hama-urage-lethality-gamer-billetyuzet-tesztje/2013/08/26

Hama uRage Lethality gamer billentyűzet tesztje

2013. augusztus 26. Kocsis Bence

A napokban a Hama jóvoltából egy uRage Lethality, kimondottan játékosoknak szánt billentyűzet járt nálunk, melyet ki is próbáltunk. Kíváncsiak voltunk arra, hogy az  uRage Lethality milyen extra funkciókkal rendelkezik egy egyszerű klaviatúrához képest, amivel kivívta a "gamer" elnevezést.

A uRage Lethality első körben egy 105 gombos, magyar karakterkészlettel ellátott billentyűzet, tehát elmondható, hogy azon felhasználók számára is tökéletesen alkalmas, akik a játék mellett olyan feladatokat is végrehajtanak számítógépükön, melyek során fontos a magyar ékezetek megléte, használata.

urage_lethality_1 urage_lethality_2

Innentől kezdve van néhány olyan funkció, mely kifejezettem a "gamer" rétegeket érinti. Nézzük meg először a billentyűzet formáját, ahol nem a megszokott négyszögletű formát látjuk, hanem rengeteg törés, beugrás próbálja izgalmasabbá tenni a kinézetet. A sok-sok él mellett fontos még megemlíteni a kéztámaszt is, mely nem csak kényelmi, hanem esztétikai funkciókat is ellát.  A legtöbb ilyen jellegű kiegészítő egy egyszerű matt, vagy fényes műanyag, de nem az uRage Lethality esetében. A támasztékban több átmenet is van, két oldalt méhsejt kialakítású, mely csúszásgátló funkciót lát el, középen pedig karcos alumínium felület-utánzat van, melyen az uRage felirat és logó található. Ez a támasz természetesen eltávolítható és az alján gumírozott csúszásgátló lapka található.

urage_lethality_8 urage_lethality_7

A gombokról is fontos beszélni, hisz ha gamer billentyűzetről van szó, akkor ott a gomboknak is rejtegetniük kell extra funkciókat. A klasszikus játékgombok, a W, A, S, D és a 4 kurzor kék színt kapott. Ez a 8 gomb nemcsak hogy más színű, hanem anyagában is eltér a többi fekete gombtól, finomabb anyagú, csúszásgátló borítást kaptak. De ez még nem minden, ugyanis mikor kivettük a billentyűzetet a dobozából egy kis csomagban megtaláltuk az 8 említett kék  gomb fekete, a többi gombbal megegyező megfelelőjét. A gyártó próbálta megkönnyíteni a gombok cseréjét, ezért egy műanyag segédeszközt mellékelt a billentyűzethez.

urage_lethality_4 urage_lethality_5

A gombokról még annyit érdemes megemlíteni, hogy ehhez az árkategóriához képest nagyon precízek, valamint leütésük nagyon csendes. A hosszú Shift, Space, + és Enter gombokat bárhol lenyomhatjuk, mindenhol érzékenyek és nem fognak beragadni. Külön multimédiás gombok nem lettek elhelyezve, hanem az "F" gombok-ra kerültek át, másodlagos funkcióként.

A billentyűzet USB kábele sem egyszerű műanyag kábel, hisz az uRage Lethality esetében az USB aranyozott, míg a kábel szövet borítást kapott. Ennek köszönhetően az kevésbé sérülékeny, kevésbé érzékeny az interferenciára.

urage_lethality_6 Összességében a Hama uRage Lethality nagyon jól sikerült, igényesen kialakított "gamer" billentyűzet. Nem kopog, nem zörög, kellőképp érzékeny, kényelmes, valamint jól is néz ki. A Hama uRage Lethality billentyűzet 4.600 forint körüli áron vásárolható meg.

hama_logo

Írta: Kocsis Bence