénk hozzájárulni még egy hasznos termékkel, mely főként az okostelefonokhoz és tabletekhez készült: a micro USB csatlakozót is tartalmazó mini pendrive-val.

.

DSC_3144 DSC_3146

.

A termék kartonpapír csomagolásban kapható, melyen egy kis bliszteres ablak is megfigyelhető; itt helyezkedik el ugyanis ez a parányi mérettel bíró pendrive. Kapunk még egy jótállási jegyet is, melyet a csomagolás hátsó feléhez rögzítettek (viszonteladóktól függően eltérhet).

.

DSC_3149 DSC_3150
DSC_3151 DSC_3152

.

A pendrive felépítése kis mértékben eltér a megszokottól, ugyanis a burkolat két végén egy-egy csatlakozót találunk, mellyel egyszer szabvány adathordozóként használható, másrészt viszont a telefon külső memóriájaként, illetve szintén pendriveként mindössze annyi különbséggel, hogy a micro USB felét közvetlen a telefonba dugjuk. Találunk még egy felső házat, mely a közepénél elforgatható, így mindig csak a kívánt csatlakozó lesz szem előtt. Érdekessége, hogy a forgatással az "inaktív" csatlakozó enyhén visszahúzódik (a micro USB vége teljesen, míg az USB2.0 csak félig). Hogy miről is van szó, az alábbi képsorozattal megérthető:

.

DSC_3157 DSC_3158 DSC_3159 DSC_3160

.

PCSUITE Backup Pro programot kapjuk gyárilag a pendrive-hoz, amivel az adatainkat tudjuk biztonságban abban az esetben, amennyiben az adathordozóról szeretnénk másolatot készíteni vagy a teljes egészét biztonságban áthelyezni másik eszközre. Ezt a szoftvert letölthetjük a Google Play-ről is, de ha megnézzük a pendrive tartalmát, akkor megtaláljuk rajta az "android_secure" nevű mappát.

.

DSC_3166 DSC_3201

.

Megvizsgáltuk az adathordozót CrystalDiskMark-kal is, s az alábbi sebességet tudja produkálni az eszköz mindkét csatlakozóján keresztül:

crystal_info

Érdekessége ennek a pendrive-nak, hogy méretéből kifolyólag használhatjuk állandó memóriaként is, ugyanis az Android 4.2 feletti rendszerek képesek OTG kapcsolat esetén felkínálni, hogy a külső sd adattároló legyen az alapértelmezett memória. Jó hír azoknak, akik a több GB-os játékokat előszeretettel használják, de már a microSD kártyájuk is megtelt, azok a pendrive-val tovább bővíthetik a lehetőségeket.

.

DSC_3161 DSC_3169

.

A HAMA TURN 32GB micro USB pendrive 9.000 Ft-os áron kapható.

HAMA USB2.0 OTG HUB ÉS KÁRTYAOLVASÓ

A második kártyaolvasó, ami a HAMA-tól érkezett hozzánk, szintén az okostelefonokhoz és tabletekhez készült főként, azonban ezt a típust már számítógéphez és TV-hez is tudjuk használni. Roppant hasznos eszköz és van egy olyan funkciója, amivel a fent bemutatott példányt übereli.

.

DSC_3170 DSC_3171

.

Az OTG HUB bliszterben érkezett meg hozzánk, mely a klasszikus "szétszakítós" verzió, azaz a csomagolás nem menthető meg, de erre nem is lesz szükségünk. A csomagban megtaláljuk a HUB-ot, az USB adaptert és egy többnyelvű használati útmutatót, mely a magyar nyelvet is támogatja.

DSC_3174

Az eszköz műanyagborítást kapott, melynek a felső részén a HAMA márkajelzést találjuk, a hátoldalán pedig a termék néhány technikai adatát olvashatjuk le. Fix microUSB csatlakozó jön ki az elülső részből, melyhez az USB adapter is csatlakoztathatjuk. A túlsó élen foglal helyet a két kártya slot: felül a microSD, alul az SD kártyáé. Ugyancsak itt egy parányi lyukat is találunk a bal felső sarokban, ami nem más, mint egy kék LED visszajelző, amit működés közben figyelhetünk meg.

.

DSC_3176 DSC_3177
DSC_3180 DSC_3181

.

A bal oldalon pedig a szabvány USB2.0 csatlakozási lehetőséget fedezhetjük fel, ahova pendrive vagy akár egy külső merevlemez is csatlakoztatható. A burkolat jobb oldalán pedig egy nagy lyuk található, mely azt a célt szolgálja, hogy a micro USB dugón található kis pöcökkel összepárosítsuk, s eredményként egy esztétikus tárolási módszert kapunk.

.

DSC_3178 DSC_3179

.

DSC_3183

A kártyaolvasó HUB-ként is funkcionál, azonban fontos tudnunk, hogy ez csak a számítógépes használat során érhető el. Azaz, ha egyszerre helyezünk memóriakártyát és pendrive-ot az olvasóba, akkor a notebookon két meghajtó is elérhető egyszerre, így az adatok mindhárom eszköz között oda vissza másolhatók: pl. pendrive-ról a memóriakártyára vagy fordítva.

DSC_3189

.

DSC_3191 DSC_3197

.

DSC_3195

Okostelefonon - az előbbi példa esetén - a memóriakártya tartalma érhető csak el, annak van prioritása egészen addig, míg el nem távolítjuk az olvasóból, hiszen utána már a csatlakoztatott pendrive-ot érhetjük el.

.

DSC_3187 DSC_3200

.

A számítógéphez történő csatlakoztatáshoz a mellékelt USB adaptert kell használnunk, melyet egyszerűen a micro USB dugóhoz kell kapcsolnunk és máris használatra kész.

Az USB2.0 OTG HUB / kártyaolvasó termék 4-5000 Ft-os áron vásárolható meg a viszonteladóknál.

ajanlott

Köszönjük a HAMA Kereskedelmi Kft.-nek, hogy a terméket a rendelkezésünkre bocsájtotta!

Hama_banner_610x200

Írta: Teszt delmaster

Hasonló bejegyzések: