hello-neighbor-2-ps5-teszt

Hello Neighbor 2 PS5 teszt

2022. december 09. Uszkai Dávid Konzol

Megérkezett a sokak által kedvelt Hello Neighbor folytatása, a Hello Neighbor 2, melyet mi is kipróbálhattunk. Hogy milyen lett az új rész? Tesztünkből kiderül!

A sorozat első része még 2017-ben jelent meg, ami nagyot futott a YouTube-nak és a Twitch-nek köszönhetően. Hamar belopta az emberek szívébe magát a belsőnézetes lopakodós horror játék, ami a mesebeli grafikájával és a különböző megoldandó rejtvényekkel, minijátékokkal gyorsan közönség kedvenc lett. Ezt látva a fejlesztők se tétlenkedtek, számos kiegészítőt és spin-off-ot kapott az első rész és igencsak szépen kinőtte magát a játék az alfa státuszból. Most ennek a folytatása érkezett meg az Eerie Guest Studios fejlesztőgárda és a tinyBuild amerikai játékkiadó jóvoltából.

A történet szerint az új részben egy oknyomozó újságíróként játszunk, aki egy úgynevezett Mr. Peterson nevű fickó után kutat, akinek köze van pár gyerek eltűnéséhez. A történet egy Raben Brooks nevű kisvárosban játszódik, ami bizony hamar kiderül, hogy tele van rejtélyekkel. A városban szinte mindenkinek van valami rejtegetni valója, még a polgármesternek is, úgyhogy egy egész ellenséges hálózattal szembe kell néznünk, ha az eltűnési ügyek végére akarunk járni.

Az egyes szintek között különböző átvezető jelenetek vannak, amik alkotják a folyamatos narrációt. Mivel ezek az átvezetők egészen rövidek és nem nagyon van bennük párbeszéd, így a történet értelmezése mi ránk vár, ennek következtében a vizuális történetmesélés is nagyobb szerepet kap. Ennek köszönhetően én úgy gondolom, hogy azok, akik nem játszottak az előző résszel kicsit hátrányból indulnak, hiszen nem annyira egyszerű felvenni a fonalat a játék történéseivel. Így aki esetleg most vágna bele a kalandba, annak én szívesen tudom ajánlani az előző részt is.

Ahogy említettem már, a Hello Neighbor 2 alapvetően egy belsőnézetes lopakodós játék, tele horror elemekkel. Az alapfelállás az az, hogy mi, mint újságírók érkezünk a Raven Book nevű kisvárosba és itt fogunk ténykedni a játékunk során. Minden háznak van egy több szintes rejtvény feladványa, amelyeket sikeresen megoldva tudunk előre haladni a történetben. Kicsit szabadulószoba jellege van a dolognak, ugyanis a szobákban mindenféle kijutáshoz szükséges dolgokat fogunk keresni, mint például kulcsot vagy puzzle darabot, vagy épp egy kódot, amivel további helységeket tudunk felfedezni.

Ami viszont az igazán érdekes része a játéknak az az, hogy ezekben a tevékenységekben – sajnos, vagy nem sajnos bizony nem vagyunk egyedül. Minden egyes házat ahová be kell lopakodnunk egy mesterséges intelligencia által vezérelt karakter lakja, ami ennek megfelelően próbálja megtanulni a viselkedési mintáinkat és az alapján mindig új dolgokkal elő állni. Hogy ez mennyire sikerült jól elkészíteni, az bennem inkább vegyes érzéseket váltott ki, én úgy éreztem, hogy sokszor nem fejlődött annyit az MI az egyes szintek után amennyit lehetett volna. Természetesen, ha lebukunk, azonnal elkapnak és kidobnak a házból, és indulhat minden az elejéről újra. Mivel különösebbképpen nem büntet a játék akkor, ha elkap minket a házban lakó, ezért akár a berohanós taktikát is alkalmazhatjuk és megpróbálhatjuk egy kör alatt a lehető legtöbb feladatot elvégezni – elvégre mi is történhet, maximum kirak a házból a játék. A rejtvények nem annyira nehezek, viszonylag könnyen teljesíthetőek, ami olyan szempontból biztosan jó, hogy nem okoznak nagy frusztrációt.

A horror jellege a játéknak leginkább a sztoriban és a dizájnban mutatkozik meg, elég bizarr élmény tud lenni amikor a környékbeli házak közelében járkálunk és próbálunk bejutni az egyes lakásokba. Teljesítményt tekintve a játék 30 képkocka/másodperc sebességgel fut, ami az általunk tesztelt platformon – ami a PS5 volt, annyira nem nagy szám… ennyit a grafikai módok kapcsolgatásáról és az ezekkel történő varázslásokról… Ezt leszámítva viszont nagyjából tudja tartani ezt a képkocka számot a játék, néha azért 1-1 akadással találkoztunk. Ami az összképet tekinti, viszont a grafika nagyon hangulatos, a különböző hangeffektek amikor besurranunk a házba, a zene, a nyikorgó padló és az ajtók mind-mind közrejátszanak abban, hogy ez ne csak egy egyszerű lopakodós játék legyen, hanem egy kis horror is legyen benne.

Összegzés

A Hello Neighbor 2-ről határozottan kijelenthetjük, hogy a fejlődés megkérdőjelezhetetlen, egy sokkal izgalmasabb és egyben nagyobb játékot kaptunk. Ennek a növekedésnek köszönhetően azért néha érezhetjük üresnek is a körülöttünk lévő környezetet is. Ha épp nem a küldetéseket csináljuk, akkor felfedezhetjük a környéket és ott barangolhatunk kedvünk szerint. A játék hosszát tekintve nem olyan hosszú, kb. 8-10 óra alatt azért teljesíthető az összes szint – természetesen mindez ügyességünktől függ. A játék hasonló az elődjeihez, ám az AI-nak egyértelműen van hova még fejlődnie és a konzolos futás teljesítmény sem volt valami kiemelkedő. Az előző epizód ismerete mindenképp előny, így az újdonsült játékosoknak, mindenképp azt ajánlanám kezdő lépésként. A rejtvények szintén sokat fejlődtek az előző részekhez képest, így ezzel a résszel teljesen elégedettek lehetünk.

A Hello Neighbor 2 elérhető PC-re, Xbox One-ra, Xbox Series X|S-re, Playstation 4-re és PlayStation 5-re is a különböző online áruházakban – és lemezesen is.

A tesztpéldányt a játék forgalmazója, a tinyBuild Games biztosította számunkra, melyet ezúton is köszönünk nekik!

Írta: Uszkai Dávid

Hasonló bejegyzések: