hoatado-parba-m-2-ssd-hez-a-silverstone-muhelyebol/2017/03/14

Hőátadó párba M.2 SSD-hez a SilverStone műhelyéből

2017. március 14. Kocsis Bence

Az SSD adattárolók népszerűsége egyre nagyobb, ennek eredményeképp egyre többen használják elsődleges meghajtóként, ami intenzív igénybevételt jelent. Kevesen tudják, hogy az SSD-k is termelnek bizonyos hőt és ha a normál SSD-hez képest megnézzük az M.2 SSD-ket, láthatjuk, hogy sokkal kisebb felületen kell eloszlatni a keletkezett hőt, ezért az M.2-es modellek működési hőmérséklete is nagyobb.

A SilverStone felismerte ezt a problémát és készített egy olyan egy hőátadó párnát, mely az M.2 SSD és alaplap között, vagy adott esetben az M.2 SSD és bővítő kártya között viszi át a felgyülemlett hőt. A SilverStone TP01-M2 két ilyen hőátadó párnát tartalmaz.

tp01-m2-3

A 0,5 mm és 1,5 mm vastagságú párnákat eltérő kialakítású SSD-k esetében lehet alkalmazni. A vékonyabb párnát a mindkét oldalon elhelyezett alkatrészekkel rendelkező SSD-hez, míg a vastagabb párnát a felső oldalon elhelyezett alkatrészekkel rendelkező SSD számára javasolja a gyártó. A cél az, hogy mindkét esetben aktív kapcsolat legyen a két felület között a komponensek károsodása nélkül.

tp01-m2-1 tp01-m2-2
.

A gyártó mérései alapján adott esetben akár 15 °C-kal is le lehet vinni az SSD hőmérsékletét a párna használatával. A SilverStone 5 eurós áron kerül a boltok polcaira, ami adókkal nálunk nagyjából 2000 forintos árcédulát jelenthet majd.

Írta: Kocsis Bence